• 9.369.788 stemmen

Pretty Little Liars - Seizoen 2 (2011-2012)

Alternatieve titel: PLL

Afleveringen: 25

Speelduur: 18 uur en 45 minuten

Ontwikkeld door: I. Marlene King

Met: Troian Bellisario, Ashley Benson en Lucy Hale

Datum van release: dinsdag 14 juni 2011

Eerst uitgezonden op: ABC Family (Verenigde Staten)

Plot Pretty Little Liars

Het verhaal gaat over vijf meisjes: Spencer, Aria, Hanna, Emily en Alison. Aan het einde van hun schoolperiode houden ze op een dag een slaapfeestje. Die dag verdwijnt Alison. Ze is spoorloos. Drie jaar later zijn de beste vriendinnen helemaal uit elkaar gegroeid en hebben ze nieuwe vrienden. Maar dan krijgen ze ineens rare berichtjes van iemand die zich 'A' noemt. A dreigt hun levens te verwoesten. Is A Alison, hun beste vriendin die drie jaar geleden verdwenen is?

Afleveringen Seizoen 2 (2011-2012)

1. 1. It's Alive

14 juni 2011 (45 minuten)

Caleb is met behulp van Lucas teruggekomen voor Hanna, maar zij stuurt hem weer weg. Wel confronteert ze Mona met het weggooien van Calebs brief, maar vertrekt wanneer ze ziet dat Mona en Noel Kahn daten. Aria en Ezra gaan door een dal wanneer hij toegeeft dat hij nog verliefd was op Jackie. Wanneer Aria zijn appartement verlaat krijgt ze een sms van 'A'met een foto van Ezra's interieur en de vraag: "Wat mist er?"

2. 2. The Goodbye Look

21 juni 2011 (45 minuten)

Overal in Rosewood worden kampeerspullen gestolen. Emily krijgt te horen dat ze in aanmerking komt voor een schoolbeurs van Danby, waardoor ze misschien in Rosewood kan blijven in plaats van mee naar Texas te moeten. Jason DiLaurentis is terug in Rosewood en gedraagt zich verdacht. Hanna's vader is in Rosewood, maar Hanna vertrouwt hem niet meer sinds hij zijn nieuwe familie heeft. Mona vraagt Aria om advies wanneer ze het goed wil maken met Hanna, maar Aria legt uit dat ze elkaar voorlopig niet mogen zien, dus dat Mona het zelf moet uitzoeken.

3. 3. My Name Is Trouble

28 juni 2011 (45 minuten)

Melissa raakt helemaal in paniek wanneer ze haar trouwring kwijtraakt, maar Spencer vindt hem terug. Aria doet een cursus pottenbakken, maar Jenna blijkt in haar klas te zitten. Hanna's vader is tijdelijk terug en Emily hoopt in Rosewood te kunnen blijven nu ze een nepbrief heeft geschreven dat ze toegelaten is tot Danby. Toby kan werken bij Jason om geld te verdienen voor een truck, maar Spencer vertrouwt Jason niet dus koopt ze de truck zelf, zodat hij ergens anders aan de slag kan.

4. 4. Blind Dates

5 juli 2011 (45 minuten)

Spencer heeft de verlovingsring van haar zus verpand, maar als ze hem terug wil halen, krijgt ze een hoefijzer in de plaats. Wanneer Hanna alleen een boekje over doet over Alison bij Dr. Sullivan, wordt diens spreekkamer overhoop gehaald door 'A', die de boodschap achterlaat: "Nieuwsgierige bitches gaan dood". Hanna en Caleb helpen Lucas met zijn date door een dubbeldate te veinzen.

5. 5. The Devil You Know

12 juli 2011 (45 minuten)

Aria's broer Mike was degene die uit de huizen in Rosewood stal; hij wordt betrapt wanneer hij bij Jason inbreekt. Samara redt Emily's hachje als haar moeder doordrijft over de Danby-situatie. Wanneer Spencer bij Melissa is, gaat Ians telefoon af in haar tas, waardoor het lijkt alsof Spencer Melissa smste als Ian. De meisjes krijgen door dat Ian is vermoord door 'A' en geen zelfmoord heeft gepleegd. Emily ontmoet Logan, de jongen die namens Ian de 10.000 dollar bracht. Hij zegt dat hij Ian nooit heeft gesproken en dat hij zijn opdracht telefonisch van een vrouw kreeg.

