• 9.377.044 stemmen

Pretty Little Liars - Seizoen 5 (2014-2015)

Alternatieve titel: PLL

Afleveringen: 27

Speelduur: 20 uur en 15 minuten

Ontwikkeld door: I. Marlene King

Met: Troian Bellisario, Ashley Benson en Lucy Hale

Datum van release: dinsdag 10 juni 2014

Eerst uitgezonden op: ABC Family (Verenigde Staten)

Plot Pretty Little Liars

Het verhaal gaat over vijf meisjes: Spencer, Aria, Hanna, Emily en Alison. Aan het einde van hun schoolperiode houden ze op een dag een slaapfeestje. Die dag verdwijnt Alison. Ze is spoorloos. Drie jaar later zijn de beste vriendinnen helemaal uit elkaar gegroeid en hebben ze nieuwe vrienden. Maar dan krijgen ze ineens rare berichtjes van iemand die zich 'A' noemt. A dreigt hun levens te verwoesten. Is A Alison, hun beste vriendin die drie jaar geleden verdwenen is?

Afleveringen Seizoen 5 (2014-2015)

1. 1. EscApe From New York

10 juni 2014 (45 minuten)

In New York, terwijl Ezra nog in levensgevaar is, bedenken de Liars een plan om “A” weg te houden van Ezra in het ziekenhuis, maar dat mislukt. Melissa staat onder druk door een geheim uit haar verleden. De Liars brengen de nacht door in een leeg theater van Ezra’s familie, waar Alison hen heen brengt. Het wordt duidelijk dat CeCe naar Frankrijk is vertrokken, geholpen door Alison.

2. 2. Whirly Girly

17 juni 2014 (45 minuten)

De meiden zijn terug in Rosewood en proberen de gebeurtenissen in New York een plek te geven. Aria worstelt met haar schuldgevoel over Shana’s dood, en de rest probeert Ali’s terugkomst in hun wereld in te passen. Ali laat de wereld geloven dat ze twee jaar lang ontvoerd is geweest en de rest van de Liars moet erin meegaan. Toby komt terug uit Londen en zegt dat Melissa daar niet was. Hanna en Emily vertrouwen Jason niet en volgen hem naar Philadelphia. Het lijk van Jessica DiLaurentis wordt ontdekt.

3. 3. Surfing the Aftershocks

24 juni 2014 (45 minuten)

De meiden proberen Alison te troosten nadat haar moeders lichaam gevonden is. Aria vertelt Ezra uiteindelijk over Shana. Paige en Emily helpen samen een nieuw meisje, Sydney, met trainen voor het zwemteam en sluiten weer vriendschap. Hanna worstelt met haar zelfbeeld nu Alison terug is en probeert zich tegenovergesteld te kleden en te gedragen. Intussen wil Spencer weten of Jason iets met zijn moeders dood te maken heeft, maar haar vader en Melissa belemmeren haar zoektocht naar antwoorden.

4. 4. Thrown From the Ride

1 juli 2014 (45 minuten)

Alison komt erachter dat de andere Liars haar niet meer blind volgen en vertrouwen. Iedereen is nieuwsgierig naar wat er met haar gebeurd is, terwijl Mona haar anti-Ali leger mobiliseert. Aria raakt geobsedeerd door Shana’s dood nadat ze haar begrafenis online ziet en zoekt troost bij Ezra. Alison liegt door over de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar, onder andere over een wond op haar been.

5. 5. Miss Me x 100

8 juli 2014 (45 minuten)

Alison’s eerste dag terug op Rosewood High verloopt moeilijk. Veronica heeft een privédetective ingehuurd die erachter komt dat Melissa en Peter geheimen voor haar hebben en ze vertrekt uit Rosewood. Ze wil dat Spencer meekomt maar die weigert. Aria heeft het nog moeilijk met Shana’s dood, helemaal nadat ze Jenna ontmoet. Mona en haar legertje winnen hun eerste slag tegen Alison.

6. 6. Run, Ali, Run

15 juli 2014 (45 minuten)

Terwijl Toby's huis explodeert en afbrandt krijgen de Liars een sms van "A". Dit betekent dat Shana "A" niet was en de meiden zijn vastbesloten uit te vinden wie "A" wel is, en te zorgen dat Ali niks overkomt. Iemand legt een dode rat in Paige's kluisje wat haar van slag maakt. Caleb heeft zijn tijd in Ravenswood nog niet afgesloten en Ezra probeert alles te weten te komen over het meisje in Ali's graf: Bethany Young.

