• 9.378.149 stemmen

Herrens Veje - Seizoen 1 (2017)

Alternatieve titel: Ride upon the Storm

Afleveringen: 10

Speelduur: 10 uur

Ontwikkeld door: Adam Price

Met: Lars Mikkelsen, Simon Sears en Ann Eleonora Jørgensen

Oorsprong: Denemarken

Datum van release: zondag 24 september 2017

Eerst uitgezonden op: DR1 (Denemarken)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Herrens Veje

Johannes is een vooraanstaande priester en in vele opzichten een god voor zijn twee zonen, August en Christian. Hij is degene die geeft, neemt, liefheeft en straft. Toch is hij verre van perfect. Hij verkiest duidelijk August boven Christian en geeft zijn vrouw Elisabeth niet de ruimte die ze nodig heeft. De familiale spanningen reiken tot oorlogen in het Midden-Oosten en veroorzaken vurige botsingen tussen de personages en de levensvisies die ze vertegenwoordigen.

Afleveringen Seizoen 1 (2017)

1. Aflevering 1

24 september 2017 (1 uur)

Denemarken, 2017. De Krogh-familie brengt al tweehonderdvijftig jaar priesters voort. Johannes, het huidige hoofd van het gezin, is op weg naar de absolute top als bisschop van Kopenhagen.

2. Aflevering 2

1 oktober 2017 (1 uur)

Johannes realiseert zich dat zijn gevoel voor dramatiek in zijn functie als priester niet echt past in de plannen van de bisschop. Dat valt hem zwaar en dat creëert wrijving in de relatie tussen Johannes en Elisabeth.

3. Aflevering 3

8 oktober 2017 (1 uur)

Een volledig veranderde Augustus keert terug naar Kopenhagen tot grote verbazing van zijn naaste familie, die niet begrijpt wat er gaande is. Pas als de pers weet wat er in het Midden-Oosten is gebeurd, gaat de bal aan het rollen.

4. Aflevering 4

15 oktober 2017 (1 uur)

Een verdwaasde en gekneusde Christian wordt wakker in een klooster in Nepal. Alles wat hij bezit is gestolen, waardoor alleen zichzelf en een overweldigend schuldgevoel overblijven. Terwijl hij recupereert, vertelt een jonge boeddhistische monnik hem over de leer van Boeddha.

5. Aflevering 5

22 oktober 2017 (1 uur)

Christian keert terug uit Nepal met een nieuwe kijk op het leven en met het vooruitzicht dat hij in het zomerhuisje van de familie waar hij tijdelijk verblijft kan intrekken.

6. Aflevering 6

29 oktober 2017 (1 uur)

Christian gaat op bezoek bij Amira en doet een poging tot verzoening. Het enige dat hij ontdekt tijdens zijn bezoek is dat ze Mark verlaten heeft.

7. Aflevering 7

5 november 2017 (1 uur)

De rampzalige paaslunch resulteert in aanzienlijke veranderingen in de sociale cirkel rondom Johannes. Christian probeert vrede te sluiten met Mark.

8. Aflevering 8

12 november 2017 (1 uur)

August begint te werken als straatpriester, waar hij terechtkomt in een zaak van twee broers die illegaal in Denemarken verblijven. Beide zijn afgewezen asielzoekers. Hij raakt dieper en dieper betrokken bij het lot van de broers en doet er alles aan om hen te helpen.

9. Aflevering 9

19 november 2017 (1 uur)

Met Amira's hulp koopt Christian zijn eigen appartement. Zijn grote, jeugdliefde Nanna, vertelt een verhaal dat de sowieso al slechte relatie tussen Johannes en Christian verder er niet beter op maakt. De relatie tussen Christian met Amira wordt ook op de proef gesteld.

