• 9.378.179 stemmen

Kapitein Zeppos - Seizoen 1 (1964-1965)

Alternatieve titel: Captain Zeppos

Afleveringen: 15

Speelduur: 6 uur en 15 minuten

Ontwikkeld door: Louis De Groof

Met: Senne Rouffaer, Raymond Bossaerts en Vera Veroft

Oorsprong: België

Eerst uitgezonden op: BRT (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Kapitein Zeppos

Gebaseerd op de gelijknamige Vlaamse boekenreeks van Louis De Groof. Kapitein Zeppos (een schuilnaam die hij in Griekenland verkreeg) is een man die op een dag te paard aankomt in de gemeente Belder. Hier sluit hij vriendschap met onder andere de jonge Ben Kurrel en beleeft allerlei avonturen waarbij een mysterie dient te worden opgelost. Vanaf het 2de seizoen rijdt de kapitein vaak met een Amphicar, een wagen die zowel kan rijden als varen. Het eerste seizoen kreeg als titel "Belderbos", seizoen 2 en 3 kregen als naam "Eglantier" en "Tweng".

Afleveringen Seizoen 1 (1964-1965)

1. 1. Het Zwarte Water

Kapitein Zeppos neemt zijn intrek in de Molenhoeve in Belder. Behalve Ben Kurrel staan alle dorpsbewoners wantrouwig tegenover deze raadselachtige man.

2. 2. Pukkel

Kapitein Zeppos bekent vertrouwelijk aan Ben dat hij mede-erfgenaam is van het nabijgelegen Belderbos. Hij vertelt over Pukkel, een man die hem een grote som geld bood voor zijn erfdeel.

3. 3. De Zwartjekker

Pukkel is verschenen samen met een tweede figuur in een zwartleren jekker. Ben en Rita waarschuwen Zeppos, maar wanneer hij op de Molenhoeve arriveert, kan hij enkel inbraak constateren.

4. 4. Tiriatita

Rita ziet hoe Zwartjekker een antiek muziekdoosje bovenhaalt. Het deuntje uit het doosje wekt een vage herinnering op bij kapitein Zeppos. Het behoorde toe aan zijn oom Nico.

5. 5. De Mysterieuze Kamer

Zeppos en Ben gaan op onderzoek in het kasteel. Daar ontdekken ze een geheime kamer die toebehoorde aan tante Irene, de jong gestorven vrouw van Nico Stephorst.

6. 6. De Dame Met het Masker

Kapitein Zeppos en Ben komen tot de conclusie dat de jonge vrouw niemand anders is dan Ariane Despinal, nicht van oom Nico. Ben en Zeppos vinden de schuilplaats van Pukkel en Ariane.

7. 7. Het Testament

Pukkel sluit Ben en Zeppos op, maar de twee vrienden breken uit en ontvluchten. Maaike, een oude kasteelbediende, licht kapitein Zeppos in over een testament in zijn voordeel.

8. 8. De Vierkante Spijker

Zeppos wordt onder druk gezet om zijn erfdeel af te staan aan Baral, leider van de bende. Hij krijgt een waarschuwing: de vierkante spijker. Baral laat het paard van de kapitein schaken.

9. 9. De Vierkante Spijker Komt Terug

Kapitein Zeppos is spoorloos verdwenen. Hij heeft instructies nagelaten voor Ben. Ariane is verbaasd en beweert niets met het misdrijf te maken te hebben.

10. 10. Boormeester Post

Het boorterrein op Belderbos wordt voorbereid. Ook de Amerikaanse boormeester Post komt toe. Ben is getuige van een heftig dispuut tussen Ariane en de bende over de aanslag op Zeppos.

11. 11. De Roos van Jericho

Ben, Ariane en Zeppos duiken onder in de stad. De ruzie tussen Ariane en Zeppos wordt bijgelegd. Ondanks het gevaar gaat Ariane de stad in waar ze opgemerkt wordt door een bendelid.

12. 12. Treffen in de Opera

Baral wil kost wat kost Ariane dood. Ben en Zeppos zien dat er bij het huis iemand op wacht staat. De man wordt overmeesterd. Er werd een boodschap voor kapitein Zeppos achtergelaten in het huis.

13. 13. Pokken

Zeppos en Ben gaan 2 verdachte mannen achterna, maar lopen in de val. Inspecteur Peters bevrijdt hen en samen gaan ze op onderzoek in het hoofdkwartier van de bende.

14. 14. De Rug Tegen de Muur

Zeppos wordt naar het Molenhof gelokt via een vals telefoontje. Rita en de inspecteur snellen toe, maar vinden enkel Ben. Op de werf gaan ze elk moment de gasbel aanboren.

