• 143.171 films
 • 7.038 series
 • 21.345 seizoenen
 • 480.840 acteurs
 • 286.401 gebruikers
 • 8.226.302 stemmen
Avatar
 

World Cinema Amsterdam

zoeken in:

World Cinema Amsterdam: nieuw filmfestival voor wereldcinema

Rialto brengt de beste films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika samen in één festival

Amsterdam heeft er een filmfestival voor wereldcinema bij: World Cinema Amsterdam.

De beste, onafhankelijk geproduceerde films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika zijn nu te zien op één filmfestival. World Cinema Amsterdam vindt plaats van 12 tot en met 22 augustus met meer dan 50 lange en korte films in Rialto en gratis openluchtvertoningen op het Marie Heinekenplein.

Programma

Mexican Landscapes

Ieder jaar stelt World Cinema Amsterdam een land uit Latijns-Amerika, Azië of Afrika centraal waar op dat moment interessante films worden gemaakt. Dit jaar is dat Mexico in het programmaonderdeel Mexican Landscapes. Op het programma staan tien lange en tien korte films. Sinds 2000 is er sprake van een revival van de Mexicaanse cinema, dankzij het werk van regisseurs als Alejandro González Iñárritu (Amores perros), Carlos Reygadas (Jápon) en Alfonso Cuarón (Y tu mamá también). Het programma bevat uiteraard ook de nieuwste films van de jongste generatie talentvolle Mexicaanse filmmakers. Een aantal van hen zal tijdens het festival aanwezig zijn.

World Cinema Audience Award

World Cinema Amsterdam kent een competitieprogramma en reikt de World Cinema Audience Award uit, een publieksprijs ter waarde van € 7.500 euro. Met dit competitieprogramma wil het festival niet-westerse filmmakers ondersteunen. De zichtbaarheid van hun films wordt vergroot bij het publiek en mogelijke filmdistributeurs. Bovendien krijgen de makers een - vaak noodzakelijk - financieel steuntje in de rug.

World Cinema Open Air

Het festival wordt van donderdag 19 tot en met zondag 22 augustus afgesloten met vier gratis toegankelijke openluchtvoorstellingen op het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. Dagelijks wordt rond 21.30 uur een selectie uit het festival vertoond.

Rialto initiatiefnemer World Cinema Amsterdam

Het initiatief voor World Cinema Amsterdam komt van Rialto in Amsterdam. De programmering van Rialto - met verschillende festivals en andere speciale programma’s - bestaat de afgelopen jaren al voor een belangrijk deel uit wereldcinema. Reden genoeg om daar een nieuw en uniek festival aan te wijden volgens Raymond Walravens, directeur Rialto:” Je ziet wel veel filmfestivals die zich richten zich op een specifiek land of werelddeel, maar één filmfestival voor de beste wereldcinema bestond nog niet in Nederland. In België heb je Open Doek, in Frankrijk Les 3 continents en in Italië het Festival Africano, Asia, America Latina”. Nederland heeft nu World Cinema Amsterdam.


In Film > Festivals en evenementen > World Cinema Amsterdam 2011:

World Cinema Amsterdam vertoont 23 Nederlandse premières

Indiase cinema in de spotlights in programma Soul of India

World Cinema Amsterdam vertoont deze zomer op haar tweede editie maar liefst 23 Nederlandse premières. Het filmfestival presenteert de beste, onafhankelijke films uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika, waaronder winnaar van de Caméra d’Or (Cannes 2011) Las acacias (Argentinië), het Indiase door crowd funding gefinancierde I Am, en het prachtige Braziliaanse drama Riscado, dat voor het eerst in Europa te zien is. In het programma Soul of India besteedt het festival extra aandacht aan onafhankelijke Indiase cinema. Tevens zullen filmregisseurs uit de hele wereld aanwezig zijn. Het festival wordt op 10 augustus geopend met de voorpremière van Gouden Beerwinnaar A Separation (Iran) en afgesloten met het Turkse Once Upon a Time in Anatolia, winnaar Grote Juryprijs (Cannes 2011). World Cinema Amsterdam vindt tot en met 21 augustus plaats in Rialto en op het Marie Heinekenplein in Amsterdam.