6. 6. Never Letting Go

19 juli 2011 (45 minuten)

Spencers vader is ongewoon gespannen over Jasons terugkeer en maakt ruzie over hem aan de telefoon met iemand. Hanna en Caleb groeien weer dichter naar elkaar toe. De moeder van Alison organiseert een modeshow en geeft de meiden daarvoor enkele jurken die van Alison waren. Tijdens de modeshow willen ze een herdenkingsmoment inlassen, maar dit verloopt niet zoals gepland.

7. 7. Surface Tension

26 juli 2011 (45 minuten)

Emily logeert bij Hanna terwijl haar moeder in Texas is. Aria's ouder geven een feestje waarbij Aria Ezra en Jason tegelijk om zich heen heeft. De avond wordt wreed verstoord als Mike wordt opgepakt wegens inbraak. Toby vindt een kapotte hockeystick in de tuin van de Hasting's, die herinneringen oproept bij Spencer. Het voorwerp maakt haar vader duidelijk nerveus en hij gooit het in het vuur, zeggende dat het niets betekent.

8. 8. Save The Date

2 augustus 2011 (45 minuten)

Emily wordt naar het ziekenhuis gebracht met een maagzweer en daar komt aan het licht dat er doping in haar lichaam zit. Spencer steelt Alisons dossier uit het lijkhuis om te kijken of de hockeystick erin voorkomt, en er blijkt een pagina te ontbreken. Jenna en Garrett worden met elkaar betrapt. Hanna merkt dat Caleb gevolgd wordt, wat niet zo vreemd is omdat hij veel louche zaakjes doet.

9. 9. Picture This

9 augustus 2011 (45 minuten)

Spencer en Emily breken in in het tuinhuisje van Jason waar ze allemaal foto's van Aria vinden die genomen zijn terwijl ze slaapt, en allerlei spionagespullen. 'A' ruïneert Emily's relatie met Samara. Jason kust Aria, die zegt dat ze al een relatie heeft. Ze droomt echter veel over Jason wat haar schuldig doet voelen tegenover Ezra.

10. 10. Touched by an 'A'-ngel

16 augustus 2011 (45 minuten)

Aria vraagt Jason naar de foto's en hij vertelt dat hij ze vond in een doos die van Alison was en besloot ze te ontwikkelen. Spencer ontdekt een oud jaarboek van Ian bij het opruimen van zijn spullen, waaruit blijkt dat Ian, Jason en Garrett een 'N.A.T. Club' hadden op school, wat uit het Latijn komt en betekent: "Wij zien alles." Ezra is alle geheimen zat en wil zijn relatie met Aria openbaar maken, te beginnen bij haar ouders. Aria twijfelt echter wanneer ze haar moeder's reactie ziet als zij denkt dat Spencer iets met Ezra heeft.

11. 11. I Must Confess

23 augustus 2011 (45 minuten)

De Liars besluiten dat de enige manier om Emily te redden is alles te vertellen aan Dr. Sullivan. Ze hebben een gezamenlijke sessie waarin ze haar alles vertellen over 'A'. Spencer's vader is op een vreemde manier betrokken bij de DiLaurentis familie. Kate neemt wraak op Hanna en Emily maakt een afspraak met Maya. Dr. Sullivan bladert door haar mappen en beseft plotseling wie 'A' is.

12. 12. Over My Dead Body

30 augustus 2011 (45 minuten)

De Liars krijgen elk een taak van 'A' om Dr. Sullivan te redden. Aria moet Jackie uit Rosewood krijgen door te bewijzen dat ze plagiaat heeft gepleegd, Spencer moet het uitmaken met Toby om hem tegen "A" te beschermen, Hanna moet haar vaders bruiloft stoppen door Isabel te vertellen over de kortstondige affaire van haar ouders en Emily moet "A" volgen waardoor ze eindigt in een gesloten garage met een auto waarvan de motor aan staat. Ze raakt bewusteloos en droomt over Ali. Ze vraagt haar wie 'A' is, maar Alison zegt: "Twee kunnen pas een geheim bewaren wanneer één van hen dood is."

