• 9.379.105 stemmen

Show titel: Turning Point: The Bomb and the Cold War

Afleveringen: 9

Speelduur: 10 uur en 13 minuten

Ontwikkeld door: Lowell Bergman, Sarah Huisenga, Jennifer Jo Janisch en Brian Knappenberger

Met: Jens Stoltenberg

Datum van release: dinsdag 12 maart 2024

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk seizoen 1 via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Turning Point: The Bomb and the Cold War

Turning Point: The Bomb and the Cold War kaart belangrijke onderdelen uit de geschiedenis aan, die ook een belangrijke betekenis hebben in de hedendaagse conflicten. De serie beschrijft de creatie van de atoombom en de verspreiding van kernwapens in de daaropvolgende decennia. Het gaat door na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, tot de opkomst van Vladimir Poetin en de Russische invasie van Oekraïne.

Afleveringen Seizoen 1 (2024)

1. 1. The Sun Came Up Tremendous

12 maart 2024 (1 uur en 19 minuten)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begint de VS aan een topgeheim project dat leidt tot de nucleaire aanvallen op Japan en een wereldwijd conflict dat tientallen jaren zou duren.

2. 2. Poisoning the Soil

12 maart 2024 (1 uur en 04 minuten)

Naarmate het communisme in Rusland en China opkomt, begint Joseph Stalin zijn meedogenloze schrikbewind in de Sovjet-Unie.

3. 3. Institutional Insanity

12 maart 2024 (1 uur en 07 minuten)

De VS bereidt zich voor op een oorlog tegen de Sovjet-Unie en begint met het testen van thermonucleaire wapens. De CIA wordt opgericht en bemoeit zich met de wereldpolitiek.

4. 4. The Wall

12 maart 2024 (1 uur en 06 minuten)

De VS en de Sovjet-Unie raken verstrikt in een nucleaire wapenwedloop. Een muur verdeelt Berlijn. John F. Kennedy zoekt naar een vreedzame oplossing voor de Cubacrisis.

5. 5. War Games

12 maart 2024 (1 uur en 07 minuten)

Terwijl beide partijen zich voorbereiden op het ergste, vinden Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov een gemeenschappelijke basis. Na een nucleaire ramp slaat de tragedie toe.

6. 6. Empire Is Untenable

12 maart 2024 (1 uur en 07 minuten)

De USSR verliest haar greep op Oost-Europa wanneer de Berlijnse Muur valt en de Communistische Partij een staatsgreep pleegt tegen een prominente leider van de Sovjet-Unie.

7. 7. The End of History

12 maart 2024 (1 uur en 07 minuten)

Er is een nieuwe Russische leider en de republieken streven naar onafhankelijkheid. De Sovjet-Unie valt uiteen en verschillende mogendheden tekenen een historisch kernwapenverdrag.

8. 8. Moscow Will Not Be Silent

12 maart 2024 (1 uur en 04 minuten)

Het lukt Rusland niet om een nationale identiteit te vinden terwijl Vladimir Poetin aan de macht komt. Met de Koude Oorlog achter de rug begint een oorlog tegen terrorisme.

9. 9. We Are Not Dead Yet

12 maart 2024 (1 uur en 12 minuten)

Rusland valt Georgië en Oekraïne binnen, en Poetin wordt scherp in de gaten gehouden. Nepnieuws viert hoogtij en het gevaar van een kernoorlog is niet afgewend.

avatar van Fervet opus

Fervet opus

Zeer interessante docu. Met de Russische invasie in Oekraïne meer dan ooit! Men kan de aanloop naar de invasie in Oekraïne m.n. in de laatste 2 afleveringen duidelijk zien. Het gaat officieel over de periode van de koude oorlog, maar ik vond het prettig dat belangrijke gebeurtenissen daarvoor en daarna ook worden uitgelegd en getoond. Kan het aanraden.

avatar van The Oceanic Six

Aflevering 5 Wargames is ijzersterk, als ze terugkijken op films als Wargames en The Day After tijdens de Koude Oorlog jaren.

Komende dagen de boel afkijken.

avatar van The Oceanic Six

Erg sterke serie met de focus op de Sovjet-Unie/Rusland tussen de Tweede Wereldoorlog en heden. Van de atoombom tot de koude oorlog, en van de val van de Sovjet-Unie tot de opkomst van Putin in 9 lange afleveringen. Misschien had het allemaal iets bondiger gekund, maar de beelden en de verhalen spreken voor zich en de vele achtergrondinfo is nodig om dingen die erna gebeuren beter te snappen. Bij vlagen enorm boeiend en diepgaand. Heb je iets met wereldgeschiedenis, dan moet je dit wel even hebben gezien.

avatar van The Oceanic Six

Ben heel benieuwd waarom Mza en PRISCILLAATJE hier maar 2,5 ster voor over hebben. Wat is er in vredesnaam zo matig aan deze serie dat je het onvoldoende vind?

avatar van sportfan27

sportfan27

Ik zag de Turning Point docu serie over Vietnam voorbij komen en tot mijn verbazing bleken er nog twee docu series van dezelfde makers te bestaan.

