menu
Mijn Series +

Gevoel voor Tumor - Seizoen 1 (2018)

mijn stem
3,68 (28)
28 stemmen

Belgiƫ
Drama / Komedie

ontwikkeld door Leander Verdievel, Mathias Claeys en Tom Goris
met Maarten Nulens, Els Dottermans en Dirk Van Dijck

Tristan Devriendt is een vijfentwintigjarige student geneeskunde, wiens leven helemaal overhoop gehaald wordt wanneer hij plots kanker krijgt en zelf patiënt wordt. Ambitieuze dromen worden abrupt onderbroken en maken plaats voor een strijd op leven en dood. Tristan, zijn familie en vrienden komen in een verwarrende strijd van emoties terecht met humor en liefde als onverwacht neveneffect.

  1. Slecht Nieuws
  2. Stadium 1
  3. Tsunami
  4. Agapornis
  5. Team Tumor
  6. Marcel
  7. Vriend van Devriendt
  8. Isolatie
zoeken in:
avatar van Esteban
3,5
Volgend. Benieuwd of werkelijk elk aspect aanwezig zal zijn. Na (slechts) twee afleveringen heb ik wel erg de indruk dat het alles behalve subtiel is gebracht op vlak van humor, wat melig. Ook het scenario lijkt wel met de handboek op de schoot geschreven. Van elke aanzet is meteen duidelijk wat de bedoeling is op lange of korte termijn. Erg doorzichtig in dat opzicht. De achterhaalde hipdoenerij op vlak van montagetruukjes komt daar nog eens bovenop. Ik hoop dat er in de resterende afleveringen een meer natuurlijke flow zit met aandacht voor de juiste elementen. Desondanks de minpunten zit het verder namelijk wel snor. Dit kan nog wel iets worden.

avatar van Pepino
Volledig akkoord, Esteban!
Verder is mijn kritiek nog dat Tristan té perfect was: ster in de rugby, een casanova, weet altijd het juiste te zeggen, heeft de looks, ... Was hij nu een personage zoals u en ik, dan was de serie toch geloofwaardiger geweest.

avatar van Esteban
3,5
Dat is ook het gevoel dat bij mij overheerst, Pepino. Het is allemaal zodanig afgeborsteld en 'gekneed' om in een breed bekijkbare serie te passen, dat het op sommige vlakken nog weinig realistisch aanvoelt. 't Voelt niet écht. En ik snap het wel, het moet 'feelgood' zijn. Maar dat kan ook wanneer 't allemaal wat rauwer is.

Maar goed, 't is beste wel leuk tijdverdrijf hé, daarover geen twijfel.

avatar van renzoroy
Een komedie over een kankerpatiënt.... Ik heb 4 jaar lang mijn vader zien lijden aan longkanker wat vervolgens naar zijn hersenen was uitgezaaid waaraan die uiteindelijk overleed. Het Jaar daarna overleed een goede collega van mij na een gevecht met alvleesklierkanker. Vind het totaal geen grappig onderwerp. Alleen de titel is echt al te triest.

avatar van Esteban
3,5
Daar heb ik op mijn beurt dan weer geen enkel probleem mee. Ook ik ben mensen aan kankersoorten verloren, allemaal dichte familie. En persoonlijke ervaring met ernstige aandoeningen heb ik eveneens op zak.

Het is net mijn relativeringsvermogen en neiging om overal de humor van in te zien, dat mij en vaak andere slachtoffers helpt de kop boven water te houden. Laten we dat aspect vooral niet verbannen. In tegendeel. Ik haat het wanneer mensen helemaal triest, serieus of ongemakkelijk gaan doen. Laten we maar lekker gewoon doen en de dingen bij naam noemen. Niets gezonder dan een welgemeende lach.

Ik zie het leven dan ook als een tragikomedie, het één niet zonder het ander. Maar begrijp mij niet verkeerd. Uiteraard alle begrip voor wie daar (nog) niet mee om kan. Ieder heeft z'n eigen manier.

