menu

Film / Algemeen / Arthouse distributeurs en gespecialiseerde labels

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
De Filmkrant :: Filmdistributeur Cherry Pickers gelanceerd in Berlijn
Cherry Pickers is opgericht door Huub Roelvink, tot voor kort managing director van Imagine Filmdistributie. Hij wil zo'n zeven films per jaar gaan uitbrengen.

Cherry Pickers is de vierde nieuwe distributeur in een half jaar tijd. Vorig jaar werden al Full Colour, Periscope Film en MOOOV opgericht.

Toch opmerkelijk. Cinemien ging al bijna failliet. Nieuwe trend: de ZZP / niche-distributeur?
Hoe dan ook, het betekent concurrentie voor de bestaande distributeurs.
Ik begreep dat elke distributeur subsidie kan krijgen. Die kleine distributeurs zijn wellicht wat minder kwetsbaar, maar die versplintering maakt het er niet overzichtelijker op...

http://www.cherry-pickers.nl

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Het wordt erg, erg druk. En ik heb niet echt de indruk dat A-films faillissement nu een enorm gat heeft achtergelaten.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Nee dat niet, wel qua dvd-releases, maar die hele markt is nou eenmaal ingestort.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Het betreft een sales agent, maar ik vind dit topic toch het meest passend:

De Filmkrant :: Fortissimo Films vraagt uitstel van betaling aan
Fortissimo Films, de gerenommeerde sales agent met vestigingen in Amsterdam, Londen, New York en Hong Kong, vraagt in Nederland uitstel van betaling aan, meldt het Britse filmindustrievakblad Screen Daily. Daarmee komt een eind aan een ooit uiterst succesvol bedrijf dat 25 jaar lang de Aziatische en Europese onafhankelijke film naar een groot publiek bracht.


avatar van John Milton
Die diva-drol. Geweldig.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)Gemaakt voor een schoolopdracht, maar geeft toch wat 'inside info' over hoe Amstelfilm te werk gaat.

Malick
Distributeur Contact Film gaat de laatste drie films van Hong Sang-soo uitbrengen. Waarschijnlijk zullen er al een paar te zien zijn in Gent en of Rotterdam voor de officiële release.

Malick
Fortissimo Films is terug:
Chinese drama “The Wrath of Silence” has been picked up for world sales by Fortissimo Films. It is the first pickup of a new title since the famous sales company slid into bankruptcy last year.
Groot nieuws!

Malick
Voor de Belgen onder ons:
​‘Charlie en Hannah gaan uit’, de debuutfilm van Bert Scholiers wordt de eerste film die zal worden verdeeld door Bedazzle, een nieuwe speler op de Belgische distributiemarkt. ‘Charlie en Hannah’ was de slotfilm van de 44ste editie van Film Fest Gent en komt op 14 februari 2018 in de zalen.
Omdat kleine of ongewone arthousefilms het steeds moeilijker hebben om de bioscoop te halen, bundelen de productiehuizen Bo Films, IntiFilms, Menuetto en Minds Meet de krachten om ook die films een kans te geven.

Bo Films is de productiemaatschappij van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Zij kenden recent veel succes met ‘King of the Belgians’. IntiFilms van Peter Krüger staat bekend wegens zijn creatieve documentaires en met zijn jongste productie, ‘Rabot’ van Christina Vandekerckhove, won hij de publieksprijs op de jongste editie van Film Fest Gent. Menuetto is een onafhankelijke productiemaatschappij die geleid wordt door Hans Everaert, vroeger werkzaam bij het VAF. Minds Meet van Tomas Leyers verdiende zijn sporen al met de films van onder andere Caroline Strubbe, Gust Van den Berghe, Bas Devos en Bülent Öztürk.