13. 13. The First Secret

19 oktober 2011 (45 minuten)

Het blijkt dat Alison in het verleden ook geheime smsjes en berichten kreeg als "Ik kijk naar je" en "Nu ga ik je pijn doen". Tijdens een Halloweenfeest bij Noel Kahn krijgen Aria, Spencer, Hanna en Emily een sms van Alison waarin staat: "Ik heb hulp nodig, kom alleen," met een adres van het spookhuis. Daar vinden ze Ali opgesloten en doodsbang voor de vreemde die haar ontvoerde en met een mes bedreigde.

14. 14. Through Many Dangers, Toils and Snares

2 januari 2012 (45 minuten)

Een maand na hun arrestatie proberen de Liars 'A' in de val te lokken door te doen alsof ze ruzie hebben en hun groep uit elkaar valt. Hanna en Caleb zijn weer bij elkaar. Aria en Ezra maken hun liefdesrelatie openbaar naar Aria's ouders, die hier verre van gelukkig mee zijn. De meiden doen alsof ze iets van belang hebben dat van Alison was, en lokken 'A' naar een kas om het te krijgen. 'A' daagt op, in het zwart met een zwarte capuchon over zijn/haar gezicht maar wanneer 'A' doorheeft dat het een truc was, weet hij/zij te ontsnappen.

15. 15. A Hot Piece of 'A'

9 januari 2012 (45 minuten)

Spencer vraagt Caleb te proberen 'A''s telefoon te kraken, wat Hanna zorgen baart. Ze wil een verrassingsfeestje organiseren voor hem en Spencer laat Hanna haar ouders huis aan het meer gebruiken. Emily werkt in een callcenter en herkent Lucas aan de lijn die dingen zegt waardoor Emily denkt dat hij degene was in de kas gisteravond. Aria mag van haar ouders niets meer te maken hebben met Ezra en heeft huisarrest. Spencer en Hanna komen erachter dat 'A' op de zolder in Spencers vakantiehuis is geweest.

16. 16. Let the Water Hold Me Down

16 januari 2012 (45 minuten)

Aria gaat met Holden op een date in de hoop Ezra te kunnen zien. Mona probeert met Hanna te praten over haar breuk met Noel, maar deze heeft te veel aan haar hoofd en Mona wordt boos op Hanna omdat ze er nooit voor haar is. Spencer vindt een bon op haar zolder die van 'A' schijnt te zijn en ze bezoekt het adres dat erop staat in Philly. Vlakbij ziet ze een blindeninstituut en gaat naar binnen. Jenna heeft daar gezeten nadat ze blind werd en Spencer leest in het gastenboek dat Garrett Jenna heeft uitgecheckt de nacht dat Alison verdween.

17. 17. The Blond Leading the Blind

23 januari 2012 (45 minuten)

Via Caleb hebben de Liars een filmpje van 'A''s telefoon gehaald. Hierop zien ze een bijeenkomst tussen Ian, Garrett en Jenna in Alisons slaapkamer de avond dat ze verdween. Spencer moet Toby of afstand houden en ook hij vermoedt dat er iets gaande is. De meiden vinden dreigbriefjes in Alisons poppen, en beseffen dat ook Alison door 'A' werd geteisterd. Hanna wil niet dat Caleb nog meer bij 'A' betrokken raakt en gooit de geheugenkaart van 'A''s telefoon in de blender, niet wetende dat Caleb backups heeft gemaakt.

18. 18. A Kiss Before Lying

30 januari 2012 (45 minuten)

Aria en Holden houden nog steeds de schijn op. Caleb vindt een foto van Alison met bruin haar onder het pseudoniem Vivian Darkbloom. Spencer komt erachter dat Ali onder die naam een opslagruimte had. Hanna krijgt van 'A' te horen dat Caleb nog steeds met de telefoonbestanden bezig is en dat als hij niet stopt, 'A' bekend zal maken wat haar moeder gedaan heeft. Hanna besluit Caleb zelf over het geld te vertellen in de hoop dat hij ophoudt. Intussen is Hanna's stiefzus Kate in Rosewood en gaat daar naar school.

19. 19. The Naked Truth

6 februari 2012 (45 minuten)

De school organiseert een schoolweekend waarin leerlingen mogen vertellen wat er op hun hart ligt en elkaar beter leren kennen. Spencer komt te weten dat Jason niet alleen Alisons broer is maar ook haar halfbroer na een affaire van haar vader met Jasons moeder. Aria maakt zich zorgen om wat Holden doet als hij zogenaamd met haar uit is.

