• 11.463 nieuwsartikelen
 • 163.699 films
 • 10.473 series
 • 30.458 seizoenen
 • 618.725 acteurs
 • 194.176 gebruikers
 • 9.040.112 stemmen
Avatar
 

Festival Ciné Premières

zoeken in:
avatar van Xenophon

Xenophon

 • 73 berichten
 • 616 stemmen

Festival Ciné Premières 2004

3 t/m 18 november 2004

Van woensdag 3 tot en met donderdag 18 november 2004 organiseert het Centre Culturel Français (Institut Français des Pays-Bas) te Groningen in samenwerking met Filmtheater Images voor de achtste maal Ciné Premières, het festival voor de Franse en Franstalige film. Ciné Premières is een nationaal jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt in de stad en provincie Groningen, Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden, Eindhoven en Utrecht.

Het festival toont een selectie van de Franstalige filmproductie van de afgelopen twee jaar. Interessante films die dit jaar op het programma staan, zijn onder andere de debuutfilm ‘La grande séduction’ van de Canadees Jean-François Pouliot en ‘5 x 2’ van François Ozon, bekend van onder meer ‘Huit femmes’.

Daarnaast draait ‘Ce jour-là’ van oudgediende Raoul Ruiz, die ook de verfilming van ‘Le temps retrouvé’ op zijn naam heeft staan.

Ciné Premières wil de verscheidenheid en originaliteit van de Franstalige cinema onder de aandacht brengen van het Nederlandse publiek. Daarbij komen diverse genres als komedie, satire, misdaad en animatie aan bod.

Het festival biedt een kleurrijke selectie uit het recente Franse filmaanbod met veel films van jonge, aankomende regisseurs. Het merendeel van de films is alleen in Nederland te zien dankzij Ciné Premières. In samenwerking met Nederlandse filmdistributeurs wordt deze selectie aangevuld met een aantal voorpremières van films die later nog in Nederland worden uitgebracht.

Het filmaanbod bestaat zowel uit korte als lange films, die niet alleen uit Frankrijk komen, maar ook uit andere Franstalige gebieden zoals Canada, België en Zwitserland. De films zijn allemaal Nederlands of Engels ondertiteld.

Net als voorgaande jaren is een aantal acteurs en regisseurs uitgenodigd om de voorstellingen bij te wonen en van reactie te voorzien.

Aan het updaten van de website van Ciné Premières wordt gewerkt, de verwachting is dat de versie van 2004 rond begin oktober klaar is...


avatar van Biosguru

Biosguru

 • 1557 berichten
 • 5096 stemmen

belangrijk! Blueberry en Immortel draaien ook op dit festival


avatar van Alastor

Alastor

 • 2633 berichten
 • 3018 stemmen

Ciné Premières 2007 - 31 oktober t/m 15 november

Centre Culturel Français Groningen - Institut Français des Pays-Bas presenteert in samenwerking met filmtheater Images:

Ciné Premières - Frans Filmfestival van 31 oktober t/m 15 november 2007

Opnieuw trekt Ciné Premières door het land met grote en kleine producties, kleine en grote acteurs, bekende en onbekende regisseurs, lange en korte speelfilms, bekroonde maar ook ten onrechte onopgemerkte films. Deze 11e editie biedt een panorama van het recente aanbod in de Franse en Franstalige cinema. Ciné Premières opent met de voorpremière van het veelvuldig gelauwerde Lady Chatterley (winnaar vijf Césars), die begin 2008 in Nederland wordt uitgebracht.

Editie 2007 van Ciné Premières bevat maar liefst zeven debuutfilms, een ‘genre’ waaraan Ciné Premières extra aandacht wil besteden. Bij drie van deze ‘premier films’ waagde een acteur of actrice zich voor het eerst achter de camera: Julie Delpy regisseerde het uiterst grappige 2 days in Paris, Jean-Pierre Darroussin de dwarse en intrigerende kleine komedie Le pressentiment en Roschdy Zem maakte Mauvaise foi, een uitdagende, actuele film over een joods-arabisch koppel. Naast de films van deze debutanten, kunt u uitkijken naar nieuw werk van veteranen als Otar Iosseliani (Jardins en automne), Robert Guédiguian (Le voyage en Armenie)en Alain Resnais, die met Coeurs de regieprijs van het filmfestival van Venetië won. Verder willen wij aanraden: Dans Paris, een mooi subtiel drama van Christophe Honoré dat het afgelopen jaar een zegetocht hield langs vele festivals, Hors de prix, een vrolijke, elegante komedie met Audrey Tautou, of Le dernier des fous, een verstilde tragedie van Laurent Achard waarmee hij de Prix Jean Vigo won.

Zoals de traditie het vereist, wordt het festival op 15 november feestelijk afgesloten met de dégustation van de Beaujolais nouveau, aansluitend op Claude Lelouch' wervelende thriller Roman de Gare. Wij wensen u veel sterkte en pret met het puzzelen op uw programma en natuurlijk een heel plezierig festival!