Bedazzle kijkt met een open geest naar de arthouse markt en zal zich niet beperken tot de films van de initiatiefnemers. De verdeler wil niet zozeer concurreren met andere collega’s als wel onderdak verlenen aan films die een release verdienen. Het gebeurde eerder al dat een film door de producent zelf werd verdeeld. Dat was onder meer het geval bij Minds Meet dat in eigen beheer films van Gust Van den Berghe uitbracht. Nu worden de krachten gebundeld.

Malick
Bij Le Secret de la Chambre Noire:

kappeuter schreef:
Aangekocht door Lumière. Releasedatum nog niet bekend.
Volgens mij is Journey to the Shore voorlopig de laatste Kurosawa die in Nederland wordt uitgebracht. Le Secret de la Chambre Noire zit bij Lumière en die heeft al heeft laten weten dat Loveless en The Square de laatste twee films zijn die ze uitbrengen. Ze stoppen er namelijk mee. Before We Vanish zit bij Imagine die er ook geen enkele plannen mee heeft. Aankoopbeleid van sommige distributeurs ...

avatar van John Milton
Wat? Ze stoppen? Dat was een kort zwaaien van de scepter voor die nieuwe CEO’s...

Heb je hier verder nog een mening over, wat dit zegt en betekent voor de filmcultuur/business?

Malick
Ze stoppen met de distributietak in Nederland maar voor de rest gaan ze gewoon door hoor. Wel meer focus op andere zaken zoals productie. Wat ik ervan vind? Iedere distributeur die een Malick-film in bezit heeft maar niet uitbrengt verdient het om failliet te gaan.

Malick
In de tussentijd zijn er weer twee nieuwe distributeurs bijgekomen:

Gusto Entertainment + Windmill Film

avatar van McSavah
En beiden met interessante/gewaagde titels.


avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Moskwood heeft een nieuwe site.

Moskwood schreef:
Geachte geïnteresseerde

Het was alweer enige tijd geleden dat u van ons een teken van leven ontving.

Dat had deels te maken met een veranderende afzetmarkt. Veel van onze afnemers sloten de deuren, wat onze mogelijkheden beperkte. Een andere reden was dat we onze handen vol kregen aan o.a. het opzetten van een platenlabel (blowpipe.org) en andere zaken.

Onze ambitie met Moskwood Media is vanaf het allereerste begin in 1989 echter onveranderd: het uitbrengen van voornamelijk (niet-engelstalige) filmhuisfilms en klassiekers in het Nederlands taalgebied.

Dat we op het goede pad zaten, bewees onze betrokkenheid bij de tentoonstellingen die Eye Filmmuseum in Amsterdam rond Jan Svankmajer en Andrej Tarkovski organiseerde. Twee cineasten wiens werk wij vanaf het allereerste begin hebben gesteund en onder de aandacht gebracht.

Directe aanleiding van dit bericht is echter dat we deze maand de stap hebben gemaakt om onze titels in een nieuwe website aan te bieden. Technisch is deze website een sprong voorwaarts in gebruiksvriendelijkheid en o.a. geschikt voor smartphone en tablet.

De komende periode zullen alle leverbare titels zichtbaar worden en hopen we met enkele nieuwe titels en series aan te kondigen. Neem een gerust een kijkje.

tot zover namens Moskwood Media
met hartelijke groet
Wim Dekker

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Filmkrant schreef:
De crisis zou voor een shakeout kunnen zorgen en de markt corrigeren. “Ik sluit het niet uit”, zegt Safira Dijkstra van Cinema Delicatessen. “De situatie is nu erg onzeker. Als we twee jaar lang moeten opereren onder beperkende maatregelen zullen we de zaken echt anders gaan aanpakken. En dan zullen er ook partijen omvallen.”
Vooralsnog is dat niet aan de orde. Alleen Gerard Huisman van Contact Film ziet het somber in. “Voor corona was het al lastig, maar we krijgen nu een extra zetje richting de afgrond. Wij zijn een stichting en geen BV. Daarom hebben we geen reserves. Als ik op het einde van het jaar geld overhoud dan zegt mijn bestuur ‘koop maar een lastige Godard’ en is alles weer op. We weten niet waar het schip strandt, maar stranden zal het.”