Tijdens het slotweekend van het festival worden de World Cinema Amsterdam Awards uitgereikt. Dit jaar dingen negen films mee naar de Jury Award, ter waarde van € 7.500. Van de Congolese misdaadfilm Viva Riva! en de Kirgizische tragikomedie The Light Thief tot het hedendaagse liefdesverhaal Medianeras (Argentinië). Alle films die vertoond worden op het festival dingen mee naar de Het Parool Audience Award (€ 7.500). Met de prijzen ondersteunt het festival de filmmakers in hun volgende filmproject.

Soul of India

Het programma Soul of India vertoont tien speelfilms en zeven korte films van de recente generatie talentvolle, onafhankelijke Indiase filmmakers. Sinds het begin van deze eeuw durven zij controversiële onderwerpen aan te snijden die Bollywood liever links laat liggen. Denk aan corruptie, religieuze spanningen en (homo)seksualiteit. Films als Harud (Autumn) van Aamir Bashir, I Am van Onir, Pairon talle (Soul of Sand) van Sidharth Srinivasan, Peepli [Live] van Anusha Rizvi en Vihir (The Well) van Umesh Kulkarni zijn opvallende voorbeelden. Zo ook de korte films Wagah van Supriyo Sen en Udhed Bun (Unravel); beide werden bekroond op het filmfestival van Berlijn.

World Cinema Amsterdam Open Air

Van 17 tot en met 20 augustus wordt het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Vier avonden lang zijn hier vier nieuwe films te zien, waaronder Tropa de elite 2, het spectaculaire vervolg op Gouden Beerwinnaar 2008 Tropa de elite, en het taboedoorbrekende Iraanse Circumstance. Vanaf 19.00 uur wordt het publiek opgewarmd met muziek en met zonsondergang, rond 21.30 uur, gaat de film van start. Toegang is gratis.

Previews 6 augustus

Voor wie niet kan wachten tot 10 augustus is er zaterdag 6 augustus al een dubbele gelegenheid voor een preview. Op het George Gershwinplein op de Zuidas (Amsterdam) wordt deze avond een Bollywoodfilm vertoond in de openlucht. Rond middernacht wordt op Nederland 2 de winnaar van de NTR Broadcast Award (World Cinema Amsterdam 2010), het Turkse Honey (Bal), uitgezonden.

www.worldcinemaamsterdam.nl

www.facebook.com/worldcinemaamsterdam

www.twitter.com/WorldCinemaAms


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 61879 berichten
 • 5062 stemmen

World Cinema Amsterdam focust deze zomer op Brazilië

Filmfestival deze editie op twee nieuwe locaties

Deze zomer vindt van 8 tot en met 19 augustus de derde editie plaats van World Cinema Amsterdam. Het festival is dé plek waar de beste, onafhankelijke films en filmmakers uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika samenkomen. De meeste van deze films beleven tijdens het festival hun Nederlandse première. Met het programma Brazilian Stories worden dit jaar de schijnwerpers gericht op Brazilië, waar een nieuwe generatie onafhankelijke filmmakers zich roert. Naast de vertrouwde hoofdlocaties Rialto en het Marie Heinekenplein worden dit jaar ook films vertoond in De Balie en in het Vondelpark Openluchttheater.

World Cinema Amsterdam

World Cinema Amsterdam vertoont meer dan veertig onafhankelijke films uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië in onder andere een uitgebreid competitieprogramma en een gratis openluchtprogramma. Zoals gebruikelijk zijn er ook ditmaal Q&A's, masterclasses, debatten en feestjes. World Cinema Amsterdam vindt plaats in Rialto en De Balie en vertoont films in de openlucht op het Marie Heinekenplein en het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam. Het festival ontvangt dit jaar twintig filmmakers en vertoont films uit onder andere Brazilië, Argentinië, Mexico, Uruguay, Indonesië, India, Turkije, Jordanië, Zuid-Afrika, Marokko en Congo. De hoogtepunten van het festival gaan op tournee door het land in World Cinema Amsterdam On Tour.

