• 146.084 films
 • 7.569 series
 • 23.274 seizoenen
 • 508.682 acteurs
 • 318.024 gebruikers
 • 8.353.964 stemmen
Avatar
 
banner banner

DNA Onbekend - Seizoen 1 (2009-2010)

3,50 1 stemmen

Show titel: DNA Onbekend

Afleveringen: 10

Speelduur: 6 uur en 40 minuten

Ontwikkeld door: Sandra Hopstaken

Met: Caroline Tensen

Oorsprong: Nederland

Datum van release: donderdag 5 november 2009

Eerst uitgezonden op: Nederland 1 (Nederland)

 • On Demand:

 • NPO Start Bekijk seizoen 1 via NPO Start
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot DNA Onbekend

Grote twijfels en onbeantwoorde vragen over familiebanden laten diepe sporen na in het leven van sommige mensen. Want leven in het ongewisse, of het nu gaat om oorlogskinderen, adoptiezaken of het vermoeden voortgekomen te zijn uit overspel, veroorzaakt veel verdriet. In dit programme worden mensen hiermee geholpen, zodat voor eens en altijd een eind kan worden gemaakt aan de onduidelijkheden en ontkenningen in hun leven. De gasten in dit programma vertellen eerst hoe het komt dat er grote twijfels zijn over de familiebanden. Daarna wordt er bij alle bekende of vermoede familieleden DNA afgenomen ter staving. Dan krijgt men de verlossende uitslag. Is het het antwoord dat ze verwachten? En kunnen zij nu verder met hun leven?

Afleveringen Seizoen 1 (2009-2010)

 1. Aflevering 1

  5 november 2009 (40 minuten)

  Caroline ontmoet de Amsterdamse muzikant Willem. Hij wil graag uitzoeken of de 21-jarige Thialda uit Vlieland echt zijn dochter is. Willem heeft ernstig uitgezaaide darmkanker en heeft waarschijnlijk niet lang meer te leven. Voordat hij overlijdt, wil Willem duidelijkheid. Ook Thialda wil de waarheid weten. Is Willem haar vader, of is het Dirk, de man met wie haar moeder al ruim twintig jaar samen is? Een DNA-onderzoek brengt eindelijk een einde aan de onzekerheid. -Ook het indrukwekkende verhaal van Ton. Zijn hele leven lang weigert zijn moeder te vertellen wie zijn vader is. Na het overlijden van zijn moeder, lijkt het familiegeheim zich eindelijk te ontrafelen. Ton vindt tussen de spullen van zijn moeder een liefdesbrief en een foto van een Canadese soldaat. Inmiddels denkt de 61-jarige Ton zelfs een halfbroer te hebben gevonden; een zoon van zijn vermoedelijke vader. Ze zien vele gelijkenissen bij elkaar, maar alleen een DNA-onderzoek kan Ton eindelijk die gewenste honderd procent zekerheid geven.

 2. Aflevering 2

  12 november 2009 (40 minuten)

  Het verhaal van Marjan (1943). In haar kindertijd zijn haar ouders goed bevriend met een getrouwd stel verderop in hun straat. Ook Marjan komt daar regelmatig over de vloer. Als haar ouders in 1990 allebei zijn overleden, komt diezelfde buurvrouw langs met een schokkend bericht: Marjan zou verwekt zijn door de buurman! Buurjongen Peter kreeg op zijn elfde al van zijn moeder te horen dat Marjan zijn halfzus zou zijn, maar hem wordt verboden hierover te spreken. Nadat zijn moeder, al die jaren later, het zwijgen verbreekt, besluit Peter om Marjan een brief te schrijven. Ze wil het verleden laten rusten en houdt het contact met hem af. Ze wil eigenlijk niets weten over het eventuele ware verhaal van haar afkomst. Tot Peters verdriet die dolgraag een zus zou willen hebben. Bijna twintig jaar is er geen contact en vandaag ontmoeten ze elkaar weer voor het eerst. Zal een DNA-test eindelijk duidelijk maken of Peter en Marjan inderdaad broer en zus zijn? Verder het verhaal van de 32-jarige Johan. Zestien jaar geleden ontmoet hij voor het eerst zijn vermeende biologische vader, Piet en zijn halfzus Alexandra. De band tussen de drie is sinds die tijd zeer hecht. Maar Johan blijft twijfelen en niemand weet 100 procent zeker of Johan en Piet wel echt vader en zoon zijn. Het is voor Johan heel belangrijk om uitsluitsel te krijgen over zijn vader; hij overweegt zelfs naamsverandering als blijkt dat Piet inderdaad zijn echte vader is. Zal DNA-onderzoek het onomstotelijke bewijs leveren?