Bron

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Distributeur Cine­mien over­ge­nomen door OUTTV - Filmkrant

Filmkrant schreef:
De steeds kortere looptijd van films in de theaters, versnelde digitalisering en toegenomen concurrentie brachten Cinemien de afgelopen jaren in de verdrukking. De cononacrisis bleek de laatste druppel. Om te overleven gaat filmdistributeur, na 45 jaar onafhankelijk bestaan, verder als onderdeel van OUTTV Media.
Voor overname is OUTTV Media een voor de hand liggende partij. Het is de eerste Europese tv-zender voor gay en ‘open-minded’ kijkers. Het bereik ligt op ruim 7 miljoen huishoudens in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zweden, Spanje, Israël, Groot-Brittannië en Ierland.

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Opvallend. Al waren er al veel berichten over problemen en hingen ze al jaren aan een zijden draadje. Volgens mij ook min of meer het einde van de oudste onafhankelijke distributeur die er was. Nu is bijna heel de arthousedistributie in handen van distributeurs die er nog niet waren (of niet in Nederland waren) toen ik hier op de site begon.

Dit betekent waarschijnlijk dat van Cinemien alleen de LHBT-afdeling overblijft. Out TV zond altijd al de LHBT Cinemien-titels al uit en ze behoorden lange tijd ook tot de goed lopende DVD's (toen er nog een DVD-markt was). De andere vlakken waar ze groot in waren (Franse en Italiaanse films bijvoorbeeld) daar springen anderen wel in denk ik.

avatar van McSavah
We hebben Contact Film nog, maar het is de vraag voor hoe lang.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Wat distributeurs betreft die er bij je aanmelding waren:
Moskwood en De Filmfreak zijn ook oude distributeurs. De Filmfreak is sinds de opsplitsing in twee bedrijven geen schim meer van wat ze ooit waren en Moskwood is de laatste jaren ook niet meer zo actief, maar ze bestaan nog wel.
Paradiso is sinds eind jaren 90 in Nederland actief.
Sinds de instorting van de dvd-markt heeft MUBI nu volop de mogelijkheid in het gat te springen dat is ontstaan, en dat doen ze ook. En in iets bredere zin doet Cinemember dat ook. Alleen heb ik niet het idee dat die dienst hier echt aan slaat, maar dat komt ten dele door de prijs en de beperkte promotie die ze doen.

Er zijn nu meer arthouse distributeurs dan ooit.
Dat heeft met het subsidiemodel te maken. Elk bedrijfje kan subsidie krijgen en door klein te zijn hebben ze ook nauwelijks overhead. Ik heb wel altijd het idee dat die bedrijven van oudsher nogal eens in de dure grachtengordel zitten, maar ik vermoed dat de gouden jaren wel voorbij zijn nu.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Vreemd, elke keer als ik via Google de website van De Filmfreak filmdistributie wil vinden, lukt dat niet.

Met moeite, via dit topic toch gevonden:
https://www.filmfreak.nl

Ik heb een suggestie gedaan bij Google, want bij de Filmfreak bedrijfsgegevens pagina op Google verschijnt een website van een of andere streamingwijzer.
EDIT: Google heeft mijn wijziging geaccepteerd.

Toch raar dat bedrijven zo slordig hier mee omspringen en dit zelf niet oppakken...

Het contactformulier op hun site werkt niet goed in Firefox en ook niet in Chrome. Je ziet niet wat je getypt hebt. En de knop om het formulier te versturen ontbreekt ook...
Zo slecht als dit heb ik het nog nooit meegemaakt. Misschien willen ze gewoon niet gevonden worden en reacties ontvangen, dat kan natuurlijk ook.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Distributeur Con­tact Film stopt na dertig jaar - Filmkrant

Aj.

