Brave Little Belgium (2014)
Genre: Documentaire
Speelduur:
200 minuten (miniserie, 4 delen)
België
Geregisseerd door: Sophie De Schaepdrijver, Mark De Geest
Plot Brave Little Belgium
Documentairereeks over de Eerste Wereldoorlog in België. 1914. De oorlog barst los wanneer in Sarajevo de Oostenrijkse kroonprins Franz-Ferdinand door een Servische student wordt vermoord. Duitsland kiest de kant van Oostenrijk en wil Frankrijk aanvallen. België weigert echter een vrije doorgang, waarop Duitsland België in de vroege ochtend van 4 augustus 1914 binnenvalt. De Belgische oude forten in Luik, Leuven en Antwerpen bieden echter geen verweer tegen de Duitse krijgsmacht. Enkel achter de IJzer kan standgehouden worden.
adso
Aha, de eerste stemmer kent blijkbaar de afloop al... ik heb nog 2 afleveringen te gaan...
Zeer boeiende reeks of WO I. Maar ik zal pas stemmen als de serie afgelopen is uiteraard.
mjk87 (moderator films)
"ons land"
De tekst is duidelijk niet door een Nederlander geschreven
Klinkt opzich wel interessant, maar ik heb dus al wat afleveringen gemist zo te zien. Jammer, want waar de Tweede Wereldoorlog bij ons redelijk is uitgekauwd krijgen we maar weinig binnen van de Eerste.
3 2 1 cut
Ik vind het een 'mooie' documentaire ! Waar wij, in Nederland, echt alles uitspitten van WO II (begrijpelijk) laat deze documentaire - In Europees verband - hoe heftig deze geweest is.
Diepgaand, goed geconstrueerd en duidelijke achtergronden geïllustreerd met zuivere beelden.
Misschien wel te verklaren door de neutraliteit van Nederland in WO 1. Al is dit wel een oorlog dat niemand onberoerd laat. En door de opvang van vele Belgen was Nederland er toch ook wel wat mee betrokken. In België zijn er alvast tal van activiteiten, herdenkingen, documentaires, plechtigheden, ... Ook al had WO II veel meer slachtoffers, voor België had WO 1 (volgens mij) nog een grotere impact. In de eerste plaats omdat de oorlog vooral in België en Frankrijk werd uitgevochten.
3 2 1 cut
Misschien wel te verklaren door de neutraliteit van Nederland in WO 1.
Absoluut. En het is zeker eens goed om ons eens, zijnde Nederlanders, te laten verdiepen door bv deze documentaire.
Ik ben menig Geschiedkundige tegengekomen met een fascinatie voor deze periode. En, zeggen ze, vooral de link met vele, huidige, problematieken (zoals nu bv Rusland zich profileert) hebben een onstaansgeschiedenis vanuit deze oorlog.
WO II was eigenlijk ook deels een gevolg van WO I. Heel de wereld werd dooreengeschud en ook al was de oorlog gedaan, de spanning tussen sommige landen ging daarmee niet meteen weg.
WO 1 leek jaren een wat vergeten oorlog te zijn, zeker nadat de laatste oud-strijders overleden waren. Hollywood-films maakten vooral films over WO II of latere conflicten elders. Niet dat zo'n film een juist beeld weergeeft, maar het zou de oorlog alvast wat bekender maken. 100 jaar herdenking van 14-18 was dan ook de ideale moment om alle feiten nog eens op een rijtje te zetten. Het is gelukkig een mini-serie geworden en geen kort overzicht van dingen die we al wisten. Je kan nog dieper gaan natuurlijk, maar deze Brave Little Belgium laat alle basisfeiten zien. Het resultaat is een combinatie van beelden (echt of animatie) uit het verleden in combinatie van een bezoek aan de huidige locaties. Vic De Wachter als commentaarstem is ideaal en weet hoe hij een documentaire moet bepraten. Het is wel even wennen aan de aanwezigheid van Sophie De Schaepdrijver, maar uiteindelijk lukt het haar wel.
Als documentaire is dit zeer sterk met een duidelijk overzicht van alle informatie, strategieën, vroeger vs nu, gevolgen, ... Het zweeft tussen de betere schooltelevisie en de hoogstaande BBC-documentaires. Ik veronderstel dat we de komende 4 jaar, bij nog meer herdenkingen van WO 1, nog meer documentaires en projecten te zien krijgen. Maar het zou me verwonderen dat ze een beter beeld zouden kunnen geven van de wereldoorlog.
De miniserie is vrij basic en mikt hoofdzakelijk op de inhoud. Maar doet wat het moet doen en geeft een zeer duidelijk beeld van de Groote Oorlog. Een aanrader!
Fisico
Deze vierdelige documentaire was een jaar geleden erg in trek en werd uitgebreid aangekondigd op Canvas tijdens de herdenkingen rond WOI. Onder andere mede door deze reeks (en anderen) kwam het oorlogstoerisme in de Westhoek tot een hoogtepunt. Werkelijk iedereen wou wel eens afzakken naar de regio Ieper of Diksmuide.
Deze docu vertelt de situatie van België van augustus 1914 tot november 1918. De docu is alomvattend en bevat vele thema's. Het cameragebruik wordt ondersteund met drones en luchtbeelden, de geboden info is ruim, maar bevattelijk. Montage zit prima en ook de verhaalstem van Vic De Wachter is aangenaam. Het verhaal wordt in beeld verteld door Sophie De Schaepdrijver: zij is de centrale verteller en het ‘gezicht’ van de serie. De geboden info wordt gegeven vanuit hedendaagse beelden - de zogenaamde stille getuigen.
Kortom, een absolute aanrader die meer wil te weten komen over de oorlog. Knap gemaakt, bevattelijk en enorm interessant. Het niveau gaat richting BBC zoals ook Film Pegasus al aanstipte.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Horrorfilm 'Bring Her Back' komt zeer binnenkort naar Netflix: 'Geld zeker waard'