7. 7. The Silence of E. Lamb

22 juli 2014 (45 minuten)

Aria probeert informatie te vinden in Radley over Bethany Young en komt via een gevonden tekening in contact met Rhonda, de voormalige kamergenote van Bethany. Spencer vertrouwt Melissa niet en leent spionage spullen van Ezra om haar in de gaten te houden. Emily's moeder nodigt alle meiden uit voor het diner, maar alleen Alison en Hanna komen.

8. 8. Scream for Me

29 juli 2014 (45 minuten)

Alison wordt weer ondervraagd door Detective Tanner omdat haar ontvoeringsverhaal niet klopt. Spencer en Emily ontdekken dat Jessica Bethany dure cadeaus stuurde en dat Bethany haar "Tante Jessie" noemde. Hanna schrikt als Zack, Ella's verloofde, haar lijkt te versieren. Ze vertelt dit aan Aria maar die wordt boos en gelooft haar niet. Alison logeert voorlopig bij Hanna.

9. 9. March of Crimes

5 augustus 2014 (45 minuten)

Spencer moet naar de oogarts en ziet daar Sydney en Jenna die hetzelfde gekleed zijn en dikke vriendjes lijken. Zach probeert te verkopen dat Hanna met hém flirtte maar niemand gelooft het. Ella verbreekt de verloving en vertelt Aria dat het niet de eerste keer was dat hij ontrouw was. Emily confronteert Sydney en die geeft toe Jenna al jaren te kennen, waarop Emily de vriendschap verbreekt.

10. 10. A Dark Ali

12 augustus 2014 (45 minuten)

Alison wordt naar het politiebureau gehaald om haar kidnapper te identificeren. Ze noemt ene Cyrus als de schuldige, die ze in werkelijkheid kent van haar tijd op de vlucht en nu betaald heeft om zich voor te doen als haar kidnapper. Spencer had het bewijs van Noel verstopt in de armleuning van haar stoel, maar dit blijkt te zijn verdwenen. "A" maakt duidelijk het gestolen te hebben. Caleb en Hanna groeien weer naar elkaar en Hanna helpt Caleb te stoppen met drinken.

11. 11. No One Here Can Love or Understand Me

19 augustus 2014 (45 minuten)

Detective Tanner vraagt de Liars wie zij denken dat Bethany Young vermoord heeft, waaruit blijkt dat ze vermoed dat de meiden er iets mee te maken hebben. Hanna, Spencer en Toby proberen Caleb op het rechte pad te krijgen en hij vertelt eindelijk zijn verhaal van Ravenswood aan Hanna. Spencer bekijkt de videoboodschap van Melissa, die vertelt dat zij in onwetendheid Bethany levend begraven heeft.

12. 12. Taking This One to the Grave

26 augustus 2014 (45 minuten)

De Liars verdenken Alison ervan "A" te zijn, en willen weten wat ze de politie verteld heeft. Ze vragen Mona om hulp, die met Lucas de servers van de politie hackt en een filmpje download van Ali die een leugendetectortest neemt. Daaruit blijkt dat Alison, hoewel ze eigenlijk niets onthult, de verdenking van Bethany's moord op Spencer legt. Holbrook denkt dat Spencer Bethany vermoord heeft om haar pillen probleem geheim te houden. Spencer en Mona gaan daarop undercover in Radley om antwoorden te vinden.

13. 13. We Love You to DeAth

21 oktober 2014 (45 minuten)

delete

14. 14. How the 'A' Stole Christmas

9 december 2014 (45 minuten)

Spencer is op borgtocht vrij en de vier vriendinnen bereiden zich voor op het kerstbal van Alison, terwijl ze nog rouwen om Mona. Hanna krijgt instructies die Mona geschreven heeft voor haar dood, om op onderzoek te gaan in Alisons huis. Ze hopen bewijs te vinden dat Ali Bethany Young vermoord heeft, niet Spencer, en dit willen ze doen tijdens het "Sneeuw en IJs bal" dat de familie DiLaurentis geeft. Intussen wordt Alison in haar dromen gekweld door de geest van Mona die haar dingen uit Alisons verleden terug laat zien.

15. 15. Through a Glass, Darkly

6 januari 2015 (45 minuten)

Drie maanden later is het lichaam van Mona nog steeds niet gevonden, maar er is wel een begrafenis; zelfs Alison is aanwezig. Hanna vraagt hulp aan Mrs. Grunwald om het lichaam van Mona op te sporen. Paige moet Rosewood verlaten en daar heeft Emily het moeilijk mee. Jason vertelt aan de politie dat Alison inderdaad niet thuis was op het moment dat Mona vermoord werd.