Filmkrant schreef:
Filmdistributeur Contact Film stopt met de uitbreng van films in de bioscoop. Een gevoelig verlies voor het artistieke aanbod in de Nederlandse filmtheaters. Het bijna dertig jaar oude Arnhemse distributiehuis blijft nog wel actief om de dvd- en vod-rechten van aangekochte titels te gelde te maken.

Met ingang van het nieuwe jaar is distributeur Contact Film gestopt met de uitbreng van films in de bioscoop. Alhoewel frontman Gerard Huisman vorig jaar al een gesprek had met het bestuur van zijn stichting over de voortgang wegens slinkende reserves, was de Corona-crisis de laatste klap. Huisman: “De toenemende vercommercialisering van filmtheaters en het daarmee gepaard gaande gebrek aan avontuurlijkheid in de programmering speelde ons al langer parten. Films aankopen en uitbrengen kost geld. Als ik wil adverteren voor een film, krijg ik geen korting, maar door de halve zaalbezetting wegens Corona zijn de opbrengsten wel gehalveerd.”

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Niet verbaasd. Het is wel erg jammer. Het aankoopbeleid was soms niet te volgen en ze hebben genoeg films gebracht waarvan ik afvroeg waarom? En een distributeur als contactfilm heeft ook een keer in de zoveel tijd een behoorlijke hit nodig om films die weinig bezoekers trekken op te vangen en dat werd de laatste jaren steeds moeilijker. Honeyland was een succes, maar lang niet zoals Etre et Avoir dat ooit was (daar hebben ze bovendien nog heel veel DVD's van verkocht, waarschijnlijk Contact Films best verkochte DVD ooit, ook dat hielp). Door dat aankoopbeleid en doordat veel filmhuizen minder ruimte bieden aan het type films dat Contact Film uitbrengt, vaak ook omdat subsidie gekoppeld is aan bezoekersaantallen ging het niet erg goed de laatste jaren. Bovendien was Gerard Huisman Contact Film en schijnt hij de laatste paar jaar al heel erg hier naar toe te hebben gehint. Corona heeft het misschien versneld, maar het zat er wel aan te komen

Maar wie gaat er nu pareltjes als Desde Alla of Manta Rey brengen? Films die met de beste wil van de wereld geen grote bezoekersaantallen gaan trekken, maar die erg goed waren. Wie is nu trouw aan een bijzondere regisseur tot hij een Gouden Palm wint en niet vanaf, zoals Contact Film bij Ceylan? Wie durft er films van iemand als Kim Ki-Duk te brengen als hij uit de mode is? Ik hoop dat de meer avontuurlijke distributeurs een beetje in het gat springen en iets als Nuestro Tiempo nog steeds gewoon uit kan komen.

De twee oudste arthousedistributeurs zijn beide min of meer ter ziele nu. Eind van een tijdperk.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Ja het zat er al wel aan te komen, maar toch is het erg jammer inderdaad.

Het voordeel van de hudige situatie is dat arthouse distirbuteurs hun films kunnen verkopen aan MUBI, Cinetree, Cinemember en Picl.
Ik zag onlangs nog het Eye Fillm logo bij een titel op MUBI.

Ik koop nog af en toe wel eens een dvd van een filmhuisfilm.
Ik zou zo gauw niet weten welke Contact film titels ik op dvd heb. Dat deed tot op heden een ander label wellicht voor ze?

avatar van skinny_tie
Volgens mij deed Filmfreak vroeger de dvd-releases van Contact Film.

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Nee, dat doen ze zelf. Heel vroeger deed Moskwood (rond 2005 ofzo) dat en Filmfreak heeft de distributie gedaan voordat dat min of meer uit elkaar viel. Op de gok denk ik dat een stuk of 30 titels van ze heb? Veel zijn er out of print, maar ook veel zijn er de laatste jaren voor zachte prijsjes te vinden.

edit: en ze verschenen soms ook in Filmfreaks variant op de Quality Film Collection, dat heette De Filmcollectie,

Ik zal ze eens tellen.

avatar van skinny_tie
Hier toch een link gevonden met een overzicht van persberichten van Filmfreak waar in diverse het over het 'label' Contact Film gaat. En dat zijn ook films waarvan ik me kan herinneren dat Contact Film ze in de bioscoop uitbracht.

