menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van BBarbie. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019

Ben Is Back (2018) 3,5

gisteren om 10:20 uur

Een emotioneel beladen film over een gezin, dat letterlijk en figuurlijk ondersteboven wordt gehaald, wanneer daags voor Kerstmis de rehabiliterende zoon onverwachts voor de deur staat, met alle gevolgen van dien. Bepaald geen doorsnee kerstverhaal, maar een bijtend relaas over een verslaafde jongeman die ingehaald wordt door zijn verleden en zijn gezinsgenoten daarbij meesleurt. De zoektocht van de moeder naar haar “verloren” zoon vond ik niet erg geloofwaardig. Los daarvan is het echter een boeiende film die vooral leunt op de acteerprestaties van Julia Roberts (in een van haar betere rollen) en Lucas Hedges (zoon van de regisseur).

» details   » naar bericht  » reageer  

You, Me and Him (2018) 3,5

gisteren om 10:15 uur

Scherp geschreven Britse dramedy, die op een kwart van het einde cru verstoord wordt door een wrede twist. Dat is weliswaar uit het leven gegrepen, maar toch jammer want het zet een domper op het verhaal waar de film in het vervolg niet meer van bekomt. Afgezien daarvan zijn de vertolkingen van Lucy Punch en Faye Marsay als het lesbisch paar en van David Tennant als de zorgzame buurman om van te smullen. Over het geheel genomen derhalve toch wel een vermakelijke film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Mabeobui Seong (2002) 1,0

Alternatieve titel: Sex of Magic, afgelopen maandag om 22:18 uur

Slappe satire over een jongeman, die seksguru’s bezoekt om zijn prestaties in bed te verbeteren. Een flauwe film in weerwil van de diverse seksscènes, die de stempel erotisch niet verdienen. Weinig opmerkelijk debuut van de actrice Ye-won Kang als de teleurgestelde, aanstaande bruid.

» details   » naar bericht  » reageer  

Jo-seon Myeong-tam-jeong (2011) 2,5

Alternatieve titel: Detective K, afgelopen maandag om 10:18 uur

Eerste van drie avonturenkomedies over een Koreaanse versie van Sherlock Holmes ten tijde van het Joseon-rijk. Het leukste is de interactie van de detective met zijn side-kick Seo-pil. Verder niet veel van bijzonders.

» details   » naar bericht  » reageer  

Dude (2018) 2,5

afgelopen zondag om 23:09 uur

Verwarrende film over vier meiden, die op het punt staan afscheid te nemen van de hogeschool en van elkaar. Overmatig gebruik van schuttingtaal geven de film een banaal karakter met als absoluut dieptepunt de haast terloopse verkrachting van een van hen, waar niemand zich verder druk om maakt.
Een karikaturale film over drugs, seks en (er bij de haren bijgesleept) ook zoiets als rouwverwerking. Geef mijn portie maar aan Fikkie. Mijn waardering geldt vooral de vier meiden, want die kunnen het ook niet helpen dat het script zo rot in elkaar zit.

» details   » naar bericht  » reageer  

Padman (2018) 3,5

Alternatieve titel: Pad Man, afgelopen zondag om 09:48 uur

Je kunt natuurlijk over van alles en nog wat films maken, dus waarom niet over maandverband? Dat is het centrale thema in deze biopic over de Indiase uitvinder Arunachalam Muruganantham.
Gezien het niet alledaagse onderwerp is het een vermakelijke film, omdat de uitvinder heel wat hobbels moest slechten, niet alleen op technisch gebied, maar vooral vanwege de traditionele taboesfeer rondom menstruatie in de Indiase samenleving. Geen topfilm, maar best interessant en dus goed te doen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Play (2005) 2,0

afgelopen zondag om 09:46 uur

Mijn derde kennismaking met de Chileense regisseur Alicia Scherson is mij opnieuw niet meegevallen. De mooie plaatjes van Santiago kunnen niet verhullen dat het een saaie film is, waarin een paar mensen meestentijds doelloos rondlopen —een keer zelfs in indianenpas— en er verder hoegenaamd niets gebeurt. Misschien heb ik wat gemist, maar mij is niet duidelijk geworden wat Scherson met deze film wilde bereiken of wilde vertellen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Godhi Banna Sadharana Mykattu (2016) 3,5

Alternatieve titel: Missing, afgelopen zaterdag om 20:28 uur

Navrant verhaal over een workaholic, die meer aandacht heeft voor zijn carrière en zijn mobiele telefoon dan voor zijn oude vader, totdat dat goed fout gaat. De inventieve vervlechting met een tweede verhaallijn over gewetenloze criminelen maken dit familiedrama tot een bij vlagen spannende thriller. Zonder meer een onderhoudende film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Órbita 9 (2017) 2,5

Alternatieve titel: Orbiter 9, afgelopen zaterdag om 15:45 uur

Film van het type “niet echt”. Het is niet echt een scifi film, het is niet echt een romantische film en het is niet echt een actiethriller. De film raakt al deze genres in mindere of meerdere mate op oppervlakkige wijze zonder echt te scoren. Wel mooi meegenomen dat Clara Lago een centrale rol speelt, want daar mag ik graag naar kijken al komt zij beter tot haar recht in de andere films, die ik van haar gezien heb.

» details   » naar bericht  » reageer  

Chameli (2003) 4,0

afgelopen zaterdag om 11:20 uur

Een pakkende film over de louterende ontmoeting tussen twee beschadigde mensen: een door de wol geverfde straathoer en een financieel adviseur, die onlangs zijn vrouw verloren heeft. Het kletsnatte decor vormt een passende omlijsting voor het aangrijpende verhaal.
Ondanks de barre weersomstandigheden een warme film met degelijk camerawerk en prima acteerwerk van Kareen Kapoor (in wellicht haar meest gevoelige vertolking ooit) en Rahul Bose.

» details   » naar bericht  » reageer  

Naa Bangaaru Talli (2013) 3,5

Alternatieve titel: My Dearest Daughter, afgelopen vrijdag om 23:05 uur

Veel bekroonde film over vrouwenhandel en gedwongen prostitutie in India. Het verhaal over de hartverscheurende ervaringen van een jonge vrouw is beter dan de uitvoering. De afsluitende flauwe glimlach op het gezicht van de jonge vrouw biedt wel een beetje soelaas, maar onvoldoende om op te wegen tegen verbijsterende verhaal wat eraan voorafgaat. Degelijk acteerwerk van Anjali Patil en de ervaren rot Siddique.

» details   » naar bericht  » reageer  

Orgazmo (1997) 1,5

afgelopen vrijdag om 19:12 uur

Overdrijven is ook een kunst, maar niet alle kunst hoef je mooi te vinden. Deze film voldeed precies aan mijn vermoedens. Het is een cartoonachtige verzameling flauwekul over het maken van een 18+-film door een mormoon. Je ziet het al voor je voordat de film begonnen is. Het is allemaal geestig bedoeld uiteraard, maar het aantal geslaagde grappige momenten is op de vingers van één hand te tellen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Pro Urodov i Lyudey (1998) 3,0

Alternatieve titel: Of Freaks and Men, afgelopen vrijdag om 11:12 uur

Andermaal een heel aparte film van Aleksey Balabanov, geschoten in fraai sepia wat de film een aansprekend “belle époque” uiterlijk geeft. De mimiek van de diverse acteurs geeft al meer dan voldoende aan wie de “slechterikken” (en dus de echte freaks) zijn en wie niet. Na een uur of zo had ik het eigenlijk wel gezien, want wat daarna komt voegt weinig nieuws toe aan de film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Jojakdwen Doshi (2017) 3,0

Alternatieve titel: Fabricated City, afgelopen donderdag om 20:35 uur

Spectaculaire actiefilm met het uiterlijk van een game. Eigenlijk niks voor mij dus, maar ik heb mij toch wel vermaakt omdat de film —ondanks het ongeloofwaardige verhaal— bij vlagen toch best spannend is.

» details   » naar bericht  » reageer  

Made in Italy (2018) 2,5

afgelopen donderdag om 14:20 uur

Weinig nieuws onder de zon in deze film over een man, die in een midlife crisis belandt wanneer er in een kort tijdsbestek van alles misgaat met zijn vrouw, zijn vrienden en zijn werk. Volgens mij hebben de beide protagonisten Stefano Accorsi en Kasia Smutniak de automatische piloot aangezet. Een krappe voldoende.