Moet wel gezegd dat deze serie nooit 'uitlacht' of de 'gratuit' fout maakt. In tegendeel. Dit is geen geval "Lachen met kanker!", zoals ik op sociale media zag passeren. Ver van.

avatar van Alathir
4,0
Ik vind het een sterke serie en hoewel ze misschien niet door iedereen gesmaakt zal worden, vind ik het altijd goed als er aandacht aan ziektes wordt besteed. Het is ook geen uitlach-tv of iets dergelijks, maar een mix tussen heerlijke humor en aangrijpende scènes. Feelgood dus zeker en vast en ik denk dat (ex)-kankerpatiënten de serie herkenbaar zullen vinden. De mix die gebracht wordt tussen komedie en drama vind ik heel sterk. Ik denk maar aan de scène waar Hanne Tristan zijn haar afscheert en ergens in het midden stopt. Een heftig moment waarbij toch ruimte wordt gemaakt voor humor.

Het gaat ook niet altijd over de ziekte. Gelukkig maar want die is al levensbepalend en confronterend genoeg. Het is goed dat er ook ruimte wordt gemaakt voor andere verhaallijnen anders zou het wel heel zwaarmoedig worden. Misschien is het allemaal wat sensationeler gebracht dan hoe het in werkelijkheid is, maar goed elk verhaal is anders en het is uiteraard geschreven voor televisie. Een beetje sensatie mag dan wel. De serie laat ook zien dat een ziekte als kanker je perspectief op het leven grondig verandert. De personages zijn bijna allemaal leuk. Er zijn misschien een aantal stereotypen zoals de vader van Tristan die alleen maar aan tegels denkt of het vaderskindje die ook absoluut die plaats op Neuro wou, maar ik vind zeker Dirk een erg geslaagd personage haha. Erg fijn, ik word terug fan van Vlaamse series. Ze zijn van een zeer hoog niveau tegenwoordig. Jammer dat ik Beau Séjour gemist heb, moet ik eens achteraan gaan.

avatar van JorisTVmeter
Fictiereeks ‘Gevoel voor tumor’ gaat internationaal - De Standaard
De tragikomische Vlaamse tv-serie Gevoel voor tumor, over de strijd van een jonge kankerpatiënt, is aangekocht door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

avatar van Esteban
3,5
Geheel tegen mijn verwachtingen in (nav. de eerste afleveringen), op de valreep alsnog een 3,5. Het is nochtans melig, volgens het boekje, weinig verrassend en speelt zich eerder af in een feelgood-versie van het leven dan in de harde realiteit.

Anderzijds kan ik niet ontkennen dat ik op den duur ook wel helemaal mee was. Ook met de randpersonages hun zijlijn-verhaaltjes. En uiteindelijk hadden ze mij te stekken in de laatste aflevering. Het bewijs dat de aanpak toch wel ergens gewerkt heeft.

Ik kan mij ook voorstellen dat het merendeel van de ernstig of chronisch zieken ook wel nood hebben aan een meer positieve en ietwat luchtigere aanpak.

Bij mij ligt dat toch iets anders. De volgende reeks over eender welk zwaar onderwerp, mag er gerust eens eentje met ballen zijn. De betuttelende aanpak durft mij al eens te storen. Dingen mogen bij naam genoemd worden, de miserie mag uitgesmeerd overheersen. Hier lag het "Dit valt allemaal nog wel mee" en "Het komt allemaal wel goed" gehalte net iets te hoog.

Niettegenstaande blij dat de reeks bestaat. En uiteindelijk ook zeker wel graag gezien.

avatar van Alathir
4,0
Ik vond de laatste aflevering zeer sterk en aangrijpend, mooie afsluiter van een prima Vlaamse serie (wederom).

3,0
Oef: de serie is beter dan de titel.

Een mix van drama en humor is wat mij betreft de beste aanpak voor een serie over kanker. Voor een sentimentele draak hoef je dus niet te vrezen, al blijft het natuurlijk wel een heftige reeks die verschillende taboes over kanker niet uit de weg gaat. Met een kwinkslag als het kan, op een serieuze manier als het moet. Wie zich gelukkig mag prijzen en niet vertrouwd is met de ziekte, leert bovendien enkele zaken bij.

