• 10.937 nieuwsartikelen
 • 162.697 films
 • 10.284 series
 • 30.010 seizoenen
 • 616.371 acteurs
 • 193.469 gebruikers
 • 8.998.401 stemmen
Avatar
 

Atatürk en andere Turkse helden

zoeken in:
avatar van Diesel

Diesel

 • 9412 berichten
 • 0 stemmen

Discussies over Atatürk etc. in dit topic graag.


avatar van Diesel

Diesel

 • 9412 berichten
 • 0 stemmen

WhiteWizard schreef:

- Waar blijft de antwoord op mijn belangrijkste vraag? Die luidde als: Waarom maken we die man zo groot terwijl onze mooie Turkse cultuur nog vele andere grote namen kent die net zoveel als hem verdiennen om tegen op gekeken te worden!

Hier kan ik je enigzins gelijk in geven. De Turkse geschiedenis kent inderdaad belangrijkere figuren dan Mustafa Kemal Atatürk, zoals Fatih Sultan Mehmet (Mehmet II.) of Yavuz Sultan Selim om maar even wat op te noemen, waarom deze figuren niet even veel aandacht krijgen als Atatürk is mij ook een raadsel maar dat Atatürk al het aandacht die hij krijgt verdiend is zeker, daar is in ieder geval geen twijfel over mogelijk. Maar het is inderdaad erg sneu dat andere belangrijke Turkse helden niet de aandacht krijgen die ze verdienen, een standbeeld van Fatih Sultan naast elke standbeeld van Atatürk zou zeker niet gek zijn.

WhiteWizard schreef:

- Ik vind dat jullie ook wel mogen beginnen met lezen over andere dingen dan over ataturk.

Ik lees al boeken over de Ottomaanse rijk sinds m'n 13e.

(ben nu bijna 18 jaar)

WhiteWizard schreef:

Dus kom op laten we fris blijven denken en zeggen dat (ook ik), dat ataturk wel iets heeft betekent voor ons land door een goed opstand te organiseren tegen de machten die Turkije op dat moment bezetten en zo mede heeft bijgedragen aan de onafhankeijkheid van Turkije. Maar laten we altjeblieft ook niet veregten dat de Turkse geschiedenis nog tal van zulke personen kent. En laten we dus ook toegeven dat ataturk wel heel erg word overdreven in Turkije en dit kan je weten als je in Turkije op school hebt gezeten...

Atatürk wordt niet overdreven, er wordt simpelweg te weinig aandacht besteed aan andere Turkse helden. Tot slot, ik weet niet of je het expres doet maar zou je Atatürk's naam alsjeblieft met een hoofdletter kunnen schrijven?


avatar van Justice4All

Justice4All

 • 2152 berichten
 • 457 stemmen

Als ik in elke hoek van een straat in Turkije een buste of een beeld zie van Atatürk of binnenshuis een foto of een schilderij, denk ik ook dat het een beetje overdreven gedaan is/word door Turken.

Trouwens het is niet Atatürk's schuld dat er over heel Turkije een beeld of buste staat. Het lijkt wel afgoderij. Het is gewoon ontstaan door het Turkse overheid of turkse volk zelf.


avatar van Anatolia

Anatolia

 • 2666 berichten
 • 1511 stemmen

Ik denk dat dit ook best gewoon in de reeds bestaande Turkije-topic kan.

In afwachting van een verplaatsing door Jordy, is hier mijn reactie:

WhiteWizard schreef:

Ow ja w8 effe Hier iets:

- Okay ik heb gelezen over Ataturk

- En okey ik heb nu duidelijk een beter beeld over hem maar, niet zo denderent verbeterd.

Al vind ik het erg opvallend dat je in zo'n korte tijd genoeg hebt kunnen lezen over Atatürk, vind ik dit inderdaad en wat 'beschaafdere' reactie.

Hij blijft een alcoholist.

Toch blijft dit een verschrikkelijk onnodige en domme opmerking. Dit zijn persoonlijke zaken, waarover wij niets over kunnen en mogen zeggen.

Waar blijft de antwoord op mijn belangrijkste vraag? Die luidde als: Waarom maken we die man zo groot terwijl onze mooie Turkse cultuur nog vele andere grote namen kent die net zoveel als hem verdiennen om tegen op gekeken te worden!

Wie de 'grootste Turk allertijden' is, is een subjectieve discussie. Daarom ga ik daar niet op in.

