• 9.377.553 stemmen

Stenbeck - Seizoen 1 (2025)

Alternatieve titel: Vanguard

Afleveringen: 5

Speelduur: 3 uur en 39 minuten

Ontwikkeld door: Alex Haridi

Met: Jakob Oftebro, Zoe Boyle en Irene Lindh

Oorsprong: Zweden

Datum van release: vrijdag 7 maart 2025

Eerst uitgezonden op: SVT Play (Zweden)

• NPO Start Bekijk seizoen 1 via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Stenbeck

De zweedse Jan Stenbeck is een ondernemer, outsider en controversieel zakengenie. Na de dood van zijn vader en broer neemt hij eind jaren ‘70 met lichte tegenzin het familiebedrijf over en transformeert het tot een baanbrekend media-imperium dat Zweden - en de wereld - voor altijd zal veranderen. Maar het is ook een man die er niet voor schroomt om vijanden te maken en - mede daardoor - een hoge prijs moest betalen voor zijn successen.

Afleveringen Seizoen 1 (2025)

1. 1. Det Andra Landet

7 maart 2025 (44 minuten)

Jan Stenbeck is 35 en geniet van zijn leven. Hij werkt voor Morgan Stanley in New York en ontmoet de vrouw van zijn dromen. Ondertussen pakken zich thuis in Zweden donkere wolken samen boven het prestigieuze familiebedrijf. Zijn vader Hugo Stenbeck wil het bedrijf laten runnen door zijn oudste zoon Hugo jr., maar dit verloopt niet zoals hij zich had voorgesteld.

2. 2. David mot Goliat

7 maart 2025 (43 minuten)

Jan en Margaretha staan nog altijd recht tegenover elkaar. Margaretha wil dat Kinnevik zich blijft toeleggen op hout en staal, terwijl Jan wil dat Kinnevik zich gaat richten op telecom en media. Via een maas in de wet weet hij het monopolie van Televerket te omzeilen en Zweden klaar te maken om te pionieren in mobiele telefonie. Dit leidt tot grote ontzetting.

3. 3. Staying Alive

7 maart 2025 (44 minuten)

Terwijl Jan Stenbeck in Amerika is, vindt in Zweden de rechtszaak tegen zijn zussen plaats. Jan verliest, wat betekent dat zijn zussen met Kinnevik kunnen doen wat ze willen. Hij reist af naar Zweden en vraagt Shelby om hulp. Deze komt met een gewaagd plan, dat bepaald niet in goede aarde valt bij de Zweden en voor veel opschudding zorgt.

4. 4. Vad Svensson Vill Ha

7 maart 2025 (44 minuten)

Jan Stenbeck heeft het plan opgevat om de Zweedse mediawet te omzeilen en toch een nieuwe zender te lanceren. Als hem dat lukt, is het volgende plan de wet te laten wijzigen. Hiervoor richt hij zich tot de sociaaldemocraten. Merrill is het ondertussen beu dat hij nooit thuis is en voelt zich niet gesteund. Tot overmaat van ramp ontwikkelt zich een nieuw schandaal rondom Jan.

5. 5. En Tugga Till

7 maart 2025 (44 minuten)

Merrill is Jans vele gereis en gefeest zat en gaat bij hem weg. Jan verhuist naar een groot huis in Luxemburg en raakt steeds meer geïsoleerd. Wat het bedrijf betreft, blijft hij tegen de stroom in zwemmen. Dit brengt hem tot grote hoogten, maar komt hem ook op veel kritiek te staan.

avatar van badfans69

badfans69

Vanaf 3 oktober wekelijks te zien op NPO 2 en NPO Start.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

In relatief korte tijd alle delen gezien. Dol op Scandinavië, vooral Noorwegen, wilde ik deze Noorse acteur wel in deze serie zien, in vloeiend Zweeds (dat hem zeer goed afgaat) en beelden uit Zweden onder andere.

Juist omdat Oftebro de rol van agent Hamilton speelde in krimi's enkele jaren geleden, die ik me nog kan herinneren, benieuwd naar deze serie. De omschrijving bovenaan deze pagina is zó goed, niets meer aan toe te voegen.

Jan Stenbeck vergaart steeds meer macht en aanzien, maar raakt veel mensen kwijt juist die van hem hielden.

Oftebro moest voor deze rol steeds uren langer in de schmink en aankleding, vertelde hij in een interview,

zelfs een airconditioning tussen zijn kleren, omdat het anders te heet en niet te harden was. Hij wordt n.l. wanstaltig dik en steeds dikker naarmate de serie vordert.

In het laatste deel is de man zó enorm dik en zwaar geworden, dat we dat prima geloven en alsmaar eten, eten, drinken/alcohol.....Het lijkt op zakelijk/politiek gebied een succesverhaal, maar op alle andere vlakken is het een enorme aftakeling en eenzame strijd. En over gevoelens praten doen Noorderlingen zelden, de wet van Jante, dus hier ook niet. Uitbeelding is klasse van Oftebro.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Of er een serie 2 komt? De hoofdpersoon gaat op het eind van serie 1 dood Reïncarnatie wellicht: mediamagnaat die in rijke familie geboren wordt enz.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Een interessant waargebeurd verhaal maar door de uitvoering wel een tikkie saai.