» details   » naar bericht  » reageer  

Elektra Luxx (2010) 1,5

19 juni, 17:05 uur

Bij een film over een “gepensioneerde” pornoster mag je toch verwachten dat ie of de nodige grappige situaties bevat òf een flinke dosis dramatiek òf een beetje van beide. Niets van dat alles. Het is een verzameling schetsjes zonder reuk of smaak, die als los zand aan elkaar hangen. De enige scène die er positief uitspringt is die tussen Palicki en Chriqui in het damestoilet. Tot overmaat van ramp heeft de visagist Carla Gugino serieus mishandeld. Heel erg matig en heel erg zonde van mijn tijd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nila (2016) 4,0

18 juni, 16:31 uur

Een echte acteursfilms waarin gesproken dialogen voor een belangrijk deel vervangen worden door lichaamstaal, zodat het gevoelige verhaal nog scherper binnenkomt. Een rustige film met indrukwekkend acteerwerk van Vicky Vijai en de wonderschone Sruthi Hariharan. Heel mooi,

» details   » naar bericht  » reageer  

Six Years, Six Days (2017) 2,0

Alternatieve titel: 6 Years 6 Days, 18 juni, 13:33 uur

Kleurrijke, overweldigd chique beelden van Beijing overheersen in deze film, die mede door repeterende intermezzo’s veeleer een propagandafilm over economische voorspoed is dan een romantisch drama. Bij gebrek aan chemie en vanwege matig acteerwerk zien de jaarlijkse ontmoetingen tussen de beide protagonisten er nogal oncomfortabel uit en dat geldt in feite voor de hele film. Zoiets als een Chinese variant van Serendipity (2001), maar dan stukken minder.

» details   » naar bericht  » reageer  

Muleupgwa Muleupsai (1984) 3,0

Alternatieve titel: Between the Knees, 18 juni, 13:30 uur

Vrouwonvriendelijke film over een jonge vrouw, die op ruwe wijze geconfronteerd wordt met haar eigen seksualiteit. Geplaagd door de herinnering aan een afschuwelijke gebeurtenis in het verleden, zakt zij gaandeweg steeds dieper weg. Ondanks het uitstekende acteerwerk van Bo-yeong Lee, houd je geen goed gevoel aan over aan deze indringende film. Integendeel.

» details   » naar bericht  » reageer  

Comfort (2016) 4,5

18 juni, 10:57 uur

Een eerlijk relaas over de ontluikende liefde tussen twee authentieke personages, die bij elkaar comfort vinden. Ik kende de beide hoofdrolspelers nog niet, maar zij hebben mij aan de hand van debuterend regisseur William Lu (schreef ook het scenario) een heerlijke avond bezorgd. De film is andermaal het bewijs dat je je niet in allerlei bochten hoeft te wringen en dat je ook geen seksscènes nodig hebt om tot een prachtige liefdesfilm te komen. Het slot nodigt uit tot een vervolg...
Een bijzonder romantische film met een oprecht verhaal en uitstekende, ingetogen acteerprestaties. Kortom, een zalige kijkervaring.

» details   » naar bericht  » reageer  

Do-re-mi-fa-Musume no Chi Wa Sawagu (1985) 1,5

Alternatieve titel: The Excitement of the Do-Re-Mi-Fa Girl, 17 juni, 16:09 uur

Ik vind het knap dat er mensen zijn die nog wat kunnen maken van deze ongerijmde verzameling nonsens. Ik behoor helaas niet tot dat clubje “uitverkorenen”. Niet te veel woorden aan vuil maken derhalve, te meer niet omdat naast het belabberde script ook het camera- en acteerwerk bepaald niet denderend zijn.

» details   » naar bericht  » reageer  

Girl (2018) 4,0

17 juni, 14:29 uur

Emotionele film met centraal een formidabele vertolking van Viktor Polster. Die zal mij van deze film het meeste bijblijven, verwacht ik. Hoewel ballet nauw verweven is met het hoofdthema, vind ik het wel jammer dat een groot deel van de speelduur gewijd is aan balletlessen. Wat meer aandacht voor de reacties van de omgeving (familie, klasgenoten e.d.) op de geslachtsverandering zou wat mij betreft welkom zijn geweest.

» details   » naar bericht  » reageer  

Peterloo (2018) 3,0

16 juni, 19:17 uur

Naar mijn gevoel is deze film een vreemde eend in de ‘Mike Leigh’-bijt. Door de documentaire aanpak mist deze film het engagement van Leigh’s andere films. Als historisch document zeer zeker belangrijk, als film echter niet erg geslaagd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ex with Benefits (2015) 2,0

16 juni, 18:16 uur

Een slap melodrama met een mager verhaaltje over getroebleerde geliefden, dat volgens mij niet zou misstaan in de bouquetreeks. Tegen het einde dreigt het zowaar nog een beetje interessant te worden, maar het is te laat en te weinig. Daarnaast laat het acteerwerk nogal wat te wensen over en wil regisseur Gino Santos te krampachtig binnen de lijntjes blijven. Erg matig allemaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sobibor (2018) 3,0

Alternatieve titel: Собибор, 15 juni, 19:42 uur

Gezien het beladen onderwerp een vrij matte film over de opstand in het vernietingskamp Sobibór in oktober 1943, die destijds de sluiting van dat kamp inluidde. De film haalt niet het niveau van Escape from Sobibor van Jack Gold uit 1987.
Opmerkelijk dat Rutger Hauer in die film de Russische leider speelde, terwijl in deze nieuwe versie een Russische actrice (Mariya Kozhevnikova) de rol van onze landgenote Selma Wijnberg vertolkt. Het kan verkeren…

» details   » naar bericht  » reageer  

Sanxia Haoren (2006) 3,0

Alternatieve titel: Still Life, 15 juni, 10:50 uur

Neerslachtig relaas over de zoektocht van een man en een vrouw naar hun vervreemde echtgenoten ten tijde van de teloorgang van Fengjie. De deprimerende beelden staan in schril contrast tot de spectaculaire natuurlijke omgeving van de Yangtze Rivier.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Baule-les-Pins (1990) 2,5

Alternatieve titel: C'est la Vie, 14 juni, 17:27 uur

Rustig voortkabbelend vakantiefilmpje met af en toe een verdwaalde grimmige noot. Over het geheel genomen valt er weinig bijzonders te beleven. Pluspunt: de jaren 50 settings zien er redelijk authentiek uit.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Magic of Belle Isle (2012) 3,5

13 juni, 22:51 uur

Ontspannen(de) film over een uitgebluste schrijver en diens alleenstaande buurvrouw en haar drie kinderen die om uiteenlopende redenen allemaal hun leven weer op de rails moeten zien te krijgen. Vooral de enigszins filosofisch getinte dialogen zijn van een hoog niveau. Bovendien zorgen Freeman en de hond voor kostelijke intermezzo’s. Naast de schier onverslijtbare, altijd betrouwbare Freeman zetten ook de jonkies prima acteerprestaties neer.
Prototype van een goedgevoel film met af en toe een kippenvelmomentje. Hoewel geen absolute topper, vond ik het toch jammer dat de film afgelopen was. Ik was dit gezelschap en hun verhaal nog lang niet beu.

» details   » naar bericht  » reageer  

Las Edades de Lulú (1990) 2,5

Alternatieve titel: The Ages of Lulu, 13 juni, 17:01 uur

Softcorefilm die allengs perverser wordt. Het SM-gedeelte had van mij niet gehoeven. Te midden van alle buitenissigheden weet de ongegeneerde Francesca Neri, die er steeds beter uitziet, je aardig bij de les te houden.