Bron: cinepremieres.nl

Deelnemende bioscopen:

Images - Groningen

Cultureel Centrum de Molenberg - Delfzijl

't Zylhoes - Schouwerzijl

Filmhuis Nienoord - Leek

Cultuurcentrum van Beresteyn - Veendam

Hollywood (Movie Unlimited) - Winschoten

Filmhuis - Den Haag

Pathé Buitenhof - Den Haag

Rialto Filmtheater - Amsterdam

De Uitkijk - Amsterdam

Pathé Tuschinski - Amsterdam

Filmmuseum - Amsterdam

Cinerama Filmtheater - Rotterdam

Leuk festival van de Franse film, met veel aandacht voor kortfilm. Het programma is deze editie vrij divers, maar niet heel gewaagd jammergenoeg.

De meest interessante titels zijn wat mij betreft:

- Dans Paris

- Le Dernier des Fous

- Pas Douce

Het volledige programma is hier te vinden.


In Film > Festivals en evenementen > Frans Film Festival Ciné Premières van 12 t/m 22 nov 2009:

Van 12 t/m 22 november 2009

Amsterdam (De Uitkijk, Filmmuseum, Pathé Tuchinski)

Den Bosch (Verkadefabriek)

Groningen (Images)

Den Haag (Filmhuis, Pathé Buitenhof)

Nijmegen (Lux)

Ciné Premières is terug! Het eigenzinnige landelijke filmfestival zal van 12 tot 22 november haar dertiende editie beleven en biedt wederom een breed panorama van de hedendaagse Franse en franstalige cinema.

http://www.cinepremieres.nl/


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 73193 berichten
 • 5824 stemmen

Het Franse filmfestival Ciné Premières komt er over enkele maanden weer aan. Het festival heeft de stad Groningen als thuisbasis, maar ook in een aantal andere steden zullen films in het kader van Ciné Premières vertoond worden.

Uit het persbericht:

Van 2 tot en met 9 november presenteren ForumImages en het Centre Culturel Français, Institut Français des Pays-Bas voor de 15e maal het Franse filmfestival Ciné Premières. Dit eigenzinnige landelijke filmfestival brengt recent werk van Franse jonge en debuterende regisseurs onder de aandacht van het Nederlandse publiek. Ieder jaar wordt een uniek scala aan films vertoond die de originaliteit en verscheidenheid van de hedendaagse Franse cinema laten zien, waarvan het merendeel de Nederlandse filmliefhebber anders niet zou bereiken.

De kortfilm is een essentieel onderdeel van Ciné Premières. De kortfilmdag kent ook een speciale kortfilmcompetitie, waarbij verschillende regisseurs van deze films aanwezig zijn.

Ciné Premières 2011 vindt plaats te Groningen, Amsterdam en Den Haag. Aansluitend wordt een kleine selectie films onder de noemer Ciné Premières en route vertoond in een aantal andere steden.

Dit jaar heeft Ciné Premières een nieuw logo en een nieuwe website. Vanaf juli is de nieuwe website in de lucht en vanaf oktober verschijnt de programmering en overige informatie op www.cinepremieres.nl.


avatar van gimmefiction

gimmefiction

 • 1 berichten
 • 17 stemmen

Programma Ciné Premières 2011 bekend

Op 2 november barst voor de vijftiende keer hét festival van de Franse film, Ciné Premières, los. Een Frans filmfeest van ruim een week met meer dan vijftig lange en korte films. Een ruimhartige, eclectische greep uit de Franse filmproductie van het afgelopen jaar met een afwisselende mix van avantpremières, geïmporteerde films en klassiekers.

De lustrumeditie van Ciné Premières heeft een nieuw jasje. Het festival heeft een nieuw logo, een nieuwe website en dit jaar is het programma ingedeeld op thema. Zo is er de SÉLECTION OFFICIELLE dat bestaat uit hoogtepunten uit de Franse filmproductie van het afgelopen jaar met veel avantpremières en films die ten onrechte de Nederlandse bioscopen niet haalden en de PREMIERS FILMS; een flinke oogst van recente Franse speelfilmdebuten. Het thema CINÉPHILE is een bijzonder programma dat bestaat uit Franse filmklassiekers en een aantal films waarin (het maken van) film een belangrijke rol speelt. Het hoofdfestival in Groningen heeft QUÉBEC en CÔTÉ COURT als extra thema’s in het programma. Speciale aandacht is er voor de cinéma Québecois. In het kader van het Groninger Québec Festival presenteert Ciné Premières een aantal zeer recente lange en korte films uit de Franstalige Canadese provincie. Vast onderdeel van het festival is de dag van de kortfilm. Zaterdag 5 november is de côté court kortfilmdag, volledig gewijd aan een vorm van filmkunst die in de bioscopen weinig te zien is en meer aandacht verdient. Een belangrijk onderdeel is de competitie; acht bijzondere kortfilms worden beoordeeld door een deskundige jury. De regisseurs van de geselecteerde film zijn uitgenodigd om de competitie bij te wonen. Zoals ieder jaar voegt een criticus een bijzondere film aan het programma toe. Dit jaar is LA SÉLECTION DE LA CRITIQUE La fée van Dominique Abel, Fiona Gordon & Bruno Romy geselecteerd door Ivo De Kock, Vlaams criticus en zelfstandig filmjournalist. De Kock is van mening dat de verdienste van La fée is dat het een in een dromerige retrosfeer badend amour fou-verhaal vol slapstick acrobatieën omtovert in een poëtische ode aan onvolmaaktheid.

