Genre: Thriller / Drama
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sam Peckinpah
Met onder meer: Dustin Hoffman, Susan George en Peter Vaughan
Plot Straw Dogs
"Sometimes a man is forced to defend his honor."
Wiskundige pacifist David Sumner en zijn vrouw verhuizen naar een rustig dorpje in Engeland om de misdaad in de Verenigde Staten te ontvluchten. Daar worden ze voortdurend lastig gevallen, bedreigd en beledigd. Totdat de stoppen doorslaan..
David Sumner
Bobby Hedden
Janice Hedden
Friday the 13 th
- 2028 stemmen
Is ook zo. Maar vind de film iets te veel in scène gezet. Een normale vrouw zou ook niet half verwonderd/half blij 15 seconden met haar borsten bloot voor een raam blijven staan waar 5 mannen haar aan het aangapen zijn.
Valt 100% niet goed te praten wat die mannen deden. Maar vaak zitten er toch ook uitlokkingsfactoren in, wat ik overigens ook niet kan goedpraten. Zo draai je zwakzinnigen nog meer op.
Het is spijtig dat zulke zaken gebeuren, het zijn altijd laffe daden en de vrouw kan hier nooit de schuld van krijgen, zoals je zegt neen is neen. Toch vind ik op de dag van vandaag waar vrouwen van cursussen kunnen genieten "hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen", ook wat meer over de preventie mag gesproken worden. Waarom leren opkomen het de moment dat het eigenlijk te laat is??
Dat zulke mannen opgesloten worden en pyschische hulp krijgen vind ik niet meer dan normaal. Dat de uitlokkingsfactoren van de vrouw onderbelicht blijven vind ik onverantwoord. Het zou niet mogen gebeuren, al loopt een vrouw met een jurkje dat net onder haar bips komt, maar men kan niet zeggen dat zulke gedragingen zulke toestanden niet uitlokken. Als ik sommige zie lopen in de stad vraag ik mij toch wel af wat dit met compleet "vrouw" voelen te maken heeft, noch met assertiviteit, noch met emancipatie. Dit zijn goedkope zeden.
orbit
- 12092 berichten
Helemaal mee eens, ze lokt het overduidelijk uit in die film.. daardoor ben je de sympathie met dat verwende kind (want dat is het) al meteen kwijt! Volgens mij begint ze ook te janken als haar oude liefje later op zijn flikker krijgt van Hoffman. Niet voor niks zegt Hoffman aan het einde van de film niks meer tegen haar en kijkt voor zich uit, die gaat zo snel mogelijk een punt achter die relatie zetten. En gelijk heeft ie! Wat een snol!
niethie
Het is spijtig dat zulke zaken gebeuren, het zijn altijd laffe daden en de vrouw kan hier nooit de schuld van krijgen, zoals je zegt neen is neen. Toch vind ik op de dag van vandaag waar vrouwen van cursussen kunnen genieten "hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen", ook wat meer over de preventie mag gesproken worden. Waarom leren opkomen op de moment dat het eigenlijk te laat is??
Verder vind ik verkrachting (in het algemeen) gewoon een laffe daad, oke een seksuele drift kan hoog zijn maar als iemand niet wil (zowel man als vrouw) dan wil die persoon gewoon niet en daarmee uit.
En wat het feit dat ze verkrachters op zouden moeten sluiten of psychische hulp moeten geven ben ik het wel met je eens al moeten ze niet iedereen in een hokje plaatsen en ook een beetje naar de omstandigheden kijken, is de dader wel bij de volle honderd procent, wat het slachtoffer echt zo onschuldig of is diegene in zijn jeugd soms ook seksueel misbruik, oke dat praat nog steeds niets goed (dat weet ik best) maar ik vind wel dat er naar gekeken moet worden voor iemand een stempel krijgt die die nooit meer kwijtraakt.
