• 9.372.269 stemmen

Bloed, Zweet & Luxeproblemen (2018-2019)

Reality | Miniserie

Show titel: Bloed, Zweet & Luxeproblemen

Genre: Reality

Afleveringen: 7

Speelduur: 5 uur en 15 minuten

Met: Beau De Coster, Karine Claassen en Marie Mosuse

Oorsprong: België

Datum van release: maandag 3 december 2018

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Bloed, Zweet & Luxeproblemen

Zes jongvolwassen kinderen van bekende Vlamingen reizen samen met Karine Claassen naar Sri Lanka en Ghana. Ze leven en werken er samen met leeftijdsgenoten die zich elke dag uit de naad werken voor onze luxeproducten. De confrontatie met de hoge werkdruk, het minimumloon en de primitieve leefomstandigheden komt hard binnen. De reeks toont hun reisverhaal op deze bijzondere tocht en volgt de gebeurtenissen door hun ogen. Samen met Karine worden ze ondergedompeld in de wereld van mensen die keihard werken voor wat we in Vlaanderen vanzelfsprekend vinden.

Afleveringen

1. Aflevering 1

3 december 2018 (45 minuten)

De eerste halte van de reis is Sri Lanka. Hier gaat de groep aan de slag in een textielfabriek waar kleren gemaakt worden die bestemd zijn voor de westerse markt. Hoewel de werkdruk erg hoog ligt, verdienen de arbeidsters maar een peulenschil.

2. Aflevering 2

10 december 2018 (45 minuten)

De zes jongeren ervaren hoe zwaar de werkdruk in de textielfabriek is. Net zoals de andere arbeiders worden ze afgesnauwd en aan het einde van de dag krijgen ze het minimumloon. De mooie kant van het verhaal is hun innige band met hun gastgezin. Het afscheid valt dan ook zwaar als ze moeten vertrekken naar een andere regio, waar garnalen gekweekt worden.

3. Aflevering 3

17 december 2018 (45 minuten)

De zes jongeren moeten aan de slag in de garnalenkweek. Tijgergarnalen worden er nog met de hand geoogst en gepeld, en dat is een arbeidsintensief werk. Als blijkt dat de mannen voor dit werk een pak meer betaald worden dan de vrouwen, worden de jonge gasten woedend. Na Sri Lanka reist de groep verder naar Ghana. De aankomst is er overweldigend warm, maar de armoede schrijnend.

4. Aflevering 4

7 januari 2019 (45 minuten)

De groep verblijft in een dorp in Ghana dat leeft van de illegale goudwinning. Mensen werken zich uit de naad voor een hongerloon. Het is bovendien gevaarlijk werken in de goudmijn.

5. Aflevering 5

14 januari 2019 (45 minuten)

De harde confrontatie met het werk in de illegale goudmijn in Ghana hakt er diep in bij de groep. Vooral hun onmacht om iets te veranderen aan de erbarmelijke levensomstandigheden van de lokale bevolking frustreert hen. Het is heel stil tijdens de reis naar hun volgende bestemming: de cacaostreek. Daar komen ze terecht bij een hechte familie van cacaoboeren.

6. Aflevering 6

21 januari 2019 (45 minuten)

De jongeren komen terecht op een cacaoboerderij in Ghana. Ze zien er hoe kinderen van nauwelijks tien jaar met machetes de plantages wieden. De Afrikaanse mannen doen het zwaarste werk, maar ook de vrouwen werken elke dag mee op de cacaoplantages. De jongens hakken mee de cacaovruchten van de bomen, leren wieden met machetes en worden geconfronteerd met de primitieve manier van slachten op de boerderij. De meisjes helpen mee met de vrouwen op de plantage, maar moeten ook koken en de was doen. En dat gebeurt nog met de hand.

7. Aflevering 7

28 januari 2019 (45 minuten)

De jongeren nemen afscheid van het cacaodorp en de warme familie met wie ze drie dagen leefden en werkten. Het gaat er emotioneel aan toe en tijdens de rit naar de hoofdstad Accra is het muisstil in de bus. Maar dan maken ze kennis met Agbogbloshie, één grote vuilnisbelt in de hoofdstad. Hier trekken de mensen heen die geen toekomst meer zien op het platteland. Voor de jongeren is Agbobgbloshie een schokkende confrontatie met een bikkelharde en uitzichtloze wereld. Terug in België zoekt Carine de jongeren op en blikken ze samen terug op deze bewogen reis.

NRT

Is precies in om een serie te maken met BV-kinderen.

Esteban

We hebben inderdaad net een gelijkaardig concept van deze aard bij de concurrentie gezien. Ook in het buitenland. De volgende trend?

Zoals de huidige mode : Het Huis (Die Huis), Op Weg met Jan, Taboe, De Columbus, Down the Road, ... Al die programma's liggen in de kern héél dicht bij elkaar en scoren allemaal ontzettend goed.

Spacejet schreef:

Ik moet je gelijk geven, alleen Taboe vond ik echt wel vernieuwend. Ik weet niet of ze dit al in het buitenland hebben gemaakt, maar voor het schuchtere Vlaanderen was dit spraakmakend. Lachen met taboes ligt hier toch net wat gevoeliger.

Esteban

Ja, in de UK was er iets gelijkaardigs. Ik kan niet op de komiek z'n naam komen. 't Was ook niet in exact dezelfde vorm, eerder een eenmalige show of iets dergelijks. Enkele jaren terug. Dus het concept was anders bij ons, veel beter ook.

Esteban

Drie afleveringen ver en toch een bedenking: Het gebrek aan diepgang. Voorlopig lijkt het programma zich voornamelijk te focussen op de beleving van de jongeren, maar die komt vaak niet verder dan herhalende inzichten en verontwaardigde reacties die bij hun leeftijd horen. Dat beperkt zich zodoende grotendeels tot een herhaling van hetzelfde. Ik had liever een pak meer achtergrondinformatie gekregen over de werkplaatsen, mensen die ze ontmoeten en de leefomstandigheden. Dat gedeelte is eerder vluchtig en oppervlakkig.

Sjongejonge, hebben ze in elk land dit soort baggerprogramma's wat een droevenis.

Deze programma's zijn nog extra erg omdat ze net doen alsof dat soort kids daadwerkelijk een korte periode ook maar enig idee hebben wat die mensen daar doormaken.

Walgelijker kan bijna niet.

NRT

Ze proberen ook altijd de gewone burger een schuldgevoel aan te praten door deze programma's. Dat is net hetzelfde als goede doelen. Ze staan in te zamelen door goede doelen bij gewone mensen terwijl de 1 procent rijksten der aarde minder belastingen betaalt dan hun poetsvrouw.

avatar van Toontje_mm

Toontje_mm

Je werd er niet minder dorstig van zeg maar.