• 155.441 films
  • 9.298 series
  • 27.662 seizoenen
  • 604.333 acteurs
  • 346.570 gebruikers
  • 8.762.550 stemmen
Avatar
 

De vergeten films van Valerio Zurlini

zoeken in:
avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

  • 69462 berichten
  • 5540 stemmen

Filmhuis Den Haag presenteert in april 2006 een uniek retrospectief met films van de Italiaanse regisseur Valerio Zurlini (1926 – 1982), die tussen 1954 en 1976 acht speelfilms maakte.

(afbeelding)

De acht filmtitels die zullen rouleren zijn:

LE REGAZZE DI SAN FREDIANO (1954, met Antonio Cifariello, Rossana Podestà);

L'ESTATE VIOLENTA (1959, met Jean-Louis Trintignant, Eleonore Rossi);

LA RAGAZZA CON LA VALIGIA (1960, met Claudia Cardinale, Jacques Perrin);

CRONACA FAMILIARE (1962, met Marcello Mastroianni, Jacques Perrin);

LE SOLDATESSE (1965, met Anne Karina, Marie Laforêt);

SEDUTO ALLA SUA DESTRA (1968, met Woody Strode, Jean Servais);

LA PRIMA NOTTE DI QUIETE (1972, met Alain Delon, Lea Massari);

IL DESERTO DEI TARTARI (1976, met Jacques Perrin, Philippe Noiret, Jean-Louis Trintignant)

Alhoewel de films van Zurlini indertijd vol lof ontvangen werden, is deze geprezen en bewonderde cineast bijna vergeten. Een éénduidige reden hiervoor is niet te noemen, maar het zal niet geholpen hebben dat Zurlini relatief snel na zijn internationale doorbraak met de film Il deserto dei Tartari kwam te overlijden, terwijl tijdgenoten collega's uit de Romeinse studio's zoals Luigi Comencini, Mario Monicelli en Dino Risi nog decennia de tijd hadden om zich te bewijzen met hun inmiddels klassieke films.

Valerio Zurlini

Valerio Zurlini (Bologna, 1926) groeide op in een welgestelde, artistieke omgeving. Voordat hij zich met film ging bezighouden, studeerde hij rechten en kunstgeschiedenis. Hij liet inspireren door de schilderkunst en bewerkte graag bestaande romans tot scenario's. Zo verfilmde hij twee romans van schrijver Vasco Pratolini en liet hij zich in zijn beeldtaal inspireren door de verstilde, bijna schrale stillevens van Giorgio Morandi. De uiteindelijke focus van zijn films ligt op het psychologische vlak: voor Zurlini was de wereld die door film zicht- en hoorbaar werd gemaakt altijd een zielenlandschap en zo nu en dan een blauwdruk van zijn eigen herinneringen.

Kenmerkend voor de films van Zurlini is de buitengewone schoonheid van het beeld. Hij heeft een uniek en elegant gevoel voor compositie: het plaatsen van acteurs en objecten in het kader, zijn voorkeur voor spaarzaam ingerichte sets met een minimum aan afleiding op de achtergrond, zijn toepassing van een subtiel licht-donker belichting en koele, gedempte schaduwen. Hierbij werd hij bijgestaan door bekende Italiaanse cameramannen zoals Giuseppe Rottuno, Luciano Tovoli, Gianni Di Venanzo en Tonino Delli Colli. Het resulteerde in scènes van onvergetelijke schoonheid die zich laten meten met het werk van Michelangelo Antonioni, Pier Paolo Pasolini of Federico Fellini.

Het retrospectief is mede mogelijk gemaakt door Cinecittá Holding te Rome en het Instituto Italiano di Cultura te Amsterdam.

DE VERGETEN FILMS VAN VALERIO ZURLINI

te zien in: Filmhuis Den Haag / Filmmuseum Amsterdam / 't Hoogt Utrecht / Lantaren/Venster Rotterdam / Plaza Futura Eindhoven.

Speelperiode: april 2006

Filmhuis Den Haag

Donderdag 6 t/m woensdag 19 april 2006

Filmmuseum Amsterdam

Maandag 10 t/m woensdag 26 april 2006

't Hoogt Utrecht

Zondag 23 april t/m woensdag 3 mei

Lantaren/Venster Rotterdam

Zondag 9 t/m maandag 24 april

Plaza Futura Eindhoven

Zondag 23 april t/m 3 mei

Voor informatie over de excacte aanvangsdata en -tijden van de films, alsmede over de kaartverkoop, kunt u zich richten tot de verschillende theaters: www.filmhuisdenhaag.nl, www.filmmuseum.nl, www.hoogt.nl, www.lantarenvenster.nl, www.plazafutura.nl.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.