• 9.370.192 stemmen

A Very Royal Scandal (2024)

Drama | Miniserie

Show titel: A Very Royal Scandal

Afleveringen: 3

Speelduur: 3 uur

Ontwikkeld door: Diarmuid McKeown, Emily Maitlis, Graham Broadbent, Jeremy Brock, Julian Jarrold, Karen Thrussell en Peter Czernin

Met: Ruth Wilson, Michael Sheen en Joanna Scanlan

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 19 september 2024

Eerst uitgezonden op: Amazon Prime Video (Nederland)

• NPO Start Bekijk miniserie via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot A Very Royal Scandal

In november 2019 geeft Prins Andrew een rampzalig BBC Newsnight-interview dat een eind maakt aan de publieke rol van de hertog van York in de Britse koninklijke familie. A Very Royal Scandal volgt zowel de koninklijke als de beroemde omroepster in de aanloop naar het interview, de baanbrekende gebeurtenis zelf en de nasleep ervan die het leven van zowel prins Andrew als journaliste Emily Maitlis veranderde. Eén nacht. Eén uur. Eén interview veroorzaakte een wereldwijde schokgolf.

Afleveringen

1. Aflevering 1

19 september 2024 (1 uur en 01 minuut)

Prins Andrew blijft volhouden dat hij onschuldig is met betrekking tot Virginia Giuffre. Dit schandaal is een smet op zijn reputatie, maar brengt ook de monarchie in gevaar. Emily Maitlis doet er alles aan om een interview met hem te kunnen doen.

2. Aflevering 2

19 september 2024 (59 minuten)

Verschillende obstakels staan het interview met Newsnight in de weg. Na lang wachten begint het beruchte interview van Emily Maitlis met prins Andrew, maar de ontmoeting neemt verschillende wendingen die noch Emily, noch het Newsnight-team hadden kunnen verwachten.

3. Aflevering 3

19 september 2024 (1 uur)

Het interview in Newsnight heeft veel grotere consequenties dan zowel prins Andrew als Emily Maitlis zich ooit hadden kunnen voorstellen. Andrew moet al zijn officiële functies neerleggen en is razend. En ook zijn dochters Beatrice en Eugenie worstelen met de beschuldigingen aan het adres van hun vader. Achter de schermen wordt naarstig gezocht naar een manier om de schade te beperken.

Alle Acteurs en Actrices

Sam McAlister

Security Officer 1

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Moeilijk om vanuit mijn Nederlandse stoel in te schatten welke impact dit aan de overkant van de Noordzee moet hebben gehad, maar deze miniserie doet in ieder geval een aardige poging om dat duidelijk te maken. Ruth Wilson zet een mooie scherpe journalist neer, Michael Sheen is bijna ontroerend als de man die niet begrijpt in wat voor moeras hij zich bevindt, en scriptschrijver Jeremy Brock zet de verhoudingen op scherp door zowel op de BBC-redactie als in de Royal Lodge de personages tegen elkaar opbotsende dialogen in de mond te leggen – het is nog net geen Aaron Sorkin, maar het geeft wel goed weer wat er op het spel staat, en dat allemaal zonder de schuldvraag ondubbelzinnig te beantwoorden. Mooie kleine "stipjes" humor in de vorm van Andrews bodyguards die hem slaafs volgen en daarbij zijn lichaamshouding lijken te imiteren, alsmede Andrews tragikomische frequente benadrukking van zijn krijgservaring in de Falkland-oorlog.

avatar van Movsin

Movsin

Vooral de derde aflevering is effenaf spetterend en bergt in vele facetten de gevolgen van het "interview". Vooral het gesprek tussen Andrew's rechterhand Amanda en de BBC medewerker is diepgaand en het drama omvattend.

Voorheen konden we ons vooral verdiepen en genieten van de subtiliteit, de zorg voor het detail, ook op technisch vlak, van de voorbereiding en het uitwerken van het interview alsook van het nooit aflatend schoothondjesgedrag en betutteling van een prins' entourage en zijn eigen verwaand personage.

Knap werk.