• 9.381.707 stemmen

Ontwikkeld door: Richard Gadd

Met: Richard Gadd, Jessica Swale en Danny Kirrane

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 11 april 2024

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Baby Reindeer

Wanneer Richard Gadd, een worstelend komiek, een kwetsbare vrouw vriendelijk benadert, ontstaat er een verstikkende obsessie die hun beiden levens dreigt te verwoesten. Al snel wordt hij voortdurend gestalkt door de vrouw. Richard wordt uiteindelijk gedwongen de confrontatie aan te gaan en beseft dat dit wel eens een grote traumatische impact op zijn leven kan hebben.

Afleveringen

1. Aflevering 1

11 april 2024 (32 minuten)

Donny, een berooide comedian en barman, ontmoet een eenzame vrouw die zegt jurist te zijn. Hij biedt haar een gratis kop thee aan en ze raakt meteen geobsedeerd.

2. Aflevering 2

11 april 2024 (27 minuten)

Tijdens een date met Teri begint Donny over zijn stalker. Als hij vriendelijk doet, geeft hij Martha valse hoop, en wordt ze verder aangemoedigd.

3. Aflevering 3

11 april 2024 (38 minuten)

Donny neemt even vrij van de bar en probeert het bij te leggen met Teri. Maar hoe hij ook probeert Martha te mijden, het lukt niet aan haar te ontsnappen.

4. Aflevering 4

11 april 2024 (45 minuten)

Als Donny Martha wil aangeven bij de politie, brengt dat herinneringen terug aan een traumatische ervaring met een man die hij jaren eerder bij het Fringe-festival ontmoette.

5. Aflevering 5

11 april 2024 (28 minuten)

Liz hoort de waarheid over Martha en vraagt Donny te vertrekken. Teri en hij kunnen een nieuwe start maken, maar zijn herinneringen staan een intieme relatie in de weg.

6. Aflevering 6

11 april 2024 (34 minuten)

Martha bedenkt nieuwe manieren om Donny te raken: ze richt zich op zijn dierbaren. Omdat de politie nog steeds niet ingrijpt, neemt hij het heft in eigen handen.

7. Aflevering 7

11 april 2024 (31 minuten)

Voor het eerst in zijn carrière heeft Donny het idee dat het de goede kant opgaat. Dan maakt hij een slordige fout waardoor Martha ineens weer in zijn leven terugkeert.

speelruimte schreef:

Het is overduidelijk dat dat mijn mening is. Moet ik anders in elke zin herhalen dat het mijn mening is? Als ik schrijf: Dit is een meesterlijke serie, moet ik er dan meteen achteraan schrijven Dat is mijn mening.

Marlon Brando is schitterend in The Godfather, Dat is mijn mening.

Beetje vermoeiend, vind je niet?

Jij begrijp toch heel goed dat ik mijn mening geef?

Het is dus jouw mening dat geen mens ter wereld richard gadd een seksueel aantrekkelijke man vindt? Is dat niet een tikkie (wereld)vreemd?

Splinters schreef:

Het is dus jouw mening dat geen mens ter wereld richard gadd een seksueel aantrekkelijke man vindt? Is dat gegeven niet een tikkie (wereld)vreemd?

Neen, vind ik niet.

Splinters schreef:

Op het gevaar af dat je een fatwa over me uitspreekt: de hoofdrolspeelster is totaal onaantrekkelijk, lelijk en wekt geen enkele lust op, je wordt er puur aseksueel van, je zou gillend het klooster ingaan. De meneer met oranje baard die zijn handen niet kan thuis houden is oprecht lelijk, hij doet pijn aan je ogen, je zou met de man nog geen koffie willen drinken in een wegrestaurant.