Land in focus 2012: Brazilië

Onder de noemer Brazilian Stories besteedt het festival speciale aandacht aan de recente, onafhankelijke cinema van Brazilië. Werden tot voor kort in Brazilië voornamelijk commerciële films geproduceerd, de laatste jaren roert een nieuwe generatie filmmakers zich. Zij vertellen vaak kleine, intieme verhalen of richten zich op maatschappelijke issues. Zoals A cidade é uma só? (Is It Only One City?) van Adirley Queirós, die de bizarre geschiedenis in beeld brengt van een voorstad van Brasilia, die in jaren zestig uit 'esthetische' overwegingen in zijn geheel van de ene naar de andere kant van Brasilia werd verplaatst. Of A som ao redor (Neighbouring Sounds) van Kleber Mendonça Filho, een indringend portret van de Braziliaanse middenklasse in Recife; bang voor de boze buitenwereld hebben zij zichzelf in hun wijk achter tralies en hekken opgesloten. Ook wordt het zeer succesvolle O Palhaço (The Clown) van Selton Mello vertoond, een subtiel en tragikomisch portret van een vader en zoon, beiden clown. In Brazilië trok de film ruim 1,5 miljoen bezoekers.

World Cinema Amsterdam laat ook diverse swingende en opzwepende muziekdocumentaires zien, een genre dat razend populair is in Brazilië.

Zaterdagavond 11 augustus komt in Rialto de Cachaça Cinema Club tot leven. Deze club, een maandelijkse avond met korte films en gratis cachaça, is al jaren een begrip in Rio de Janeiro. Hoogste tijd voor een Amsterdamse editie.

www.worldcinemaamsterdam.nl

Twitter: @WorldCinemaAMS of #WCA2012

Facebook: www.facebook.com/worldcinemaamsterdam


avatar van Malick

Malick

 • 9014 berichten
 • 0 stemmen

Zit genoeg interessant spul tussen maar ik wil graag Sudoeste eenmalig onder de aandacht brengen. Kan alleen bewonderd worden op het witte doek:

Net als Tarr gewoon is, heeft Nunes de film geschoten in een indrukwekkend zwart-wit. Hij heeft daarbij gekozen voor een heel opvallend, zelden gebruikt filmformaat: Super Wide Screen (3.66 : 1).Het biedt een meer dan weids uitzicht op de mysteriën van het leven.


avatar van Knisper

Knisper

 • 12971 berichten
 • 1230 stemmen

Neeeeee, Sudoeste tijdens mijn vakantie, als er een film is, die ik per se op het witte doek moet zien...

edit: Nou ja, gaat gelukkig ook nog op tour.


avatar van Malick

Malick

 • 9014 berichten
 • 0 stemmen

On Tour:

FILMHUIS DEN HAAG:

Kuma | WO 15 AUG | 19.30

(met Q&A met regisseur Umut Dağ en actrice Begüm Akkaya)

'T HOOGT, UTRECHT:

Rebelle | VR17 AUG | 19.30

Kuma | VR 24 AUG | 19.30

FORUMIMAGES, GRONINGEN:

Sudoeste (Southwest) | ZO 26 AUG | 14.00

As hiper mulheres (The Hyperwomen) | ZO 26 AUG | 16.45

Neighbouring Sounds | ZO 26 AUG | 20.45

FOCUS, ARNHEM:

Sudoeste (Southwest) | DI 4 SEPT | 21.30

Neighbouring Sounds | WO 5 SEPT | 21.30

VILLALUX, NIJMEGEN:

Neighbouring Sounds | WO 5 SEPT | 19.30

LUMIÈRE, MAASTRICHT:

Neighbouring Sounds | MA10 SEPT | 21.15

As hiper mulheres (The Hyperwomen) | DI 11 SEPT| 19.30

Sudoeste (Southwest) | WO 12 SEPT | 19.30

Dan kan ik hem ook nog een keer zien.


avatar van McSavah

McSavah

 • 9953 berichten
 • 5268 stemmen

Dat wordt dus naar Arnhem gaanavatar van McSavah

McSavah

 • 9953 berichten
 • 5268 stemmen

Shit, 4 september helemaal vergeten


avatar van Malick

Malick

 • 9014 berichten
 • 0 stemmen

Eerste competitietitels bekend:

Genomineerd zijn onder andere de openings- en de slotfilm van het festival, respectievelijk The Lunchbox en Gloria. The Lunchbox, die onlangs de Critics Week Viewers Choice Award ontving tijdens het filmfestival van Cannes, is een heerlijk feel good-verhaal uit India van debuterend regisseur Ritesh Batra. De film is vanaf 12 december dagelijks te zien in Rialto. Slotfilm Gloria, die hoofdrolspeelster Paulina García een Zilveren Beer voor Beste Actrice bij het filmfestival van Berlijn opleverde, is een prachtig portret van een gescheiden middelbare vrouw van de Chileen Sebastián Lelio.