20. 20. CTRL: A

13 februari 2012 (45 minuten)

Calebs laptop wordt in beslag genomen op verdenking van stelen van schoolbestanden na een anoniem telefoontje naar de politie. Aria's vader krijgt een brief van 'A' waar de locatie van de volgende date tussen Aria en Ezra op staat. Aria komt te weten dat Holden een hartprobleem heeft maar ondertussen een gevechtssport beoefent, wat zijn ouders niet mogen weten. Jason vertelt Spencer dat hij nog een doos van Alison heeft gevonden met liefdesbrieven van Spencers vader naar Jasons moeder, en 15.000 dollar.

21. 21. Breaking The Code

20 februari 2012 (45 minuten)

De Liars geven Jonah de 2000 dollar, maar hij geeft hun geen informatie, alleen een adres. Ze zien later dat Garrett hen heeft gevolgd. Melissa is boos op haar ouders nu ze weet dat Jason haar halfbroer is. Mona vertelt Hanna dat ze mysterieuze berichten krijgt van ene 'A'. 'A' dreigt haar te ontmaskeren als winkeldief wanneer ze Hanna's moeder niet aangeeft voor het slapen met Wilden voor Hanna's reputatie. Hanna heeft medelijden met Mona nu zij ook een slachtoffer van 'A' is, en vertelt haar alles.

22. 22. Father Knows Best

27 februari 2012 (45 minuten)

Er wordt een vader-dochter bal georganiseerd op Rosewood High, wat lastig is voor Aria aangezien ze op gespannen voet staat met haar vader. Emily komt er met hulp van haar vader achter dat Maya een ticket naar San Fransisco heeft gekocht maar niet op de trein gestapt is. Ashley krijgt verrassende hulp van Wilden wanneer ze wil weten wie Hanna lastigvalt.

23. 23. Eye of the Beholder

5 maart 2012 (45 minuten)

De Liars komen erachter dat Alison een dag eerder thuis was in het weekend voordat ze verdween dan ze deed geloven. Toby is terug en helpt Jenna, die een oogoperatie ondergaat. Wanneer Hanna een zak spullen wil ophalen van het verandatrapje van Jason ziet ze dat zijn huis in brand staat en redt ze Jenna die er gevangen zit.

24. 24. If These Dolls Could Talk

12 maart 2012 (45 minuten)

Spencer droomt over een gesprek met Alison. Mona krijgt een sms dat ze Caleb en Hanna uit elkaar moet halen. De meiden denken dat Melissa 'A' is en zetten een val op om het te bewijzen, die lijkt te lukken. Jenna's oogoperatie lijkt niet te hebben gewerkt en ze geeft Toby het ontbrekende deel van Alisons autopsierapport om aan de politie te geven.

25. 25. UnmAsked

19 maart 2012 (45 minuten)

De meisjes krijgen een uitnodiging om naar een gemaskerd bal te gaan. Caleb is er toch voor Hanna in de plaats van naar zijn moeder te gaan. Ezra komt speciaal voor Aria en Emily krijgt steun en vriendschap van Paige. Spencer wordt daarentegen door Mona overtuigd om mee naar de geheimzinnige motel-kamer te gaan om 'A' te ontmaskeren.

avatar van Aapje81

Aapje81

Seizoen 2 gaat vrolijk verder waar seizoen 1 ophield. De sfeer, het tempo, de plottwist en vooral de intriges zijn er weer in overvloed. Hier en daar is het iets geforceerder dan seizoen 1 maar de hoge entertainment waarde blijft en de uiteindelijk slotaflevering is zeer de moeite waard.

Mode, humor, spanning en een hoog tempo in een serie. Wat wil ik nog meer!

Op naar seizoen 3!

avatar van Boenga

Boenga

Geen enkele vraag werd beantwoord, geen enkel raadsel werd opgelost in de laatste aflevering van seizoen 1. Het einde was méér open dan de Parijse Notre Dame na de brand in 2019.

Dit is dan ook de logische verderzetting van het verhaal. Ik zie beide samen als één lang seizoen - zelfde stijl, zelfde tempo, zelfde sfeer, allemaal dezelfde acteurs en actrices, even meeslepend, en bijgevolg - pure logica - dezelfde score van mij.

