• 9.376.689 stemmen

Met onder meer: Rick Engelkes, Sheena Tchai en Dave Mantel

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 21 augustus 2014

Plot De Overgave

Eva is een leuke eigenzinnige jonge vrouw. Ze werkt in een café en haar droom is zangeres worden. Op een dag vraagt de beroemde acteur Erik of ze samen met hem de hoofdrol wil spelen in een film. Er is nog geen script, alleen het boek De Overgave van Floor. Wil ze samen met hem kijken hoe ze samen de twee personages in het boek zouden kunnen gaan spelen? Dat is het begin van hun onstuimige relatie, waarbij ze steeds verder op zoek gaan naar hun eigen fantasie, verleiding en over hun grenzen gaan…

avatar van Stephan

Stephan

BDSM is een complexe wereld waarin veelal perfectionistische mensen, die vaak veel verantwoordelijk hebben, d.m.v. hun seksualiteit op een ander level komen waarin ze zichzelf (her)ontdekken. Als je je als vrouw over wil geven is dat meestal een bewuste keuze. Vaak een keuze die je goed moet kunnen verantwoorden, tegenover jezelf, maar ook tegenover je naasten.

Neem de film "SM rechter". Dat zit qua genre in de lijn van deze film. Daarin is de vastberadenheid en het "niet anders kunnen" van de personages goed weergegeven. Die film heeft dan ook terecht meerdere prijzen gewonnen.

Ik ken de boeken van 50 shades of Grey niet (wat losse passages daargelaten) maar "De Overgave van Floor" heb ik uiteraard wel gelezen. En met plezier. Hoewel ikzelf niets met de wereld van bdsm heb kon ik met wel degelijk verplaatsen in het personage Floor. De erotische experimenten en bijbehorende onzekerheden opgevolgd door euforie waren prikkelend om te lezen. De scènes zijn behoorlijk expliciet omschreven en het boek straalt een behoorlijk dosis lef uit.

In het boek is Floor ook een sterke vrouw die perfect verwoordt waarom ze door deze nieuwe wereld in vervoering raakt. Haar aanvankelijke aarzeling, stoer willen blijven maar toch geïntrigeerd raken is geloofwaardig geschreven.

In de film is de hoofdpersoon een zwakke vrouw die zich laat misbruiken en niet de kracht heeft om voor zichzelf keuzes te maken. De erotiek is helaas ook non-existent. Niet alleen visueel maar ook narratief. Men zegt wel eens dat vrouwen liever seks lezen en mannen het willen zien. Maar ook bijvoorbeeld in audio had er veel meer gedaan kunnen worden. Nu valt er in de fantasieomschrijvingen in de film ook geen spannend woord te ontdekken.

Het gebrek aan "lef" in deze film maakt het een triest geheel. Maak je een film over BDSM dan zul je in ieder geval 'iets' moeten laten zien om uit te leggen "what the fuzz is about". Ik denk dat de casting keuze dit al op voorhand onmogelijk heeft gemaakt. Extra lullig ook dat uitgerekend de grote rem op de "lef factor" achteraf zegt teleurgesteld te zijn... Duh...

Mijn keuze zou zijn geweest om geheel uit de BN hoek te blijven. Commercieel vast lastig, maar dit schiet dus ook het doel compleet voorbij.

Nee... ik vind het jammer voor Paul die ik een prima vent vind maar ik vrees, gezien de reacties, dat de NL film en met name dit genre, weer een knauw gekregen heeft. En dat is jammer.

avatar van macaidwin

macaidwin

Ik vond de film niet zo slecht, ieder z'n smaak natuurlijk. Leuke meid, die Sheena (Eva in de film), gelukkig niet superslank, mooi vrouwelijk.

Het verhaal had wat meer pit kunnen hebben, dat wel.

avatar van otherfool

otherfool

OK, ik geef me aan je over, maar dan wil ik nu wel businessclass een weekendje naar de zon

Tergend trage en doodsaaie bedoening die zelfs de meest geduldige kijker danig op de proef stelt. Ellenlang gemier-in-cirkeltjes over de heimelijke verlangens van de gemiddelde huisvrouw om zo een graantje mee te pikken van het 50 Shades succes, maar de uitvoering in De Overgave is zo belabberd en zonder ook maar enige spanningsboog (zowel qua erotiek als verhaal) dat de film terecht werd neergesabeld door pers en genegeerd door publiek. Warrige opbouw, irritant repeterende muziek, een vervelende overdadige voice-over en bovenal hopeloze dialogen en onbeholpen karakters in de bijrollen maken hier een ouderwetse flop van.

avatar van blurp194

blurp194

Meh, wat een drama.

Ernstige miscast van Engelkes en Mantel. Daardoor komt de onbekende Sheena Tchai er in vergelijking wel erg goed uit. Camerawerk is eigenlijk niet onaardig, en ook een paar aardige locaties. Maar waar het misgaat is in het trekkerige verhaal - ik wil dat anderhalve uur terug. En dan die dramatische soundtrack nog.

avatar van mrklm

mrklm

Sheena Tchai maakt een opvallend acteerdebuut in dit erotische drama. Ze speelt uitstekend de rol van de zelfstandige, aantrekkelijke, sexy en charmante Eva, die door acteur Erik [Rik "Dokter Simon" Engelkes] gevraagd wordt om samen met hem te spelen in de verfilming van een erotisch boek dat geïnspireerd is op '50 shades of grey'. Maar zal Eva zich volledig kunnen overgeven aan haar tegenspeler?

Door vooraanstaande critici dusdanig neergesabeld dat deze film vrijwel nergens te zien was. En ja, het verhaal is wat traag en het camerawerk op een aantal punten in de eerste helft van de film ronduit slordig, maar er is voldoende mysterie om de interesse vast te houden. Het acteerwerk van Carly Wijs en Kees Boot als Eriks 'partners' enerzijds en Dave Mantel als Eva's opvliegerige criminele 'kennis' is ook prima. Gezien het bronmateriaal wisten de makers waarschijnlijk van tevoren dat ze geen Citizen Kane zouden afleveren, maar al met al weet Ruven hier het best van te maken. En Sheena Tchai hoop ik vaker op het witte scherm te mogen aanschouwen!

avatar van Noodless

Noodless

Wat een belachelijke score hier...neen, zo slecht is de film zeker niet.
En dat is vooral te danken aan de charmante, aantrekkelijke Sheena Tchai die een leuke sexy prikkelende dame speelt. Het verhaal stelt niet veel voor, gewoon een romantisch verhaaltje gekruid met wat lichte erotische scènes. Op zich niks mis mee, het kijkt allemaal wel vlotjes weg. Het verhaal laat de kijker lang in het ongewisse: is de hele opzet gewoon een spel of toch de werkelijkheid of een film in een film of misschien nog iets anders?
En de gedachte achter de vraag waarom zoveel vrouwen het boek lezen en dat ze niet kunnen duiden waarom ze het goed vinden en daarbij de link naar acteur Erik ( Rick Engelkes ) houdt de film voldoende interessant, al moet je hier nu ook niet teveel van verwachten. Het is vooral Sheena Tchai die de film nog enigszins redt. 5/10