• 9.373.072 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Gus Holwerda

Met onder meer: Richard Dawkins, Lawrence Krauss en Daniel C. Dennett

Plot The Unbelievers

"What are you willing to believe?"

Evolutiebioloog Richard Dawkins en theoretisch natuurkundige en kosmoloog Lawrence Krauss worden gevolgd op hun reis langs verschillende podia en talkshows, als voorvechters van atheïsme. Door de strijd met religie, die hun wetenschappelijke bevindingen, voornamelijk in Amerika en Australië, veroorzaakten, besloten ze, samen met andere geleerden, sceptici en bekende Hollywoodsterren, zich uit te spreken voor een meer wetenschappelijke wereldblik.

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

Erg teleurstellende docu. Laat ik vooropstellen dat ik wel fan ben van beide heren, met name Krauss heeft enkele erg leuke talks en boeken. Ook sta ik voor het grootste gedeelte achter hun standpunten mbt religie. Maar deze docu is enkel een pamflet voor beide heren en atheïsme in general. Nauwelijks discussies of interessante stellingen (die beide heren wel degelijk hebben), enkel een reclame filmpje voor het atheïsme-festival waar de docu ook mee eindigt.

Beetje jammer, kan je beter een van hun talks of debates kijken, de info in deze docu is echt nihil.

avatar van Franklin1975

Franklin1975

Ja, op zich waar wat je zegt, maar desondanks zitten er meer dan genoeg rake quotes in (al dan niet door de Hollywood-sterren) om hier van te genieten (als het tempo 15-20 % lager zou liggen om na te kunnen denken over wat er verteld werd). En ik denk dat aangeleerd cq geïndoctrineerde gelovigen deze docu een schande, een belediging vinden.

Ugh.

Ik ben verre van religieus (helemaal niet gewoon), maar na deze docu wil ik me ook geen atheïst meer noemen. Idolisatie van individueën (fototjes nemen met de sterren), gebrek aan empathie, gebrek aan sociaal inzicht, povere discussie technieken, samenkomsten onder gelijkgestemden ... je kan evengoed in de kerk gaan zitten.

Met Dawkins was ik al bekend, Krauss kende ik nog niet. Ik heb wel nogal wat mensen op Facebook zitten die te pas en te onpas moeten laten weten hoe dom religie wel is en hoe religie zo snel mogelijk uitgeroeid moet worden. Dat wordt al snel erg vervelend en het is dan ook geen verrassing dat je religieuze mensen op zo'n manier niet gaat overtuigen, als je zelfs al a-religieuze mensen afstoot. Maar Dawkins gelooft steevast in zijn methode, getuige de persoonlijke getuigenis die hij aandraagt in deze docu ... zeer wetenschappelijk, geweldig menselijk inzicht ook.

Probleem met deze docu is dat het niks meer is dan propaganda. Het gaat ook helemaal nergens over. De twee figuren staan een soort van centraal, maar eigenlijk is het "verhaal" van de docu de reis die beide heren maken. Dat gaat echter nergens heen en uiteindelijk krijgen we stukjes uit argumentaties op verschillende locaties ... wat rest zijn quotes en oneliners waarom wetenschap geweldig is en religie slecht is, waar vooral gefocused wordt op de slechte kanten van religie en de goede kanten van wetenschap. Nu ben ik het daar in essentie ook wel mee eens, maar de manier waarop het gepresenteerd wordt is echt wanstallig, het doet hun eigen punt absoluut geen eer aan.

Opvallend ook hoeveel comedians er meedoen ... want een leuke, grappige slogan is natuurlijk het ideale overtuigingsmiddel. Long story short, ook als niet-gelovige is deze docu een aanfluiting. Er wordt niks boeiends gezegd en de idolisatie-cultuur die er te zien valt is waardeloos.

avatar van the new guy

the new guy

Al ben ik het volledig met ze eens, op elk punt, dit is een belabberde documentaire. Er is geen verhaal, geen begin, geen eind. De documentaire had over verschillende bezoekers van het festival moeten gaan, dat lijkt me een interessante invalshoek.

avatar van Lurtz

Lurtz

Twee interessante heren met een visie waar ik het in grote lijnen mee eens ben. Het wordt echter teveel knip- en plakwerk door verschillende willekeurige momenten uit verschillende optredens aan elkaar te plakken.

avatar van arnxx

arnxx

Begon goed met een discussie met hoge gelovigen. Die wel erg snel werd afgekapt, en wat volgt is een grote reclamecampane van beide heren. Dawkins zegt in het begin niet met fundamentalistische theisten in debat te willen gaan, maar ironisch genoeg gedragen ze zichzelf de rest van de film.nogal fundamentalistisch. Als een soort hoge priesters van het atheïsme, met knip.en plakwerk de 'beste' uitspraken gevolgt door gejoel van horde fans. Lange rijen mensen die in de rij staan voor een handtekening voor de grote mr. Dawkins, buiten een demonstratie van moslims die wordt uitgejoeld door de volgers van de atheïstengoeroes.

De film zet geen debat neer, en de kleine paar keren dat die er is wordt het zo geknipt dat de atheisten glorieus winnen.

Geen documentaire te noemen.. slechts een reclamecampagne voor de boeken en praatjes.van beiden