» details   » naar bericht  » reageer  

Geumul (2016) 4,5

Alternatieve titel: The Net, 13 juni, 10:27 uur

Aan zijn toch al gevarieerde oeuvre voegt Ki-duk Kim een politieke thriller met een bijzonder passende titel toe over de schizofrene houding van autoriteiten aan weerszijde van de Koreaanse breuklijn. Hij verzuimt daarbij niet —o.a. door gebruik te maken van speelgoedberen— om de tegenstelling tussen de vaak stuitende overvloed in het zuiden en de armzaligheid in het noorden scherp in beeld te brengen, waarbij het hoertje evenwel haarfijn laat doorklinken dat het niet allemaal goud is wat er blinkt, extra benadrukt door de innige knuffel van het kleine meisje met haar lievelingsbeer.
Hoewel protagonist Seung-bum Ryoo af en toe over de top gaat een beklijvende kijkervaring, net als de meeste andere films van regisseur Kim.

» details   » naar bericht  » reageer  

Tess of the D'Urbervilles (2008) 4,5

13 juni, 10:22 uur

Prachtige verfilming van Thomas Hardy’s literaire klassieker. Hoewel het al lang geleden is dat ik het boek gelezen heb, heb ik de indruk dat de filmmakers zich vrij nauwkeurig houden aan het meesterlijke verhaal. Jammer is wel dat je, wanneer je het boek gelezen hebt, weet hoe het afloopt, want dat vergeet je niet meer, ook niet na zo veel jaren.
Schitterende vertolking van Gemma Arterton in een rol, die haar op het lijf geschreven lijkt. Een mooie, indrukwekkende miniserie, zoals je van de BBC mag verwachten. Verplichte kost voor dramaliefhebbers.

» details   » naar bericht  » reageer  

L'Iniziazione (1986) 2,0

Alternatieve titel: Exploits d'un Jeune Don Juan, Les, 11 juni, 19:06 uur

Net als zijn soortgelijke voorganger Benjamin uit 1968 een ondermaatse film met een ongelooflijk melig verhaaltje en dito vertolkingen. Een uitzondering wil ik daarbij maken voor de nog zeer jeugdige Virginie Ledoyen, die leuk debuteert.

» details   » naar bericht  » reageer  

Naeshi (1986) 2,5

Alternatieve titel: Eunuch, 11 juni, 12:16 uur

Zoals in de meeste films, die spelen aan het Joseon hof, een film over intriges en gekonkel. Het verhaal focust op de verboden liefde tussen een eunuch en een concubine van de koning. In vergelijking met soortgelijke films niet erg bijzonder. Een van de vier films waarin Sung-ki Ahn en Mi-sook Lee samen de hoofdrollen vervullen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Shortbus (2006) 3,0

10 juni, 22:36 uur

Opvallend veel negatieve reacties. Natuurlijk is dit geen topper, maar ik vond het zo slecht nog niet. Voor zover ik het heb kunnen volgen gaat de film over angsten en frustraties binnen een seksuele relatie. Het zal je maar overkomen. Daarom vind ik de “eind goed, al goed”-afloop best wel prettig.
In eerdere reacties ben ik vergelijkingen tegengekomen met “Caligola” en “Baise-moi”. In vergelijking met die platvloerse films, schat ik deze film toch hoger in. Toegegeven er zitten wat ongemakkelijke scènes en standjes in. Nou en?

» details   » naar bericht  » reageer  

Sons of the Desert (1933) 3,5

Alternatieve titel: Pechvogels, 9 juni, 20:26 uur

Heerlijke Stan & Ollie-klassieker, maar naar mijn smaak zeker niet hun beste film. Ik vind met name het stuk over de conventie in Chicago uit de toon vallen. In de confrontaties met hun resp. echtgenoten daarvoor en daarna halen Laurel & Hardy schijnbaar moeiteloos opnieuw hun gebruikelijke niveau. Ik heb deze film al meerdere malen gezien, want het is en blijft genieten.

» details   » naar bericht  » reageer  

Benjamin ou Les Mémoires d'un Puceau (1968) 2,5

Alternatieve titel: The Diary of an Innocent Boy, 9 juni, 17:05 uur

Deze luchtige, ondeugend bedoelde kostuumkomedie kent een veelbelovend begin, maar verliest stoom wanneer het verhaal zich gaat concentreren op de driehoeksverhouding Morgan-Piccoli-Deneuve met Clémenti als vijfde wiel aan de wagen. De toonzetting wordt vanaf dat moment een stuk serieuzer en de weelderige gebouwde dienstmeiden, die aanvankelijk de show stelen en voor de vrolijke noot zorgen, verdwijnen meer en meer naar de achtergrond. Dat doet de film geen deugd. De film weet niet meer dan af en toe een glimlach aan je te ontlokken en dat is teleurstellend gezien de sterrenbezetting.

» details   » naar bericht  » reageer  

90 Minutter (2012) 2,5

Alternatieve titel: 90 Minutes, 9 juni, 13:38 uur

Akelig psychodrama, dat ik met toenemend ongemak heb zitten bekijken. Vooral van het derde verhaal kreeg ik gaandeweg een steeds onrustiger gevoel, maar de ontknoping van het tweede verhaal zorgde bij mij toch wel voor de grootste schok vanwege de kinderen. Beslist een film die ik NIET nog een keer wil zien.

» details   » naar bericht  » reageer  

Katya Ismailova (1994) 3,5

Alternatieve titel: Катя Исмаилова, 8 juni, 10:45 uur

Overspel, gewetenloosheid en jaloezie staan centraal in deze bittere tragedie. Zoals het een Russisch drama betaamt loopt het verhaal niet goed af. Uitstekend acteerwerk, met name van Ingeborga Dapkunaite in de titelrol.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sonyeo X Sonyeo (2007) 2,5

Alternatieve titel: Girl by Girl, 7 juni, 18:45 uur

Scholierenfilm over twee meiden, die allebei verliefd zijn op dezelfde jongen. De onruststoker van de twee heeft een plan heeft om haar rivale uit te schakelen. Dat loopt anders dan zij gedacht had.
Een matige komedie. Ji-min Kwak (de onruststoker) is vooral bekend van Ki-duk Kim’s Samaria (2004)

» details   » naar bericht  » reageer  

New Best Friend (2002) 2,5

7 juni, 18:43 uur

Sometimes bad things happen to good people

Dit op de draad versleten citaat is exemplarisch voor de kwaliteit van dit misdaadmysterie. Hoewel, mysterie? Dankzij het zwakke script ligt het er vrijwel vanaf het begin duimendik bovenop wie de “slechterik” is. De schoonheid van de dames kan niet voorkomen dat dit een matige film is en dan ben ik nog mild in mijn oordeel.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Carga (2016) 3,5

7 juni, 10:27 uur

Zoiets als het oorspronkelijke “Tarzan en Jane”-verhaal, maar dan anders... Een onderhoudende en op sommige momenten spectaculaire avonturenfilm met als een van hoogtepunten zowaar een soort cross country-achtervolging door het oerwoud. Het verhaal is niet altijd even geloofwaardig en ook het acteerwerk is niet van topniveau, maar eenmaal onderweg vergoedt de continue spanning veel. Ik heb mij best vermaakt met deze film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Lauri Mäntyvaaran Tuuheet Ripset (2017) 2,5

Alternatieve titel: Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara, 6 juni, 17:33 uur

Dramedy over romantiek en vriendschap met twee actievoerende jonge meiden, die worstelen met het fenomeen liefde en langzaam maar zeker uit elkaar groeien. Er zitten wel een aantal leuke scènes in, maar de film als geheel is niet erg bijzonder.

» details   » naar bericht  » reageer  

Kochegar (2010) 3,5

Alternatieve titel: A Stoker, 6 juni, 16:14 uur

Inktwarte klucht met een vette knipoog, waarin —net als in Gruz 200 (2007)— het ontbreken van normen en waarden in de Russische samenleving aan de kaak wordt gesteld. Het grappige is dat opnieuw net als in “Gruz 200” de opgewekte muziek volkomen haaks staat op de donkere inhoud van de film. Op een of andere manier werkt wonderwel.

» details   » naar bericht  » reageer  

Siphayo (2016) 2,0

Alternatieve titel: Dismay, 6 juni, 13:19 uur

Familietragedie over een gezin dat na de voortijdige dood van de moeder intern verscheurd wordt door de komst van een sexy plaatsvervangster. Regisseur Lamangan doet een halfslachtige poging het drama te plaatsen tegen een kritische sociaaleconomische achtergrond. Die wordt evenwel ondergesneeuwd door de sensuele toonzetting van de film. De ontknoping is weliswaar heftig, maar komt tegelijkertijd weinig geloofwaardig over. Al met al een matige film, die vooral bedoeld lijkt om de toeschouwer sensueel te prikkelen.

