• 11.298 nieuwsartikelen
 • 163.495 films
 • 10.415 series
 • 30.336 seizoenen
 • 618.122 acteurs
 • 193.932 gebruikers
 • 9.027.145 stemmen
Avatar
 
banner banner

Merlin - Seizoen 1 (2008)

3,22 20 stemmen

Show titel: Merlin

IMDb beoordeling: 7,9 (87.450)

Afleveringen: 13

Speelduur: 10 uur en 50 minuten

Ontwikkeld door: Julian Jones, Jake Michie, Johnny Capps en Julian Murphy

Met: Richard Wilson, Colin Morgan en Anthony Head

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zaterdag 20 september 2008

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Merlin

Merlin is een jonge tovenaar die door zijn moeder naar Camelot wordt gezonden, om in te komen wonen bij de hofarts, Gaius. Hij ontdekt dat de Koning, Uther Pendragon, het gebruik van magie verafschuwt, en heeft verboden door het hele koninkrijk. Merlin moet zijn magie dan ook verborgen houden om niet het risico te lopen geëxecuteerd te worden. Tevens ontdekt Merlin dat Uther een draak gevangen houdt onder Camelot. Deze draak, de laatste op de wereld, openbaart aan Merlin dat hij een belangrijke rol zal spelen in het beschermen van Uther's zoon Arthur. Arthur zal, zo zegt de draak, een beter en eerlijker koninkrijk vormen. Hetgeen voor Merlin moeilijk te geloven valt aangezien Merlin het idee heeft dat Arthur een arrogante, omhooggevallen prins is. Andersom heeft Arthur ook geen hoge dunk van Merlin. Hun lot is echter onomstotelijk verbonden met elkaar...

Afleveringen Seizoen 1 (2008)

 1. 1. The Dragon's Call

  20 september 2008 (50 minuten)

  Als Merlin, de nieuwe assistent van lijfarts Gaius, in Camelot arriveert, leert hij al snel dat hij zijn magische gaven beter voor zichzelf houdt, want Uther Pendragon heeft het beoefenen van de toverkunst in zijn koninkrijk verboden met als sanctie de doodstraf. De moeder van een terechtgestelde tovenaar heeft wraak gezworen en dreigt ermee de zoon van Koning Arthur te vermoorden. Merlin heeft al eerder hardhandig met de suffige stijfkop Arthur kennisgemaakt en dat hij zich mag verheugen op de post van kamenier is niet echt iets waar noch de ene, noch de andere, gelukkig mee is.

 2. 2. Valiant

  27 september 2008 (50 minuten)

  Tijdens een toernooi op Camelot mogen de beste ridders, waaronder Arthur, zich bewijzen en trachten een goudschat van duizend goudstukken in de wacht te slepen. Een zekere ridder Valiant heeft echter een methode bedacht om de wedstrijd wat meer in zijn voordeel te laten verlopen: hij beschikt over een magisch schild waarin drie slangen huizen die zijn tegenstanders dodelijk kunnen verwonden. Merlin is daar getuige van en hij meldt het aan Arthur. Die heeft echter moeite om zijn beschuldigingen zonder bewijs voor het hof hard te maken en hij wordt er integendeel zelf van beschuldigd een excuus te hebben bedacht om zich uit het toernooi terug te trekken.

 3. 3. The Mark of Nimueh

  4 oktober 2008 (50 minuten)

  Tovenares Nimueh heeft het water van Camelot vergiftigd door een demon in de bron te laten huizen. Uther vermoedt dat er magie in het spel is en hij laat Camelot ondersteboven keren, waarbij Merlin ternauwernood zijn magisch boek kan verbergen. Ook Gwenhwyfers vader is door de plaag aangetast; Merlin gebruikt zijn magische krachten om hem te genezen, maar daardoor lijkt het of Gwen magie heeft gebruikt. Ze wordt in de cel gegooid.

 4. 4. The Poisoned Chalice

  11 oktober 2008 (50 minuten)

  Camelot staat op het punt een vredesverdrag te sluiten met Mercia. De prins van Mercia, Bayard, heeft als verzoeningsgeschenk twee bekers meegebracht. Merlin krijgt van één van de bedienden van Bayard een tip dat de beker gif bevat en hij kan ternauwernood verhinderen dat Arthur ervan drinkt. Om te bewijzen dat hij niet heeft gelogen moet Merlin echter zelf van de beker drinken en hij wordt zwaar ziek. Tegen het rechtstreekse bevel van zijn vader in gaat Arthur op zoek naar een zeldzaam plantje dat zijn dienaar kan genezen.

 5. 5. Lancelot

  18 oktober 2008 (50 minuten)

  Merlin wordt in het bos ternauwernood gered van een griffioen door de dappere Lancelot. Die wil maar wat graag in het leger van Camelot dienen, maar hij kan geen adelbrief voorleggen, want hij is maar een gewone horige. Merlin besluit om zijn schuld af te betalen door hem een namaakbrief te geven, maar het bedrog komt uit. De griffioen is intussen begonnen met gewone burgers aan te vallen en Lancelot krijgt de kans van zijn leven om te bewijzen wat hij waard is. Een magisch wezen als een griffioen kan echter alleen maar verslagen worden met andere magie.

