• 9.385.436 stemmen

Autoportretul unei Fete Cuminti (2015)

Alternatieve titel: Self-Portrait of a Dutiful Daughter

Oorsprong: Roemenië

Geregisseerd door: Ana Lungu

Met onder meer: Elena Popa, Emilian Oprea en Andrei Enache

Gesproken taal: Roemeense

Plot Autoportretul unei Fete Cuminti

Voor het eerst ervaart de dertigjarige promotiestudente Cristiana de vrijheid van een volwassene nu haar ouders zijn verhuisd en zij hun oude appartement overneemt. Voorzichtig tast ze deze ‘ruimte’ letterlijk en figuurlijk af: ze kan roken zoveel ze wil, ze verhangt de kunst van haar ouders, ze begint een affaire met een getrouwde man en gaat ze voor wat zíj wil: een hond.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Mochizuki Rokuro

Lijkt me dat de originele en Engelse titel zijn omgedraaid hier.

avatar van Baggerman

Baggerman

Staat nog zo op imdb en dat wordt altijd zo aangehouden.

Mochizuki Rokuro

De regisseur vertelde vooraf dat ze zelf toen haar ouders hun appartement uit Bucarest verlieten om elders te gaan wonen zelf in een soort impasse was gezakt, waarna ze een hond wilde kopen, dat uiteindelijk niet deed en in plaats van een dagboek een film heeft gemaakt. In elk geval doet de titel de film eer aan.

Een zoekende vrouw dus, duidelijk puttend uit autobiografische elementen. Er is echter weinig eigen identiteit, zeker in de scènes met vrienden is er weinig nieuws onder de zon. De worsteling met de oudere generatie, zowel haar aardbeving-professor als haar ouders is echter treffend en zagen we nog niet eerder in de Roemeense new wave.

Hoewel Lungu 'iets' met Puiu gemeen schijnt te hebben is dit meer een 'Porumboiu', wiens laatste Metabolism-film ook bestond uit dialogen en zelfs een autorit. Niet heel origineel, maar zeker niet slecht. Helaas niet zo goed als Rada Sesic, bijkans in tranen had ik het idee, deze film aanprees in het feminisme programma op het IFFR. Omdat de portrettering van Oost-Europese vrouwen (en zij kan het weten) in de huidige tijd zo raak en treffend was. Vreemd dat dit dan niet in de Tiger-competitie zit.

avatar van Malick

Malick

Mochizuki Rokuro schreef:

Vreemd dat dit dan niet in de Tiger-competitie zit.

Serieus? Lijkt me meer dan terecht. Het is een soort van krampachtige poging om de RNW tot leven te wekken. Er wordt over Ceaușescu gebabbeld en de discussie over film-in-film komt ook heel even langs. Maar in alles een mindere film dan van wat we de laatste jaren krijgen voorgeschoteld uit Roemenië. Oh, en waar gingen die (terugkerende) scènes over met haar leraar architectuur? Schuilde daar nog een betekenis / punt achter? Ging helemaal langs me heen. Kortom een 'hippe' film.

Mochizuki Rokuro schreef:

Zeker geen meesterwerk, maar bovenstaand was een sterk en treffend element. Dat je niet in slaap gevallen bent. De naam Ceausescu valt welgeteld één keer, je was blijkbaar geboeid.