ad
 • 139.919 films
 • 6.668 series
 • 20.229 seizoenen
 • 435.199 acteurs
 • 281.880 gebruikers
 • 8.111.115 stemmen
Avatar
 

Paperwaste tijdschrift

zoeken in:
avatar van Zero

Zero

 • 10 berichten
 • 1866 stemmen

Goedenavond.

Ik, uw trouwe moviemeter-collega, heb onlangs een tijdschrift opgericht. Zachery Glass heeft er ook een puik artikel over de VU voor geschreven. Misschien is het voor enkelen onder u wel interessant. Ter schaamteloze reclame volgt hier het persbericht.

Persbericht Paperwaste

Paperwaste is een nieuw Nederlandstalig tijdschrift, waarvan de eerste editie vanaf oktober in de winkel ligt. Deze eerste uitgave kan gezien worden als nulnummer; het is nog onzeker met welke frequentie eventuele volgende edities van Paperwaste zullen gaan verschijnen. Verkooplocaties zijn te vinden op www.paperwaste.nl, waar het blad tevens besteld kan worden. Paperwaste kost u vijf euro (exclusief verzendkosten).

WAT

Paperwaste probeert een tweeledige functie te vervullen; enerzijds probeert het kunst en kunstenaars van na de oorlog, en de invloed die zij op de kunst en cultuur van nu gehad hebben, op een bewuste wijze te belichten. Daarnaast wordt enkele nieuwe, getalenteerde woordkunstenaars de kans gegeven een bijdrage te leveren in de vorm van fictieve, literaire teksten. De eerste uitgave bevat artikelen over Lenny Bruce, The Velvet Underground, Vincent Gallo, de entree van androgyniteit in popcultuur (David Bowie, Lou Reed, Prince), de voortgang van kunst in het algemeen, en vier literaire teksten; dit alles is geschreven door negen verschillende auteurs.

Paperwaste probeert zich in de eerste plaats bewust op te stellen tegenover de ontwikkeling van de moderne kunst. Dit omdat van een hedendaagse kunstuiting enkel optimaal genoten kan worden wanneer de beschouwer zich bewust is van de voorgangers en de artistieke context. We willen mensen slimmer maken. Toch is er ook een duidelijke voorkeur van Paperwaste zelf vast te stellen; het gros van de artikelen handelt over zelfkantkunstenaars, personen die ten onder gingen aan, of te koop liepen met hun imago van sex, drugs en rock 'n roll. Ook Paperwaste streeft in deze zin een imago na intellectuele opstandigheid, met een zweem van cynisme (dit om met wat krachttermen te smijten). Dit imago komt ook, zij het op meer gelaagde wijze, naar voren in de geplaatste literaire teksten.

Een andere bindende factor van de teksten is de leeftijd van hun schrijvers; slechts twee van de negen zijn ouder dan vijfentwintig jaar. Maar deze jeugdigheid komt het blad slechts ten goede; allen zijn geselecteerd op hun uitzonderlijke schrijfkunsten en jeugdige gedrevenheid.

WIE

Initiatiefnemer van Paperwaste is de 21-jarige Dennis Schep, een student Psychologie en Taal & Cultuurstudies. De overige medewerkers vond hij in zijn indirecte kennissenkring en op het Internet, waar zij artikelen van een hoge kwaliteit publiceerden. Met de ontwerpers kwam hij in contact via de Rietveld Academie Amsterdam, waar zij enkele jaren geleden afstudeerden.

WAAROM

De redactie meent met Paperwaste een leegte in het Nederlandstalige tijdschriftaanbod te vullen, door zich in de eerste plaats te richten op de verbanden tussen moderne en hedendaagse kunst. Paperwaste wil de postmoderne leegte verdrijven met een nieuw elan, een elan van eruditie met betrekking tot heden en verleden. Overige tijdschriften richten zich vaak enkel of met name op het heden; ze plaatsen recensies van nieuwe films, nieuwe boeken en nieuwe exposities. Paperwaste keert zich niet af van dergelijke zaken, maar kijkt ook graag achterom, en probeert alles in een groter perspectief te plaatsen. En daarnaast is er natuurlijk de literaire zijde.

Financiële bijbedoelingen heeft Paperwaste niet; het gaat hen er enkel om een kwalitatief hoogwaardig tijdschrift te publiceren en een goede plaats te verschaffen binnen het huidige aanbod.

VOORTGANG

Zoals reeds vermeld is de voortzetting van Paperwaste onzeker. Een uitgever zou gewenst zijn voor eventuele volgende uitgaven, en hetzelfde geldt voor kopij. Met een van deze zaken, of met andere feedback, kunt u terecht bij [email protected]rwaste.nl.

CONTACT

www.paperwaste.nl

[email protected]


avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

 • 6767 berichten
 • 2388 stemmen

Complimenten voor het totstandbrengen van dit initiatief en veel succes met het blad. Dat artikel over androgyniteit bij popartiesten klinkt overigens erg interessant


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.