10. Aflevering 10

26 november 2017 (1 uur)

Dit jaar wordt de grootse traditionele Pinksterdienst in de Johannes Lindegard-kerk bijgewoond door een belangrijke gast, de bisschop van Kopenhagen, evenals een reeks priesters waar Johannes hoofd van is. Het lijkt er uiteindelijk op dat Johannes zijn relatie met de bisschop en zijn collega's heeft genormaliseerd.

avatar van Suitehome

Suitehome

Ik stommelde door de krochten van Prime Video/Starzplay en opeens was-ie daar: Ride upon the Storm. Uit 2017. Toen de serie destijds uitkwam wilde ik 'm graag zien, maar verloor 'm uit het oog. Want voor zover ik weet geen Canvas, geen Netflix, geen NPO, en een dvd's koop ik al lang niet meer. In al zijn glorie kan ik 'm nu zien. En wat een geweldig familiedrama is dit van de bedenker van Borgen, Adam Price.

De serie is gesitueerd rond een predikantenfamilie van de Deense Volkskerk. De charismatische pater familias Johannes Krogh zwaait de scepter over kerk en kroost, én echtgenote. Lars Mikkelsen doet dat dan weer subtiel, dan weer 'vol op het orgel'. Er gebeurt veel in de serie, maar in 10 afleveringen van een uur is er volop ruimte voor karakterontwikkeling in een aangenaam tempo. Je hoeft je niet af te laten schrikken door de religieuze setting: dit moderne gelaagde epos draait om liefde en lust, trouw, vergeving, morele keuzes en geloof...eh, ja in jezelf.

Alle rollen zijn uitmuntend bezet door de top van de Deense cinema. Met veel diepgang, een buitengewoon scenario en een intens verhaal over familieverhoudingen plaatst deze serie zich naast The Legacy (ook Deens) en Thicker than Water (Zweeds). Een aanrader. Det er godt!

avatar van 7 stars

7 stars

Inderdaad beste serie die ik in tijden heb gezien!

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Gebeurt heel veel in deze serie, duurde voor mij ook even voordat ik erbij zat. Maar wordt per afl beter.

avatar van Dievegge

Dievegge

De Deense televisie durft het aan om een serie te maken rond een moeilijk thema als levensbeschouwing, zonder dat dit ten koste gaat van de toegankelijkheid. De Wegen van de Heer gaat over een vader en twee zonen die alle drie op een verschillende manier het geluk proberen te vinden.

Johannes Krogh is een dominee van de oude stempel. Hij staat niet open voor dialoog of vernieuwing. Met z'n puriteinse opvattingen ziet hij zichzelf als de vertegenwoordiger van het ware geloof in een verloederende wereld. Hij is imposant op de preekstoel, maar onuitstaanbaar als privépersoon. Hij is schijnheilig, want z'n gevleugelde woorden stemmen niet overeen met z'n gedrag.

De oudste zoon Kristian neemt ironisch genoeg afstand van het christendom. In het boeddhisme ontdekt hij het verschil tussen esoterie en exoterie: innerlijke spiritualiteit in plaats van uiterlijk vertoon.

De jongste zoon August raakt na een traumatische ervaring verslaafd aan antidepressiva of "gelukspillen". Later geeft hij zin aan z'n leven door mensen op straat te helpen, een vorm van naastenliefde.

Lars Mikkelsen zet een indrukwekkende rol neer, maar ook de rest van de cast mag er wezen. De levensbeschouwelijke conflicten worden verweven met familiale, romantische en zakelijke geschillen. Voor visuele afwisseling zorgen de buitenlandse scènes en enkele hallucinaties. Scandinavië levert alweer een puik drama af.

avatar van lang pee

lang pee

Vind ik persoonlijk één van de beste Scandinavische series, met een schitterende Lars Mikkelsen, ik vind deze Mikkelsen een veel betere acteur dan bv DiCaprio.

Wat leveren ze in Scandinavie toch veel fantastische series af, ik kan er naar blijven kijken, ben niet voor twee keer hetzelfde te zien, maar de serie Exit heb ik toch nog eens bekeken...