16. 16. Fresh Meat

13 januari 2015 (45 minuten)

Toby vindt in een bos bij Mona's huis een mes met bloed eraan, hij laat het liggen omdat het zijn eigen mes is en de vingerafdrukken van elke Liar zitten er waarschijnlijk op. Spencer en Caleb willen het mes vernietigen en willen het verbranden in een grote oven op school. Wanneer Caleb binnen is sluit A hem op maar Spencer redt hem net op tijd.

17. 17. Over a Barrel

20 januari 2015 (45 minuten)

Ted (de pastoor) is terug en hij vraagt Ashley ten huwelijk; jammer genoeg heeft ze nog geen antwoord gegeven vanwege Jason. De Liars krijgen alle vier een sms'je dat de telefoon van Mona is geactiveerd. Ze vragen Caleb om hulp en hij vindt de coördinaten van haar laptop. Spencer en Caleb zoeken de laptop en komen terecht in een opslagruimte waar allemaal zakken met bebloede kleding liggen, maar ook een vat dat vreselijk stinkt. Ze vermoeden dat Mona's lichaam erin zit, maar ze openen het vat niet. Daarna ontdekt Caleb dat de opslagruimte op naam van Hanna staat.

18. 18. The Bin of Sin

27 januari 2015 (45 minuten)

Emily vertelt aan Talia dat ze niet op mannen valt maar op vrouwen. Aria is toegelaten in Talmadge en vertelt Ezra over de brief die ze naar Jacky stuurde. Hanna en Caleb willen de opslagruimte leeghalen maar zijn daarvoor te laat. Iemand anders heeft de spullen al verplaatst, alleen het vat staat er nog. Intussen sporen de andere liars de laptop van Mona op.

19. 19. Oh, What Hard Luck Stories They All Hand Me

3 februari 2015 (45 minuten)

Veronica overlegt met Ali’s advocaten om uit te vinden wie voor haar zou moeten getuigen. Wanneer Spencer door haar moeders tas kijkt ziet ze dat Mike Ali heeft bezocht in de gevangenis. De Liars ontmoeten Lesli, een vriendin van Mona die naar Rosewood komt om hen te ontmoeten. Wanneer Mike hen tegenkomt en ziet dat Lesli een boek van Mona vasthoudt, wordt hij woedend.

20. 20. Out, Damned Spot

10 februari 2015 (45 minuten)

Op school geven alle leerlingen bloed, dat wordt opgeslagen in buisjes. Mike gedraagt zich zo verdacht dat de Liars denken dat hij A is, maar Aria weigert dat te geloven, wel denkt ze dat hij Alison helpt. Emily komt erachter dat Talia getrouwd is en Ezra en Aria hebben moeite elkaar te vertrouwen. Hanna wordt diep gekwetst door haar vader die wel voor Kate’s studie wil betalen, maar niet voor die van haar. Ted vraagt Ashley ten huwelijk maar zij vertelt hem over haar affaire met Jason. Intussen haalt Johnny, de jongen die in de Hastings’ schuur woont, Spencer over om hem te helpen met een muurschildering op Hollis Colleges muur.

21. 21. Pretty Isn't the Point

17 februari 2015 (45 minuten)

Aria, Hanna, Emily en Spencer willen graag van Mike weten waarom hij hun bloedmonsters heeft en waarom hij Alison opzoekt in de gevangenis. Ondertussen wil Hanna geld bij elkaar verzamelen door middel van een schoonheidswedstrijd. Emily heeft Talia nog steeds niet verteld over haar grootste angst en Spencer is in de war omdat Toby haar niet de waarheid vertelt.

22. 22. Bloody Hell

24 februari 2015 (45 minuten)

De Liars besluiten met Alison te gaan praten nadat ze nieuwe informatie over Mona hebben gekregen. Maar Aria komt al snel achter de waarheid over de betrokkenheid van Mike in het geheel en dat kan nogal grote gevolgen hebben voor haar familie. Ze probeert Mike uit de handen van de politie te houden. Spencer gaat ondertussen naar Londen voor een interview met een school.

23. 23. To Plea or Not to Plea

3 maart 2015 (45 minuten)

De meiden blijven bewijs zoeken, terwijl Alison erover nadenkt om te schikken in de zaak. Spencer geniet van een avondje uit in Londen en komt eindelijk een beetje tot rust.

