• 9.176.546 stemmen

Sibirska Ledi Magbet (1962)

Drama / Mystery | 93 minuten

Genre: Drama / Mystery

Alternatieve titels: Siberian Lady Macbeth / Lady Macbeth in Siberië / Fury Is a Woman

Oorsprong: Joegoslavië

Geregisseerd door: Andrzej Wajda

Met onder meer: Ljuba Tadić, Olivera Marković en Kapitalina Erić

Gesproken taal: Servisch

Plot Sibirska Ledi Magbet

Katerina Izmajlowa is een jonge, onvoldane koopmansvrouw. Ze verleidt een meer dan viriele knecht en doodt met hem haar schoonvader en haar man. Wanneer plots een kind als erfgenaam opduikt vermoordt ze dat ook. Maar dan valt ze in de handen van het gerecht.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Flavio

Flavio

Wajda week voor de verfilming van de Russische novella noodgedwongen uit naar Joegoslavië, aangezien de verfilming van Russische literatuur onmogelijk was in Polen destijds, en hoewel hij zelf niet tevreden is over de film vond ik het best geslaagd.

Het is een tragisch verhaal over een ongelukkig getrouwde vrouw die nergens voor terugdeinst om bij haar geliefde te kunnen zijn, om vervolgens bedrogen te worden door diezelfde geliefde. Markovic is sterk als de 'Lady Macbeth', in kwestie, met de juiste dosis vurigheid en ook wel nietsontziendheid die ze uitstraalt. Soms gaat het verhaal wat te snel, zo wordt haar man wel erg snel omgelegd, en de scène dat tientallen mensen het huis binnendringen en de moordenares niet opmerken die naast een open deur staat had niet de gehoopte impact. Ook heeft Wajda best een punt dat hij meer van de reis naar Siberië had kunnen laten zien, en het verhaal van de ongelukkige geliefden daarin had verwerkt, dat had wel meer tot de verbeelding gesproken.

Toch had dit ook wel wat, en met name de eerste helft en de laatste 10 minuten zijn goed. Het verhaal is in 2016 nog verfilmd met Florence Pugh, die is volledig langs me heen gegaan maar lijkt ook wel interessant..