 6. 6. A Remedy to Cure All Ills

  25 oktober 2008 (50 minuten)

  Morgana ligt ziek te bed met een onverklaarbare hersenontsteking. Gauis' medische zorg schijnt niet te volstaan, maar een heler met een verminkt gelaat, Edwin, biedt zich aan om Morgana te genezen. Merlin en hij ontdekken van elkaar dat ze magiërs zijn en Edwin bepleit samenwerking om hun gaven ten dienste van het goede te stellen. Edwin kan Morgana genezen, maar probeert kort nadien Gaius uit de stoel van lijfarts van de koning te wippen. Gaius heeft intussen ontdekt waar de mysterieuze genezer vandaan komt en als het waar is wat hij denkt, dan is koning Uthers leven in gevaar.

 7. 7. The Gates of Avalon

  1 november 2008 (50 minuten)

  Arthur redt een reizend koppel, de bejaarde Aulfric en zijn knappe dochter Sophia van rovers. Arthurs gevoelens voor Sophia zijn méér dan van voorbijgaande aard en niemand zou daar iets om geven, ware het niet dat Morgana angstvisioenen krijgt waarin ze ziet hoe Arthur door Sophia verdronken wordt. Ze kan er echter niet mee naar Koning Uther stappen zonder zelf beschuldigd te worden van hekserij, maar Aulfric en Sophia blijken wel degelijk Sidhes te zijn, onsterfelijken die om terug te kunnen keren naar het rijk van Avalon, een mensenoffer moeten brengen. Liefst één van koninklijken bloede.

 8. 8. The Beginning of the End

  8 november 2008 (50 minuten)

  Een druïde wordt met zijn zoon betrapt binnen de muren van Camelot. De vader wordt gevangengenomen en terechtgesteld, maar het jongetje blijft onvindbaar. Hij heeft zich in de kamers van Morgana verstopt en hoopt zo asiel te krijgen. Uther heeft namelijk in niet mis te verstane bewoordingen bevolen wat er met het jongetje moet gebeuren indien het gevonden wordt. Morgana betrekt Merlin en Arthur in een geheim plan om de jongen buiten de muren te smokkelen, maar de draak waarschuwt Merlin dat hij beter zijn medewerking aan dat plan niet verleent en de andere kant op kijkt.

 9. 9. Excalibur

  15 november 2008 (50 minuten)

  Een zwarte roofridder legt een uitdaging voor op de kroningsceremonie waarop Arthur tot prins van Camelot wordt gekroond. Al wie de handschoen tegen hem opneemt, gaat met hem in duel. Gaius ontdekt dat de ridder Uthers schoonbroer is die met behulp van Nimueh uit het graf is opgestaan om de dood van zijn zuster Ygraine te wreken. Zijn einddoel is Arthur; Merlin gaat bij de draak te rade en die helpt hem het zwaard Excalibur te smeden waar zelfs doden door kunnen sterven. De draak laat Merlin zweren dat Arthur en niemand anders het zwaard mag hanteren. Uther neemt echter onverwacht de plaats van Arthur tijdens het duel in.

 10. 10. The Moment of Truth

  22 november 2008 (50 minuten)

  Merlins geboortedorp wordt aangevallen door de roofridder Kanen en Merlins moeder Hunith komt de hulp afsmeken van Koning Uther. Die wil echter niet ingrijpen omdat het dorp in een ander koninkrijk ligt en daardoor een politiek gevoelig onderwerp is. Merlin besluit dan maar alleen af te reizen, maar Morgana, Wgen en Arthur besluiten al snel om mee te reizen. Eén van de dorpelingen, William, vraagt aan Merlin om zijn magische krachten te gebruiken bij de verdediging. Mocht Merlin die echter openbaren, dan zou Arthur te weten komen dat hij een magiër is.

 11. 11. The Labyrinth of Gedref

  29 november 2008 (50 minuten)

  Arthur heeft tijdens de jacht een eenhoorn gedood. Dat was een slechte keus, want Camelot wordt kort daarop geteisterd door een tegenvallende oogst en waterschaarste. De ongrijpbare magiër Anhora voorspelt dat alleen het tot een goed einde brengen van een reeks opdrachten door Arthur de vloek van de eenhoorn kan breken. Uiteindelijk belandt Arthur in de laatste proef in het Labyrinth van Gedref waar hij een nobele act van zelfopoffering moet stellen om Merlins leven en dat van de inwoners van Camelot te redden.

 12. 12. To Kill the King

  6 december 2008 (50 minuten)

  Gwens vader, de smid Tom, wordt door de schimmige magiër Tauren gevraagd om een blok lood te smelten dat hij dan omzet in goud om zo soldaten te betalen die het op het leven van Uther voorzien hebben. De samenzwering is echter uitgelekt en Tauren kan ontsnappen, maar Tom wordt gearresteerd en terechtgesteld, mede door een mislukte ontsnappingspoging van Morgana. Die heeft nog een appeltje te schillen met Zijne Majesteit omwille van de verdachte omstandigheden waarin haar vader is overleden.

 13. 13. Le Morte d'Arthur

  13 december 2008 (50 minuten)

  Arthur wordt gebeten door het Queestebeest, een creatuur van de oude magie. De grote draak vertelt Merlin dat alleen oude magie Arthur kan redden. Daarvoor moet hij te rade gaan bij Nimueh, die een priesteres van de oude magie is. Nimueh kan Arthurs lot terugdraaien, maar de prijs is een leven voor een leven. Merlin is bereid het zijne op te offeren voor zijn heer, maar de oude magie kiest zijn eigen weg en de prijs die Merlin moet betalen is een stuk hoger.

Reviews & comments

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.