En dan die meisje die je tegenwoordig met de kortste rokjes of dergelijke door de stad ziet lopen die zijn enkel en alleen op zoek naar aandacht en willen er constant bijhoren en zien op tv, in hun omgeving en horen van hun vriendinnen dat de mannen dat graag zien en denken dan dat ze meer aandacht krijgen, natuurlijk op de compleet verkeerde manier maarja sommige mensen zijn nu eenmaal erg naive en dat moet je die personen ook niet zo erg aanrekenen al is zeker niet iedereen zo natuurlijk.
FatMike
- 1976 stemmen
Daar zit 'm nu net het schokkende in. Het slachtoffer wordt mede schuldig gemaakt...of gaat dat te ver?
Ik zie haar in het begin niet als slachtoffer.
Ze laat haar oude vlam binnen, roept nee en laat zich pakken. Op dat moment gaat ze gewoon vreemd en is ze fout.
Vervolgens komt er een figuur bij en ze moet wel...al doet ze eigenlijk geen enkele verwoede poging tot verzet. Wetende dat ze het toch niet kan winnen of vind ze het wel best? Haar gedrag later geeft aan dat het haar niet lekker zit, zelfs erg vind.
Maar haar hele gedrag door tot aan het eind van de film is
geforceerd onbegrijpelijk.
Drs. DAJA
Behoorlijk gedurfde film. Bevat een goede spanningsopbouw en een lekker ongemakkelijke film.
Ik zie haar in het begin niet als slachtoffer.
Maar haar hele gedrag door tot aan het eind van de film is
geforceerd onbegrijpelijk.
Ik had het woord slachtoffer tussen " " moeten zetten. Verder speelt ze ook een wispelturig meisje met ambivalente gevoelens. Had er geen moeite mee dat ze geen "eendimensionaal typetje" uit hing.
Tanita
Op dat moment gaat ze gewoon vreemd en is ze fout.
Wederom een rauw filmpje van Peckinpah met de sterke Hofman. Het verhaal heeft niet veel om het lijf maar wordt krachtig en onderhoudend gebracht. Enigszins gedateerd maar nog steeds goed.
niethie
Een tijdje terug na lange tijd weer herkeken en ik vond hem toch wat minder- indrukwekkend dan eerst, de film blijft echter een van de betere in zijn genre. Haal er voor nu echter een halfje af omdat ik mijn oude cijfer (een 4,5) net iets te hoog- gegrepen vond.
orbit
- 12092 berichten
Ja joh! Laat iedere vrouw genietend van sex met een andere man door hun man geprezen worden, het is heel erg nobel wat ze doen
Zandadder
Ik vind de wraak wat te mild en daarom het einde onbevredigend.
Querelle
Over welke wraak heb je het? en wat vond je daar onbevredigend aan?
Zandadder
Dustin's karakter moet zoveel vernedering en irritatie doorstaan dat het bij de kijker schreeuwt om wraak... althans bij mij.
En ik vind dat persoonlijk ook niet goed genoeg uitgewerkt. Dat vond ik een minpunt. Prima film verder hoor
Querelle
ja ik begreep alleen niet waar je op doelde, maar dat is nu duidelijk. Wat er gebeurt is volgens mij alleen maar zelfverdediging. Ze gaan pas over een streep als ze zijn huis bestormen. Dat daar misschien wraakgevoelend bij komen is mogelijk, maar niet zichtbaar, en ook niet echt passend bij zijn karakter. En het is al een behoorlijk extreme afstraffing. Ik vond niet dat hij te soft was of zo
Als hij al wraak gevoelens had heeft zijn overdreven pacifisme en ook lafheid dit tot het eind toe tegen gehouden.
Kraay
Aardig filmpje, bleef boeiend. Met name het laatste half uur. Ik heb wel het idee dat de film wat probeert te vertellen, maar dat komt er niet echt doorheen. Gewoon lekker weggekeken.
Dustin Hoffman speelt zijn rol volgens het boekje, doet de film geen schade toe, maar wordt nooit een favoriet van mij.
