• 8.900.389 stemmen

Ontwikkeld door: Ben Goold, Jada Pinkett Smith en Jimmy Abounouom

Met: Adele James, Craig Russell en Nada El Belkasmi

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: woensdag 10 mei 2023

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Queen Cleopatra

Cleopatra VII Philopator was koningin van het oude Egypte, het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie en daarmee de laatste Hellenistische heerseres van Egypte. Ze is de bekendste van de verschillende gelijknamige Egyptische vorstinnen en wordt gewoonlijk kortweg als Cleopatra aangeduid. In deze docuserie met nagespeelde scènes en interviews met experts strijdt Cleopatra, de laatste farao van Egypte, om haar troon, haar familie en haar nalatenschap te beschermen.

Afleveringen

1. 1. Rivals

10 mei 2023 (48 minuten)

De jonge Cleopatra vervult haar vaders wens, bestijgt de troon in Egypte te midden van rivaliteit tussen haar broers en zus en sluit een verbond met een bekende Romeinse leider.

2. 2. When in Rome

10 mei 2023 (47 minuten)

De geboorte van een kind verenigt Rome en Egypte, wat Cleopatra in een gunstige positie brengt, totdat een schokkende moord haar leven en dat van haar zoon in gevaar brengt.

3. 3. What Must Be Done

10 mei 2023 (41 minuten)

Cleopatra smeedt een strategische relatie voor persoonlijk gewin. Egypte floreert onder haar heerschappij. Later neemt ze een gedurfde beslissing in het heetst van de strijd.

4. 4. The Last Pharaoh

10 mei 2023 (44 minuten)

Terwijl Octavianus en het Romeinse leger Egypte aanvallen, breken er crises uit op en buiten het slagveld. Kan Cleopatra zichzelf, haar kinderen en haar rijk beschermen?

Nogal veel ophef hierover.

Met name omdat ze het onzalige idee hebben gekregen om Cleopatra zwart te maken.

avatar van Motato

Motato

De geloofwaardigheid en historiciteit komt dat krampachtig goed praten van de keuze voor een zwarte Cleopatra niet goed.

De eerste aflevering verteld weinig nieuws, maar is verder redelijk.

avatar van EIGER3970

EIGER3970

In het begin een onnodige referentie naar de huidskleur van Cleopatra, haar vader was een verre afstammeling van Alexander de Grote (grieks), haar moeder kennen we niet... zodus de huidskleur van Cleopatra is onduidelijk. Daarna komt de serie goed opdreef, maar verwacht geen spektakel scènes.

avatar van Scheurleer

Scheurleer

Wat is dit slecht. Ondanks de bijdrage van historici en experts zit de serie vol met aannames. Dat viel zwaar tegen. Ik vond het zelf ook veel te dramatisch op de verkeerde momenten.

De stem van Jada Pinckett Smith is niet geschikt als verteller. En hoe krijg je de muziekkeuze voor elkaar? Soms leek het een soort rapmuziek zonder rapper. Nee, dit is geen aanrader.

avatar van The Oceanic Six

1,2/10 op IMDb

Dat vind ik wel weer grappig. Go woke, go helemaal broke.

avatar van Thomas Angelo

Thomas Angelo

EIGER3970 schreef:

De huidskleur van Cleopatra is al uitgezocht in Egypte.

Via oude documenten maar ook door samenstelling van voorouders te analyseren.

Daaruit bleek dat Cleopatra onmogelijk zwart kon zijn.

Dit is daarom de meest slordige documentaire die is gemaakt over Cleopatra.

avatar van mikey

mikey

Zodat mensen beseffen dat documentaires accuraat moeten zijn.

ik hoop dat egypte ooit mensenrechten gaat respecteren... maar in de tussentijd kunnen ze natuurlijk aan de slag met accurate docs.

avatar van stormfox

stormfox

Na Rings of Power, She-hulk, Peter Pan and Wendy en Velma dacht ik dat het niet erger kon

maar Queen Cleopatra heeft de slechtste score ooit op RottenTomatoes en al hierom

hoort Jada Smith nooit meer een film of serie te mogen regiseren.

Hopelijk leert Netlix eindelijk dat kijkers geen behoefte hebben aan activistische content.

avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six schreef:

1,2/10 op IMDb

Dat vind ik wel weer grappig. Go woke, go helemaal broke.

1,0/10 nu gemiddeld na 50.000 stemmen

Is toch wel geestig hoor. En ja, dat zijn proteststemmers, maar ik snap ze. Wordt hoog tijd dat mensen keihard in actie komen tegen die deugbedrijven.

avatar van Killkong

Killkong

Ik vind zogenaamde historische series met re-enactment altijd een beetje storend om naar te kijken.

Toen ik kritieken opzocht over deze serie werd me snel duidelijk dat de algemene teneur was dat dit één van de ergste misbaksels in de geschiedenis van de cinematografie is.

En ik ga hier niet beweren dat dit een goede serie was maar om nu te zeggen dat het zo verschrikkelijk was vind ik overdreven.

U moet natuurlijk geen accurate geschiedenis verwachten.

Maar voor een avondje verstand op nul, vond ik het best verteerbaar entertainment.

avatar van Killkong

Killkong

Haarlem92 schreef:

De huidskleur van Cleopatra is al uitgezocht in Egypte.

Via oude documenten maar ook door samenstelling van voorouders te analyseren.

Daaruit bleek dat Cleopatra onmogelijk zwart kon zijn.

Dit is daarom de meest slordige documentaire die is gemaakt over Cleopatra.

Zodat mensen beseffen dat documentaires accuraat moeten zijn.

Series die beweren historisch te zijn maar gebruik maken van re-enactment & waar de Romeinen of Egyptenaren Engels praten zijn sowieso niet historisch correct.

Ik vind dat als je series als deze bekijkt ze moet benaderen als entertainment.

En betreffende haar huidskleur zijn de meningen verdeeld & in dit geval minder relevant...

avatar van Corcicus

Corcicus

Wellicht was ik iets guller geweest met punten indien er bij genre fantasy had gestaan, maar als docu haalt dit scharminkel zelfs niet de ondergrens van waarheidsgetrouw. Het blackwashen van de blanke geschiedenis mag nu echt gaan stoppen, want deze cultural cleansing begint stilaan genocidale proporties aan te nemen.

avatar van predator

predator

• 1901 stemmen

Hoe heeft dit ooit het woord documentaire gekregen?

avatar van ZAP!

ZAP!

Genres aangepast lieve mensen.