» details   » naar bericht  » reageer  

No Light and No Land Anywhere (2016) 3,0

6 juni, 11:18 uur

Eenvoudig, pijnlijk, ongegeneerd filmpje over een Britse vrouw, die haar huwelijk achter zich laat om in de metropool Los Angeles op de zoek te gaan naar haar vader, die ze alleen maar kent van oude foto’s. De geschakeerde tour-de-force van protagoniste Gemma Brockis maakt meer indruk dan de film, die als geheel nogal rommelig overkomt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Anthropoid (2016) 4,0

6 juni, 11:17 uur

Gedetailleerde reconstructie van de moordaanslag op nazibeul Heydrich en de gewelddadige nasleep daarvan. Een van de betere films over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opmerkelijk dat regisseur Sean Ellis niet alleen meeschreef aan het script, maar ook nog eens de cinematografie voor zijn rekening nam. Knap.

» details   » naar bericht  » reageer  

Akai Hashi no Shita no Nurui Mizu (2001) 3,5

Alternatieve titel: Warm Water under a Red Bridge, 5 juni, 17:00 uur

Liefdesfantasie over een man, die op meerdere fronten aan het eind van zijn Latijn is, maar nieuwe energie en levenslust tankt door te vrijen met een vrouw, die tijdens haar orgasme onbedaarlijk begint te spuiten. Een tamelijk bizarre film, die —als je eenmaal gewend bent aan de ongebruikelijke invalshoek— best vermakelijk is, al haalt ie niet het niveau van de andere Imamura films, die ik gezien heb.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Fleur du Mal (2003) 3,0

Alternatieve titel: The Flower of Evil, 5 juni, 10:21 uur

Intrigerijke tragikomedie van Claude Chabrol over een gezin, dat als los zand aan elkaar hangt en in rep en roer raakt, wanneer tijdens een verkiezingscampagne een oud familieschandaal weer boven komt drijven. Klinkt allemaal spannender dan het in werkelijkheid is. Eigenlijk vind ik de liefdesrelatie tussen Benoît Maginel en de beeldschone Mélanie Doutey het beste onderdeel van deze toch wat tegenvallende film.
Chabrol heeft betere films op zijn naam staan, zeker uit zijn beginperiode.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gyeoul Nageune (1986) 3,5

Alternatieve titel: Winter Wanderer, 5 juni, 10:18 uur

Sombere liefdestragedie over de teloorgang van een getalenteerde student, die tijdens zijn zoektocht naar zijn roots in een neerwaartse spiraal belandt. Hij raakt bevriend met een wat oudere vrijbuiter, die een tegengestelde ontwikkeling meemaakt. Beiden zijn verliefd op een mooie, introverte studente. Een pakkende karakterstudie.

Mijn nieuwste aanwinst voor mijn verzameling films met Mi-sook Lee, een buitengewoon charmante actrice. Een van de vier films waarin zij samen met Sung-ki Ahn een hoofdrol speelt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Close My Eyes (1991) 3,0

4 juni, 09:57 uur

Moeizaam drama over een deels incestueuze driehoeksverhouding. Normaal gesproken zit zo’n film vol met onderhuidse spanning. Die heb ik node gemist, maar dat kan aan mij liggen.
Alan Rickman redt de film, want de beide andere protagonisten bakken er niet veel van.

» details   » naar bericht  » reageer  

High Art (1998) 2,5

3 juni, 19:35 uur

De film doet zijn titel geen eer aan. Een scheut drama en een scheut liefde tussen mensen met onpeilbare karakters, die je het liefst zo ver mogelijk van je vandaan wil houden. Het deed mij allemaal niets. De still op de poster is met voorsprong het mooiste beeld uit heel de film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Beautiful Kate (2009) 3,0

3 juni, 08:04 uur

Geschakeerde familietragedie. Als je bij uitdagende thema’s als incest en zelfmoord krampachtig binnen de lijntjes probeert te kleuren, dan gaat dat wringen. Daar heeft deze film last van en ook van het geschmier van Bryan Brown (niet voor de eerste keer).

» details   » naar bericht  » reageer  

Ribâzu Ejji (2018) 4,0

Alternatieve titel: River's Edge, 2 juni, 16:53 uur

In velerlei opzicht een duistere en sombere film over jongeren, die zich geen raad weten met hun (vaak destructieve) gevoelens. Hoewel de genreaanduiding "komedie" vermeldt, word je van het verhaal bepaald niet vrolijk. De bedachtzame vertolkingen van een uitstekende cast weten je aandacht evenwel moeiteloos vast te houden. Leuke intermezzo’s met de twee vissers, die elkaar sterke verhalen vertellen.
Past kwalitatief prima in het rijtje films van Isao Yukisada die ik eerder gezien heb. Smaakt naar meer.

» details   » naar bericht  » reageer  

A Bigger Splash (2015) 2,5

2 juni, 13:07 uur

In mijn ogen overbodige remake van La Piscine (1969). Afgezien van een handvol Afrikaanse vluchtelingen als passanten voegt de film weinig toe aan het broeierige origineel van Jacques Deray.
Tilda Swinton zet niettemin een mooie rol neer en eigenlijk geldt dat ook voor Ralph Fiennes, al gaat diens personage vrij snel irriteren (maar dat is allicht de bedoeling). Matthias Schoenaerts en Dakota Johnson hebben weinig in de pap te brokkelen en lijken vooral voor de versiering aanwezig te zijn.
Matig.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Belle Vie (2013) 3,0

2 juni, 07:59 uur

Aardige coming-of-age film over een tiener, die alleen maar een zwervend bestaan kent, maar na een ontmoeting met een mooi meisje in een spagaat terecht komt door het besef dat hij ook voor een ander leven kan kiezen. De ingetogen slotscène is verrassend mooi.

» details   » naar bericht  » reageer  

Teukjong: Ryangchensalingi (2015) 3,0

Alternatieve titel: Exclusive: The Ryangchen Murders, 1 juni, 13:38 uur

Thriller over een wankele journalist die zich steeds dieper in de nesten werkt, een televisiemanager die alleen maar oog heeft voor kijkcijfers en een eigenzinnige politiechef die geen idee heeft waar hij mee bezig is. Dat alles tegen de achtergrond van een zoektocht naar een seriemoordenaar.
Kortom: een gelikte film over de vluchtige hedendaagse samenleving op z’n smalst.

» details   » naar bericht  » reageer  

Block-Heads (1938) 4,0

1 juni, 07:46 uur

Na het zien van de onlangs verschenen biopic Stan & Ollie (2018) heb ik mij voorgenomen mijn verzameling “de Dikke en de Dunne”-films geleidelijk aan weer eens af te stoffen.
Niet alle films van dit onsterfelijke duo zijn even goed, maar er zitten toch diverse tijdloze pareltjes aan het filmfirmament bij. “Block-Heads” met o.a. zijn inmiddels klassieke loopgraafscène is er daar een van. ”Any beans?”.
Puur genieten.

» details   » naar bericht  » reageer  

Tanner Hall (2009) 2,5

31 mei, 22:42 uur

Soms vraag ik mij wel eens af waarom zou iemand op het idee gekomen zijn om deze film te maken? Die vraag bekroop mij ook na het zien van deze film over een meideninternaat, waarin een fors blik clichés opengetrokken wordt over o.a. een manipulatieve feeks (uiteraard de dochter van een alcoholistische ouder), een brave ziel die het aanlegt met een getrouwde man (uiteraard een kennis van de familie), enz.