 3. Aflevering 3

  19 november 2009 (40 minuten)

  De familie Wehnes staat centraal. Een groot gezin met maar liefst vijftien kinderen. Eén van hen is Elly en zij krijgt als kind regelmatig ingewreven dat Pa Wehnes niet haar vader zou zijn. Hun relatie is nooit goed geweest. Elly werd geestelijk en zelfs lichamelijk door hem mishandeld. Zij hoopt dan ook vurig dan hij niet haar echte vader is. Het verhaal doet de ronde dat Elly een kind zou zijn van de bloemenman, Joop van Tuyne. Elly is niet het enige kind in het gezin met twijfels. Ook haar broer Peter worstelt met zijn afkomst. Zijn hele leven gaan er geruchten dat ook híj geen echte Wehnes zou zijn. In zijn geval wordt de naam van ene meneer Koek genoemd, hoewel Elly denkt dat Peter ook wel eens van de bloemenman zou kunnen zijn. Wanneer Peter na het overlijden van zijn moeder documenten van meneer Koek tussen haar spullen vindt, is de twijfel compleet. Is Peter een kind van Koek, van bloemenman Van Tuyne of van Pa Wehnes? Een DNA-test zal het moeten uitwijzen.

 4. Aflevering 4

  26 november 2009 (40 minuten)

  Deze aflevering: - voordat haar zus Miep in 1996 onverwachts overlijdt, ontvangt de 61-jarige Nel een telefoontje van haar waarin ze zegt dat ze een groot geheim moet delen. Dan krijgt Miep een hartaanval en ze neemt het grote geheim mee haar graf in. Maar Nel denkt te weten wat ze wilde vertellen. Miep zou niet haar zus zijn, maar haar moeder. Er zijn echter nauwelijks manieren om dit bevestigd te krijgen en voor Nel lopen alle sporen naar het verleden dood. Met een reguliere DNA-test kan niet worden aangetoond of haar zus inderdaad haar moeder was. Maar Nel heeft twee haren en sieraden bewaard die mogelijk voor opheldering kunnen zorgen. Door middel van forensisch DNA-onderzoek wordt geprobeerd om het ware verhaal over haar afkomst te achterhalen; - Diana is de jongste van drie dochters, maar is er niet zo zeker van dat haar vader haar biologische vader is. Als ze gaat trouwen, ontdekt ze namelijk dat haar geboorte niet is aangegeven door haar vader, maar door haar oma. Wanneer ze haar vader hiermee confronteert, reageert hij boos en wil er niet over praten. Daarbij vindt Diana dat ze totaal niet op haar twee zussen lijkt. Omdat haar beide ouders zijn overleden, kan ze dit niet meer aan hen vragen. Diana wil graag het verleden laten rusten, maar dat kan pas als de onderste steen boven is. Alleen DNA-onderzoek kan het onomstotelijke bewijs leveren.

 5. Aflevering 5

  3 december 2009 (40 minuten)

 6. Aflevering 6

  10 december 2009 (40 minuten)