Peckinpah toont hier en daar wat van de genialiteit van Cross of Iron. Vooral in de loop van de film, als er een mist opsteekt, begint het er spannend uit te zien. Wellicht nog maar eens een Peckinpah opzetten, en deze film in betere kwaliteit bekijken (NL-uitgave
film_kaza
De gehele film krijg je het idee dat de jongens iets vreselijks gaan doen. Dat wist de aandacht vast te houden, maar was niet echt een prettig gevoel.
De finale was erg spannend en tilt de film op een hoog niveau. En de acteurs doen het erg goed.
Baldur
Erg sterke film. Moest er in het begin even inkomen, maar liet me niet meer los tot het eind. Spanning wordt goed opgebouwd - dmv een aantal harde en aangrijpende momenten - tot het rauwe hoogtepunt; het laatste deel is zo intens goed en gaat ook lekker lang door. Uitstekende rol van Hoffman die steeds verder doorslaat. Setting is ook erg leuk, in zo'n apart dorpje.
yeyo
Beklemmend psychologisch portret over een man die tot het uiterste gedreven wordt.
Geen moment is Straw Dogs clichématig of voor de hand liggend. De hoofdpersonages worden allesbehalve als helden of slachtoffers voorgesteld. Hoffman is een beetje een laffe workaholic die elke confrontatie uit de weg gaat . Zijn vrouw is een kinderachtig mens met teveel tijd om haar handen, die geniet van de aandacht die ze krijgt van de lokale mannen.
Het einde zie ik trouwens allesbehalve als wraak. Dat vind ik ook zo mooi aan de film, het zou maar al te typisch zijn moest Hoffman de verkrachting van zijn vrouw gaan wreken. Zijn verzet begint pas wanneer hij een pedofiel weigert over te leveren aan de dorpelingen! Is dat dan uit liefde of respect voor die pedofiel? Allesbehalve, hij is het gewoon beu om zich telkens weer te laten doen. Het is net als in het echte leven, soms kan alles door iets heel onbenullig ineens escaleren.
De laatste woorden vind ik ook prachtig en diepzinnig, waarschijnlijk één van m'n favoriete eindes van een film.
powerman
Spannende thriller van het enfant terrible Sam Peckinpah, die je op momenten naar de keel grijpt. Prachtige opnamen van het landschap van Cornwall in het westen van Engeland met zijn karakteristieke uiterlijk. Ook Goede muziek van Jerry Fielding.
Meneer Bungel
De zijkanten zijn er bij de goedkope versie afgeknipt. De film is geen 4:3 maar 1.85:1

Volledige review volgt bij een kijkbeurt van de originele versie, ook al zou ik nu al een dikke voldoende geven.
Montorsi
Goeie rauwe film met een glansrol (maar weer eens) voor Hoffman.
Erg gelaagd ook, verschillende rollen die van invloed zijn op de uiteindelijk showdown. Laatste halfuur was erg knap. Thriller die niet vervalt in de gebruikelijke cliché's. Erg vlot verteld ook allemaal.
Lucsz
De beste film die ik van Peckinpah gezien heb en dat had ik zeker niet verwacht. Waar Peckinpah al enorm piekte met Pat Garrett en The Wild Bunch doet hij er in Straw Dogs nog een flinke schep bovenop.
We zien Dustin Hoffman in de rol van een Amerikaan die verhuist naar het Britse platteland en de enorme cultuurverschillen die dit met zich meebrengt. We zien onbegrip, misverstanden, verschil in intelligentie, arrogantie en een heleboel sex en geweld.
In het laatste uur (het eerste uur is stukken minder, vooral door het gebrek aan actie dat tot een ongelofelijke climax komt in het tweede part) gaan alle remmen los. Hoffman draait compleet door en ik zal verder niets verklappen over de plot, maar zelden zag ik een laatste half uur waarbij ik zo op het puntje van mijn stoel zat. Het razendsnelle crosscutten waar Peckinpah om bekend stond, komt ook pas in het tweede bedrijf echt goed uit de verf. Topfilm!
movie acteurs
Tjonge jonge wat een tegenvaller zeg.
Het begin beloofde heel wat. Het platteland van Engeland is werkelijk prachtig. Maar hier zaten wel een paar irritante personages in. Zowel Tom met zijn bende en zelfs Amy.
