• 151.807 films
 • 8.697 series
 • 26.209 seizoenen
 • 579.306 acteurs
 • 330.172 gebruikers
 • 8.605.033 stemmen
Avatar
 
banner banner

Berlin Alexanderplatz (1980)

Drama / Misdaad | Miniserie
4,25 22 stemmen

Show titel: Berlin Alexanderplatz

IMDb beoordeling: 8,4 (4.583)

Genre: Drama / Misdaad

Afleveringen: 14

Speelduur: 14 uur en 57 minuten

Ontwikkeld door: Rainer Werner Fassbinder

Met: Günter Lamprecht, Gottfried John en Hanna Schygulla

Oorsprong: West-Duitsland / Italië

Datum van release: zondag 12 oktober 1980

Eerst uitgezonden op: WDR (Duitsland)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Berlin Alexanderplatz

Na een gevangenisstraf van vier jaar - hij heeft zijn vriendin met een slagroomklopper doodgeslagen - probeert de goedmoedige, laffe en bij vlagen rebelse Franz Biberkopf (Günter Lamprecht) op het rechte pad te blijven in het Berlijn van de jaren twintig. Zijn enige toeverlaat is zijn ex-vriendin Eva (Hanna Schygulla), die nu werkt als chique prostituee.

Externe links

Afleveringen

 1. 1. Die Strafe Beginnt

  12 oktober 1980 (1 uur en 21 minuten)

  Franz Biberkopf wordt in 1928 na vier jaar gevangenschap wegens de moord op zijn vriendin Ida, vrijgelaten. Nadat hij zijn oude appartement weer intrekt, bezoekt hij Minna, de zus van Ida. Later komt Franz zijn oude vriend Meck tegen en drinkt iets met hem in een lokale bar. Daar ontmoet hij de jonge Poolse Lina die bij hem intrekt.

 2. 2. Wie Soll Man Leben, Wenn Man Nicht Sterben Will

  13 oktober 1980 (59 minuten)

  Franz heeft zichzelf een baantje bezorgd maar hij kan maar met moeite rondkomen. Hij wordt overgehaald de fascistische krant Völkischer Beobachter te verkopen en een swastika te dragen. Franz wordt geconfronteerd door Dreske die hem flink opfokt. Franz stort in elkaar.

 3. 3. Ein Hammer auf den Kopf Kann die Seele Verletzen

  20 oktober 1980 (59 minuten)

  Lina vindt de baantjes van Franz maar niets en ze introduceert hem bij Otto Lüders die hem meeneemt om schoenveters te gaan verkopen langs de deuren. Franz gaat naar bed met één van de vrouwen waarbij hij aanbelt. Otto wil ook met haar naar bed, maar ze wijst hem af. Otto neemt wraakt waardoor ook Franz in een slecht blaadje bij de dame in kwestie staat.

 4. 4. Eine Handvoll Menschen in der Tiefe der Stille

  27 oktober 1980 (59 minuten)

  Franz besluit zich helemaal lam te drinken terwijl een medische zorgverlener op hem moet letten. Hij komt plotseling Meck weer tegen en hij blijkt bij Lina te wonen sinds zij Franz verlaten heeft.

 5. 5. Ein Schnitter mit der Gewalt vom Lieben Gott

  3 november 1980 (58 minuten)

  Franz komt Eva tegen van wie hij in het verleden de pooier was. Eva heeft diepe gevoelens voor Franz. Meck introduceert Franz bij Pums, de leider van een illegaal netwerk. Daarna ontmoet hij de rechterhand van Pums, Reinhold. Reinhold vraagt of Franz zijn vrouw Fränze over wil nemen omdat hij haar moe is. Het blijft echter niet bij één vrouw.

 6. 6. Eine Liebe, das Kostet Immer Viel

  10 november 1980 (58 minuten)

  Reinhold wil koste wat koste van zijn meest recente vrouw af maar Franz helpt hem er niet mee want hij wil bij Cilly blijven. Franz komt terecht in de bende van Pums en moet op de wacht staan terwijl Reinhold, Meck en Pums een overval plegen. Reinhold vertrouwt Franz niet.

