• 9.379.636 stemmen

Gevoel voor Tumor - Seizoen 1 (2018)

Show titel: Gevoel voor Tumor

Afleveringen: 8

Speelduur: 6 uur

Ontwikkeld door: Mathias Claeys, Leander Verdievel en Tom Goris

Met: Els Dottermans, Dirk van Dijck en Maarten Nulens

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 18 maart 2018

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Videoland Bekijk seizoen 1 via Videoland
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Gevoel voor Tumor

Tristan Devriendt is een vijfentwintigjarige student geneeskunde, wiens leven helemaal overhoop gehaald wordt wanneer hij plots kanker krijgt en zelf patiënt wordt. Ambitieuze dromen worden abrupt onderbroken en maken plaats voor een strijd op leven en dood. Tristan, zijn familie en vrienden komen in een verwarrende strijd van emoties terecht met humor en liefde als onverwacht neveneffect.

Afleveringen Seizoen 1 (2018)

1. 1. Slecht Nieuws

18 maart 2018 (45 minuten)

Tristan Devriendt heeft de voorbije zes jaar zijn studies geneeskunde pragmatisch opgesplitst in theorie aan de bar en de praktijk anatomie onder de lakens. Maar nu is de speeltijd voorbij.

2. 2. Stadium 1

25 maart 2018 (45 minuten)

De diagnose is snoeihard. Tristan heeft een zeldzame en zware vorm van lymfeklierkanker. Overal waar hij het slechte nieuws vertelt, slaat de bom keihard in.

3. 3. Tsunami

1 april 2018 (45 minuten)

Na bijna dertig jaar huwelijk gaan Dirk en Myriam uit elkaar. Met de steun van haar oude schoolvriendin Esther verhuist Myriam naar de stad. Ondertussen begint Tristan aan zijn eerste chemokuur. Tegen zijn zin moet hij een kamer delen met Marcel, een oude man met een hersentumor en een irritante kleindochter Hanne, die al een tijdje op zijn zenuwen werkt. De moed zakt Tristan in de schoenen wanneer hij nog die ene 'standaardprocedure' moet ondergaan: het invriezen van zijn zaadcellen. Tristan zet door en focust zich op de chemo.

4. 4. Agapornis

8 april 2018 (45 minuten)

Het leven van Tristan staat op pauze. De dagen zijn lang en de verveling eindeloos. Het voelt alsof de wereld verder draait zonder hem. Tot hij opeens een lichtpuntje ontdekt. Maar kan hij die uitdaging wel aan, nu zijn zelfvertrouwen naar een historisch dieptepunt is gezakt? Ook Tristans ouders zijn zoekende in hun leven, en dat leidt tot ingrijpende ontmoetingen.

5. 5. Team Tumor

15 april 2018 (45 minuten)

Met Hanne aan Tristans zijde lijkt het ziekenhuis plots een andere plaats, hoewel er ook een keerzijde is, wanneer hij geconfronteerd wordt met een bijeffect van de chemotherapie. Een goede vriend van Tristan krijgt op zijn beurt slecht nieuws te horen.

6. 6. Marcel

22 april 2018 (45 minuten)

Tristans rugbyvrienden geven een verrassingsfeest om zijn genezing te vieren. Tristan ontdekt al snel dat het niet zo vanzelfsprekend is om zomaar opnieuw aan te knopen met je oude vertrouwde leven. Marcel komt ondertussen voor een zeer moeilijke keuze te staan.

7. 7. Vriend van Devriendt

29 april 2018 (45 minuten)

Het verlies van Marcel laat een diepe leegte achter. Zeker voor Hanne, die steeds dieper wegzinkt in haar verdriet. Tristan kan het niet meer aanzien en bedenkt een plan om haar er doorheen te helpen. Dat valt niet meteen in goede aarde.

8. 8. Isolatie

6 mei 2018 (45 minuten)

Tristan moet weken in een isolatiekamer blijven, waar hij een stamceltransplantatie ondergaat. Hij zakt diep weg en sluit zich ook mentaal helemaal af van zijn omgeving. Zijn vrienden en familie laten hem evenwel niet in de steek, maar net diegene die hij het liefste ziet, blijft hij koppig afstoten. Uiteindelijk zal Tristan zelf moeten beslissen waarvoor hij wil vechten.

avatar van JoeCabot_mm

JoeCabot_mm

Oef: de serie is beter dan de titel.

Een mix van drama en humor is wat mij betreft de beste aanpak voor een serie over kanker. Voor een sentimentele draak hoef je dus niet te vrezen, al blijft het natuurlijk wel een heftige reeks die verschillende taboes over kanker niet uit de weg gaat. Met een kwinkslag als het kan, op een serieuze manier als het moet. Wie zich gelukkig mag prijzen en niet vertrouwd is met de ziekte, leert bovendien enkele zaken bij.

Toch vertoont de reeks ook enkele gebreken. Zo kijken de scenaristen niet op een cliché meer of minder. Al van bij de aanrijding in de eerste aflevering weet je dat er iets gaat bloeien tussen Tristan en Hanne. Zoiets zie je ook enkel in films en series. Voorts vind ik het jammer dat we de hele lijdensweg door de ogen bekijken van iemand die echt álles te verliezen heeft. Want ja, vooraf is Tristan een perfecte boy die zich de koning van de wereld (of toch van Gent en omstreken) waant. En natuurlijk wordt hij door de ziekte een beter mens. Je ziet het soms van mijlenver aankomen.

Voorts probeert de serie iets te hard uit-het-leven-gegrepen te zijn. De reden laat zich makkelijk raden: de kijkers overtuigen dat kanker iedereen kan treffen. De entourage van Tristan gedraagt zich echter zó oer-Vlaams dat het bij momenten op een karikatuur begint te lijken. Vooral de ruzie tussen de ouders lijkt zo uit een aflevering van Thuis geplukt.

Nog iets dat deze serie gemeen heeft met een soap, is dat tussentaaltje. Wie in Vlaanderen woont, voelt toch dat zoiets niet 100% authentiek overkomt. Mijn mening hierover is simpel: een serie met ballen durft de keuze voor een dialect te maken.

Wel positief is de manier waarop alles in beeld wordt gebracht: sfeervol en af en toe zelfs flitsend. Verwacht geen Darren Aronofsky-stijl, maar voor een zondagavondreeks voelt het wel fris aan.