• 9.374.517 stemmen

Met onder meer: Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 10 december 2015

Plot Publieke Werken

1888: Een vioolbouwer, Vedder (Gijs Scholten van Aschat), moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf en zijn vrouw Martha (Rifka Lodeizen), maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen - of is het hoogmoed? - beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen.

Bij Joram Lürsen:

Joram Lürsen verfilmt Publieke Werken

De makers van Alles is Liefde, Alles is Familie en In Oranje gaan het historische drama Publieke Werken van Thomas Rosenboom verfilmen.

In de jaarlijkse samenwerking Telescoop hebben NPO, het CoBO en het Nederlands Filmfonds de speelfilm Publieke Werken geselecteerd. De film ontvangt een realiseringsbijdrage van 1,8 miljoen euro.

Publieke Werken zal geregisseerd worden door Joram Lürsen (Alles is Liefde, Alles is Familie, In Oranje) en het scenario is geschreven door Frank Ketelaar (Overspel, Vuurzee, In Oranje).

1888: Een huiseigenaar ruikt het grote geld als zijn pand, tegenover het pas gebouwde Centraal Station in Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef, apotheker te Hoogeveen, wil een groep arme turfstekers helpen. De twee beramen een plan dat alles zal regelen, met tragische gevolgen.

PUBLIEKE WERKEN is gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom, waarvoor hij in 2000 de Libris Literatuur Prijs won. Inmiddels zijn er al meer dan 400.000 exemplaren van het boek verkocht.

De film wordt geproduceerd door Topkapi Films, in samenwerking met Wild Bunch, Uitgeverij Querido en de VPRO. Coproducenten van de film zijn Menuet (België) en Zentropa Berlin (Duitsland). Distributeur Wild Bunch bracht eerder in samenwerking met Topkapi Films en Menuet de films De Helaasheid der Dingen en The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen) uit, en in samenwerking met Zentropa bracht Wild Bunch de arthousehits Melancholia (Lars von Trier) en Jagten (Thomas Vinterberg) uit.

Overige coproducenten van Publieke Werken zijn Apple Film Production (Polen) en I’m Film (Hongarije).

Wild Bunch brengt de film in het najaar van 2015 uit in de Nederlandse bioscopen.

(persbericht)

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Dit was lange tijd één van mijn favoriete romans, dus ik ben benieuwd wat ze ermee gaan doen.

Vanaf 24 september in de bioscoop (September Film)

kappeuter schreef:

Vanaf 24 september in de bioscoop (September Film)

Update: release uitgesteld naar 10 december

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit is weer zo'n Nederlandse film waar ik naar uitkijk. De trailer belooft veel.

avatar van Arnie

Arnie

Het boek is één van de beste Nederlandstalige die ik ooit las. Buitengewoon knap geschreven en vol spanning. Grote kans dat ik de film dus aan me voorbij laat gaan...

avatar van vph1272qm

vph1272qm

arnie, boek ook gelezen, geweldig idd. voor mij daarom juist een reden de film te willen zien...

avatar van bart007bond

bart007bond

Zeer gedegen film.

Ken het boek niet, kan dat dus niet vergelijken.

Maar wat een goede film.

Zeer aangrijpende film met dito muziek.

Geen fan van Gijs Scholten maar die verraste me zeer.

Jacob Derwig ook zeer goed zoals altijd.

En dan Rifca, mamamia wat een mooie verschijning.

Beste Nederlandse film van het jaar.

Pareltje op het eind van het jaar.

werd ook veel gesnikt.

DIKKE PLUIM

avatar van SunChaser

SunChaser

Film is rommelig, hak op de tak, karakters verdwijnen soms ineens

avatar van sandrokan

sandrokan

Weet niet of je de film kunt vergelijken met het boek, maar heb genoten van de film.

Heb Amsterdam van 1890 gezien, prima acteerwerk en een mooi verhaal.