24. 24. The Melody Lingers On

10 maart 2015 (45 minuten)

De Liars hebben moeite om bewijs te verzamelen tegen 'A' en daardoor kunnen ze voorlopig Hanna niet uit de gevangenis krijgen. Ondertussen komt Alison's zaak bijna voor de rechter.

25. 25. I'm a Good Girl, I Am

17 maart 2015 (45 minuten)

Het einde van de zaak Alison is in aantocht en er is een verrassende getuige in de rechtszaal. Die zorgt ervoor dat Alison er niet beter op komt te staan. Aria, Emily en Spencer haasten zich om iemand te vinden die kan bewijzen dat Alison een alibi heeft.

26. 26. Welcome to the Dollhouse

24 maart 2015 (45 minuten)

'A' heeft altijd al veel plezier gehad met het terroriseren van de meisjes, maar het begint pas echt als hij ze weet te vangen en opsluit in een groot huis. De kamers zien eruit als hun eigen slaapkamers en ze moeten verschillende zieke spelletjes spelen. Op zoek naar een uitweg, worden ze geholpen door Mona. Zullen ze ontsnappen?

27. We Love You to DeAth (special)

21 oktober 2015 (45 minuten)

Troian Bellisario, Ashley Benson, Lucy Hale, Shay Mitchell en Sasha Pieterse geven antwoord op de brandende vragen die fans hebben. Tyler Blackburn, Ian Harding, Janel Parrish, Keegan Allen en "Pretty Little Liars" crewleden geven een kijkje achter de schermen.

avatar van Boenga

Boenga

Het blijft meeslepend en verslavend; er zit zelfs iets meer vaart en wending in dan bij de voorbije jaargangen.

Helaas ligt ook steeds meer nadruk op het feit dat de vier jonge dames méér speurwerk verrichten dan de lokale politieafdeling - en toont PLL zich, meer nog dan vorige jaren, toch als een serie voor in de eerste plaats een jong publiek. Keert bijvoorbeeld elk seizoen weer: een aflevering die zich op een of ander verkleedfeest afspeelt, en waar ik even de indruk heb naar een Sneeuwwitje of Doornroosje te kijken...Jammer, want er was zeker het potentieel om zich een ruimere groep te richten.

Een aantal acteurs en actrices doen hun werk naar behoren. Bij anderen krijg ik het bij momenten op m'n heupen van hun ondermaatse niveau. Ashley Benson (Hanna), nochtans de dame die het vaakst in beeld komt, speelt echt wel heel eenzijdig en monotoon. En Chad Lowe (vader van Aria)..., nee, echt niet.

Tot slot stel ik me ook meer en meer vragen bij enerzijds de tijdspanne van de serie, en anderzijds de leeftijden van de acteurs en actrices. De vier hoofdpersonages, 15 of 16 jaar oud bij het begin van de serie, zitten ondertussen, in het vijfde seizoen, nog steeds in High School (tot 18 jaar). We zijn dus nog géén 4 of 5 jaar verder; en dat terwijl de actrices bij de opnames van dit seizoen minstens 24 of 25, en specifiek Troian Bellisario (Spencer) zelfs 28, jaar oud zijn. Er wordt uitstekende make-up gebruikt, maar bij momenten en vanuit bepaalde camerastanden zie je toch dat je niet naar 18-jarigen kijkt.

3*, nipt.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Beter seizoen dan de vorige. Allemaal iets spannender en leuker om te volgen. De terugkeer van Alison, de gevangenis, A die steeds harder gaat spelen en de ''moord'' op Mona en natuurlijk het poppenhuis zijn de goede momenten. De tierelantijntjes eromheen vind ik minder geslaagd. Nog steeds de relaties doen mij niets, maar ook de toevalligheden en het springen naar conclusies. Bijvoorbeeld als ze een ketting vinden van Mike weet Spencer heel toevallig wat voor ketting het is en wat de symbooltjes betekenen en heeft ook gelijk een website paraat. Het achtervolgen van mensen wat heel herhalend is wat zeer verdacht eruit ziet in de serie. Dit moet echt wel opvallen. En er zijn nog meer te noemen al kan ik er nu even niet opkomen.

De weg naar de rechtszaal word het wat warriger met allerlei namen en plotwendingen dat je even niet meer begrijpt wat ze nu bedoelen. Ook de reden dat de meiden worden gearresteerd is mij niet duidelijk. Waarom? En welk bewijs is hiervoor te vinden?

Er zijn nog steeds vragen die niet beantwoord zijn en nooit meer opgehelderd gaan worden helaas. Dit zal ik in het laatste seizoen beschrijven.