Andere genomineerden zijn o.m. Le passé, de nieuwe film van de Iraanse Oscarwinnaar Asghar Farhadi (vanaf 8 augustus dagelijks in Rialto te zien), het Mozambikaanse Virgem Margarida (Licino Azevedo), het Cubaanse La piscina (Carlos Machado Quintela) en het Filipijnse drama Thy Womb (Brillante Mendoza). De film die het meest bij het publiek in de smaak valt, wordt bekroond met de World Cinema Amsterdam Audience Award, waaraan eveneens een bedrag van € 5000,- verbonden is.

Thy Womb (Brillante Mendoza) lijkt me een eenmalige kans!


avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

 • 18894 berichten
 • 12668 stemmen

Wel lastig dat onder het kopje "Programma 2013" die van 2012 nog staat...

Eind juli meer duidelijkheid over tijden en locties.


avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

 • 18894 berichten
 • 12668 stemmen

Malick schreef:

Thy Womb (Brillante Mendoza) lijkt me een eenmalige kans!

Helaas geen Thy Womb voor mij. Woensdag naar een concert en donderdagochtend vertrek voor een lang weekend naar Parijs. Ook allebei leuk (kuch), maar Mendoza had ik graag gezien. En ik heb hier nog wel vrijkaartjes voor het festival liggen...


avatar van Malick

Malick

 • 9014 berichten
 • 0 stemmen

Focus Uruguay en Kazachstan. Eerste titels bekendgemaakt:

- El Lugar del Hijo / The Militant (Manolo Nieto)

- El Ingeniero (Diego Arsuaga)

- Stroiteli / Constructors (Adilkhan Yerzhanov)

- Uroki Garmonii / Harmony Lessons (Emir Baigazin)

- Las Búsquedas (Jose Luis Valle)

- Iglú (Diego Ruiz)

- La Tercera Orilla / The Third Side of the River (Celina Murga)

- Club Sándwich (Fernando Eimbcke)

- Dast-Neveshtehaa Nemisoosand / Manuscripts Don't Burn (Mohammad Rasoulof)

- Gett (Ronit Elkabetz en Shlomi Elkabetz)

Alleen al voor Las Búsquedas moet ik naar Amsterdam toe!


avatar van dimi303

dimi303

 • 2830 berichten
 • 2593 stemmen

Las búsquendas zou ik ook graag willen zien en Harmony Lessons nog eens een herziening. Club sándwich had ik niet in mijn programma op mooov filmfestival.


avatar van Malick

Malick

 • 9014 berichten
 • 0 stemmen

Het programma staat online.

Zaterdag de 23ste:

14:15 - Rialto | El Lugar del Hijo

17.15 - De Balie | Las Búsquedas

19.30 - Rialto | Club Sandwich

21.30 - De Balie| A Girl at My Door

Zondag de 24ste:

14.30 - De Balie | Manuscripts don't Burn

16.45 - De Balie | Difret

19.00 - De Balie | The Owners

21.00 - De Balie | The Third Side of the River

Het volgende programma in elkaar gezet met Beavis. Wie komt er nog meer?


avatar van beavis

beavis

 • 6519 berichten
 • 12063 stemmen

mijn top 5 (uit 10 titels gezien )

Club Sándwich (2013) - 8,5

Futatsume no Mado (2014) Still the Water - 8,5

La Tercera Orilla (2014) The Third Side of the River - 7,5

Uroki Garmonii (2013) Harmony Lessons - 7,5

Dast-Neveshtehaa Nemisoosand (2013) Manuscripts Don't Burn - 7


avatar van Malick

Malick

 • 9014 berichten
 • 0 stemmen

Van de acht films die ik zag op het World Cinema Filmfestival in Amsterdam was alleen La Tercera Orilla de moeite waard. Wat best wel treurig is. Lijstje ziet er als volgt uit:

- El lugar del hijo / The Militant (★★★)

- Las Búsquedas (★★★+)

- Club Sándwich (★★★)

- Dohee-ya / A Girl at My Door (★★½)

- Dast-Neveshtehaa Nemisoosand / Manuscripts Don't Burn (★★★)

- Difret (★★½)

- The Owners (★½)

- La Tercera Orilla / The Third Side of the River (★★★½)

Zag al eerder Harmony Lessons (★★★★) en ben nog benieuwd naar Still the Water, Araf, Gett, the Divorce Trial of Viviane Amsalem, Bethlehem en A Wolf at the Door.


avatar van Malick

Malick

 • 9014 berichten
 • 0 stemmen

Cine Caribe:

Een programma vol met het beste en het mooiste uit Cuba, Jamaica, Trinidad & Tobago, de Dominicaanse Republiek, Curacao en Haïti.


avatar van Straka

Straka

 • 206 berichten
 • 562 stemmen

Drie "Rotterdam" titels, waarvan Quintela's film al te verwachten was ook zonder dit thema.

Ixcanul als opening is ook interessant nieuws.


avatar van John Milton

John Milton

 • 16161 berichten
 • 8509 stemmen

Ik had de nieuwe Asghar Farhadi wel mee willen pakken, maar ik was te laat. Die voorstelling in de Balie 21 augustus heeft nog wel kaarten beschikbaar, maar die draait helaas te laat voor mij om nog thuis te komen.

Volgend jaar iets scherper op zijn. Gaan er dit jaar geen users naar World Cinema Amsterdam?


avatar van beavis

beavis

 • 6519 berichten
 • 12063 stemmen

tuurlijk wel


avatar van McSavah

McSavah

 • 9953 berichten
 • 5268 stemmen

Heeft veel overlap met Festival Latino Americano in Rotterdam. Daar ga ik zondag wel heen.


avatar van beavis

beavis

 • 6519 berichten
 • 12063 stemmen

Competitieprogramma

Alle negen competitiefilms komen in aanmerking voor de World Cinema Jury Award, waaraan een prijsbedrag van € 5000 verbonden is. Het programma is te zien in Rialto en De Balie.

De genomineerden:

1. Jayro Bustamante voor TEMBLORES (Guatemala, 2019, 107’) openingsfilm en Nederlandse première

2. Blitz Bazawule voor THE BURIAL OF KOJO (Ghana, 2018, 80’) Nederlandse première

3. Lila Avilés voor LA CAMARISTA (Mexico, 2018, 102’) Nederlandse première

4. Sofía Quirós Ubeda voor CENIZA NEGRA (Costa Rica, 2019, 82’) Nederlandse première

5. Gabriel Mascaro voor DIVINO AMOR (Brazilië, 2019, 100’) Nederlandse première

6. Yusuf Radjamuda voor MOUNTAIN SONG (Indonesië, 2019, 76’) Europese première

7. Wang Quan’an voor ÖNDÖG (Mongolië, 2019, 100’) Nederlandse première

8. Çağla Zencirci en Guillaume Giovanetti voor SIBEL (Turkije, 2018, 95’) Nederlandse première

9. Zoya Akhtar voor GULLY BOY (India, 2019, 148’) slotfilm en Nederlandse première


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 61879 berichten
 • 5062 stemmen

Focus: De wereld in Amsterdam - Filmkrant

Filmkrant schreef:

World Cinema Amsterdam bestaat tien jaar en viert dat van 15 t/m 24 augustus in Rialto en De Balie. Naast het competitieprogramma is er zoals altijd aandacht voor Cuba. Het focusprogramma richt zich deze keer op Indonesië.


avatar van Binoche

Binoche

 • 160 berichten
 • 144 stemmen

Temblores is een sterke film (spoiler: zijn nieuwe is nog beter).

Divino Amor vond ik niet zo veel, maar heb ik ook niet onder de beste omstandigheden gezien.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.