Wel geef ik je gelijk als je zegt dat er sprake is van een verschrikkelijk overdreven 'verering' van Atatürk. Maar je kunt het de beste man niet aanrekenen dat er overal standbeelden van hem geplaatst worden. Het is het Turkse volk dat liever naar vorm dan naar inhoud kijkt.

Het is Sinan Çetin die in zijn film Kadir Inanir voor de buste van Atatürk laat uithuilen, om te kunnen scoren bij het publiek.

Het zijn de corrupte politici die een potret van Atatürk achter zich op de muur hangen, om hun misdrijven te 'bedekken'.

Het is de erfenis van generaal Kenan Evren (leider van de staatsgreep van 1980, die vele onredelijke wetswijzingen tot gevolg had) die zorgt voor de ondemocratische en manipulatieve situaties, gebruikmakend van de naam van Atatürk.

Het zijn de islamitische fundamentalisten die Atatürk als een soort tegenstander van God zien en zo een zwart-wit beeld creëren bij hun aanhang (je bent voor God of je bent voor die 'alcoholistische atheïst').

Dit allemaal kun je de beste man niet aanrekenen, om het simpele feit dat de beste man al bijna 70 jaar geleden is gestorven (na zijn taak met vlag en wimpel vervuld te hebben).

Want, waarom zou hij gekozen hebben voor de Republiek als staatsvorm? Waarom geen voortzetting van de monarchie? Waarom geen communisme, ondanks de vele overeenkomsten tussen het socialisme en het beleid dat hij voerde? Waarom geen dictatoriaal regime? Hij had er de kans voor. Waarom heeft hij het dan niet gedaan?

Dus conclusie: ja, natuurlijk spreek ik het niet tegen dat er een dwaze (bijna Noord-Koreaanse) verering gaande is. Ja, natuurlijk erken ik dat er ook andere helden en grote namen zijn geweest in de Turkse geschiedenis. Maar ik ga geen discussie beginnen over de vraag wie er de 'meeste' aandacht verdient... Dat is onzin, dat is kinderachtig...

Ook vind ik nog steeds dat je gewoon te lichtjes doet over de Bevrijder, de Revolutionair Mustafa Kemal Atatürk. Je hebt nog niet genoeg gelezen. (Ik ook niet)

Ter afsluiting:

ATATÜRK'TEN SON MEKTUP

Siz beni halâ anlayamadiniz .

Ve anlamayacaksiniz çaglarca da...

Hep tutturmus "Yil 1919, Mayis'in 19'u" diyorsunuz.

Ve eskimis sözlerle beni övüyor, övüyorsunuz .

Mustafa Kemâl'i anlamak bu degil,

Mustafa Kemâl ülküsü, sadece söz degil.

Birakin o altin yapragi artik,

birakin rahat etsin anilarda sehitler.

Siz bana, neler yaptiniz ondan haber verin.

Hakkindan gelebildiniz mi yoklugun, sefaletin ?

Mustafa Kemâl'i anlamak yerinde saymak degil.

Mustafa Kemâl'in ülküsü, sadece söz degil.

Bana, mustular getirin bir daha,

uygar uluslara esit yeni buluslardan..

Kuru söz degil, is istiyorum sizden anladiniz mi ?

Uzaya Türk adini Atatürk kapsülüyle yazdiniz mi ?

Mustafa Kemâl'i anlamak avunmak degil,

Mustafa Kemâl ülküsü, sadece söz degil.

Halâ, o, acikli agitlar dudaklarinizda,

halâ oturmus, 10 Kasimlarda bana agliyorsunuz .

Uyanin artik diyorum, uyanin, uyanin !

Uluslar, fethine çikiyor, uzak dünyalarin..

Mustafa Kemâl'i anlamak gözboyamak degil,

Mustafa Kemâl ülküsü, sadece söz degil..

Beni seviyorsaniz eger ve anliyorsaniz ;

laboratuvarlarda sabahlayin, kahvelerde degil.

Bilim agartsin saçlarinizi.. Kitaplar..

Ancak, böyle aydinlanir o sonsuz karanliklar...

Mustafa Kemâl'i anlamak aglamak degil,

Mustafa Kemâl ülküsü, sadece söz degil.

Demokrasiyi getirmistim size, özgürlügü..

Görüyorum ki, halâ ayni yerdesiniz, hiç ilerlememis,

birbirinize düsmüssünüz, halka egilmek dururken.

Hani köylerde isik, hani bolluk, hani kaygisiz gülen ?

