menu

Film / Algemeen / Het nut van de filmproducer

zoeken in:
avatar van Tomate
Hey,

Wat is vandaag de dag eigenlijk nog het nut van een producer?
Of gaan de scenarioschrijvers nog altijd eerst aankloppen bij een producer vooral ze een studio (bv paramount pictures) contacteren.
Of zorgen de studio's nu voor alles?

Thomas

avatar van Phoenix
http://en.wikipedia.org/wiki/Film_producer

"In the first half of the 20th century, the producer also tended to wield ultimate creative control on a film project. In the U.S., with the demise of Hollywood's studio system in the 1950s, creative control began to shift into the hands of the director.

Changes in movie and film distribution and marketing in the 1970s and '80s gave rise to the modern-day phenomenon of the Hollywood blockbuster, which tended to bring power back into the hands of the producer. While marketing and advertising for films accentuates the role of the director, apart from a few well-known film-makers, it is usually the producer who has the greatest degree of control in the American film industry"

avatar van Drs. DAJA
Bedoel je de Producent of de Producer?

avatar van The One Ring
Je gaat me toch niet vertellen dat er een verschil tussen is?


avatar van Drs. DAJA
Jazeker.

De Producent is degene die het overzicht heeft over de productie, dan krijg je nog de Gedelegeerd Producent, de Uitvoerend Producent. En vervolgens zijn er ook nog Producers, de mensen die vaak ter plekke productionele taken verrichten. Dan heb je ook nog de Productie-assistent, Opnameleider...

avatar van Phoenix
Een uitvoerend producent is gewoon hetzelfde als een executive producer hoor.

In Nederland is een producer misschien weer iemand anders, maar in de VS bijvoorbeeld is het toch gewoon het equivalent van een producent in NL?

avatar van Quentin
Executive producer is vaak niet met de film zelf bezig maar met het financieren ervan. Soms zelfs gewoon een credit voor mensen die geld in een film staken of een andere dienst verleenden.

avatar van Phoenix
Dus de precieze Nederlandse vertaling van "executive producer" doet toch iets totaal anders?

avatar van Quentin
Inderdaad, een uitvoerend producent is in Nederland net zoiets als een gedelegeerd producent.

Uitvoerend producent is een line producer. Producer is gewoonlijk Engels voor producent.....

avatar van Tommeh
Kan je de leken onder ons dan ook uitleggen wat een line producer precies doet?

avatar van Drs. DAJA
Wouter schreef:
Uitvoerend producent is een line producer. Producer is gewoonlijk Engels voor producent.....


Klopt, maar op de Media & Entertainment Management werd ons altijd geleerd dat je ook nog de Nederlandse "producer" had, degene die dus als productie werkzaam is op de vloer met plannen en het regelen van allerhande zaken. Ik vond het ook een beetje vreemd want bij ons op de set noemden ze zichzelf gewoon altijd "van productie". Misschien dat dat enkel zo is bij Televisieshows (en dan de nederlandse term).

Klinkt als een productieleider.

avatar van Stephan
Bij IDtv, tijdens de serie 12 Steden en anderen, werden de produktieleiders ook "producers" genoemd. Feitelijk waren het produktieleiders (in het engels "production managers").

Gast
geplaatst: vandaag om 22:58 uur

geplaatst: vandaag om 22:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.