In het begin vond ik haar nog wel aardig/geinig maar daarna vond ik haar ook verschrikkelijk. Ik snapte haar gedrag dan ook niet echt.
Ook sommige scene's werkte jammer genoeg op mijn zenuwen (vooral het einde).
Dustin speelde het beste in de film. Ik vond hem dan ook heel overtuigend spelen.
Maar toch ben ik niet zeker over mijn stem. Ik twijfel dan ook tussen een 2,0, 2,5 en 3,0.
Ik heb liever Marathon Man waar Dustin ook in zit.
yeyo
Ze worden dan ook niet als sympathiek voorgesteld. Dit is de essentie van de film.
Ook sommige scene's werkte jammer genoeg op mijn zenuwen (vooral het einde).
Mag je mij toch eens uitleggen wat er volgens jou mis mee was.
movie acteurs
Mag je mij toch eens uitleggen wat er volgens jou mis mee was.
Het einde duurde voor mij gewoon veel te lang. De bende die het huis aan het terroriseren waren was irritant . Op een gegeven moment werd ik het dan ook een beetje zat. Het kan dan wel weer de bedoeling van de film zijn geweest maar mij ligt zo'n film dan gewoon niet.
N_SANE
Ik had absoluut geen verwachtingen van deze film aangezien ik niet eens wist waar het over ging, maar ik moet toch zeggen dat de film behoorlijk spannend was en mijn aandacht constant wist vast te houden. De hele film was een genot om naar te kijken en er werd sterk in geacteerd. Ik kon prima de spanningen voelen die speelden tussen de personages en het was dan ook voelbaar dat er het een en ander zou gaan gebeuren.
De verkrachtingsscène was wat bizar, vooral ook omdat de vrouw er op een gegeven moment van begon te genieten. Ik kan begrijpen dat ze wat 'spanning' mist in haar relatie met een wat saaie man en de verkrachter haar ex was, maar ik vond het maar wat apart. Daarna toen de andere man zijn ronde wilde maken, begon ze wel tegen te stribbelen. Ze had in principe allang kunnen weten dat het heus niet bij één persoon zou blijven aangezien de mannen vrienden van elkaar zijn. Had de tweede het niet op dat moment gedaan, dan had hij het heus op een ander moment gedaan, lijkt mij. Vooral nadat bijvoorbeeld de eerste verkrachter aan zijn vrienden zou vertellen wat hij had gedaan en dat zij ervan had genoten. Overigens lokte zij het zelf uit door flirtend te kijken naar de andere mannen en zelfs met ontbloot bovenlijf voor het raam ging staan. Flirten is prima, maar als je je grenzen niet kent, kunnen dergelijke dingen het gevolg zijn. Ik keur het niet goed, maar in een wereld vol gekken weet je nooit tot wat mensen in staat zijn.
Ik vond de eindscène overigens sterk en goed geacteerd. Ik kan mij wel in de mening vinden dat het wat langdradig wordt op een gegeven moment en je je er dan aan kan gaan irriteren. Maar voor mij gold dat niet.
Prima film, zeker een aanrader en Susan is een erg knappe vrouw!
brucecampbell
Blijkbaar komt er een remake: Straw Dogs (2011) - imdb.com
dutchtuga
Zal die even rauw worden? Een gevoel zegt mij dat de kans klein is..
mcdaktari
Dit is nou wel zo'n film die altijd goed blijft, ik weet nog dat ik deze in de jaren 70 zag, en er toen helemaal weg van was. Ik heb deze film zelf ook en kijk hem zo af en toe nog wel eens maar hij blijft boeien. Hoffman was in die periode ook wel op z'n best. Hij maakte toen veel goeie films, en daarbij Sam Peckinpah was toen ook al een zeer goed regiseur. Ik weet zo niet of Dustin Hoffman ooit een oscar kreeg, maar qua acteren had hij er zowiezo recht op gehad

Papillon
Avontuur / Drama, 1973