Mustafa Kemâl'i anlamak itismek degil,

Mustafa Kemâl ülküsü, sadece söz degil.

Arayi kapatmanizi istiyorum uygar uluslarla.

Bilime, sanata varilmaz rezil dalkavuklarla.

Bu vatan, bu canim vatan, sizden çalismak ister,

paydos övünmeye, paydos avunmaya, yeter, yeter !

Mustafa Kemâl'i anlamak aldatmak degil,

Mustafa Kemâl ülküsü, sadece söz degil...

Halim Yagcioglu

Misschien dat er nog een vertaling volgt.


avatar van Diesel

Diesel

 • 9412 berichten
 • 0 stemmen

Anatolia schreef:

Misschien dat er nog een vertaling volgt.

Dat wordt erg moeilijk...


avatar van Anatolia

Anatolia

 • 2666 berichten
 • 1511 stemmen

Nou ja

Het komt er op neer dat dichter Halim Yagcioglu een 'Laatste Brief Van Atatürk' (de titel) heeft geschreven, waarin hij vertelt wat Atatürk eigenlijk zou verwachten van zijn volk, namelijk: geen woorden maar daden, geen vorm maar inhoud.

En dat dan in mooiere en meer gedetailleerde woorden


avatar van speedy23

speedy23

 • 18945 berichten
 • 14043 stemmen

Diesel schreef:

(quote)
Dat wordt erg moeilijk...

Hopelijk volgt er een vertaling...


avatar van chiquita

chiquita

 • 1109 berichten
 • 1683 stemmen

WhiteWizard schreef:

Dus kom op laten we fris blijven denken en zeggen dat (ook ik), dat ataturk wel iets heeft betekent voor ons land door een goed opstand te organiseren tegen de machten die Turkije op dat moment bezetten en zo mede heeft bijgedragen aan de onafhankeijkheid van Turkije. Maar laten we altjeblieft ook niet veregten dat de Turkse geschiedenis nog tal van zulke personen kent.

Bovenstaande zin geeft aan dat je bij het woord 'held' in termen van oorlog denkt. Daar draait de bewondering van Atatürk niet om. Zijn daden onderscheiden zich daarom ook van andere 'helden', omdat het niet op één vlak gericht was. Hij heeft permanent een hele samenleving radicaal veranderd. Of je het een goede of foute zaak vindt, het is bewonderenswaardig. Als je een boek openslaat over elite-persuasion, social-engineering of modernisering wordt het Kemalisme ter voorbeeld en als basis gebruikt.

Ik denk dat jouw irritatie veeleer berust op Atatürk zelf en het feit dat zijn naam gelijk staat aan 'breuk met het verleden' en modernisering, dan dat we grote namen uit het verleden vergeten zouden zijn. Volgens mij slaak je een diepe zucht omdat de nieuwe Turkse natie zich niet identificeert met het Ottomaanse verleden, maar met de Kemalistische fundamenten.

Bewondering voor deze man door de staat of de natie is logisch te verklaren. Binnen het kader van politiek nationalisme is Atatürk het daadkrachtigst geweest. Let op, ik zeg daadkrachtig. Dat heeft niets met subjectieve oordelen te maken. Het Kemalisme heeft Turkije doen overleven in de eeuw van het nationalisme, in het tijdperk van Westerse dominantie. Ik kan je daar meer over vertellen, mocht je willen. Afgezien hiervan is niemand in wetenschappelijke kringen de Tanzimat vergeten of namen als Ziya Gökalp, Tekin Alp en Ahmet Cevdet. Atatürk heeft de klus niet in z’n eentje geklaard, maar natiestaten hebben nou eenmaal behoefte aan symbolen. Aangezien hij in staat was één moderniseringsideologie te vormen en aan hoofd stond van hervormingen e.a. in een voor de (moderne) wereld ongezien korte tijd, is het derhalve een behoorlijk logische gevolgtrekking dat hij symbool staat voor de jonge Turkse republiek.

Dat hij gebruikt wordt voor dubieuze doeleinden is een ander verhaal. Dat mensen hem excessief vereren of de grond inboren is persoons- en/of politiekgebonden. Dat een gehele natie enkel hem weet te vereren komt voort uit onwetendheid, net zoals het feit dat bepaalde groeperingen hem de grond inboren.


avatar van Anatolia

Anatolia

 • 2666 berichten
 • 1511 stemmen

chiquita schreef:

Bovenstaande zin geeft aan dat je bij het woord 'held' in termen van oorlog denkt.

