• 9.375.523 stemmen

Prehistoric Planet - Seizoen 1 (2022)

Show titel: Prehistoric Planet

Afleveringen: 5

Speelduur: 3 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Jon Favreau en Michael Gunton

Met: David Attenborough (stemrol)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Datum van release: maandag 23 mei 2022

Eerst uitgezonden op: Apple TV+ (Verenigde Staten)

• Apple TV+ Bekijk seizoen 1 via Apple TV+
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Prehistoric Planet

In deze vijfdelige natuurdocumentaire zie je hoe dinosaurussen 66 miljoen jaar geleden over de aarde heersten. In tegenstelling tot films als Jurassic World geeft deze documentaire een zo realistisch mogelijk beeld van het leven van dinosaurussen. Zo zie je bijvoorbeeld hoe een T-Rex met zijn jonkies omgaat. Het is eigenlijk een nieuwe versie van de serie Walking with dinosaurs, maar dan met veel betere effecten van blockbusterniveau.

Afleveringen Seizoen 1 (2022)

1. Aflevering 1

5. Aflevering 5

27 mei 2022 (40 minuten)

avatar van BoordAppel

BoordAppel

De trailer is echt fantastisch. Een heel blik aan vooraanstaande paleontologen en paleo-kunstenaars hebben zich hier aan verbonden en dat is goed te zien. De nieuwste inzichten en erg sterke CGI laten de dinosaurussen hier echt tot leven komen.

Het is ook een mooie tegenhanger voor de nieuwe Jurassic World, waar dinosaurussen (en fantasiebeesten) alleen een kapstok zijn om actiescènes aan op te hangen.

avatar van james_cameron

Een soort omgepimpte versie van de BBC-reeks Walking With Dinosaurs, aangepast naar de special effects-eisen van deze tijd en geproduceerd door Jon Favreau. De fraaie voice-over van David Attenborough krikt het niveau nog wat verder op. Visueel valt er weinig op de vijfdelige serie aan te merken, maar inhoudelijk is het helaas wel nogal gewoontjes. De structuur van de afleveringen wijkt feitelijk amper af van, pak 'm beet, de serie Planet Earth. Op gegeven moment heb je het idee naar het dagelijkse leven van echte dieren te kijken, ondanks de aanwezigheid van dinosaurussen. De wow-factor ontbreekt dan een beetje. Maar goed, wellicht is dat dan wel weer de grootste prestatie van de serie...

avatar van The Oceanic Six

Ik hou van dino's, sinds ik kind was al onder de indruk van dankzij Jurassic Park en het vele dino-speelgoed uit de early 90's. Deze docureeks is visueel en qua designs ontzettend knap gemaakt en de stem van de fantastische David Attenborough blijft legendarisch en rustgevend, maar inhoudelijk toont dit niet zo veel nieuws en lijkt het best wel op reguliere natuurseries, maar ipv een leeuw en een poema doen nu wat grotere beesten jagen, eten, slapen en jonkies opvoeden. Eigenlijk kan de serie er niks aan doen, maar ik heb teveel van dit soort docu's gezien om nog helemaal weggeblazen te worden.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een door David Attenborough vertelde documentaireserie in Planet Earth-stijl, alleen dan met dinosaurussen, wat kan een mens zich nog meer wensen? De dino's zien er ook fantastisch uit en de muziek van Zimmer maakt alles dubbel zo groots. Moet wel zeggen dat de echte wow-factor inderdaad vaak een beetje ontbreekt. Als je ze niet naast mensen ziet zijn dinosaurussen eigenlijk net als iedere andere dieren.

Wel een hele dikke plus is dat de dinosaurussen op een veel meer getrouwe manier worden weergegeven dan in de Jurassic Park-films. Eindelijk zien we Velociraptor met veren, bontgekleurde dino's, enzovoort. Er komt natuurlijk ook de nodige speculatie bij kijken, maar dat hebben ze op een overtuigende manier ingevuld. We krijgen ook wat van de meest interessante dierensoorten te zien.

Toch vind ik de serie uiteindelijk niet sterk als een Planet Earth. Daarvoor waren veel van de afleveringen toch niet indrukwekkend genoeg. Ik vond alleen aflevering twee en drie echt adembenemend mooi. Dat beeld van die grote verzameling Dreadnoughtus in die gigantische woestijn is het hoogtepunt van de serie. Dat is een van de weinige momenten dat je écht het gevoel van de schaal van alles goed meekrijgt.