• 148.911 films
  • 8.182 series
  • 24.958 seizoenen
  • 546.937 acteurs
  • 323.723 gebruikers
  • 8.484.092 stemmen
Avatar
 

Philip K. Dick Films in De Balie Amsterdam

zoeken in:
avatar van drik

drik

  • 2 berichten
  • 0 stemmen

A Scanner Darkly, Total Recall en Minority Report.

Philip K. Dick

In het leven van schrijver Philip K. Dick speelde paranoia de grootste rol. Hij was er heilig van overtuigd dat hij scherp in de gaten gehouden werd door de FBI en zocht contact met hen om de spionage een halt toe te roepen. Geduldig trachtte de FBI om hem gerust te stellen en te overtuigen van het feit dat hij niet bespioneerd werd. Juist dat de top van de FBI hem dit vertelde, maakte zijn vermoedens en angsten alleen maar sterker.

Deze angst wist hij in zijn boeken op een zeer beeldende manier uiteen te zetten. Mede daardoor is zijn werk geliefd onder filmmakers. Zijn fobieën vinden hun oorsprong niet in de afkeer voor totalitaire regimes zoals dat bijvoorbeeld in het werk van Huxley of Orwell naar voren komt. Philip K Dick zocht zijn bronmateriaal dichterbij huis en putte uit zijn eigen paranoia om een ijzersterk oeuvre neer te zetten. In het kader van de week van de populaire cultuur vertoont Cinema De Balie drie verfilmingen van zijn werk: Total Recall, Minority Report, Scanner Darkly.

Vrijdag 23 maart:

20.00 uur Total Recall of Minority Report

23.00 uur A scanner Darkly

Zaterdag 24 maart:

20.00 uur Total Recall of Minority Report

23.00 uur A scanner Darkly

Woensdag 28 maart:

20.00 uur Total Recall of Minority Report

23.00 uur A scanner Darkly

TOTAL RECALL

Paul Verhoeven, USA, 1990, 35mm, Eng. Gespr., Ned. Ond.

Aarde 2048. Bouwvakker Schwarzenegger wordt voortdurend geplaagd door dromen die zich op Mars afspelen. Via het futuristische reisagentschap “Rekall Inc.” wil hij zich een reis naar de rode planeet laten inplanten, maar dat loopt verkeerd af. Herinneringen komen terug en het blijkt dat hij in werkelijkheid iemand anders is, een man die de bevolking van Mars leidde in een opstand tegen de dictator.

Deze film maakte van Verhoeven een van de topregisseurs van Hollywood.

MINORITY REPORT

Steven Spielberg, USA, 2002, 35mm, Eng. Gespr., Ned. Ond.

Washington in het jaar 2054. In verkiezingsspotjes zoals we ze ook nu al kennen hemelt een kandidaat voor een publiek ambt zijn verdiensten als misdaadbestrijder op: in de hoofdstad van de Verenigde Staten worden dankzij een revolutionaire aanpak geen moorden meer gepleegd. Dit opmerkelijke succes is te danken aan de inzet van een drietal telepatisch begaafde wonderkinderen, de pre-cogs, die gewelddadige gevoelens en moordlustige voornemens kunnen opvangen voordat zij ten uitvoer zijn gebracht. Een speciale politie-eenheid is belast met het interpreteren van de beelden die het pre-cognitieve trio doorgeeft, en met het opsporen en vooral het voorkomen van de nog te plegen misdaad. De potentiële dader, die in feite nog niets heeft gedaan, wordt zonder verder proces uit de maatschappij verwijderd.

A SCANNER DARKLY

Richard Linklater, USA, 2006, dvd, Eng. Gespr.

De Amerikaanse overheid doet er in de nabije toekomst alles aan om haar strijd tegen terrorisme en drugs te winnen. Het recht op privacy wordt daarbij nog wel eens ondermijnd. Bob Arctor wordt door de overheid gevraagd zijn vrienden te bespioneren, maar wanneer zijn twee persoonlijkheden met elkaar in conflict komen, wordt zijn loyaliteit op de proef gesteld.

Philip K. Dick schreef dit verhaal op basis van zijn eigen ervaringen met drugsmisbruik en (vermeende) spionage. Regisseur Richard Linklater verfilmde het verhaal door live-action met animatie te vermengen, een techniek die hij eerder gebruikte in “Waking Life”.

Reserveren kan bij De Balie:

info: www.debalie.nl[/url]


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.