  De 42-jarige Cindy is op haar zeventiende op zoek gegaan naar haar vader. Pas tien jaar later ontmoet ze hem voor het eerst. De relatie komt maar moeizaam op gang. Cindy en haar vader Henk blijven elkaar aantrekken en afstoten en er zijn lange perioden waarin ze elkaar helemaal niet zien. Omdat Cindy twijfels blijft houden over haar afkomst wil zij graag een DNA-test laten uitvoeren. Haar vader wijst dit echter van de hand, in zijn ogen is het niet nodig. Tweeënhalf jaar geleden overlijdt Henk aan darmkanker. Hij sterft in haar armen... postuum wil Cindy weten of haar vader wel echt haar vader is. Als Henk inderdaad de vader van Cindy blijkt, dan heeft Cindy ook nog een halfzus: Melanie. Cindy is Melanie in Engeland op het spoor gekomen en twee hebben een bijzondere band gekregen. Of ze echt zussen zijn, moet blijken uit de DNA-test. Verder in deze aflevering het verhaal van Jolanda (46 jaar). De eerste jaren van haar leven heeft Jolanda doorgebracht in een kindertehuis, omdat haar moeder - zo is de verklaring - TBC had. Op de vele foto's die Jolanda uit deze periode heeft, is haar moeder echter veelvuldig te zien in ogenschijnlijk blakend gezonde toestand. En er is nog iets vreemds met deze foto's. Haar vader is nergens op te zien. Toen ook nog uit Jolanda's geboorteakte bleek dat zij bij geboorte niet door haar vader maar door een non is aangegeven was de twijfel compleet. Jolanda hoopt dat het antwoord op de vraag of haar vader wel of niet haar vader is, ook opheldering brengt over de onduidelijkheid rondom haar eerste levensjaren.

 7. Aflevering 7

  17 december 2009 (40 minuten)

  De 62-jarige Nynke Groeneveld denkt al bijna 60 jaar lang dat haar vader gewoon haar vader is. Totdat ze enkele jaren geleden wordt gebeld door familie van zijn eerste vrouw. Wat volgt is een vreemd gesprek, waarin Nynke te horen krijgt dat ze geen kind van haar vader zou zijn. Nynke weet eigenlijk niet wat ze moet geloven. Ze is ineens geconfronteerd met een heel ander verhaal over haar afkomst. Om een einde te maken aan de onzekerheid, wil Nynke een DNA-onderzoek laten doen. Er is echter geen weefsel van haar vader beschikbaar en niemand lijkt haar te kunnen helpen. Nu blijkt dat er een ansichtkaart en een vingerafdruk van haar vader bewaard zijn gebleven. Vooraanstaande forensisch DNA-onderzoekers zullen met de nieuwste technieken proberen om daar DNA uit te halen, om zo Nynke eindelijk antwoord te kunnen geven. Ook in deze aflevering het verhaal van de 67-jarige Jan Griffioen. Een tante vertelde hem tien jaar geleden dat hij het kind is van een affaire tussen zijn moeder en de plaatselijke kruidenier. Een verhaal dat Jan en zijn twee jongere broers maar moeilijk kunnen geloven. Dat zou immers betekenen dat hun streng christelijke moeder tijdens haar huwelijk overspel zou hebben gepleegd. Jan heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Als uit DNA-onderzoek blijkt dat hij een andere vader heeft, dan zou het Jan kunnen helpen om zijn traumatische kinderjaren beter te begrijpen. Maar tegelijkertijd betekent het ook dat zijn leven eigenlijk een aaneenschakeling van leugens is geweest.

 8. Aflevering 8

  7 januari 2010 (40 minuten)

