• 9.376.097 stemmen

Kansan Vihollinen - Seizoen 1 (2022)

Alternatieve titel: Enemy of the People

Afleveringen: 8

Speelduur: 5 uur en 39 minuten

Ontwikkeld door: Jani Hartikainen, Hannu Kalliolahti, Roope Lehtinen, Janne Vakio en Mikko Pöllä

Met: Kreeta Salminen, Tobias Zilliacus en Raül Tortosa

Oorsprong: Finland

Datum van release: donderdag 19 mei 2022

Eerst uitgezonden op: C More (Finland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Kansan Vihollinen

Journaliste Katja Salonen schrijft een kritisch artikel over een lokale voetbalheld, waarmee ze zich de woede van zijn fans op de hals haalt. Wanneer de voetballer vervolgens dood wordt aangetroffen in zijn zwembad, wordt er een haatcampagne tegen Katja gevoerd en wordt ze gezien als volksvijand nummer één. Terwijl ze op zoek gaat naar de waarheid riskeert ze niet alleen haar reputatie, maar ook haar leven.

Afleveringen Seizoen 1 (2022)

1. 1. Elävä Legenda [A living Legend]

19 mei 2022 (42 minuten)

Journaliste Katja Salonen schrijft een kritisch artikel over lokale voetbalheld Samuli Tolonen, waarmee ze zich de woede van zijn fans op de hals haalt. De haatberichten stromen binnen en Katja wordt gedwongen om de burgemeester te interviewen, die het voor Tolonen opneemt.

2. 2. Barcelona

19 mei 2022 (43 minuten)

Iedereen is geschokt door de dood van Tolonen. Al snel doen allerlei geruchten de ronde dat Katja zijn dood op haar geweten heeft. Ze vraagt of ze naar Spanje mag om onderzoek te doen naar de toedracht van zijn overlijden. Met de hulp van de Spaanse politie doet ze een onrustbarende ontdekking.

3. 3. Joukkuepeli [Team Play]

26 mei 2022 (42 minuten)

Uit videobeelden blijkt dat Tolonen zijn moordenaar kende, maar diens ware identiteit is niet te achterhalen. Katja's informatie leidt haar naar Kristian Lane, een ondernemer die op het punt staat om nieuwe cryptovaluta op de markt te brengen. Katja's onderzoek wordt van alle kanten tegengewerkt, maar ze laat zich niet kennen.

4. 4. Kultasuoni [Big Deal]

2 juni 2022 (44 minuten)

De lancering van Kristians cryptovaluta is een groot succes. Katja verdenkt hem van illegale praktijken, maar ze moet genoeg bewijs verzamelen om ook haar chef daarvan te overtuigen. Wanneer Kristians vrouw haar mond voorbij praat, komen er dubieuze zaken uit zijn verleden aan het licht.

5. 5. Vapaata Riistaa [Gloves Off]

9 juni 2022 (42 minuten)

Katja's artikel wordt gepubliceerd op een voor Kristian zeer ongelegen moment. Terwijl hij in het ziekenhuis zit te wachten op nieuws, wordt hij gebeld over de val van zijn cryptomunt VersoCoin. Kristian gaat in overleg met zijn zakenpartners en zorgt ervoor dat alle pijlen op Katja gericht worden.

6. 6. Tietolähde [The Source]

16 juni 2022 (42 minuten)

Katja begint te twijfelen aan haar oordeel over VersoCoin, nu er succesverhalen in de media opduiken over mensen die er rijk door geworden zijn. Er ontstaat onenigheid en wantrouwen onder de groep investeerders en de situatie dreigt uit de hand te lopen wanneer Pekka Kristian om zijn geld vraagt.

7. 7. Musta Lammas [Black Sheep]

23 juni 2022 (43 minuten)

Pekka probeert de identiteit van Katja's informant te achterhalen, maar Katja laat niets los. Toch lijken de heren de redactie steeds een stap voor te zijn, dus er is mogelijk een mol in het spel. Plotseling verschijnt er een krantenartikel over Katja dat grote impact op haar maakt.

8. 8. Off the Record

30 juni 2022 (41 minuten)

Janne komt niet opdagen voor zijn afspraak met Katja. Ze beseft dat ze een nieuwe bron nodig heeft en komt uit bij de vrouw van Pekka, die haar nietsvermoedend helpt. Pekka ontdekt dat Katja haar artikel wil gaan publiceren en lokt haar mee om een interview te geven over VersoCoin.

avatar van badfans69

badfans69

Enemy of the People: Finse thrillerserie over cryptodeals en alternatieve waarheden - VPRO Cinema

Enemy of the People is vanaf zaterdag 24 juni te zien op NPO 3 (20.20 - 21.50) en NPO Start. De volledige serie staat vanaf 24 juni ook op NPO Plus.

avatar van ZAP!

ZAP!

Aardig, maar het houdt niet over, gebaseerd op de eerste 2 afl.. Doet qua tempo e.d. ook denken aan een andere Finse serie die ik niet lang geleden zag, maar vanwege de klassieke modus (neem ik aan) zo niet kan vinden op TvM...

avatar van ZAP!

ZAP!

Afl. 3 en 4 bevielen wat beter en Kreeta Salminen is ever so charming.

avatar van Suitehome

Suitehome

Kreeta Salminen (o.a. Karppi) speelt journaliste Katja Solonen die een duistere zaak rond een voormalig profvoetballer op het spoor komt. Plaats van handeling is de derde stad van Finland, Tampere. Enemy of the People is een redelijk onderhoudende thriller waarbij de politie is vervangen door speurneuzen op de redactie van een regionale krant. Zoals we dat eerder zagen in Alaska Daily.

De gang van zaken in deze Tampereerse newsroom is helaas erg kneuterig weergegeven. Het hoekige en eendimensionale acteerwerk komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Enemy of the People is in meerdere opzichten - journaliste, onderzoek, buitenland - vergelijkbaar met het al even matige tweede seizoen van het Zweedse Blinded/Fartblinda. Finland heeft op seriegebied nog niet de reputatie van Denemarken of Zweden. Enemy of the People gaat daar niets aan veranderen.

avatar van AniSter

AniSter

Zeer sterke Finse serie met een paar bekende gezichten in de hoofdrollen. Het verhaal zit goed in elkaar en is prima verfilmd met enkele spannende momenten. Minpunt is de te beknopte afronding waarbij nog een aantal vragen onbeantwoord blijven. Echter zoals het er nu uitziet komt er een tweede seizoen waarbij het natuurlijk wel de vraag is of dit voortbouwt op seizoen 1..

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Wij vonden dit een fijne sterke serie, met plezier gekeken.