Contact Film is ook zo'n beetje de enige distributeur waarbij ik direct geïnteresseerd ben als ik zie dat een film door hun wordt uitgebracht.

avatar van John Milton
Ik betreur het ook.

skinny_tie schreef:
Contact Film is ook zo'n beetje de enige distributeur waarbij ik direct geïnteresseerd ben als ik zie dat een film door hun wordt uitgebracht.
Met A24 heb ik dat ook wel en in mindere mate met Bleecker Street en Annapurna, maar dat is natuurlijk wel van een andere ordere en meer ook de productiekant misschien, dan louter distributie.

Hoop dat Kapp gelijk heeft dat die films nu wel fatsoenlijk elders worden opgepakt, zodat het verlies enigszins beperkt blijft.

Risttuules (2014) was ook Contact film, zie ik net. Die was wel echt fijn om op een groter doek te zien.

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Ik tel er zo snel 37 waaronder een boxset

.
skinny_tie schreef:
Hier toch een link gevonden met een overzicht van persberichten van Filmfreak waar in diverse het over het 'label' Contact Film gaat. En dat zijn ook films waarvan ik me kan herinneren dat Contact Film ze in de bioscoop uitbracht.


Dat is hoe Filmfreak altijd communiceerde. Ook met releases van Filmmuseum, Imagine Film, Tiger releases enzo. Ik vond net ook een DVD Van Artifilm die ze ook deden. Filmfreak deed in die tijd heel veel kleinere distributeurs en op DVD noemden ze dat labels en alles stond ook op hun eigen website. In hoeverre ze de productie van de DVD deden weet ik net, wel was het in ieder geval distributie en deel van de marketing. Maar Contacts logo stond er ook gewoon op. Met hun eigenaardigheden (zoals het logo van de kijkwijzer jaren niet gebruiken, maar het oude leeftijdslogo, volgens mij had dat iets te maken met dat ze geen lid waren van die club van filmdistibuteurs?)

Contact Film is ook zo'n beetje de enige distributeur waarbij ik direct geïnteresseerd ben als ik zie dat een film door hun wordt uitgebracht.


Iets te veel hit or miss voor zo'n statement voor mij. Ik had meer dat ik hoopte dat ze een bepaalde titel zouden aankopen die ik wilde zien. In mijn jaarlijstje van 2019 kwamen ze zowel in mijn top 10 als in mijn flop 10 voor. Volgens mij zelfs 2x in beide lijstjes.

avatar van skinny_tie
starbright boy schreef:
Dat is hoe Filmfreak altijd communiceerde. Ook met releases van Filmmuseum, Imagine Film, Tiger releases enzo. Ik vond net ook een DVD Van Artifilm die ze ook deden. Filmfreak deed in die tijd heel veel kleinere distributeurs en op DVD noemden ze dat labels en alles stond ook op hun eigen website. In hoeverre ze de productie van de DVD deden weet ik net, wel was het in ieder geval distributie en deel van de marketing. Maar Contacts logo stond er ook gewoon op.
Ah, dat wist ik niet, ik kon me vooral herinneren dat ik de dvd's van Contact Film op de site van Filmfreak vond en daardoor heeft in mijn hoofd het idee postgevat dat FF dat uitbracht

Iets te veel hit or miss voor zo'n statement voor mij. Ik had meer dat ik hoopte dat ze een bepaalde titel zouden aankopen die ik wilde zien. In mijn jaarlijstje van 2019 kwamen ze zowel in mijn top 10 als in mijn flop 10 voor. Volgens mij zelfs 2x in beide lijstjes.
Oh, ze hebben meerdere titels waar ik niks aan vind, maar op een of andere manier trok hun naam me toch over de drempel om een film te gaan kijken.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:34 uur

geplaatst: vandaag om 00:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.