Ik vind het (wereld)vreemd als een ander iets anders vindt. Dit is ironisch bedoeld.

speelruimte schreef:

Ik begrijp wel wat je zegt: jij vindt richard gadd lelijk. En de hoofdrolspeelster. En de man met de baard. Jij. Maar dat schrijf je niet op. In algemene zin geldt het volgende; mensen hebben seks. Dat is een gegeven zoals water nat is en is tevens iets wat je zou kunnen weten voordat je een mening poneert. Richard gadd heeft nota bene een film over zijn seksleven gemaakt. Jouw mening spreekt voor/namens anderen, dat maakt het wmb tamelijk naief slash wereldvreemd.

avatar van prezwalski

prezwalski

afl 1tm3 zijn leuk zoals beloofd in de te positieve recensies. Daarna wordt het very boring helaas. Elke scene zonder Martha falls flat. Had gewoon 1 film v 90 minuten gemaakt met Martha. Dat geworstel vd hoofdpersoon met anderen en zichzelf is meer voor een dagboek dat niemand boeit.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20221 berichten

speelruimte schreef:

Marlon Brando is schitterend in The Godfather, Dat is mijn mening.

Beetje vermoeiend, vind je niet?

Jij begrijp toch heel goed dat ik mijn mening geef?

Dat je hem zelf onaantrekkelijk vindt, kan natuurlijk. Maar je schrijft letterlijk dat geen Engelsman hem aantrekkelijk vindt.

'Geen homoseksueel, zelfs geen Engelse, zou zich toch hem aangetrokken voelen. Toch wekt hij lusten op, bij man en vrouw. Totaal ongeloofwaardig.'

Hier verkondig je de mening van alle homoseksuelen. Haha.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20221 berichten

Misschien moet je, net als Richard, ook 'komiek' worden.

speelruimte schreef:

In deze film is een ronduit onaantrekkelijke acteur gekozen voor de hoofdrol. De man bestaat uit louter gezichtsbeharing, heeft 2 neusgaten met de omvang van mijnschachten, een praktisch permanent ontstoken hepatitis onderlip en het lijf van een lege hangkast. Geen homoseksueel, zelfs geen Engelse, zou zich toch hem aangetrokken voelen. Toch wekt hij lusten op, bij man en vrouw. Totaal ongeloofwaardig.

Dan had je bovenstaande anders moeten formuleren. Want wat je hier zegt slaat nergens op. Overigens, als we op die tour gaan, de enige uit deze serie met wie ik een beschuitje zou willen eten is zijn ex-vriendin keeley. Al kijk ik geen films en series om potentiele bedpartners te spotten. Sterker nog, ik denk dat er bar weinig mensen zijn die om die reden een film of serie opzetten. Richard gadd vind ik overigens niet bijzonder lelijk of onaantrekkelijk. Dat zeg ik als hetero die er niet aan moet denken om welke man dan ook in z'n blote kont te moeten zien, maar ik kan mezelf voorstellen dat er mensen zijn die gadd wel in zn blote kont willen zien.

Nicolage Rico schreef:

Misschien moet je, net als Richard, ook 'komiek' worden.

Dat ben ik al en ik ben echt niet knapper dan hij! Maar wel een stuk onbekender.

Splinters schreef:

Ik kijk geen films om bedpartners te spotten, zou wel erg wereldvreemd zijn.

Ik vond in deze serie de lelijkheid bijna als programmapunt opgevoerd. En dat raakt aan de geloofwaardigheid.

Overigens, mijn opmerking over de waarschuwing aan het begin van deel 4 houd ik staande. Zo'n waarschuwing zou nooit geplaatst zijn als de scènes een man + een vrouw betroffen en niet een man + een man. Die waarschuwing zette voor mij de serie in een bepaald daglicht. De vreemde houding in de Engelse cultuur ten opzichte van (homo)seks. Volgens velen is het Britse kostschoolsysteem daar debet aan.

Dat jij een man in een blote kont al een verschrikking vindt om te zien, zegt veel, maar wat precies?

Ik als homo kan heel goed een vrouw in haar blote kont (en meer) zien, ik ben er niet bang voor.

Overigens, Richard Gadd (nomen est omen) heeft geen kont maar een strijkplank.

speelruimte schreef:

Dat zegt niet meer dan dat ik jou niet ben en dat ik dit (omgekeerd) niet hoef te zien. Overigens is mijn ex-zwager een homo. Zijn vriend kan/wil geen naakte vrouwen zien en lichtte dat op verjaardagen altijd uitgebreid in geuren en kleuren toe. De aanwezige dames lachten en reageerden veelal instemmend op die verhalen, terwijl splinters consequent dacht "maar dit vind ik helemaal niet vies". Wat zou dat zeggen? Laat het antwoord maar zitten, want de vraag is retorisch en bovendien offtopic.

