menu

Film / Genres en landen / Films die beginnen met het eind

zoeken in:
Het valt me op dat er veel films zijn die beginnen met het eind. Die hun eigen einde al weggeven dus, als er nog begonnen moet worden.Het is de vraag in hoeverre je echt wat weggeeft van iets waarvan je verder nog niets weet, ook precies waarom ik dit niet in het spoilertopic vind horen. Ik heb het niet over een puzzelstructuur of een omgekeerde chronologie, maar films die daadwerkelijk het eind naar het begin trekken, om vervolgens pas te starten.

Waarom doen filmmakers het? De grootste cliffhanger meteen presenteren, om de aandacht maar te pakken? Nieuwsgierig maken hoe de karakters die we nog moeten leren kennen in de penarie terecht zijn gekomen? Men op het verkeerde been zetten, omdat je de achtergrond nog niet kent van wat je gezien hebt en je wellicht op slot een heel andere gedachte over het eind, eehh begin hebt dan dat je aanvankelijk had? Kon men simpelweg niet op een echt begin komen?

Wat vinden wij daar nou eigenlijk van? Persoonlijk vind ik het vaak maar een goedkoop kunstje. Gebrek aan creativiteit voor een echt begin. Vaak ook weinig functioneel en het verraad daadwerkelijk wel wat, omdat mensen die geen alzheimer hebben toch echt halverwege de clou al door hebben. Soms werkt het trouwens wel. Enkele bekende voorbeelden van goede films waar het soms wel en soms minder goed werkt;

- Lolita
- Novecento
- All About Eve
- Serpico
- the Usual Suspects

Dacht dat ik er nog wel meer uit mijn spreekwoordelijke mouw kon schudden. Het valt me regelmatig op namelijk.

Welke voorbeelden zijn er nog meer? En werkt het daar? Wat is de functionaliteit? Hoe had de vervolgscène als opening geweest?

avatar van Leland Palmer
Sunset Boulevard is een prachtig voorbeeld.

Goto
Irreversible

De film begint gruwlijk en wordt steeds rustiger. Het creeert zo een fake happy end. Erg sterk en beter dan een memento dat enkel voor een (ook nog eens zwak) plot gaat.

In Memento zorgt het ervoor dat je je exact voelt als de hoofdrolspeler. Functioneler kan niet. Mensen die er enkel een trucje inzien, missen grandioos the point. Bovendien kan je van elke afwijkende vertelstructuur wel voorbij gaan aan originaliteit en er enkel een trucje in zien. Wil verder discusieren bij Memento,omdat ik dit nu juist niet voor ogen had in dit topic. Had het nogmaals niet over films in omgekeerde volgorde. Mag natuurlijk wel, maar ben echt meer geintresseerd in films die het eind bewust naar voren brengen, om vervolgens ´gewoon´ te beginnen.

avatar van Chainsaw
Twee films met dit fenomeen die me zo te binnen schieten die nog niet zijn genoemd (en waar ik het erg goed vind werken) zijn Hotaru no Haka (Grave of the Fireflies) en Heavenly Creatures. Vind het sowieso niet eens een hele slechte manier van vertellen, mits het goed wordt gebruikt en/ of het functioneel is voor het verhaal. Het in mijn ogen nogal zinloze begin van Zwartboek vond ik bijvoorbeeld weer erg jammer.

Vallen flashback- vertelstijlen zoals gebruikt in The Green Mile en Saving Private Ryan hier overigens ook onder? Of is dat eigenlijk weer een andere categorie?

avatar van Halcyon
Walk The Line

avatar van Mr Confused
Fallen

avatar van Friday the 13 th
the butterfly effect

Double Indemnity

avatar van GrayFox
rise of the footsoldier
fight club
the prestige
casino
the bucket list (eerste scene is overigens volgens mij niet helemaal het einde)

Heb er meestal geen moeite mee, wanneer het goed wordt gedaan is de sfeer direct goed.

avatar van mckiller
fight club, echt een vage film

avatar van Turkeyloverz
Swordfish
Running Scared (als ik me goed herinner)


combi
Turkeyloverz schreef:

Running Scared (als ik me goed herinner)
klopt, niet helemaal het eind maar soit.

combi
Pulp Fiction!

The Last
Snatch.

...!!john!!...
Gladiator,maar ik weet het niet helemaal zeker.

avatar van Leland Palmer
Alpha Dog toch ook?

avatar van Freud
Auf der Anderen Seite

Niet echt ter zake, maar ik moet in zo'n geval altijd aan die ene Asterix denken waarin de volgorde ook op zijn kop gezet wordt: De Lauwerkrans van Caesar . Erg zeldzaam voor dat soort stripverhalen trouwens, normaal zijn die heel rechtlijnig. Maar het werkt uitstekend, zeker door dat grapje dat ze even achteruitspoelen...

Een valsspelende variant is Kind Hearts and Coronets. Erg leuke film.

avatar van sherena
DOA Dead on arrivel met Dennis Quaid

http://www.imdb.com/title/tt0094933/

Spannende film........

Lad
Crash ook denk ik...

...!!john!!...
Alexander (uit 2004).

avatar van FixX
12 monkeys

avatar van constructivist
Betrayel, 1984

avatar van Sasja
titanic misschien?
en reservoir dogs

Titanic is in flashback, dus vind ik niet echt beginnen met het eind. Het eigenlijke eind is toch dat de boot zonk. Reservoir Dogs begint juist ruim voor alle toestanden.

avatar van Joe-K
Running Scared

avatar van Idol
mister blonde schreef:
Titanic is in flashback, dus vind ik niet echt beginnen met het eind. Het eigenlijke eind is toch dat de boot zonk. Reservoir Dogs begint juist ruim voor alle toestanden.


Ze beginnen wel met het eind... je ziet toch dat die boot gezonken is bij het begin. dat is toch ook echt wat er uiteindelijk gebeurd!

Geestig bedoeld of wil je mijn punt gewoon niet snappen? De film is in flashback; de boot is al sinds 1912 gezonken. Het eind van de film is dus of wanneer de boot daadwerkelijk zinkt of aan het eind van de flashback (kan geen spoilers gebruiken). De film begint met het begin van de flashback. Telt niet, dus.

combi
The Machinist net niet.

avatar van gondwana
romeo is bleeding?

weet het niet meer zeker...

speranza
Betrayal (1983) begint met het eind.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:21 uur

geplaatst: vandaag om 22:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.