• 158.023 films
  • 9.624 series
  • 28.724 seizoenen
  • 607.256 acteurs
  • 352.897 gebruikers
  • 8.841.049 stemmen
Avatar
 

Back in a Bite - Wedstrijd

zoeken in:
avatar van BackinaBite

BackinaBite

  • 1 berichten
  • 0 stemmen

Aletta verzamelt: Culinair erfgoed

Back in a Bite van start

Aletta lanceert het project Back in a Bite, om migrantenvrouwen door het koken van hun favoriete familierecept hun levensverhaal te laten vertellen. Samen met onder andere Inspraak Orgaan Chinezen (IOC), Stichting Bayanihan (Centrum voor Filippijnse vrouwen) en Fatusch Productions wil Aletta het culturele èn culinaire erfgoed van eerste generatie migrantenvrouwen verzamelen en aan een breed publiek bekendmaken. Ook kunnen jongeren met een filmpje over een migratieverhaal meedingen. Hiermee kunnen ze een kijkje nemen in de mediawereld door mee te lopen met Fatusch Productions.

Grensverleggend koken

Koken en eten vormen een belangrijk onderdeel van veel culturen. In het project Back in a Bite interviewt Aletta vrouwen terwijl zij een gerecht voorbereiden en daaraan verbonden herinneringen delen over hun migratiegeschiedenis. Met Back in a Bite richt Aletta zich op hobbykoks en kookliefhebbers, huismannen en huisvrouwen van verschillende culturele achtergronden en leeftijden. Aangetrokken door de lekkere recepten, kan iedereen in aanraking komen met de levensgeschiedenissen van vrouwen uit alle windrichtingen van de wereld.

Verhalen vastleggen

Over de levensverhalen en familierecepten van migrantenvrouwen is zeer weinig bekend: ze zijn niet eerder (systematisch) vastgelegd. Bovendien is een groot deel van deze vrouwen momenteel op hoge leeftijd, dat geeft Back in a Bite een zeker 'now or never' element. Aletta gebruikt de Oral history methode om mondelinge geschiedenis vast te leggen 'zoals het echt was'. In langere interviews vertellen de vrouwen hun levensverhaal en geven zo context aan de geschiedenis.

Zelf filmpje insturen

Aletta wil ook jong Nederland uitdagen op zoek te gaan naar de migratieverhalen hun (groot)moeder, tante of je buurvrouw, en zo een bijdrage te leveren aan het culinair erfgoed van migrantenvrouwen. Ben jij een vrouw van tussen de 16 en 30 jaar en weet jij iemand uit jouw omgeving met een inspirerend en bijzonder migratieverhaal? Geef je dan nu op! Door jouw filmpje in te zenden, maak je kans om mee te lopen in de mediawereld met Fatusch Productions. Ervaren deskundigen en bekende mensen uit de mediawereld laten je spraakmakende interculturele mediaproducties zien. De eerste 40 inschrijvingen kunnen bovendien meedoen aan een Masterclass Oral History en de workshop Hoe maak ik een filmpje?

Kijk op www.backinabite.talktoaletta.nu voor meer informatie.

Migratieverhalen zijn een onderdeel van Nederlandse Cultureel Erfgoed!


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.