Ik heb het in enigerlei vorm allemaal al eerder (en beter) gezien. Maar ach, Brie Larson en Rooney Mara waren van de partij, dus het was niet helemaal zonde van mijn tijd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Se Rokh (2018) 3,0

Alternatieve titel: 3 Faces, 31 mei, 19:35 uur

Mijn vijfde film van Jafar Panahi en naar mijn bescheiden mening niet zijn beste. De intrinsieke spanning van het verhaal ebt geleidelijk weg vanaf het moment dat het jonge meisje zelf ten tonele verschijnt. De tweede deel van de film neigt geleidelijk aan naar langdradigheid.
Niettemin fraai camerawerk en ook de wijze, waarop Panahi lokale gebruiken schier achteloos in het verhaal weet te verweven, is knap. Maar ik heb mooiere films van zijn hand gezien, o.a. Badkonake Sefid (1995) en Offside (2006).

» details   » naar bericht  » reageer  

Middle Men (2009) 3,0

30 mei, 17:33 uur

Misdaadfilm met een ietwat haperende mix van komedie, drama en een beetje actie. Het acteerwerk van Luke Wilson, Giovanni Ribisi en good old Rade Šerbedžija vormt het beste deel van de film. Hoewel er niet bijster veel gebeurt over het geheel genomen toch wel vermakelijk. Een haast onherkenbare Kelsey Grammer is zowaar ook nog even in beeld als openbare aanklager.

» details   » naar bericht  » reageer  

De Dirigent (2018) 4,5

Alternatieve titel: The Conductor, 29 mei, 23:17 uur

“Je wilt De Dirigent graag goed vinden” (NRC 23 oktober 2018).
Dat heeft wat mij betreft niets met “graag” te maken. Dit is doodgewoon een prachtige biografie over een van origine Nederlandse vrouw, van wie ik —zo moet ik wellicht tot mijn schande bekennen— tot het zien van deze film nog nooit gehoord had. Het is een meeslepend relaas over een assertieve en ambitieuze vrouw, die tegen de stroom in, in de eerste helft van de vorige eeuw haar plaats in een typische mannenwereld bevecht.

Ik realiseer me dat biopics vanwege dramatische effecten vaak wat aangedikt worden. Zelfs als dat met deze film ook het geval is, dan nog neem ik mijn hoed af voor regisseur Maria Peters. Het is naar mijn mening de beste Nederlandse film sinds jaren. Ik heb hier met volle teugen van genoten, niet in de laatste plaats door de fenomenale titelrol van Christanne de Bruijn. Door films als deze weet ik weer waarom ik al decennialang verzot ben op films.

» details   » naar bericht  » reageer  

Shimotsuma Monogatari (2004) 2,5

Alternatieve titel: Kamikaze Girls, 28 mei, 21:50 uur

Style over substance, daar ben ik doorgaans niet zo van. Het is weliswaar een prachtig vormgegeven, kleurrijke fantasie over twee halfgare meiden, maar bij gebrek aan een boeiend verhaaltje is het op d’n duur met mijn interesse droevig gesteld bij dit soort films. Van regisseur Tetsuya Nakashima zijn Memories of Matsuko (2006) en Kokuhaku (2010) mij een stuk beter bevallen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hafið (2002) 3,0

Alternatieve titel: The Sea, 28 mei, 08:33 uur

Ik heb meer films gezien over opgefokte familiereünies, maar een hereniging die zo gierend uit de klauwen loopt als deze kan ik mij een, twee, drie toch niet herinneren. In zijn geheel gaat de film ondanks zijn komische ondertoon nogal over de top. Wat meer subtiliteit zou wat mij betreft welkom zijn geweest. Ik heb mij niettemin toch wel vermaakt, zeker omdat de film niet alleen vet aangezette personages maar ook fraaie opnamen van IJsland bevat.

» details   » naar bericht  » reageer  

Two Lovers and a Bear (2016) 2,5

27 mei, 18:50 uur

Het spectaculaire poollandschap eist de hoofdrol voor zich op in dit overigens weinig enerverend liefdesdrama met een jongeman en jonge vrouw, die beiden worstelen met traumatische gebeurtenissen uit hun jeugd. De toegevoegde waarde van de pratende ijsbeer ontgaat mij.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sin Island (2018) 3,0

27 mei, 15:38 uur

Wat zich aandient als een romantische film over een driehoeksverhouding, ontwikkelt zich tot een regelrechte thriller wanneer een van de betrokkenen ten koste van alles haar nieuwe partner niet meer wil loslaten. Het verhaal is redelijk standaard, maar de toenemende spanning maakt het toch wel de moeite waard.

» details   » naar bericht  » reageer  

Golae Sanyang (1984) 3,5

Alternatieve titel: Whale Hunter, 26 mei, 22:29 uur

De film die van Mi-sook Lee in haar thuisland Zuid-Korea een ster maakte. Het is een warm drama met af en toe stevige knokpartijen en zelfs een paar comedy-caper-achtige scènes.
Erg geloofwaardig zit het verhaal niet in elkaar, maar dat hindert nauwelijks omdat wat er te beleven valt aan actie en onvoorwaardelijke vriendschap afwisselend en boeiend genoeg is.
De film is door het Korean Film Archive haarscherp gerestaureerd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ulralra Siseuteojeu (2002) 2,0

Alternatieve titel: Oollala Sisters, 22 mei, 22:32 uur

Eun-ja, een vrouw van middelbare leeftijd, heeft van haar ouders een nachtclub geërfd, die door teruglopende bezoekersaantallen geleidelijk aan diep in de schulden komt te zitten. De eigenaar van een nachtclub aan de overkant —een bekende van Eun-ja uit haar jeugd— aast al jaren op zijn concurrent. Eun-ja zit niet bij de pakken neer en gaat zelfs zo ver om samen met enkele vriendinnen een meidengroep te vormen, die de belangstelling voor haar club weer moet opvoeren.
Een matige komedie met een handvol leuke muzikale nummers, maar de film als geheel houdt niet over ondanks de aanwezigheid van Mi-sook Lee, een van mijn favoriete actrices.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Ragazza del Lago (2007) 2,5

Alternatieve titel: The Girl by the Lake, 22 mei, 18:42 uur

Zwak mysterie dat geen moment spannend wordt. Je voelt op je klompen aan dat de aanvankelijke verdachten het niet gedaan hebben. De echte dader komt plompverloren uit de lucht vallen. Zo hoort een misdaadverhaal niet in elkaar te zitten, vind ik.
Daarnaast heeft de film in mijn ogen nog een probleem, t.w. Toni Servillo. Een veel geprezen acteur, maar zijn onderkoelde, emotieloze acteerstijl —zo’n beetje zijn handelsmerk, dat hij ook in andere films steevast ten toon spreidt— staat mij erg tegen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Mr. Roosevelt (2017) 3,0

22 mei, 15:25 uur

Grappig filmpje over een gesjeesde comédienne, die na het overlijden van haar kat naar “huis” terugkeert en daar niet alleen haar vroegere vriend en diens nieuwe vriendin tegen het lijf loopt, maar ook van de ene frustratie in de andere verzeild raakt. Geen baanbrekende cinema, maar een alleraardigst regiedebuut van Noël Wells. Als komische karakterstudie zeker niet slecht.

» details   » naar bericht  » reageer  

Carlston za Ognjenku (2008) 2,5

Alternatieve titel: Tears for Sale, 22 mei, 10:47 uur

Deze surrealistische film doet sterk aan de films van Emir Kusturica denken, maar mist de finesse daarvan. Ondanks de fleurige beelden niet echt mijn ding.

» details   » naar bericht  » reageer  

Lykke-Per (2018) 4,5

Alternatieve titel: A Fortunate Man, 21 mei, 18:47 uur

“Ik heb zelf gezien hoe een slechte jeugd iemand voor het leven kan tekenen.”

Een benauwend drama over een zelfdestructieve man, die door verstikkende jeugdtrauma’s psychisch zo zwaar beschadigd is dat hij van lieverlee het zicht op de werkelijkheid en op normale menselijke verhoudingen verliest. Eigenlijk is de film één grote aaneenschakeling van tragedies. Vooral de wijze én het moment waarop de relatie tussen Per en Jakobe abrupt eindigt, hakt er nogal in.