Overigens, Richard Gadd (nomen est omen) heeft geen kont maar een strijkplank.

Zoals ik al zei, ik ben in deze geen 'specialist'.

avatar van Harley Quinn

Harley Quinn

Ik begrijp de hype niet rondom deze serie.

De eerste drie afleveringen zijn sterk, waarin stalker Martha centraal staat. Het geschetste narratief neemt vanaf deel vier helaas een drastisch andere wending, waardoor ik mijn sympathie voor het hoofdpersonage verloor - met name vanwege de absurde keuzes die hij maakt. Nee, de verwachtingen die de eerste afleveringen creëerden, werden totaal niet ingelost. Het wekte eerder irritatie op.

Ik heb de serie puur afgekeken, omdat ik wilde weten hoe het eindigde. Conclusie; ik vond het vervelend.

rubbere schreef:

Elke scene zonder Martha falls flat.

Dat vind ik in dit verband een ongewild geestige opmerking!

Don't tell, show.

Van deze basisregel is in deze serie nooit vernomen.

avatar van Walter S.

Walter S.

Fantastische serie, indrukwekkend met de gedachte dat dit een waargebeurd verhaal is en dat de hoofdrolspeler zichzelf speelt en zijn eigen trauma’s herbeleeft. Ook erg knap hoe hij duidelijk maakt wat zijn paradox was met zijn stalkster, zijn traumatische ervaringen, zijn angsten, zijn onmacht.

Ik ben geen bingewatcher, maar deze serie heb ik in één keer gebinged. Indrukwekkend, iets om niet gauw te vergeten. Loodzwaar met al dat menselijk leed en diepgewortelde trauma’s, maar wel heel knap gemaakt.

avatar van Diederik58

Diederik58

Een uitstekende serie.

Top acteerwerk.

Hoewel sommige scènes erg grappig zijn, is de situatie erg triest. Er ontwikkelt zich een psychologisch gevecht. De manipulerende stalker en de met zichzelf worstelend komiek/barman.

In deze tijd gaat het bijna altijd over vrouwen die lastig gevallen worden. Hoe ernstig dat ook is, mannen worden ook lastig gevallen. In deze serie leidt het tot stalking en misbruik. Goed dat er in deze serie aandacht voor is.

avatar van charmie

charmie

Om te beginnen: een ontroerend einde.

Maar dat de serie momenteel in roerig vaarwater terecht is gekomen, verbaast me niets: dat heeft de film over zichzelf afgeroepen. De identiteit van de hoofdpersoon is namelijk evident: hij vertelt het verhaal en verbeeldt zichzelf. Over de stalker en de misbruiker tast de kijker echter in het duister: wie zijn dit 'in het echt' en hoeveel fictie is aan hen toegevoegd? Dat de sociale media dit gaan uitpluizen, had men vooraf toch ook kunnen bedenken. Inmiddels zijn er al mogelijke kandidaten gespot en die voelen zich uiteraard genoodzaakt om hierop te reageren.

Hoogst onverkwikkelijk allemaal en dat maakt van Baby Reindeer een onevenwichtig en ondoordacht project.

avatar van Agnimaatje

Agnimaatje

Meer comedy ondertoon dan drama; jammer.

avatar van schram101

schram101

In alle opzichten een beetje een rare serie. De gekke hoofdrol van een wisselend acterende Richard Gadd bijvoorbeeld. Het vrij bizarre plot en de steeds wisselende toon van de serie tussen luchtigheid en dan weer redelijk luguber. Ik kon er niet zoveel mee. Ook de karakters kunnen nauwelijks op sympathie rekenen. De nieuwsgierigheid en de korte speelduur hebben me dit uit laten kijken.

