• 9.370.957 stemmen

Oorsprong: Nederland

Ontwikkeld door: Jelle Brandt Corstius en Judith Reuten

Met onder meer: Paulien Cornelisse

Release datum: zondag 16 september 2018

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Tokidoki

Paulien Cornelisse kijkt met haar blik op taal naar Japan. Neem kawaii dat schattig betekent en een essentiële rol speelt in de Japanse samenleving. Dat staat in contrast met de onschattige aspecten van de Japanse samenleving: het feit dat Koreanen als minderwaardig worden gezien, dat werknemers zich regelmatig doodwerken, en dat buitenechtelijke kinderen totaal niet geaccepteerd worden. Sociale zekerheid is er bijna niet, maar bij de kernramp in Fukushima werden er dagelijks busladingen vrijwilligers vanuit Tokio naar het rampgebied versleept. Met haar gevoel voor humor én voor taal gaat Paulien Cornelisse in de serie op onderzoek in het land van de rijzende zon. Elke aflevering van Tokidoki, dat ‘soms’ betekent in het Japans, is opgehangen aan een uniek Japans woord, dat eigenlijk niet te vertalen is.

Meningen over Tokidoki

avatar van sumitta

sumitta

zaterdag 2 maart 2019
Tokidoki seizoen 1 Arikato VPRO! Vond dit een erg leuke serie en er is een tweede seizoen op komst zag ik. Bij het zien ervan kwam ik er achter dat het beeld dat ik heb van de Japanse samenleving, cultuur en historie, eigenlijk vooral gevormd is door de ogen van mannelijke artiesten, zoals bijv. de kunstenaars van Studio Ghibli, schrijver Haruki Murakami en filmregisseurs zoals Hirokazu Koreeda. Hoeveel de inbreng van Paulien bij het script en de regie van Tokidoki daadwerkelijk was durf ik niet te zeggen, maar het was wel eens goed om met wat meer vrouwelijke inbreng mijn toch al zo in structuren, kaders en gedachten gevangen beeld van Japan wat bij te slijpen met wat meer gevoelszaken en wat meer vanuit de beleving van de vrouw (zoals in de tweede en derde aflevering). De vier Japanse woorden, die elk niet echt goed in één woord te vertalen zijn naar het Nederlands, droegen daar aan bij en vormden vier mooie thema's en min of meer abstracte uitgangspunten voor Paulien (die helemaal haarzelf blijft) om op onderzoek uit te gaan. Het was bovendien leuk om te zien hoe Paulien zich redelijk thuis voelt in Japan, en tegelijkertijd haar Hollandse nuchterheid en kritische blik behoudt.