  De 25-jarige Josee is als vijf weken oude baby vanuit Sri Lanka geadopteerd. In 2003 gaat Josee op zoek naar haar biologische familie in haar geboorteland en twee jaar later vindt ze haar vader, moeder, drie oudere broers, drie oudere zussen en een jonger zusje. Ze bezoekt hen in Sri Lanka en er ontstaat een hechte band. Maar tijdens het laatste bezoek aan de familie ontstaat er twijfel, als aan het licht komt dat de man, die twee jaar lang genoemd is als biologische vader, niet haar echte vader zou zijn. De verwarring is compleet wanneer haar zussen ook nog tegenstrijdige verhalen vertellen over hun afkomst. Josee gaat twijfelen aan alles. Wie is haar echte vader? Welke zussen zijn haar volle zussen? Is deze familie überhaupt wel haar echte familie? DNA-onderzoek moet Josee duidelijkheid verschaffen. Maar dat is niet zo eenvoudig, want vader en moeder zijn niet in het bezit van een paspoort, noch een geboortebewijs. Ze mogen dus het land niet uit. Bloed en speeksel worden naar Nederland gestuurd en twee van de zussen komen over om bij de test aanwezig te zijn. Ook het trieste verhaal van Diana. Omdat haar zwakbegaafde moeder niet voor haar kon zorgen, werd de achttienjarige Diana van jongs af aan opgevangen in een pleeggezin. Haar moeder had voor Diana al een zoon en een dochtertje. Deze kinderen groeiden op bij hun vader Jaap, van wie moeder voor Diana's geboorte is gescheiden. Het is onduidelijk wie de vader van Diana is. Haar moeder heeft daarover altijd verschillende verhalen opgehangen. Haar laatste bewering is dat zij het kind is van moeders nieuwe man. Maar gezien het leeftijdsverschil is dat zeer onwaarschijnlijk. Deze man was namelijk pas tien jaar toen Diana verwekt werd. Sinds kort heeft Diana contact met Daniëlle, haar halfzus. Of is ze toch haar volle zus? Want het vermoeden bestaat namelijk dat Jaap ook de vader is van Diana. Hoewel moeder en Jaap indertijd al uit elkaar waren is er tijdens een bezoekje na de scheiding toch 'iets gebeurd'. DNA-onderzoek moet uitwijzen hoe de vork in de steel zit.

 9. Aflevering 9

  14 januari 2010 (40 minuten)

  Het indringende verhaal van de 35-jarige Olaf. Hij werd geboren in een opvanghuis voor alleenstaande (ongewenst) zwangere vrouwen. Zijn moeder stond hem af en Olaf werd als peuter geadopteerd door zijn oom en tante. Olaf groeit op in dit streng christelijke gezin waar hij het zowel geestelijk als lichamelijk zwaar te verduren heeft. De relatie met zijn adoptie-ouders is zo slecht dat Olaf op 21-jarige leeftijd de adoptie laat herroepen. Inmiddels is ook het contact met Olafs biologische moeder voorzichtig in gang gezet. Dit verloopt redelijk, zolang het oppervlakkig blijft. Op het moment dat Olaf vragen begint te stellen over zijn echte vader zwijgt zij in alle toonaarden. Het gaat zelfs zover dat Olaf haar voor de rechter daagt. Het enige wat in de rechtszaak boven water komt, is de naam van zijn moeders vriendje ten tijde van Olafs verwekking. Hoewel moeder verklaart dat deze man niet de vader is, komen zijn naam en leeftijd wel overeen met aanwijzingen die Olaf heeft gevonden in het dossier van het opvanghuis. Zijn zoektocht lijkt zich te hebben toegespitst op één manen de eerste ontmoeting met hem is moeilijk en verwarrend. Olaf hoopt op duidelijkheid, maar er gaan jaren overeen voordat de man instemt met een DNA-test. Vandaag krijgt Olaf eindelijk uitsluitsel over zijn vader. De 55-jarige Neja groeide op in een gezin van vier kinderen. Vanaf haar vroegste jeugd kreeg ze opmerkingen te horen over haar afkomst. Regelmatig werd er gegrapt dat ze geadopteerd zou zijn of dat ze 'onder een boom' gevonden was. Nooit wist ze hoe serieus ze deze opmerkingen moest nemen. Pas later begon ze steeds vaker te twijfelen of er niet werkelijk een kern van waarheid zou kunnen zitten in de toespelingen. Neja's moeder was voor de buitenwacht een vrolijke en joviale vrouw, maar binnen het gezin had ze een andere kant. Neja en haar jongste broer omschrijven de moeder als een echte toneelspeelster. Ze was een behoorlijke flirt, had regelmatig mannen over de vloer en kon ook dagen achtereen van huis weg zijn. Vader bedekte het gedrag van zijn vrouw doorgaans met de mantel der liefde. Neja had een zeer goeie band met haar vader, maar vertoont geen enkele gelijkenis met hem. Ook haar jongste broer Marco lijkt een vreemde eend in de bijt. Neja wil weten hoe de vork in de steel zit. Is haar vader wel haar echte vader? Hoe zit het met Marco? DNA-tests zullen de waarheid boven tafel moeten krijgen.

 10. Aflevering 10

  13 mei 2010 (40 minuten)

Reviews & comments

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.