• 11.708 nieuwsartikelen
 • 164.225 films
 • 10.524 series
 • 30.565 seizoenen
 • 620.098 acteurs
 • 194.376 gebruikers
 • 9.055.448 stemmen
Avatar
 
banner banner

Roots (1977)

Drama | Miniserie
3,97 36 stemmen

Show titel: Roots

IMDb beoordeling: 8,4 (19.015)

Genre: Drama

Afleveringen: 8

Speelduur: 9 uur

Ontwikkeld door: Alex Haley

Met: LeVar Burton, Olivia Cole en Robert Reed

Oorsprong: Verenigde Staten

Datum van release: zondag 23 januari 1977

Eerst uitgezonden op: ABC (Australië)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Roots

De Mandinka Kunta Kinte wordt vlak bij zijn dorp Juffure in Gambia door slavendrijvers gevangen, en naar Annapolis, Maryland verscheept om daar als slaaf te worden verkocht. Zijn slavennaam wordt Toby. Deze miniserie volgt Kunta Kinte en zijn nakomelingen in de loop van de jaren die volgen.

Externe links

Afleveringen

 1. 1. Part I

  23 januari 1977 (1 uur en 30 minuten)

  In Gambia, West Afrika, onderscheidt Kunta Kinte, zoon van Omoro en Binta, zich in mannelijkheid en trainingsrituelen. Hij geniet echter niet lang van zijn nieuwe status; slavendrijvers die het land afstruinen nemen hem gevangen. Geketend met andere gevangenen, begint Kunta een verschrikkelijke reis naar de Nieuwe Wereld.

 2. 2. Part II

  24 januari 1977 (1 uur en 30 minuten)

  Ondanks een gewelddadige opstand, maakt het slavenschip Lord Ligonier zijn reis af en Kunta Kinte moet een vernederende slavenveiling ondergaan. Fiddler, de slaaf die de leiding heeft over Kunta's training, wordt zijn enige vriend, een vriendschap die op de proef wordt gesteld wanneer Kunta zijn ontsnapping plant.

 3. 3. Part III

  25 januari 1977 (45 minuten)

  In 1776 strijdt een natie voor vrijheid - maar niet voor iedereen. Kunta Kunte ontsnapt weer en wordt invalide gemaakt door slavenvangers. Hij trouwt, krijgt een dochter en verliest zijn goede vriend Fiddler. Een nieuwe kans voor ontsnapping doet zich voor, maar Kunta offert deze op om voor zijn vrouw en pasgeboren Kizzy te kunnen zorgen.

 4. 4. Part IV

  26 januari 1977 (45 minuten)

  Op de leeftijd van zestien jaar wordt Kizzy verkocht en baart de zoon van haar nieuwe meester, die opgroeit tot de vrolijke Chicken George. Kizzy verlangt ernaar om haar ouders te zien en wordt getroost door Samuel Bennett, maar ze zijn een slechte match. Wanneer Kizzy terugkeert naar haar geboorteplaats, ontdekt ze het lot van haar ouders.

 5. 5. Part V

  27 januari 1977 (45 minuten)

  Chicken George wordt naar Engeland gestuurd als betaling voor de gokschuld van zijn eigenaren. Veertien jaar later keert hij terug als vrij man, een status die grote gevolgen heeft voor de familie die is begonnen bij Kunta Kinte. De Burgeroorlog begint, het laatste tijdperk van de slavernij komt tot een eind.

 6. 6. Part VI

  28 januari 1977 (1 uur en 30 minuten)

  Met een groeiende familie en een succesvolle carrière als hanen-trainer, wordt de wereld van Tom Moore opeens op zijn kop gezet wanneer er paranoia heerst in het land, nadat een weggelopen slaaf genaamd Nat Turner aan het moorden slaat.

 7. 7. Part VII

  29 januari 1977 (45 minuten)

  De Burgeroorlog is voorbij, maar nachtelijke ruiters terroriseren de voormalig-slaven. Door de hoefijzers van zijn klanten te voorzien van een merkteken, identificeert Tom de overvallers, maar brengt ook zijn eigen leven in gevaar. Chicken George, die gevochten heeft voor de Unie, herenigt met zijn familie. Hij neemt hen mee naar een nieuw thuis in Tennessee.

 8. 8. Part VIII

  30 januari 1977 (1 uur en 30 minuten)

  In het dramatische einde van de miniserie, is de Burgeroorlog voorbij met de capitulatie van het zuiden en de vrijheid voor de slaven. De economisch verwoeste plantages hebben echter nog steeds arbeiders nodig, maar weinigen hebben het geld om het loon te betalen voor wat eerder gratis was.