Bille August heeft al meerdere malen laten blijken een rasverteller te zijn. Ook in deze haast epische film laat hij zich weer van zijn beste zijde zien. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat de hoofdrolspelers Esben Smed en vooral Katrine Greis-Rosenthal formidabele vertolkingen neerzetten.
Ik sluit niet uit dat deze film na herziening alsnog de maximale waardering van mij krijgt.,

» details   » naar bericht  » reageer  

Bae-kkob (2013) 3,5

Alternatieve titel: The Indecent Family, 21 mei, 16:47 uur

Heel aardige satire over de seksuele gedragingen van de Koreaanse familie Doorsnee. Het geschakeerde verhaaltje zit leuk in elkaar en levert meer dan een handvol vermakelijke scènes op. Kostelijk hoe uiteindelijk alle stukjes keurig in elkaar passen.
Ik vind het een grappig filmpje met een dito ontknoping.

» details   » naar bericht  » reageer  

Abay Babes (2018) 2,5

Alternatieve titel: The Bitch Wedding, 21 mei, 12:04 uur

Ik ben erg verbaasd over de hoge score van de film op IMDb. Aan vrouwelijk schoon schort het niet in deze film, aan aanvaardbare acteerprestaties evenwel des te meer. Nog afgezien van het slappe verhaaltje en de veelal basale grappen, lijdt de film heel erg onder overacting. Alles wordt veel te dik aangezet. Het idee achter de film is op zich wel aardig, maar de uitvoering laat nogal wat te wensen over.
Toch wil ik niet te veel klagen, want ik vond het bepaald geen straf om zeven kwartier lang schoonheden als Cristine Reyes, Nathalie Hart, Kylie Verzosa (Miss International 2016) en Roxanne Barcelo voortdurend sexy gekleed voorbij te zien komen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Djam (2017) 4,0

21 mei, 12:02 uur

Aantrekkelijke roadmovie over een vrijgevochten jongedame, die tijdens een tocht van het eiland Lesbos naar Istanbul v.v. de nodige wederwaardigheden ontmoet. Een geschakeerde film, variërend van een sensuele buikdans tot “oorverdovende” aandacht voor het actuele vluchtelingenprobleem op Lesbos.
De (h)eerlijke hoofdrol van Daphné Patakia heeft de nodige indruk op mij gemaakt. Een bijzonder aangename film met uitstekend acteer- en camerawerk en stemmige liedjes.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Girl in the Book (2015) 3,0

20 mei, 21:43 uur

Psychologisch drama over een vrouw, die plotseling opnieuw geconfronteerd wordt met een onverwerkte traumatische ervaring uit haar tienertijd. Van de weeromstuit begaat ze een catastrofale blunder, die haar leven helemaal overhoop dreigt te gooien.
Verrassend om Emily Vancamp te zien in een titelrol, die naar mijn mening iemand als Michelle Willliams veel beter zou liggen. Maar Vancamp doet het toch wel aardig. Er had overigens best wat meer gif in het script ingebouwd mogen worden.

» details   » naar bericht  » reageer  

Het Tweede Gelaat (2017) 2,5

Alternatieve titel: Double Face, 20 mei, 16:25 uur

Doorsnee misdaadfilm die pas tegen het einde een beetje spannend wordt. Een overdaad aan dwaalsporen maakt de film niet alleen onnodig lang, maar vooral in het middengedeelte ook redelijk saai. De ontknoping is weliswaar spectaculair, maar dat gaat wel ten koste van het motief. De beweegredenen van de seriemoordenaar zullen we nooit weten.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bez Doteku (2013) 3,0

Alternatieve titel: Touchless, 20 mei, 10:02 uur

Jolana wordt door haar stiefvader seksueel misbruikt, waarbij haar moeder gemakshalve de andere kant opkijkt. Later werkt Jolana in een bordeel. Ze heeft het daar niet naar haar zin en droomt van ontsnappen, maar de herinneringen aan thuis doen haar twijfelen of het daarbuiten zoveel beter is dan in het bordeel.

Een tamelijk wazig drama, waarin het hoofdpersonage nooit het achterste van haar tong laat zien. Veel wordt ter interpretatie overgelaten aan de kijker.

» details   » naar bericht  » reageer  

Kanojo ga Sono Na wo Shiranai Toritachi (2017) 3,5

Alternatieve titel: Birds without Names, 19 mei, 16:21 uur

Brutaal psychodrama over een vrouw met een te rooskleurige hang naar haar eigen verleden en een irreële kijk op het heden, waarin zij weinig geleerd lijkt te hebben van wat er vroeger gebeurd is. Daarbij maakt zij op wanstaltige wijze misbruik van haar huidige weldoener met wie zij —bij gebrek aan alternatief— noodgedwongen samenwoont.
Na Dawn of the Felines (ook uit 2017) mijn tweede film van Kazuya Shiraishi. Ondanks de uitstekende acteerprestaties van een uitermate kille Yū Aoi en de zachtaardige Sadao Abe word je bepaald niet vrolijk van dit sombere drama, waarin de puzzelstukjes pas heel laat in elkaar gaan passen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Napszállta (2018) 4,0

Alternatieve titel: Sunset, 19 mei, 10:52 uur

Daar waar in Saul Fia (2015), het regiedebuut van László Nemes, een Kapo gedurende heel de film op zoek gaat naar een rabbi, gaat in diens tweede film een jonge vrouw aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in een woelige samenleving op zoek naar haar broer, van wie zij het bestaan nooit gekend heeft.
Een mysterieuze film, die allengs grimmiger wordt. De camera volgt hoofdrolspeelster Juli Jakab continu dicht op de huid en dat geeft af en toe een unheimisch gevoel. Dat wordt nog versterkt door het raadselachtige plot, voor zover er van een plot sprake is.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Inbetweeners Movie (2011) 1,0

Alternatieve titel: The Inbetweeners, 18 mei, 19:30 uur

In wezen lijken al die high schoolfilms als twee druppels water op elkaar. Ze gaan in de regel over een groepje nerds, die op zoek zijn naar drank en seks. Ik hoopte dat deze vakantiefilm de uitzondering op de regel zou vormen omdat ie van Britse makelij is, maar niets daarvan. De film is alle even stompzinnig en platvloers als de rest. Wat een bagger…

» details   » naar bericht  » reageer  

Miss Bala (2019) 2,0

18 mei, 15:57 uur

De bewering dat deze actiefilm een remake is van de gelijknamige Mexicaanse misdaadfilm uit 2011, is maar ten dele waar. Daar waar het origineel binnen een sociale context het beeld schetst van een wanhopig op overleven gerichte vrouw, die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevindt, is de Amerikaanse versie eerst en vooral een keiharde gangsterfilm met een hoofdpersonage dat uiteindelijk zelf de vereffening voor haar rekening neemt. Want zo doen ze dat nu eenmaal in Hollywood.

» details   » naar bericht  » reageer  

Demonios tus Ojos (2017) 3,0

Alternatieve titel: Sister of Mine, 18 mei, 13:04 uur

Gezien de schoonheid van Ivana Baquero kan ik wel begrip opbrengen voor de talrijke gluurscènes, maar waarom die steeds zo lang moesten duren is mij een raadsel. Dat geldt ook voor de openings- en slotscènes, die —voor zover ik het kon volgen— weinig van doen hebben met de rest van film, die als geheel tamelijk onevenwichtig overkomt. Maar ja, Baquero is in meerdere opzichten een attractie. Dus dan neem ik de rest maar voor lief.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hollywood Dirt (2017) 2,5

17 mei, 17:04 uur

Ontluikende romance tussen een vanwege haar verleden gehekelde jonge vrouw en een gevierde Hollywoodster, die naar een slaperig stadje in Georgia komt voor het maken van een film. De beide hoofdrolspelers zijn aardig aan elkaar gewaagd, om het geheel genomen is de middelmaat troef.

» details   » naar bericht  » reageer  

Love Will Tear Us Apart (2013) 2,5

17 mei, 12:49 uur

Romantisch drama over de turbulente relatie tussen een notoire ex-rokkenjager, die moeite heeft het verleden achter zich te laten, en zijn achterdochtige nieuwe vriendin. Shaofeng Feng en Ni Ni doen hun best, maar het weinig opwindende script nodigt niet uit tot het leveren van een topprestatie. Eigenlijk vormen de fraaie beelden van nachtelijk Beijing nog het beste deel van de film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Tisay (2016) 4,0

17 mei, 10:19 uur

Rauwe film over de wereld van het match fixing in de Filipijnen. De romantische interludes contrasteren scherp met de onderwereldscènes, waarvan er een aantal zeer heftig zijn.
Een thrillerachtig drama met aansprekende vertolkingen van de beide protagonisten. Wat mij betreft had de film een ander einde mogen hebben.