Film zit goed in elkaar, wat mij betreft een van de betere Nederlandse films.

avatar van manecas36

manecas36

Gisteren deze film gezien.

Zowel degene waar ik mee was, als ikzelf :

" matige film "

Het verhaal is aardig.

Aanrader ? Nee.

avatar van Capablanca

Capablanca

Netjes verzorgd met een leuk en onderhoudend verhaal.

avatar van timelezz

timelezz

Visueel aardige film voor Amsterdam in de vroegere jaren, verhaal zelf matig.

avatar van bart007bond

bart007bond

Veel beter dan het boek.

Boek was anders en soms niet doorheen te komen.

Straks er nog een keer heen om nog extra te vergelijken.

avatar van bombario

bombario

Prima Nederlandse film. Visueel mooi aangekleed en met name Gijs Scholten van Aschat overtuigt zeer. Het verhaal zelf wordt nergens memorabel en er zitten wat onwaarschijnlijkheden in het plot, maar al met al met veel plezier bekeken.

avatar van n00r

n00r

Ook weer een mooie film. Super acteerwerk en mooie kostuums. Niet al te speciaal maar wel heel leuk om een keer gezien te hebben. Het boek had ik nog niet gelezen maar dat ga ik nu wel zeker doen!

avatar van Mr. Eddy

Mr. Eddy

Mooi verhaal; ik kende het verhaal niet, maar heb er erg van genoten, mede van de mooie plaatjes van Amsterdam. De film moest wmb wel wat op gang komen, mede door de houterige spraak, het gemis aan oud taalgebruik en het lieflijke gedrag van de mannen. Ik denk dat men zich in die tijd wat stoerder en meer autoritair verbaal uitte dan tegenwoordig...

avatar van MARCUS CORVUS

MARCUS CORVUS

Dagelijks rij ik er langs.. zoveel magie in die twee kleine gebouwen. Ze staan er nog steeds verloren bij.

Geweldige film. My cup of tea.

avatar van Alleygator

Alleygator

Ik zou mij kunnen voorstellen dat het boek beter is. Natuurlijk is ook hier weer enorm in het verhaal gesneden en de interpretatie zal ook niet altijd kloppen maar... ik heb het boek niet gelezen. Dus met een film-oog zeg ik: Niks mis mee. Prima film , behoudens één scene van Jacob Derwig die heel erg uit de toon valt; slordig is gefilmd. Voor de rest ... een must !

avatar van Diederik58

Diederik58

Een prima film aan eigen bodem. Goed geacteerd. Zonder de anderen te kort willen doen speelde Gijs Scholten van Aschat erg goed. CGI vond ik minder overtuigend. Toch is een sfeer van laat 19de eeuw mooi in beeld gebracht. De film heeft een goed tempo. In het begin even wennen aan het hak op tak van locaties. Feel good film.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Een meevaller, wat mij betreft. De film heeft een klassiek Nederlandse uitstraling (vergelijk bijvoorbeeld Karakter) en doet verder niet veel bijzonders, maar drijft volledig op het grandioze verhaal van Rosenboom. Dat verhaal heeft drie aspecten: dat van de kleine man die grote dromen droomt, dat van de strijd van het individu tegen het systeem (Kafka op z'n Nederlands), en dat van de sociaal-maatschappelijke ongelijkheid. Meer nog dan in het boek had ik bij de verfilming van Publieke Werken sympathie voor de hoofdpersonen en hun koppige maar alleszins gerechtvaardigde houding. Al met al een verhaal dat met gemak meerdere keren kan boeien, en dus is deze film geschikt voor zowel degenen die het boek al gelezen hebben als zij die dat nog moeten gaan doen.

avatar van handelaar

handelaar

Werkelijk een schitterende film met prima verhaallijnen, magnifiek vormgegeven (je waant je inderdaad door de digitale technieken in het Amsterdam van dik een eeuw geleden), geweldig acteerwerk en mooie kostuums.