 7. 7. Merke - Einen Schwur Kann Man Amputieren

  17 november 1980 (58 minuten)

  Franz heeft het auto-ongeluk overleefd maar zijn rechterarm is geamputeerd. Hij verblijft bij Eva en haar geliefde Herbert om te herstellen. Franz gaat naar een tippelzone en ontmoet daar een pooier die hem een vrouw aanbiedt.

 8. 8. Die Sonne Wärmt die Haut, die Sie Manchmal Verbrennt

  24 november 1980 (58 minuten)

  Franz raakt betrokken bij de illegale praktijken van Willy die hij tijdens een voorstelling ontmoet heeft. Eva en Herbert komen langs en nemen een vrouw mee als lover voor Franz. De twee worden verliefd maar de liefde is maar van korte duur.

 9. 9. Von den Ewigkeiten Zwischen den Vielen und den Wenigen

  1 december 1980 (59 minuten)

  Eva legt aan Franz uit dat Mieze hem wil helpen met zijn inkomen door te werken omdat Franz niet meer veel kan doordat hij nog maar één arm heeft. Franz gaat naar Reinhold om hem te vertellen hoe hij pooier is geworden maar Reinhold walgt van zijn geamputeerde arm. Eva raakt overstuur door de nieuwe interesse van Franz.

 10. 10. Einsamkeit Reißt Auch in Mauern Risse des Irrsinns

  8 december 1980 (59 minuten)

  Mieze kan geen kinderen krijgen dus biedt Eva aan een kind voor Franz te krijgen zodat Mieze deze kan opvoeden. Mieze is dolblij maar krijgt tevens van Eva te horen dat Franz zich met communisten ophoudt. Franz krijgt het idee dat Mieze van hem af wil wanneer er een rijke cliënt arriveert.

 11. 11. Wissen ist Macht und Morgenstund Hat Gold im Mund

  15 december 1980 (59 minuten)

  Franz laat Reinhold weten dat hij graag weer iets met Pums wil ondernemen. Reinhold vertrouwt hem nog steeds niet helemaal maar legt het contact voor Franz. Mieze vindt het maar niks dat Franz zoveel geld wil verdienen en Franz schept op over Mieze bij Reinhold. Franz en Mieze krijgen echter slaande ruzie waarbij Reinhold Mieze weet te redden. Toch leggen de twee het weer bij.

 12. 12. Die Schlange in der Seele der Schlange

  22 december 1980 (58 minuten)

  Franz introduceert Mieze bij Meck. Reinhold chanteert Meck in de hoop een afspraakje met Mieze te krijgen. Mieze slaat echter de avances van Reinhold af waarop hij haar vermoordt.

 13. 13. Das Äußere und das Innere und das Geheimnis der Angst vor dem Geheimnis

  29 december 1980 (1 uur en 52 minuten)

  Franz vertelt Eva dat Mieze bij hem weg is. Eva troost hem maar niet met overtuiging. Een overval van de bende van Pums loopt verkeerd af en Meck raakt gewond. Franz verzorgt Meck die hem vertelt dat Reinhold een slechterik is. Meck leidt de politie naar het lichaam van Mieze in het bos en Franz krijgt te horen wat er gebeurd is.

 14. 14. Mein Traum vom Traum des Franz Biberkopf von Alfred Döblin: Ein Epilog

  29 december 1980 (1 uur)

  In een fantasie loopt Franz door de straten met twee engelen aan zijn zijde. He vindt Mieze maar zij gaat in lucht op. Reinhold zit in de gevangenis voor de misdaden van een ander en raakt gefrustreerd wanneer zijn celgenoot en tevens lover vrijgelaten wordt. Eva vertelt Franz dat ze de baby heeft verloren en Franz eindigt bij een fabriek waar hij zeer geconcentreerd aan het werk gaat.