15. 15. Taptoe

Het sein tot ontruimen van de groeve wordt geblazen. Inspecteur Peters, Ben, Rita en de politie naderen. De groeve wordt omsingeld en het komt tot een confrontatie met Baral en zijn bende.

avatar van Bob Sleeman_mm

Bob Sleeman_mm

Kan mij deze serie nog vaag herinneren. Zelfs mijn ouders keken er naar en hebben daardoor later een LP aangeschaft met de muziek van Bert Kaempfert.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2078 stemmen

Iconische jeugdserie van de brt (de latere vrt) die het in die tijd zelfs tot ver over de landsgrenzen heen heeft geschopt. Van voor mijn tijd, en ook al val ik niet in de juiste leeftijdscategorie, blij dat ik dit eerste seizoen gezien heb. Senne Rouffaer speelt niet enkel de hoofdrol van Kapitein Zeppos maar staat ook in voor de regie, en heeft me aangenaam verrast met de dynamiek, dollyshots, gebruik van close-ups e.d. Opvallende keuze ook dat de acteurs met regelmaat de vierde wand doorbreken. Vlotte verhaallijn waarin de nadruk ligt op het avontuur. De acteurs doen hun job zoals het hoort, al komt de keuze voor standaard Nederlands niet altijd naturel over. En verder is het vandaag vooral een nostalgische terugblik op het Vlaanderen van meer dan vijftig jaar geleden. De wereld en technologie zijn intussen natuurlijk radicaal veranderd. Geheel gefilmd op buitenlocaties, lijkt het, waaronder ook een sequentie in Brussel (we herkennen o.a. de Kunstberg). Weliswaar bedient Kapitein Zeppos zich nog niet van zijn legendarische amphicar 770, dewelke geïntroduceerd wordt in het tweede seizoen.

avatar van Brix

Brix

• 19684 berichten

Vele malen gezien, blijft een van mijn meest favoriete jeugdseries.

avatar van Brix

Brix

• 19684 berichten

Hadden Zeppos en zijn wederhelft Ariane een dochter (of kleindochter ?

Een treffende gelijkenis tussen Vera Veroft (Ariane) en actrice Rosalinde Mynster.

(Zelfs het "schoonheidsvlekje"onder het linker oog ontbreekt niet !)

Vera Veroft in Kapitein Zeppos

Rosalinde Mynster

avatar van Dievegge

Dievegge

De meest iconische figuur uit de Belgische tv-geschiedenis blijft kapitein Zeppos. Z'n woning, de Hertboomwindmolen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (Roosdaal), werd omgebouwd tot museum-brasserie. Een Antwerps café werd naar hem genoemd. Hij werd geïmiteerd en geparodieerd, maar nooit geëvenaard. Het herbekijken van jeugdreeksen kan tegenvallen, maar in dit geval zat ik op het puntje van m'n stoel. En ik heb eindelijk de plot begrepen.

Het speelt zich af in Belder, een fictief dorpje in het Pajottenland. Je beleeft het avontuur uit het standpunt van de weesjongen Ben. In de jeugdboekenreeks is hij een tiener, maar hier wordt hij gespeeld door de volwassen Raymond Bossaerts. Senne Rouffaer was een topacteur op de planken, maar werd bij het grote publiek bekend met deze rol. Hij draagt een pruik, een pofbroek en laarzen - geschikt om het paard Philos te berijden. Hij maakt er geen stoere, onoverwinnelijke held van, maar een sluwerd die met een degen overweg kan. Rouffaers levenspartner Vera Veroft speelt de mysterieuze Ariane Despinal. Bekende acteurs in een nevenrol zijn Ward De Ravet, Jan Reusens, Jacky Morel en Dora van der Groen.

Het is een ingewikkeld mysterie met vermommingen, dubbele identiteiten, geheime gangen, verdwijningen, ontsnappingenen cliffhangers. Mijn favoriete citaat is een onthulling in aflevering 6: "Zwartjekker, de dame met het masker en Ariane Despinal zijn één en dezelfde persoon!" In aflevering 11 zitten twee formidabele scènes zonder tekst: een parodie op een boksmatch, en een actiescène in Brussel waarin iemand in de laadbak van een kraan terechtkomt. Volkse nevenpersonages zijn Gust de postbode, Miel de Stroper en de bazige oma. Ambachtelijk bakken en dorpsroddel geven couleur locale. Er zijn veel buitenopnames met mooie natuur, een moeras, een kasteel en de windmolen.

Zoals gebruikelijk in BRT-reeksen wordt er ABN gesproken, zelfs door de schurken. Dat taalgebruik doet wat schools aan, maar de acteurs doen het natuurlijk klinken. Sommige uitdrukkingen hoor je vandaag niet vaak meer: "Dat varkentje zullen we even wassen!", "Hoe een dubbeltje rollen kan!" Het kenwijsje Living It Up van Bert Kaempfert, met swingend ritme en kleurrijke instrumentatie, brengt je meteen in de stemming.