• 9.376.792 stemmen

Shingeki no Kyojin - Seizoen 2 (2017)

Alternatieve titel: Attack on Titan

Afleveringen: 12

Speelduur: 4 uur en 48 minuten

Ontwikkeld door: Hajime Isayama

Met: Marina Inoue (stemrol), Yuki Kaji (stemrol) en Josh Grelle (stemrol)

Oorsprong: Japan

Datum van release: zaterdag 1 april 2017

Eerst uitgezonden op: MBS (Japan)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Shingeki no Kyojin

Honderden jaren geleden was de mensheid bijna uitgeroeid door de titanen. Een klein deel van de mensen overleefden het door een metropool te bouwen met gigantische muren, hoger dan de grootste titanen. In het heden heeft de metropool al in geen honderd jaar een titaan gezien. Maar op een dag verschijnt er ineens een kolossale titaan die een deel van de buitenste muur vernietigt. Eren Jaeger en zijn geadopteerde zus Mikasa Ackerman zijn getuige van de vernietiging van hun stad en de dood van hun moeder door de mensetende titanen. Eren zweert om elke titaan te doden en wraak te nemen voor de hele mensheid.

Afleveringen Seizoen 2 (2017)

1. 1. Kemono no Kyojin

1 april 2017 (24 minuten)

De choquerende ontdekking binnen de muren zorgt voor de nodige ophef, zeker na de militaire doofpotaffaire van het vorige incident. Ondertussen lijkt er zich een dreiging te vormen voor de nieuwe scouts.

2. 2. Tadaima

8 april 2017 (24 minuten)

Sasha en Connie vertrekken als boodschappers om hun respectievelijke dorpjes te waarschuwen voor de aanstormende dreiging. Ze doen dit naar aanleiding van de verschijning van Titans binnen Wall Rose.

3. 3. Nansei e

15 april 2017 (24 minuten)

De scouts zoeken naar een gat in de muur terwijl Eren en de anderen erachter komen dat iemand in hun nabijheid waarschijnlijk alle antwoorden heeft.

4. 4. Heishi

22 april 2017 (24 minuten)

Ongewapend en overdonderd door de aanval van de Titans op het kasteel, lijkt de enige hoop voor de scouts in een belofte en een geheim te liggen.

5. 5. Historia

29 april 2017 (24 minuten)

Utgard kasteel stort in wanneer Ymir wanhopig de Titans probeert te bestrijden door het gevecht met ze aan te gaan. Christa moet nu haar belofte inlossen die ze lang geleden tijdens een training in de winter gemaakt heeft.

6. 6. Senshi

6 mei 2017 (24 minuten)

De scouts moeten zich hergroeperen na wat er gebeurd is tijdens de strijd. Ze komen samen op de muur maar komen er ook al snel achter dat ze hier meer vragen dan antwoorden zullen vinden.

7. 7. Da Tou Kyou

13 mei 2017 (24 minuten)

Een nieuwe vijand heeft zich kenbaar gemaakt. Eren en de scouts vechten terug met alles wat ze in zich hebben. Ze zetten al hun technieken in om deze vijand te kunnen verslaan.

8. 8. Ou Mono

20 mei 2017 (24 minuten)

Zonder enige kans op het overhalen van de Titans zullen de scouts moeten herstellen en wachten op ondersteuning willen ze enige kans van overleven hebben. Het is echter nog maar de vraag of ze Eren nog vertrouwen.

9. 9. Kaikou

27 mei 2017 (24 minuten)

De scouts komen bij elkaar, gaan de strijd opnieuw aan en zetten de achtervolging in. Wanneer de groep vast komt te zitten in het bos blijkt Reiner niet bepaald zichzelf te zijn. Tot de nacht kunnen ze nergens naartoe.

10. 10. Kodomo-tachi

3 juni 2017 (24 minuten)

Terwijl haar groep eindelijk weet te vluchten vraagt Ymir zichzelf af of ze moet liegen of dat ze trouw moet blijven aan haarzelf. Dit laatste zou betekenen dat ze de levens en toekomst van haar dierbaren op het spel zet.

11. 11. Totsugeki

10 juni 2017 (24 minuten)

De achtervolging begint wanneer het Recon Corps hun weg door Eren probeert te banen. Wanneer de scouts een aanzienlijke hoeveelheid slachtoffers eisen, besluit Erwin een riskante strategie in te zetten.

12. 12. Sakebi

17 juni 2017 (24 minuten)

De strijd duurt voort en Eren en de scouts moeten vele lastige beslissingen maken. Zo moeten ze bepalen wie nu eigenlijk de echte vijand is, waar deze oorlog echt over gaat en wat de toekomst brengt voor de mensheid.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Iets strakker geschreven dan de eerste reeks (lees: de flashback-structuur is minder hinderlijk aanwezig) maar het blijft een serie met veel opbouw en weinig spanning. Soms moet je erg lang op je honger blijven wachten, met veel plot exposition en melodramatisch gewauwel eromheen. Al zijn de episodes waarin de boel losbarst dan weer erg tof; qua animatie misschien het beste wat je op dit vlak kunt krijgen!?

avatar van Animosh_mm

Animosh_mm

Minder hinderlijk? Hier nemen flashbacks soms hele afleveringen in beslag en vinden ze plaats in het midden van gevechten! Ik had er niet zo'n last van, maar ik heb er veel mensen over zien klagen.

Ik ben het verder niet helemaal met je eens. Wat zijn gevechten waard zonder spanningsopbouw? Als we aan de lopende band gevechten zouden hebben, zonder dat de personages uitgediept zouden worden en de wereld zou worden opgebouwd, zou het een lege actieserie zijn geweest zonder emotionele diepgang. Dan heb ik liever een serie die af en toe wat melodramatisch en langzaam is. In de manga wordt na dit seizoen de wereld steeds meer uitgewerkt en wordt de thematiek van de serie veel explicieter verkend, en mijns inziens wordt de serie dan pas echt goed. Net als in de eerdere seizoenen van Game of Thrones wordt het vrijwel onmogelijk om de personages op te delen in "goed" en "kwaad", en menselijke thema's als racisme, discriminatie en culturele / technologische ontwikkeling komen op de voorgrond te staan.

De animatie vind ik ook niet zo bijzonder. De stijl is vrij saai en de actiescènes zijn vermakelijk maar geen van allen echt memorabel. Maar hé, over het cijfer zijn we het in ieder geval eens.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik vond het inderdaad minder irritant dan de eerste reeks, waarin je soms flashbacks in flashbacks (?) had. En ik heb niks tegen sfeer scheppen of karakters uitdiepen, maar AoT doet dat eigenlijk ook niet; het is meer uitstellen van de actie die gaat komen dan iets anders. Trek een blik aan inwisselbare stock characters open en laat er af en toe eentje dramatisch doodgaan.

avatar van Animosh_mm

Animosh_mm

Zou kunnen, ik kan me het eerste seizoen niet meer zo voor de geest halen. Maar het tweede seizoen heeft naar verhouding sowieso meer flashbacks én plaatst ze soms middenin de actie.

Niet eens over de spanningsopbouw / karakterontwikkeling verder, die zijn mijns inziens doorgaans nodig om de conflicten betekenis en emotionele diepgang te geven. Maar dat is een kwestie van smaak. Ik ben het wel met je eens dat de dood van personages vaak vrij voorspelbaar is: de hoofdpersonages zijn veilig, en in plaats daarvan worden randpersonages opgeofferd waar je weinig bij voelt. Wat dat betreft doet Attack on Titan een beetje denken aan de latere seizoenen van Game of Thrones.