Inderdaad, daar was ik vergeten op in te gaan

Ik vraag me daadwerkelijk af welke namen je zult noemen als er naar Turkse helden gevraagd wordt, WhiteWizard...

Speedy: Ik heb die 'brief' proberen te vertalen, maar als ik het nu overlees lijkt het in het Nederlands gewoon nergens op. Dus neem maar genoegen met bovenstaand samenvattinkje


avatar van Anatolia

Anatolia

 • 2666 berichten
 • 1511 stemmen

Nou vooruit dan speedy, omdat jij het bent.

Maar lees dit niet als een gedicht (want zo klink het niet). Lees het gewoon, zoals de titel zegt, als een 'brief'.

Laatste Brief Van Atatürk

Jullie hebben me nog steeds niet begrepen.

En jullie zullen me ook nooit gaan begrijpen.

Alsmaar wordt er gezeurd over "De 19e Mei van het jaar 1919".*

Alsmaar word ik de hemel ingeprezen met afgezaagde woorden.

Mustafa Kemal begrijpen doe je niet zo.

Het Mustafa Kemal-ideaal bestaat niet alleen uit woorden.

Laat die gouden bladzijde nou eens rusten.

Laat de martelaren voortleven in de herinneringen.

Vertel jullie me maar eens wat je hebt bereikt.

Hebben jullie de armoede en ellende al overwonnen?

Mustafa Kemal begrijpen doe je niet door pas op de plaats te maken.

Het Mustafa Kemal-ideaal bestaat niet alleen uit woorden.

Zend me wederom geluksbodes,

van uitvindingen gelijk aan die der beschaafde volkeren.

Geen droge woorden, maar arbeid wil ik zien!

De Turkse naam moet in de ruimte gegrafeerd staan!

Mustafa Kemal begrijpen doe je niet door slechts jezelf te troosten.

Het Mustafa Kemal-ideaal bestaat niet alleen uit woorden.

Nog steeds hebben jullie die klaagliederen op jullie lippen,

Nog steeds zitten jullie op elke 10 November te treuren om mij.**

Word nu eens wakker, zeg ik, word wakker!

Volkeren gaan al op ontdekkingstochten naar verre werelden!

Mustafa Kemal begrijpen doe je niet door mensen te misleiden.

Het Mustafa Kemal-ideaal bestaat niet alleen uit woorden.

Indien jullie echt van me houden en me begrijpen;

overnacht dan in labaratoria in plaats van koffiehuizen.

De wetenschap en boeken moeten jullie haren doen vergrijzen...

Slechts zo kan er een eind komen aan die eindeloze duisternis.

Mustafa Kemal begrijpen doe je niet door dag en nacht te huilen.

Het Mustafa Kemal-ideaal bestaat niet alleen uit woorden.

Ik bracht jullie democratie, ik bracht jullie de vrijheid...

Maar ik zie dat jullie geen stap zijn vooruitgegaan,

In plaats van naar het volk te luisteren, liggen jullie met elkaar overhoop.

Waar is het licht in de dorpen? Waar is de welvaart, waar is het zorgeloze gelach?

Mustafa Kemal begrijpen doe je niet door elkaar tegen te werken.

Het Mustafa Kemal-ideaal bestaat niet alleen uit woorden.

Ik wil dat jullie de afstand met de beschaafde volkeren overbruggen.

Wetenschap en kunst kun je niet bereiken met verderfelijke strooplikkers.

Het moederland, dit mooie moederland, verwacht arbeid van jullie!

Genoeg met al het gepoch, genoeg met al dat getroost, genoeg!

Mustafa Kemal begrijpen doe je niet door elkaar te bedotten.

Het Mustafa Kemal-ideaal bestaat niet alleen uit woorden.

-- Halim Yagcioglu

*19 Mei 1919 zette Mustafa Kemal voet aan wal in Samsun (bij de Zwarte Zee) om aanvang te geven aan het Anatolische verzet tegen de bezetters (die na WO I het Ottomaans grondgebied onder elkaar hadden verdeeld, inclusief het tegenwoordige Turkije).

**10 November 1938 overleed Atatürk. Elk jaar wordt er op die dag in heel Turkije om 9:05 uur een minuut stilte gehouden.


avatar van speedy23

speedy23

 • 18945 berichten
 • 14043 stemmen

Prachtig. Alhoewel ik van de Turkse cultuur niet veel weet is het simpel om deze 'brief' te begrijpen.