avatar van flaphead

flaphead

Intens. Ik ga meestal zo blanco mogelijk een film of serie in, maar de opening maakt duidelijk dat het een waargebeurd verhaal is. Geeft het toch een extra tintje (met altijd in het achterhoofd, hoeveel is echt en hoeveel eromheen bedacht voor het scherm).
Ik heb de serie in 2 dagen gekeken en dat is heel wat voor mij. Ik ging er behoorlijk in op en de eerste 3 afleveringen gaven me een gek benauwd én empathisch gevoel. De lege blik van Martha in het bushokje maakte diepe indruk en ik voelde hem echt. Dat geeft wel aan waar de kracht van de serie ligt: het acteerwerk van die actrice (de o zo vriendelijke en oprecht blije ogen vs haar gestoordheid) en het feit dat je als kijker ook echt empathie voelt voor de stalker (ze was niet eng, het kwam vanuit een goed hart, maar duidelijk met problemen).

Aflevering 4 voelde ineens heel anders, en soort van cliché (meegaan met dingen die je niet wilt, alleen om hogerop te komen), maar begreep dat dat verteld moest worden voor het verhaal. Daarna, tot het slot, voelt de empathie voor Martha ook wel anders, en loopt de serie iets stroever. De keuzes die de hoofdpersoon maakt voelen vaak best ongeloofwaardig, maarja, waargebeurd. Zou die mental breakdown tijdens een comedywedstrijd echt zijn gebeurd, dan moet het online terug te vinden zijn toch? Het maakt het alleen maar idioter. Halverwege kwam ik erachter dat de hoofdpersoon degene is die dit daadwerkelijk overkomen is, bizar. Dat kijkt wel wat anders. Dat maakt ook de komische momentjes die erin zitten (los van zijn eigen stukken) wel gek. Hoe moet het geweest zijn dit alles weer te herleven? Hij laat ook zien dat ook hijzelf 'schuldig' is aan hoe het gelopen is, en de obsessie uiteindelijk wederzijds is. De thema's die langskomen zijn niet bepaald licht. Het is me het verhaal wel...
De laatste scenes maken wel weer impact. Erg bijzonder, had niet gedacht dat het me zo zou pakken. De mindere scenes lijk je wat eerder te tolereren vanwege het waargebeurde verhaal.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Erg goed in elkaar gezet, deze waargebeurde thriller/komedie/drama. Richard Gadd acteert ook behoorlijk, wat vrij knap is aangezien hij zichzelf speelt en ook intense scenes moest schieten. Daarbij onthoudt hij zich er niet van om zichzelf in een bepaalde hoek te plaatsen en wil laten zien waarom hij betrokken raakte in deze bizarre situatie.

Serie kijkt goed weg , laatste aflevering is wat minder vond ik

avatar van The Oceanic Six

Aflevering 1 gezien, wat een irritante vrouw. Hoe red ik het 7 afleveringen om naar haar te kijken zeg

Wel boeiend, benieuwd hoe gestoord dit gaat worden.

avatar van Malibu Stacy

Malibu Stacy

Tegenvaller, met name door de rare beslissingen van het 'slachtoffer'.

avatar van movie freak84

movie freak84

Ik ga geen heel verhaal schrijven zoals sommige hier. Wat een aparte mini serie, maar al met al wel heel goed en met in je achterhoofd dat het meeste waargebeurd is. Vele berichten zijn echte berichten en de hoofdrolspeler is ook daadwerkelijk degene die gestalkt was. Dat zijn wel dingen die wel wat extra's brengen. Serie valt een klein beetje stil met een paar afleveringen wanneer je martha bijna niet ziet maar het einde is wel erg sterk. Ja goede serie gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

avatar van Harley Quinn

Harley Quinn

Malibu Stacy schreef:
Tegenvaller, met name door de rare beslissingen van het 'slachtoffer'.

Ik vond het tevens vrij bizar dat werkelijk niemand in zijn omgeving - noch hijzelf - aan therapie dacht. Het kwam nergens ter sprake. Zelfs niet toen zijn ex-vriendin hem vroeg weer in te trekken bij haar moeder, nadat ze de verontrustende notities aan de muur had gelezen. Dat kwam zeer ongeloofwaardig over.