De serie over Vietnam was al ijzersterk dus mijn interesse was direct gewekt.

Deze serie over de koude oorlog en de uiteindelijke invasie van Rusland in Oekraïne beslaat zo'n 10 uur aan beeldmateriaal verdeeld over 9 afleveringen.

Als geschiedenis/oorlog/politiek docu series je ding is dan zijn dit stuk voor stuk must see series.

Zelfde niveau als bijvoorbeeld de oude "The world at War" serie over WW2.

Waar ik vooral benieuwd naar was hoe "neutraal" de makers zouden zijn en gelukkig wordt er geen partij getrokken en is iedereen goed en fout.

Binnenkort aan de serie over de Irak oorlog beginnen.

avatar van Film Fan

Film Fan

Reuze interesante docuserie.

Verbazingwekkend dat tot minimaal twee maal toe een nobody ervoor gezorgd heeft dat de wereld niet is vergaan tijdens een kernoorlog.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

''Now I am become Death, the destroyer of worlds"

Afgelopen weken ook nog even aan de slag geweest met deze uitermate breed opgezette documentaire over de Koude Oorlog en de atoombom en eigenlijk kun je bijna voor al het voorgaande helemaal terug naar de aanslag op Franz Ferdinand in Sarajevo die de Eerste Wereldoorlog in luidde. Maar dan zou de docu wel heel erg uitgebreid worden waar hij nu eigenlijk al aan de lang kant is. Begrijp me goed dat het interessante materie is maar de fase van de val in '91 en ook rond Poetin zelf heb ik regelmatig zo'n gevoel dat sommige gedeelten wel iets beknopter hadden kunnen zijn.

En eigenlijk is het van meet af aan onvoorstelbaar wat er allemaal gebeurt is met in den beginne de Tweede Wereldoorlog en de race voor het eerste inzetbare nucleaire wapen met uiteindelijk de zwaarste mogelijke prijs voor de inwoners van Hiroshima en Nagasaki. Om de kriebels van de te krijgen is dan nog zo'n detail als meisjes van het danskamp die in de sneeuw gingen spelen en vervolgens zwemmen. Het is een gruwelijke voetnoot in nog veel ergere geschiedenis waar de verwachting was dat de atoombom rust ging brengen. Treffend is dan ook de opwinding van Truman die al snel omslaat in schrik met verschillende regels en decreten tot gevolg. En hoewel ik de beelden van Hiroshima en Nagasaki maar al te goed ken verrasten ze me toch weer als misselijkmakend en wat de mens elkaar soms aandoet. Toch is dit pas het begin van wat nog allemaal gaat volgen, want de Koude Oorlog en de echte wapenwedloop moet nog beginnen.

En andermaal is het verbazingwekkend wat er allemaal gebeurd is met eerst nog een terugblik op het ontstaan van Stalin's Rusland waar er altijd al issues waren met de Oekraïners, met de Holodomor begin jaren '30 en zuiveringen eind jaren '30. Wat heeft die man ook een levens op zijn conto. Het lijkt een kleine stap naar de post-oorlog situatie waar meteen al rumoer is rond Berlijn met later de muur en dat is nog maar het begin met de vele mislukte operaties, gegok met mensenlevens, omgooien van regeringen elders, het gevecht tussen communisme en het westen op tonelen als Korea en Vietnam en eigenlijk houdt het niet meer op. Daarnaast speelt de ruimterace nog en zijn er een aantal 'close call' momentjes zoals de kapotte chip in de tijd van de Carter-administration of de reflectie op de wolken aan de kant van de Russen, zo meen ik ook dat men een keer bijna met de hand op knop zat tot men zich bedacht dat er een trainingsprogramma draaide die een aanval simuleerde. Over op de rand van de afgrond staan gesproken....

Interessant dus, vooral met dingen die ik zelf op tv gezien heb zoals De Muur of het Plein van de Hemelse Vrede, Chernobyl, of de hernieuwde opbouw van bewapening en spanningen onder Ronald Reagan met als indirect gevolg het neer halen van de lijnvlucht, iets dat ook vaker gebeurt is. En vervolgens het onvermijdelijke met het instorten van het Oostblok, iets waar Gorbatsjov altijd van zei dat Chernobyl het begin van alles was. En stel je toch eens voor dat de Navo dan echt ontbonden was, maar ook de ellende en armoede vervolgens in Moedertje Rusland waar uiteindelijk alles inclusief de instorting als voedingsbodem ging werken voor Poetin. Had ik al gezegd dat er veel gebeurt is? Het is niet te geloven...

Maar zo ergens na de muur en de val van het Oostblok komt de klad er voor mij wel in, want op een gegeven moment is het allemaal wel héél erg lang en veel. Te lang ondanks dat het wel allemaal interessant is. De laatste twee afleveringen snak ik dan ook bijna naar het einde zonder dat ik dit de serie heel erg ga aanrekenen.