Toch vertoont de reeks ook enkele gebreken. Zo kijken de scenaristen niet op een cliché meer of minder. Al van bij de aanrijding in de eerste aflevering weet je dat er iets gaat bloeien tussen Tristan en Hanne. Zoiets zie je ook enkel in films en series. Voorts vind ik het jammer dat we de hele lijdensweg door de ogen bekijken van iemand die echt álles te verliezen heeft. Want ja, vooraf is Tristan een perfecte boy die zich de koning van de wereld (of toch van Gent en omstreken) waant. En natuurlijk wordt hij door de ziekte een beter mens. Je ziet het soms van mijlenver aankomen.

Voorts probeert de serie iets te hard uit-het-leven-gegrepen te zijn. De reden laat zich makkelijk raden: de kijkers overtuigen dat kanker iedereen kan treffen. De entourage van Tristan gedraagt zich echter zó oer-Vlaams dat het bij momenten op een karikatuur begint te lijken. Vooral de ruzie tussen de ouders lijkt zo uit een aflevering van Thuis geplukt.

Nog iets dat deze serie gemeen heeft met een soap, is dat tussentaaltje. Wie in Vlaanderen woont, voelt toch dat zoiets niet 100% authentiek overkomt. Mijn mening hierover is simpel: een serie met ballen durft de keuze voor een dialect te maken.

Wel positief is de manier waarop alles in beeld wordt gebracht: sfeervol en af en toe zelfs flitsend. Verwacht geen Darren Aronofsky-stijl, maar voor een zondagavondreeks voelt het wel fris aan.

3*

4,0
Sterke serie, goed geacteerd. Je ziet goed hoe de personen met kanker omgaan. Iedereen op zijn eigen manier. Alles komt in.de serie voor. Traan, lach, boosheid, teleurstelling, en.wat ik nog meer vergeet. Goed om te zien dat het niet alleen om de hoofdpersoon gaat.
Tuurlijk blijft het geacteerd, en is het niet altijd even realistisch. Toch 4 sterren

4,0
renzoroy schreef:
Een komedie over een kankerpatiënt.... Ik heb 4 jaar lang mijn vader zien lijden aan longkanker wat vervolgens naar zijn hersenen was uitgezaaid waaraan die uiteindelijk overleed. Het Jaar daarna overleed een goede collega van mij na een gevecht met alvleesklierkanker. Vind het totaal geen grappig onderwerp. Alleen de titel is echt al te triest.
Het is ook zeker niet grappig neer gezet. Het luchtige in de serie is vooral wat er nog meer afspeeld om kanker heen. Raar gezegd misschien, maar humor hoort er ook bij. Op die manier komt iedereen er juist door heen, wat de afloop ook is. Bij mij werkte dat zo iig. En dat meerdere keren trouwens. Overigens gaat iedereen anders met de ziekte om. Er is geen beschrijving daarvoor. Goed gedaan dus in de serie, vind ik... In mijn ogen was het trouwens zeker geen komedie.

avatar van Dorstigjimmyke
3,5
renzoroy schreef:
Een komedie over een kankerpatiënt.... Ik heb 4 jaar lang mijn vader zien lijden aan longkanker wat vervolgens naar zijn hersenen was uitgezaaid waaraan die uiteindelijk overleed. Het Jaar daarna overleed een goede collega van mij na een gevecht met alvleesklierkanker. Vind het totaal geen grappig onderwerp. Alleen de titel is echt al te triest.


Natuurlijk een pijnlijke situatie, maar dit Is toch echt geen komedie. Zelfs heel veel emotionele momenten.

avatar van stinissen
4,5
stinissen (crew)
Zeer warme en prachtige serie over verdriet, liefde en niet opgeven. Een van de betere series van de laatste tijd.

avatar van Toontje G
4,5
geplaatst:
Aangrijpende serie met een traan en een lach. Heel goed gedaan.

avatar van theo79
4,0
geplaatst:
Een serie die vrij redelijk begint maar per aflevering beter wordt. Vooral de laatste aflevering is bijzonder goed. Door die laatste enorm goede aflevering toch wel 4 sterren voor deze serie.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:27 uur

geplaatst: vandaag om 04:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.