Het filmscenario is de historische roman van Thomas Rosenboom behoorlijk trouw gebleven, de veranderingen die zijn plaatsgevonden maakt de film alleen maar krachtiger zoals op het eind waar de viool weer in terug komt.

Dat de schrijver van de bestseller wel eens dacht: 'als de film maar niet beter wordt dan het boek', geeft al aan dat we hier met een geslaagde film te maken hebben die voor Nederlandse begrippen werkelijk top te noemen is.

'Publieke Werken' mag zich wat mij betreft scharen bij de beste werken van de Nederlandse cinema

avatar van lezertje

lezertje

Prachtige verfilming van de roman van Thomas Rosenboom met een sublieme art-direction en een werkelijk tenenkrommend slot (Zal ongetwijfeld bedoelt zijn voor de Amerikaanse markt).

avatar van hkoster16

hkoster16

Film vond ik niet boeiend genoeg om hem uit te zitten. Het verwonderd mij niet dat de filmindustrie

afgeeft op het illegaal downloaden en de oorzaak niet zoekt naar wat er gemaakt wordt.

Bedroevend slechte film.

'Illegaal downloaden kost filmindustrie 78 miljoen per jaar' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

avatar van mixmaster

mixmaster

goeie film, prachtig verhaal, sterk acteerwerk, een genot voor het oog, kortom... zien !!!

avatar van mr. Prizzi

mr. Prizzi

Jammer , viel behoorlijk tegen na alle juichende voor-publiciteit.

Het verhaal pakte me niet en het werd bovendien rommelig en weinig origineel uitgewerkt.

De dialogen vond ik te geforceerd en te gehaast (onverstaanbaar) en soms was het bijna een veredeld hoorspel een manco waar veel Nederlandse films last van hebben.

Decors en historische setting waren natuurlijk goed gelukt, maar het heeft me er niet toe

kunnen brengen om de hele film uit te zitten.

avatar van SimonV

SimonV

Goed gelukte verfilming van het boek. Leuk acteerwerk van iedereen en verhaallijnen die goed in elkaar overgaan, zodat je aandacht niet verslapt. De scene met de besnijdenis kon ik echt niet plaatsen. Ik heb geen verhaallijn gezien die daar toe leidde. CGI is in Amsterdam dik in orde, maar de scenes in Amerika zijn aanzienlijk minder goed gelukt.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

SimonV schreef:

Nee inderdaad, sloeg nergens op. Dat opensteken van een zwangere buik was in de film ook belachelijk qua uitvoering, maar dat was verhaaltechnisch natuurlijk wel belangrijk.

avatar van pierre18

pierre18

Het decor is werkelijk magnifiek, daarom een dikke pluim voor de special-effects. Je hebt echt het gevoel in de negentiende eeuw in Amsterdam rond te kijken. De verhaallijnen, hoewel soms wat voorspelbaar, zijn goed in elkaar gezet en origineel. Maar de uitwerking laat soms hier en daar wat te over. De openingsscène is erg overtuigend maar bij de bevalling is de uitwerking zeer matig, daar hadden de makers veel meer uit kunnen halen door er iets meer emotie in te zetten. En zo zijn er veel meer scenes die wat oppervlakkig waren verfilmd. Tel daarbij op dat de teksten geregeld onverstaanbaar waren en je stelt jezelf de vraag: 'is de film wel boeiend genoeg?' Helaas, dat viel me toch wel wat tegen. Desondanks toch 3 sterren voor het decor.

avatar van scorsese

Goeie film over een vioolbouwer die zijn huis alleen tegen een hoge prijs wil verkopen als er een hotel komt. De film speelt zich af in het Amsterdam van 1988. Een onderhoudend verhaal over een boeiend stukje geschiedenis over de bouw van het Victoria Hotel. Wel hadden de twee hoofdpersonages wat beter uitgewerkt mogen worden. De film ziet er verder prima uit en ook het acteerwerk is goed. Een nipte 3.5 sterren.