Ciné Premières wordt op woensdag 2 november in ForumImages in Groningen geopend met de vertoning van Jean-Pierre Améris’ Les émotifs anonymes. Waals steracteur Benoît Poelvoorde (Rien à déclarer) en Isabelle Carré (Le refuge) schitteren als stuntelige romantici in dit hilarische - en hopeloos aandoenlijke - eerbetoon aan de oprechte liefde. Het festival wordt in Groningen afgesloten met Christophe Honoré’s met sterren overladen, spetterende ‘soap-operette’ Les bien-aimés.

Ciné Premières

Woensdag 2 november t/m woensdag 9 november

Home | Cine Premieres - cinepremieres.nl

Groningen (ForumImages)

Amsterdam (De Uitkijk, EYE)

Den Haag (Filmhuis)

Utrecht ('t Hoogt)

Den Bosch (Verkadefabriek)

Haarlem (Filmschuur)

Provincie Groningen (Filmliga's in Veendam, Leek, Schouwerzijl, Delfzijl, Winschoten)


avatar van Malick

Malick

 • 9014 berichten
 • 0 stemmen

Wellicht slecht nieuws voor Ciné Premières:

Zestien jaar lang werd Ciné Premières steevast aangeduid als ‘het belangrijkste Franse filmfestival in Nederland’, maar editie nummer zeventien, die vandaag opent, is hoogst waarschijnlijk de allerlaatste. Organisator Groninger Platform bestempelt het festival als ‘niche’ en zet in op nauwere banden met het IDFA. Het Institut Français Groningen zint op een doorstart.

Het startschot voor het ruim veertig lange en korte films tellende programma wordt vanavond in Groningen gegeven met Avant l’hiver, de nieuwe film van Philippe Claudel. Onder de titel La sélection officièlle worden hoogtepunten van de Franse filmproductie van het afgelopen jaar vertoond, zoals Grand Central met in de hoofdrol Léa Seydoux (La vie d’Adèle). Premiers Films bevat opvallende debuten en Cinéphile bijzondere producties voor fijnproevers. Korte films zijn ondergebracht in het competitieprogramma Côté Court. Tot en met 13 november zijn de films behalve in het Groningse ForumImages ook te zien in De Uitkijk in Amsterdam en het Filmhuis in Den Haag. Daarna zwermt een deel van het programma uit over Friesland en Groningen, en heeft de Verkadefabriek in Den Bosch iedere zondag van december festivalfilms op het menu staan.

In de persberichten van twee weken geleden waarin het programma bekend werd gemaakt, werd met nog geen woord gerept van het nadere einde van Ciné Premières. En ook op de website staat er niets over te lezen. Tegenover NRC Handelsblad noemt Dirk Nijdam, interim-directeur van het organiserende Groninger Forum, Ciné Premières echter ‘een nichefestival dat een te kleine groep mensen bedient’. Hoeveel bezoekers het festival trekt, wordt niet gezegd en is ook niet te achterhalen.

Groninger Platform heeft grote ambities en die zijn grotendeels verbonden met het gelijknamige cultureel centrum dat in 2017 met tien verdiepingen boven de stad moet uittorenen. Naast expositieruimtes en een grand café zal het complex ook bioscoopzalen bevatten. En bij zo’n schaalvergroting hoort volgens Groninger Platform een andersoortige programmering. Het vizier is in eerste instantie gericht op het IDFA. Dit jaar in december wordt een bescheiden deel van het IDFA-aanbod al in Groningen vertoond, maar het is de bedoeling dat dit uitgroeit tot een volwaardige dépendance. Het is ook niet ondenkbaar dat wordt gewerkt aan een dergelijke constructie met het IFFR. Groningen en Rotterdam hebben al enige jaren samenwerking achter de rug.

Dit betekent nog niet dat Ciné Premières definitief ter zielen is. Het Institut Français Groningen, die samen met Groninger Forum het festival organiseert, is naarstig op zoek naar sponsors en andere financiële bronnen om een herstart te realiseren.


avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

 • 1145 berichten
 • 197 stemmen

Hmm, jammer, had dit nog niet gehoord. Ik weet niet of ik het per se een slechte of goede ontwikkeling vind overigens. Maar het argument dat het een nichefestival is en dus geen bestaansrecht heeft, vind ik wel pijnlijk. Dat riekt naar een onwenselijk bezoekersaantallenfetisjisme


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.