Alle Acteurs en Actrices

Acteurs en actrices

Chicken George Moore

Kunta Kinte

Older Kunta Kinte

Dr. William Reynolds

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Jack Bauer_mm

Jack Bauer_mm

 • 22 berichten
 • 341 stemmen

Bluray komt uit in juni 2016.


avatar van Foxhollywood

Foxhollywood

 • 178 berichten
 • 312 stemmen

Goeie mini serie, ik vond het vervolg uit 1979 wat minder, maar vond de remake uit 2015 iets beter dan het origineel.


avatar van Scarafax

Scarafax

 • 103 berichten
 • 514 stemmen

Goede serie, ook al is het geheel gelogen.


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 6825 berichten
 • 6748 stemmen

Aangrijpende dramaserie die verder prima wegkijkt.


avatar van Boenga

Boenga

 • 2485 berichten
 • 1445 stemmen

Na ruim 40 jaar heb ik me aan een tweede kijkbeurt gewaagd.

Wat ik toen 'gemist' heb, maar waar ik nu niet kan naast kijken, is het af en toe toch wel behoorlijk bedenkelijke werk van een aantal acteurs. Waar Burton, die de jonge Kunta Kinte speelt, het uitstekend doet, zouden Cole (Mathilda), Amos (Kunta Kinte sr.) en vooral Vereen (Chickens George) het allicht goed doen op het podium in het theater - maar hier is het een eerder monotone en bedenkelijke portie overacting.

Dat neemt niet weg dat Roots in z'n geheel nog altijd veel indruk maakt. Vooral het eerste deel, met de jonge Kunta, klemt je aan het scherm. Los van het feit of dit specifieke verhaal écht is, en of de biografie van deze personages correct is, geeft de serie een pijnlijk beeld van een geschiedenis van uitbuiting, slavernij, en racisme. Een geschiedenis die, voor alle duidelijkheid, nog steeds loopt.

Nuttige, verplichte kost voor de jeugd van alle tijden, zou ik zeggen. Voldoende nuttig, ontluisterend en leerrijk om, ondanks een aantal acteurs, de 4,5* te laten staan.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3211 berichten
 • 2356 stemmen

Roots, hier was ik toch wel blij mee om tegen te komen bij de kringloop want interessant leek deze miniserie me zeker. En geveld met een stevig virus kwam ik er aan toe de serie te kijken. Temidden van een dubbele oogontsteking, veel gesnotter en een keelontsteking van heb ik jouw daar maakte Roots een degelijke indruk maar was het ook niet helemaal mijn ding.

Eerst gezegd te hebben, ik ben geen seriekijker, en dat heeft me al vele malen opgebroken. Series worden in mijn beleving heel erg uitgesmeerd met bijzaken, een te traag tempo en een veel te lange speelduur. En dat is met Roots niet veel anders met een speelduur van maarliefst 9 uur. Toch is het begin best sterk te noemen met de geboorte en eerste stappen btot volwassenheid van Kinta Kunte, daarmee een ontzettend bekende naam genoemd te hebben waarmee ik dan nu eindelijk dan kennis maakte. Toch begint de serie pas echt wat meer te leven bij de gevangenname, de overtocht en 'de handel' in Amerika zelf met aankomst op een plantage. Het is bijna een soort light versie van Spielbergs Amistad en het weergaloze 12 Years A Slave te noemen. Wat verder opvalt de grootse opzet, veel acteurs, bekende acteurs in soms maar kleine rollen en de tijd die voor dit verhaal genomen wordt. En tot dan gaat het crescendo met het karakter Toby en zijn worsteling met het slavendom en gemis naar Afrika met alle gevolgen van dien.

Maar zo rond, of aan net einde van de derde anderhalf uur waar de focus steeds meer naar Kunta Kinte's dochter en haar nazaten verschuift, neemt ook zeker mijn interesse af. En dan is het toch nog een héél stuk naar het einde. Teveel karakters en niet altijd even interessante figuren zoals Chicken George krijgen de aandacht. Toch is de periode en het tijdsbeeld wel interessant. De onrusten met opstanden op de plantage, de burgeroorog en de uiteindelijke afschaffing van de slavernij, de problemen daarom trent en het ontstaan van bv de KKK.

Maar ja, zoals gezegd is mijn mening en beoordeling dan al behoorlijk aan verval onderhevigd. Begrijp me goed dat de serie één en al kwaliteit uit ademt en een voetnoot uit de Amerikaanse geschiedenis is, iets dat welhaast verplicht is om te zien, maar Roots is op zijn zachtst gezegd nogal veel om in te nemen. Mogelijk dat dit gewoon ook niet een serietje is om te bingen. Eerder zoals vroeger, een aflevering per week. Roots krijgt toch zeker wel een voldoende maar mijn koppie thee is het niet helemaal.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.