» details   » naar bericht  » reageer  

How to Plan an Orgy in a Small Town (2015) 3,0

16 mei, 23:22 uur

”So you want to have an orgy in a town, where you can dial a wrong number and still have a ten minutes conversation?”

Na wat zwaardere drama’s was ik wel toe aan iets kluchtigs. Je ziet wel vaker dat het plot van dit soort sekskomedies met een lach en hier en daar een traantje snel aan slijtage onderhevig is. Niettemin is het aardig tussendoortje, dat zo af en toe toch wel scoort. Ik vond het eerlijk gezegd best amusant.

» details   » naar bericht  » reageer  

Werk ohne Autor (2018) 4,0

Alternatieve titel: Never Look Away, 16 mei, 20:33 uur

Ik heb gemengde overgehouden aan deze film. Dat komt omdat ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat ik twee verschillende films heb gezien die naar het einde toe vluchtig aan elkaar geknoopt worden. Het eerste deel tot aan de vlucht naar West-Duitsland is uitermate boeiend (puntje-van-de-stoel-werk!).
Daarna verandert de sfeer van de film echter drastisch. Gaandeweg onderuit gezakt heb ik kennis moeten nemen van een saai verhaal over een kunstenaar, die zijn draai niet kan vinden. Even lijkt het toch nog spannend te worden, maar de confrontatie met het verleden, die onvermijdelijk moest plaatsvinden, wordt oppervlakkig en kort door de bocht afgedaan. Een reusachtige misser, naar mijn smaak.

Na afloop moest ik denken aan Die Mörder Sind unter Uns (1946) van de Oost-Duitse regisseur Wolfgang Staudte, die nog geen anderhalf uur nodig had om in essentie hetzelfde verhaal te vertellen met minstens zoveel impact.

» details   » naar bericht  » reageer  

Mademoiselle de Joncquières (2018) 3,5

15 mei, 17:01 uur

Fraai vormgegeven kostuumdrama met een geraffineerde intrige als plot. De aanloop duurt onnodig lang, want de film komt pas echt gang met het ten tonele verschijnen van moeder en dochter De Joncquières. Cécile de France speelt een van haar beste rollen. Al met al toch wel een onderhoudende film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Rosario (2010) 4,0

15 mei, 13:53 uur

Tijdens de “roaring 20s” ontworstelt een assertieve jonge vrouw zich in de Filipijnen aan het strenge keurslijf van haar welgestelde familie. Het is het begin van een tragische levensloop, die volgens de filmcredits geïnspireerd is door waargebeurde feiten.
Ik ben aangenaam verrast door de film, niet in de laatste plaats door de tour-de-force van de zeer bevallige Jennylyn Mercado. Een aansprekende kroniek, dat er goed in slaagt valse sentimenten buiten de deur te houden. Een aanrader voor dramaliefhebbers.

» details   » naar bericht  » reageer  

On the Basis of Sex (2018) 4,5

14 mei, 23:35 uur

Rechtbankdrama’s zijn doorgaans spekje voor mijn bekje. Dat geldt mutatis mutandis over voor biopics over mensen, die in de geschiedenis voor een beslissende koerswijziging hebben gezorgd. Omdat ik de Amerikaanse politiek en dus ook het reilen en zeilen van het Amerikaanse hooggerechtshof via internet al jaren op de voet probeer te volgen, was ik uiteraard zeer geïnteresseerd in deze biopic over Ruth Bader Ginsburg, een uitermate markant lid van dit hoogste rechtscollege.

De film biedt een fascinerend inkijkje in de opkomst en doorbraak van de opperrechter als advocate —een glansrol van lookalike Felicity Jones— voor gelijke rechten van mannen en vrouwen. Ik ben in de beoordeling van deze film misschien te politiek gekleurd, maar mag ik? Ik heb hier met volle teugen van genoten. Naar mijn mening niet alleen een bijzonder onderhoudende, maar ook een zeer informatieve film. Een waardig eerbetoon aan de frêle RBG (inmiddels 86 jaar oud), die op het einde van de film zelf ook nog kort in beeld komt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ni Hao, Zhihua (2018) 3,0

Alternatieve titel: Last Letter, 14 mei, 09:48 uur

Hoewel ik lang niet alles van hem gezien heb, komt het mij voor dat de Japanse regisseur Shunji Iwai een voorkeur heeft voor liefdesverhalen met een tragische ondertoon. Zo ook in zijn uitstapje naar Shanghai voor een melancholische terugblik op een ingewikkelde driehoeksverhouding tussen twee zusjes en een medescholier. Ik vind het acteerwerk —zeker van Xun Zhou— beter verzorgd dan het verhaal, dat best wat meer pit of venijn kan gebruiken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hae-jeok: Ba-da-ro Gan San-jeok (2014) 4,0

Alternatieve titel: Pirates, 13 mei, 23:24 uur

“Fight!”
“Against who?”


In mijn voornemen mijn verzameling Ye-jin Son-films compleet te maken, heb ik deze film altijd welbewust links laten liggen omdat het genre “piratenfilm” mij niet aanspreekt. Ik heb mij deerlijk vergist. Zeker, het is een piratenfilm inclusief bijbehorende gevechtscènes waar ik niet zo dol op ben, maar ik heb mij niettemin kostelijk vermaakt met de komische momenten, waarmee de film rijkelijk gelardeerd is. Eigenlijk kan het wat dat betreft niet misgaan door de aanwezigheid van Hae-jin Yu in de gelederen. Die is vrijwel altijd goed voor een aantal doldwaze scènes c.q. reacties.
Eind goed, al goed dus, want mijn Ye-jin Son verzameling is nu helemaal compleet en ik heb een hartstikke leuke avond achter de rug. Wat wil je nog meer?

» details   » naar bericht  » reageer  

The Center of the World (2001) 3,5

13 mei, 17:55 uur

Intrigerend psychodrama over de relatie tussen een computernerd en een stripper, met wie hij een paar dagen in Las Vegas spendeert op basis van een zakelijk contract. Die overeenkomst houdt evenwel geen rekening met het feit dat mensen dikwijls gestuurd worden door (soms conflicterende) emoties.

De films van regisseur Wayne Wang zijn nogal wisselvallig van kwaliteit, vind ik. Ik reken dit tot een van zijn betere werken, temeer omdat hij er voor waakt dat valse sentimenten een rol gaan spelen. Het is naar mijn mening een oprechte film met een bedachtzaam verhaal en bovendien een indrukwekkende vertolking van Molly Parker, die lekker in haar vel lijkt te zitten als sekswerker. Goed gedaan.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hölmö Nuori Sydän (2018) 4,0

Alternatieve titel: Stupid Young Heart, 13 mei, 10:39 uur

Actueel drama over twee tieners, die verschillend reageren op het gegeven dat zij binnenkort op zeer jonge leeftijd (15 resp. 16 jaar) vader en moeder worden. Terwijl de jongen steeds dieper wegzinkt in rechts-extremistische kringen met hun vastgeroeste vooroordelen over immigranten, zet het meisje ferme stappen op weg naar volwassenheid.
Die conflicterende karakterontwikkelingen worden in de film scherp in beeld gebracht, waardoor je jezelf gedurende heel de film de vraag stelt hoe die twee ooit tot elkaar zijn gekomen (afgezien van een dronken one-night-stand). Het geeft wel sjeu aan het verhaal.

De jeugdige protagonisten Jere Ristseppä en Rosa Honkonen weten hun personages met overtuiging voor het voetlicht te brengen. Een eerlijke film over hedendaagse jongeren met hun problemen en de (deels onderhuidse) spanningen die die teweegbrengen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Un Amour Impossible (2018) 4,0

Alternatieve titel: An Impossible Love, 11 mei, 19:57 uur

Aangrijpende verfilming van Christine Angot’s autobiografie over de knipperlichtrelatie tussen haar minzame moeder en de smeerlap, die haar vader blijkt te zijn. In deze schokkende familiekroniek vergrijpt de man zich gedurende lange tijd eerst psychisch aan een goedgelovige jonge vrouw en later maakt hij fysiek misbruik van zijn tienerdochter.
Het is in meerdere opzichten de film van Virginie Efira, die een ijzersterke rol neerzet als de veel te naïeve minnares annex moeder, die uit behoefte voor liefde en geborgenheid geen oog heeft voor het ware karakter van haar geliefde, een hautaine klootzak in het kwadraat. Pijnlijk.