Deze heel belangrijke zin kopieer ik alvast uit m'n commentaar bij het eerste seizoen:

Boenga schreef:

Wie (een overdosis aan) toevalligheden niet van zich af kan zetten, kan hier beter niet aan beginnen.

De 'kleine' voorbeelden zijn eindeloos: toevallig geen verbinding voor de gsm wanneer je 'm écht nodig hebt, toevallig langs twee mensen passeren en net op dat moment een heel belangrijke zin horen,... eindeloos.

Erger is enerzijds het feit dat A. werkelijk altijd en overal kan zien en horen wat er gebeurt. Het is gewoon tè. En anderzijds dat het om moorden en moordpogingen gaat, maar - er zijn lokale politieagenten bij betrokken - naar de hogere politiediensten stappen, dat doe je natuurlijk niet, hè...

Maar opnieuw: niet nadenken, gewoon ontspannen en opgaan in het verhaal, en je wordt van begin tot einde meegesleept.

Opvallend, een van de vele gelijkenissen met Desperate Housewives en Gossip Girl: veel verliefdheid, veel romantiek, veel kussen, veel kledij die nadruk op het lichaam eronder legt, en soms insinuaties van seks; maar op geen enkel moment iets van bloot te zien. En het woord f*** is daar onbekend. Héél Amerikaans.

En nog iets wat me aan DH deed denken: een retro-aflevering, uit de tijd van vóór Alisons dood, waar je wel een paar zaken te weten komt die van belang kunnen zijn voor het verdere verloop; maar die toch vooral even het tempo uit de serie haalt. Overbodig imho.

Deze keer is er wel degelijk een 'einde', al wordt wel 'gesuggereerd' dat misschien toch niet alles zo heel zeker is, en dat een volgende seizoen wel meer dan waarschijnlijk is. Ik begin er aan.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Minder dan seizoen 1, maar nog steeds spannend en vermakelijk. Het kabbelt een beetje voort, maar wel met veel meer nieuwe elementen en mysteries waardoor het vaak wat warrig wordt en van de hak op de tak gaat. Dit is denk ik ook het grootste probleem van dit seizoen. Er worden wel dingen verklaard, maar grotendeels blijven de belangrijkste zaken nog een raadsel.

De beste afleveringen zijn toch wel de Halloween aflevering en de aflevering ervoor dat de meiden in het nauw worden gedreven door A, terwijl ze denken dat de therapeut gevangen wordt gehouden. Ook de periode dat Emily hard wordt aangepakt door A is vrij pittig en duister. Ook de situatie met Ian had nog een staartje en is spannend om te volgen. Meer tegen het einde van het seizoen wordt het wat saaier en gaat het allemaal wat trager, waarbij de laatste 2 afleveringen dan wel weer spannend zijn. Dit was het vorige seizoen ook zo.

De speculatie dat Allison nog wel in leven is wordt aangezwengeld, aangezien Emily en Spencer en in het vorige seizoen Hanna, Allison hebben gezien of toch in hun dromen? Vind ik ook wel leuk gedaan zodat je toch gaat twijfelen en het mysterieus blijft.

De finale vond ik de eerste keer toen ik het zag sterk, maar als ik er nu naar kijk had het veel beter gekund. De onthulling van A had sterker gemogen, duisterder, spannender. Ook de gebeurtenis na de onthulling was al heel snel afgelopen en A lijkt hier juist een beetje dommig, terwijl ze dat 2 seizoenen lang niet was. Ze was altijd iedereen een stap voor, maar nu 3 stappen achter. Wel geeft dit ook weer materiaal voor het volgende seizoen zodat we meer te weten komen.

Spoilers over het verloop van de rest van de serie!:

Ook blijven sommige dingen vaag en niet verklaard over de NAT club, waarom Jenna in Jason's huis was tijdens de brand en of Melissa, Jenna, Garrett en Lucas ook pionnen waren in A's spel. Ook de dood van Maya blijft speculatie volgens mij, wat Jenna en Garrett op de avond van de verdwijning van Allison deden, wie Ian heeft vermoord of dat hij echt zelfmoord heeft gepleegd enzovoorts. Deze dingen worden volgens mij nergens meer verklaard in de rest van de seizoenen. Wat ontzettend jammer is en enorme plotholes zijn.