Natuurlijk begrijp ik dat trauma lastig is. In dit geval kan men echter niet beweren dat hij niet beter wist, of niets anders kende. Hij geeft het immers zelf toe; hij is verslaafd aan aandacht en ellende. Wie accepteert bijvoorbeeld een vriendschapsverzoek van een veroordeelde stalker?

Velen vinden hem dapper, omdat hij zijn heftige verhaal deelt. Toch, als je kijkt naar zijn keuzes - en naar hoe hij is - dan denk ik dat de serie meer om aandacht en roem gaat.

avatar van DionneDarko

DionneDarko

Nicolage Rico schreef:

Series krijgen juist hogere gemiddeldes dan films over het algemeen. Komt omdat men zich meer bindt aan de personages, aangezien series een langere speelduur hebben.

Hmmm series die viraal gaan wellicht. Maar ik kijk vaak vrij onbekende miniseries, waar je echt moeite voor moet doen om ze te kunnen zien zeg maar. En altijd is er dan eenzelfde knakker hier die het een heel laag cijfer geeft. Vaak super onterecht. En ja als ik het dan een 3,5 sterren geef en hij een 0.5... Deze persoon dropt bij heel veel series een laag cijfer. En ik heb er weleens voor de gein een berekening op los gelaten. Als hij alles gekeken zou hebben waar hij op stemt zou hij 580 jaar moeten zijn oid. Klopt van geen kanten. Dat was dus eigenlijk mijn klacht. Ik wilde niet dat mensen zich door diens stemgedrag zouden laten beïnvloeden bij deze serie.

Films hebben vaker toch een wat groter bereik. Heel veel series die niet makkelijk te streamen zijn krijgen amper stemmen. Zodoende wordt dat stemgedrag van zo'n negatieveling dan ook meer een ding. Toen ik dit schreef had dit ook nog maar weinig stemmen.

Gelukkig kan ik bij miniseries vaak terecht bij Letterboxd voor reviews en een representatief gemiddelde. Zo wist ik vrij vlot dat deze het hoogstwaarschijnlijk wél waard was om te checken.

En tuurlijk, smaken verschillen. Ik kan mij best voorstellen dat iemand dit niks vind. Maar een gemiddelde onvoldoende zou gewoon niet moeten kloppen bij deze. Zeker als ik het met andere sites vergelijk en ook de hype erom heen.

avatar van The Oceanic Six

Dé seriehype van dit moment, maar het maakt het jammer genoeg niet helemaal waar. Het begin is enorm sterk als beide hoofdrolspelers (die overigens overtuigend hun rol spelen) met elkaar in contact komen en zij wel erg opdringerig begint te worden, maar daarna wordt de serie rommeliger en doet onze comedian wel echt zoveel domme en onlogische dingen dat het heel lastig is nog veel empathie voor hem te voelen. Hij had zoveel kansen dit op een slimme manier op te lossen en laat dit na, waarna hij wel in haar trucs trapt en gewoon een pussy is dat hij het zover laat komen.

Verder is het ook gewoon regelmatig awkward om naar te kijken, zoals bij zijn zeer matige comedyshows. Het is ongemakkelijk, je wil dat de scène voorbij is. Dat heb ik sowieso bij deze serie, het kijkt soms wel stroef weg. Martha wordt natuurlijk overtuigend neergezet, maar haar karakter is zo irritant dat de scènes ook al gauw pijnlijk zijn. Is uiteraard ook wel de kracht van deze serie, maar toch. En de serie is geregeld heel intens, maar richting het einde is het toch een beetje het klassieke kaarsje dat dooft, ik had een sterker slot verwacht en gehoopt.

avatar van Capablanca

Capablanca

Ik ben er wel meer ingetrapt: series of films die de hemel in worden geprezen. Ik heb Baby Reindeer zonder veel moeite afgekeken, maar daar is ook alles mee gezegd. Redelijk onderhoudend, maar totaal niet innovatief en soms wat geforceerd geacteerd.

avatar van Jointz

Jointz

Aflevering 1tm3 was goed, de rest meh.....