» details   » naar bericht  » reageer  

Rizhao Chongqing (2010) 3,0

Alternatieve titel: Chongqing Blues, 11 mei, 08:12 uur

Er zit over het algemeen weinig schot in de speurtocht van een vader naar informatie over zijn doodgeschoten zoon, met wie hij al vijftien jaar geen contact meer heeft gehad. Het is trouwens amper de moeite waard, want uiteindelijk zijn we niet veel wijzer geworden en dat geldt goed beschouwd voor heel de film.
In vergelijking met de andere drama's van Xiaoshuai Wang, die ik heb gezien, een tegenvaller. Bingbing Fan wordt prominent genoemd bij de acteurs, maar haar bijdrage aan deze film is niet meer dan een bescheiden bijrol.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nelly (2016) 3,0

9 mei, 23:28 uur

Gezien het turbulente dubbelleven van Nelly Arcan (alias voor Isabelle Fortier) —van beroep prostituee en schrijfster— is dit een teleurstellend vlakke biopic, die slechts zelden weet te boeien. Wat komt bovendrijven is het trieste verhaal over een onzekere jonge vrouw, die vanwege een onderontwikkeld gevoel van eigenwaarde voortdurend met zichzelf in de knoop ligt, in weerwil van de literaire successen die zij beleeft in vooral het Franstalige deel van de wereld.
De combinatie sekswerker en schrijfster is ook niet erg voor de hand liggend natuurlijk, al vinden wij dat in een ver verleden ook terug bij Neel Doff (Keetje Tippel). Het optreden van Mylène MacKay in de titelrol mag er trouwens best zijn.

» details   » naar bericht  » reageer  

Missing: Sarajin Yeoja (2016) 3,5

Alternatieve titel: Missing, 8 mei, 09:53 uur

Psychologische thriller over de ontvoering van een peuter door haar kindermeisje. Goed beschouwd hakt het dieptrieste verhaal van het kindermeisje er nog meer in dan het verhaal over de moeder van het gekidnapte meisje. Bij vlagen een intens drama.
Remade als Zhao Dao [a.k.a. Lost, Found] (China, 2018), die ook alleszins de moeite van het bekijken waard is.

» details   » naar bericht  » reageer  

Shîsaido Môteru (2010) 2,5

Alternatieve titel: The Seaside Motel, 7 mei, 10:52 uur

Matige dramedy met vier verhaaltjes, die zich afspelen in een afgelegen morsig motel. Het gedeelte
over de cosmeticacolporteur en de callgirl is wel aardig, maar de andere subplotjes zijn flauw, flauwer, flauwst.

» details   » naar bericht  » reageer  

Jung Sa (1998) 4,0

Alternatieve titel: An Affair, 6 mei, 10:05 uur

Warm, romantisch drama over een vrouw en moeder van middelbare leeftijd, die een relatie krijgt met de verloofde van haar jongere zus en voor het eerst in haar leven ware liefde ontdekt. De slotscène doet weldadig aan.
Een erg mooie film (met stemmige muziek), die na tien jaar afwezigheid de terugkeer op de het witte doek markeert van de nog steeds beeldschone Mi-sook Lee (o.a. Ppong (1986) en Scandal - Joseon Namnyeo Sangyeoljisu (2003).

» details   » naar bericht  » reageer  

Reprimidos (2004) 2,0

5 mei, 19:55 uur

Sensuele film over twee koppels, die een merkwaardige —want tegengestelde— karakterontwikkeling doormaken. Wat er aan verhaal in zit is amper te volgen, dus schat ik in dat de film primair gemaakt is met de bedoeling mooie plaatjes van mooie dames te tonen. Als dat inderdaad de bedoeling is, dan is de film wel geslaagd, maar dat wil niet zeggen dat ie ook een voldoende scoort.

» details   » naar bericht  » reageer  

Zhenshchina, Ne Sklonnaya k Avantyuram (2008) 2,5

Alternatieve titel: Woman without Adventure, 5 mei, 10:04 uur

Russische soap over een vrouw, die de liefde van haar leven vindt, maar daarvoor een hoge prijs moet betalen. Melodramatische televisiefilm, waarvan het einde te snel wordt afgeraffeld. De regisseur (en/of cameraman) houdt blijkbaar van spiegels, want de film bevat veel indirecte beelden.

» details   » naar bericht  » reageer  

Notre Histoire (1984) 3,5

Alternatieve titel: Our Story, 5 mei, 10:01 uur

Er is een tijd geweest —lang, heel lang geleden— dat ik verkikkerd was op Nathalie Baye. Van haar omfloerste blik en aanstekelijke lach raakte mijn hormonenhuishouding destijds steevast in de war. Geen wonder derhalve dat ik de meeste van haar films van vóór het jaar 2000 minstens één keer gezien heb.
Deze satire van Bertrand Blier over huwelijkstrouw kende ik echter nog niet. Het is een milde komedie over vreemdgaan. Hoewel Blier zoals gebruikelijk weer een aantal absurde ontwikkelingen inbouwt, is het verhaal van de film minder bizar dan ik van hem gewend ben.
Al met al een aangename film, goed voor meer dan een handvol lachsalvo’s. Alain Delon is helaas miscast. Die hoort naar mijn mening niet thuis in dit soort films.

» details   » naar bericht  » reageer  

Jia Nian Hua (2017) 5,0

Alternatieve titel: Angels Wear White, 4 mei, 07:56 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

101 Reykjavík (2000) 3,0

3 mei, 11:59 uur

Over het geheel genomen wel een aardige komedie met een leuk verhaal met wat geinige wendingen, maar de momenten waarop de film aan mij iets meer wist te ontlokken dan een glimlach waren schaars. Grappig dat de Spaanse veterane Victoria Abril opduikt in een IJslandse komedie.

» details   » naar bericht  » reageer  

Chunhyangdyun (2000) 4,0

Alternatieve titel: Chunhyang, 2 mei, 19:57 uur

Meest recente verfilming van de aloude pansori (muzikale vertelling) over de lotgevallen van de legendarische gisaengdochter Chun Hyang. Op zich is de inhoud van het eeuwenoude volksverhaal niet erg verrassend, maar het is niettemin een boeiend drama over deugdzaamheid, trouw en verzet tegen onderdrukking. De vormgeving (een pansori) maakt het tot een verrassende kijkervaring. Het was mij bijzonder aangenaam.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Girl from the Song (2017) 3,5

Alternatieve titel: La Chica de la Canción, 2 mei, 10:27 uur

Allicht tot mijn schande moet ik bekennen, dat ik tot het zien van deze film nog nooit gehoord had van het Burning Man festival, terwijl dat zo op het eerste gezicht bij mij toch dierbare herinneringen oproept aan de fleurige subcultuur eind jaren 60, begin jaren 70 toen ik niet alleen jonger was, maar ook een stuk optimistischer over de toekomst.

Regisseur Ibai Abad gebruikt het kleurrijke festival als achtergrond voor de moeizame knipperlichtrelatie tussen een ietwat introverte muzikant en een vrijgevochten jonge vrouw. Een alleraardigste film, die wat mij betreft best anders had mogen aflopen.
De protagonisten —allebei nieuw voor mij— hebben mij aangenaam verrast, net als de soundtrack trouwens.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Swindlers (2017) 3,0

Alternatieve titel: Ggoon, 1 mei, 15:45 uur

Het ingenieuze script is het beste deel van deze gelikte film, die redelijk wat verrassende wendingen kent. Het is wel zaak bij de les te blijven, want er duiken tamelijk veel personages op waarvan niet meteen duidelijk is aan welke kant van het verhaal zij staan. Voor een Koreaanse misdaadfilm is de uitvoering nogal mild.

» details   » naar bericht  » reageer