Atatürk moet verschrikkelijk veel betekend hebben voor de moderne Turkse staat...


avatar van WhiteWizard

WhiteWizard

 • 37 berichten
 • 46 stemmen

Hertelijk bedankt voor die gedicht Anatolia... Maar ik ben degene die dit allemaal wel begrijpt, maar Turkije waarschijnlijk nog niet, hun zouden dat moeten lezen. Die man (M. K. Ataturk) had iets heel anders voor ogen dan Turkije nou is. Maar die zo gastvrije volk van mij begrijpt dat niet. Als iedereen in Turkije deze gedicht nou is zou lezen en BEGRIJPEN dan zou Turkije tegenwoordig heel anders zijn.

Jullie denken nou waarschijnlijk:'Wat is die WhiteWizard nou opeens van mening verandert, vergeleken met zijn eerste bericht'!!

Maar ja ik ben niet zo'n houtblok (YOBAZ!!) die niets nieuws wilt leren en zoals jullie zien als iemand mij iets verteld dat ergens op slaat zal ik daar niet weer mijn mond over opentrekken zonder dat ik er zelf eerst over nadenk...

VOORAL na het lezen van die gedicht is het mij helemaal duidelijk geworden dat Ataturk helemaal niet was wat ik dacht dat hij was. Hij wilt niet dat wij overal in Turkije zijn standbeeld neerzetten, hij wilt dat overal in Turkije scholen open zodat de jeugd niet verloren gaat. Hij wilt NIET dat de vrouwen thuis schoon gaan maken, dat de mannen tot laat in de avond gaan kaarten en dat de kinderen maar wat rond zitten te lopen.

Maar jah wat doet onze volk die zet wel overal heel knap een standbeeld neer maar voegt geen daden toe aan hen woorden!!!

En wat ik nu ook weet is dat die persoon die ik zo haatte in mijn eerste bericht niet Ataturk is maar de mensen die ons cultuur kapot maken terwijl ze claimen dat ze de iedeen van Ataturk uitvoeren.

En jullie moeten mij vooral niet zien als een persoon die liever kiest voor een monarchie zoals dat was in de Ottomaanse rijk, ik ben immers slim genoeg om in te zien dat een monarchie in de moderne wereld van tegenwoordig niet functioneerd.

De Islam werd de hele tijd bij deze discussie betrokken dus ik daar graag nog wat over zeggen.:

--Ten eerste ik ben het met 95-98% met Dr. Yasar Nuri Ozturk eens wat hij zegt over de Islam.

-- Ik haat het dat mensen (vooral in de Turkse gemeenschap is het me opgevallen) die het geloof zo moeilijk mogelijk maken als ''grote mensen'' worden gezien.

-- Ik vind het nonsens dat Turkse kinderen naar de moskee gaan om Arabische te leren lezen waar ze toch niets van begrijpen.

--Ik heb niet alles maar wel wat happen gelezen uit de koran (IN HET TURKS) dat ik weet dat dikwijls de meeste mensen de Islam niet beleven zoals het zou moeten.

--Al-Quade en al dat soort mensen opereren met de naam Jihad, maar ze doen juist dingen die als Haram (een zonde) worden beschouwd in de Koran.

Okey en nu ben ik moe en ga ik slapen

Daag en Selamun-aleykum.


avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

 • 3637 berichten
 • 2110 stemmen

Hij blijft een alcoholist.

Dat Clinton een blowjob had gekregen maakte hem er ook niet slechter op.

Het zijn de islamitische fundamentalisten die Atatürk als een soort tegenstander van God zien en zo een zwart-wit beeld creëren bij hun aanhang (je bent voor God of je bent voor die 'alcoholistische atheïst').

Klopt.


avatar van ekkie

ekkie

 • 6 berichten
 • 3 stemmen

maar komt er een film over ataturk. zijn er plannen over paar jaar geleden wel toen zou antonoa banderes hoofdrol spelen maar dat ging niet door


avatar van Anatolia

Anatolia

 • 2666 berichten
 • 1511 stemmen

Is dat een vraag of een bevestiging?


avatar van jassonn

jassonn

 • 5303 berichten
 • 3133 stemmen

Een vraag.


avatar van Anatolia

Anatolia

 • 2666 berichten
 • 1511 stemmen

Zie dan hier.

(scrollen naar mijn bericht, ongeveer in het midden)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.