Alle Acteurs en Actrices

Acteurs en actrices

Franz Biberkopf

14 afleveringen

Eva

14 afleveringen

Mieze

14 afleveringen

Reinhold Hoffmann

14 afleveringen

Gottfried Meck

14 afleveringen

Pums

14 afleveringen

Ida

14 afleveringen

Frau Bast

14 afleveringen

Theo

14 afleveringen

Rudi

14 afleveringen

Wirt

14 afleveringen

Minna

1 aflevering

Invalide

1 aflevering

Krause

1 aflevering

Fritz

1 aflevering

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van stinissen

stinissen (crew series)

 • 21546 berichten
 • 57055 stemmen

Günter Lamprecht als Franz Biberkopf in de rol van zijn leven, een meesterlijke serie.


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2805 berichten
 • 7154 stemmen

Deze “mini-”serie kun je in één marathonsessie uitzitten, maar als je je aandacht erbij wil houden, kun je ze beter spreiden over een week. Fassbinder blijft dicht bij het boek van Alfred Döblin, met soms letterlijke monologen uitgesproken door hemzelf of door hoofdrolspeler Günter Lamprecht. Daar zitten uitweidingen bij over wetenschap, geschiedenis en politiek, vaak met een pessimistische ondertoon.

In de Weimarrepubliek was er veel armoede ten gevolge van de opgelegde herstelbetalingen. In tijden van ontbering verdwijnt het laagje vernis van de beschaving. Dat heet de decadentie van de burgerlijke moraal. Vrouwen trokken bij mannen in uit economische noodzaak. Die mannen konden dan pooier spelen of vrouwen aan elkaar doorgeven. Politieke oplossingen werden voorgesteld door twee extreme ideologieën: nazisme en communisme.

Franz Biberkopf verkoopt krantjes van de NSDAP, maar gaat tegelijk om met joden, communisten en anarchisten. Ten dele kun je sympathie voelen voor deze arme schooier die probeert te overleven in moeilijke omstandigheden, een moderne versie van Job uit de Bijbel. Hij is echter ook een zatlap die een vrouw doodgeslagen heeft. Herhaaldelijke flashbacks van die gebeurtenis tonen aan dat hij met gewetenswroeging zit.

Wanneer hij uit de gevangenis ontslagen wordt, maakt hij goede voornemens, maar daarmee is de weg naar de hel geplaveid. Onder invloed van slecht gezelschap vervalt hij in cynisme en nihilisme. Hij rookt en drinkt veel. Een sterke scène is wanneer hij het woord richt tot drie pintjes en een Schnaps. De twee grote kantelpunten zijn het verlies van z’n arm en de moord op Mieze. De epiloog is grotendeels een droom van Franz, een surrealistische potpourri waarin herinneringen, oude bekenden en commentatoren voor z’n geestesoog passeren.

Liefhebbers van Fassbinder zullen heel wat oudgedienden herkennen onder de acteurs: bonenstaak Gottfried John, Hanna Schygulla, Barbara Sukowa, Brigitte Mira.... Franz en Reinhold hebben allebei een handicap. Zij zijn elkaars tegenpool, maar er is ook een wederzijdse aantrekking. De gracieuze Eva stelt zich beschermend op ten opzichte van de huilerige Mieze. De voertaal is Berlijns dialect: ick i.p.v. ich en jut i.p.v. gut.

Bruin is dominant: bruine kleren, bruine kroegen, bruine kleurfilters… Dat past bij het grauwe tijdsbeeld. Vaak worden acteurs doorheen een raster getoond, vb. bedspijlen of een vogelkooi. Dat kan symboliseren dat Franz nog steeds een gevangene is, ook al is hij vrijgelaten. Vaak is één helft van Hanna Schygulla’s gezicht fel belicht. Ondanks het onverbloemde realisme zit er ook een melodramatisch kantje aan, wanneer een mondharmonica of een dwarsfluit een weemoedig wijsje speelt tijdens een dialoog. Soms praat een radiostem door de acteurs heen. Het is niet iets wat je gauw even tussendoor bekijkt, maar uiteindelijk is het een overweldigende ervaring.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.