menu

Hier kun je zien welke berichten Edamboy als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

1917 (2019)

4,5
In een goed gevulde zaal de film bekeken. Alle recensies en de beoordelingen op MM en IMDB wijzen op een goeie film. Het idee dat er sprake is van een "one-shot"-film overheerst lang. We volgen de twee hoofdpersonen door de loopgraven en over de velden.
De beklemmende sfeer op de slagvelden van WO-I komt vooral in het begin zeer goed over, met blubberige, natte loopgraven en sombere luchten.
Na het zien van de trailer dacht ik onwillekeurig aan "Saving Private Ryan" en ik vond ook diverse parallellen in 1917.
Helaas komen er in de film toch ook enkele grote onwaarschijnlijkheden voor.

De soundtrack van Thomas Williams vond ik prima. Ik vind het tijd dat hij daar nu een keer een Oscar voor wint.

Al met al een film die mijn verwachtingen heeft waargemaakt en vermoedelijk hoog in mijn jaarlijst komt.

Atomic Blonde (2017)

3,5
Geen onaardige film. Aardig tijdsbeeld van Berlijn rond 1989. En het is al gezegd: een heerlijke en herkenbare soundtrack!

Bankier van het Verzet (2018)

Alternatieve titel: The Resistance Banker

3,5
Een aardige verfilming van het verhaal over Walraven van Hall. Ik weet niet in hoeverre het waarheidsgetrouw is, maar ik had het idee dat het aardig in overeenstemming met de historie was. Toen ik bij de aantiteling zag dat de EO medeproducent was, wist ik twee dingen vooraf zeker: er komen geen vloeken in de film voor en ook geen seks. Het was niet storend, maar het is wel een dingetje.

Het camerawerk vond ik verzorgd. De filmmuziek vond ik aardig.

Chasing Mavericks (2012)

3,5
Mooie surfplaatjes, die me veel aan "Point break" deden denken. Voor mij meer een coming of age-film dan een surffilm. Keek wel aardig weg.

Griff the Invisible (2010)

2,5
Australische hunk Ryan Kwanten is waarschijnlijk als ster van HBO-serie True Blood gevraagd om trekker te worden van deze film. Mij kon deze film niet echt boeien, een superheldenfilm vond ik het in ieder geval niet. Het einde vond ik nogal onbevredigend.

Hotel Mumbai (2018)

4,5
Wat een indrukwekkende film! Je wordt volledig in de film meegetrokken. Dev Patel (“Slumdog Millionaire”, “Lion”, “The best exotic Marigold”) speelt zijn rol overtuigend.
Af een toe een mix met de echte beelden van toen maakt dit een overtuigende film, die onder je huid kruipt.

Helaas zit onze wereld vol met mensen die in naam van het geloof onheil aanrichten. Naar mijn mening heeft dat echter totaal niets met welk geloof dan ook te maken en is het een pure vorm van extremisme.

Jongens (2014)

Alternatieve titel: Boys

4,0
Mooie coming of agefilm! Gijs Blom speelt een prachtige rol van een jongen die moeilijk met zijn gevoelens kan omgaan.

Lion King, The (2019)

3,5
Cinematografisch een topper. Ongetwijfeld op dat gebied een grote kanshebber voor een Oscar.
Juist omdat het allemaal zo echt lijkt, mis ik de emotie.

Het verhaal is vrij gelijk aan de tekenfilm en de muziek bevalt ook goed. Overweldigend beeld, maar het raakt me niet echt.

Love, Simon (2018)

5,0
Het geluk om de film in de VS te kunnen zien. Na "Call me by your name" is dit wederom een prachtige LGBT-film. Nick Robinson speelt uiterst natuurlijk de rol van Simon. De verrassing is wie de geheime jongen is waarmee hij chat. Uiteindelijk toch iemand anders dan ik dacht.
Aanrader!

Metéora (2012)

2,5
Mooie plaatjes van de Meteora-kloosters in Noord-Griekenland vullen het flinterdunne liefdesverhaal tussen een Griekse monnik en een Russische non. Een half puntje voor de plaatjes...

Oz the Great and Powerful (2013)

3,5
Echt Disney-verhaal. Intro in zwart-wit is leuk gevonden, overgang naar kleur is mooi gedaan. Dit is echt een film die is gemaakt voor 3D. De 3D-effecten zijn prima in orde.

James Franco vond ik zeker een verrassing in deze film, omdat hij me vooral nog bijstaat uit 127 hours. Mila Kunis vond ik het ook erg leuk doen.

Voor het verhaal drie sterren, voor de 3D vier sterren.

Roma (2018)

3,5
Een aardige sfeertekening van Mexico, zoals dat er rond 1970 uitgezien heeft. Maar mij ontgaat het waarom deze film in zwart-wit gedraaid moet worden. Ook alle jubelverhalen doen mij niet veel. Ik vind het wel knap hoe men de jaren 70 goed weet te verbeelden.
Voor mij niet meer dan een gemiddelde film en ook wel aan de lange kant. 3.5/5.

Takers (2010)

2,5
Op zich leuk idee in deze film, maar voor mij absoluut een onbevredigend einde. Ik zou een 3 geven, maar vanwege het rare (c.q onbevredigende) einde een 2,5

Verliefd op Ibiza (2013)

2,0
Kim Feenstra was eigenlijk een reden om de film af te waarderen naar 0,5, wat een vreselijke kinderlijke stem, ik kan er niet aan wennen. Mooie plaatjes en stampende muziek maken het wat leuker.