• 9.372.301 stemmen

Met onder meer: Ge Zhijun

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 27 juli 1995

Plot Ermo

De berooide Ermo wil voor haar zoon een televisie kopen. Zij werkt desnoods de hele nacht door en verkoopt zelfs haar eigen bloed om haar waardigheid als moeder te bewijzen.

avatar van lngrid

lngrid

Tijdens een filmnacht gezien. Erg om gelachen. Na het zien van deze film ken je gegarandeerd één chinese zin: "gedraaide mie te koop!" (ben het nu helaas weer vergeten).

Verder wordt een huis vergeleken met een kip en een tv met een ei.

Misschien waren we gewoon een beetje melig, maar dit soort uitspraken hebben het nog wel een tijdje volgehouden bij het clubje dat hem toen gezien had.

Ik weet ook helemaal niet of de film wel komisch bedoeld is. Zou hem nog eens moeten zien.

avatar van xenne

xenne

aardige film die ons laat meegenieten van plattelandsleven in noord-china. de cast is goed, in 't bijzonder de hoofdrolspeelster. de boodschap van de film is ook duidelijk, maar wordt eerder subtiel overgebracht.

avatar van Baggerman

Baggerman

Deed me wel èrrug denken aan 'the story of Qui Ju' . Volgens mij heeft Li Gong al tien keer eerder zo'n eigenwijs Chinees viswijf gespeeld! Daardoor komt deze film als niet erg bijzonder op mij over.

Toch kijkt de film nog wel lekker weg.

Wel geinig vond ik dat de tv na aanschaf nergens in het kleine huisje paste!

Edit: ik zie net dat de film ouder is dan ik dacht! Maar ik vind de film nog steeds niet erg bijzonder...

avatar van valerio2003

valerio2003

Die scene met die anti-rimpelcreme vind ik echt geinig en ondanks dat dit een drama moest zijn,vind ik het ook wel een komedie.

avatar van Malick

Malick

Hoofdpersoon Ermo wil voor haar zoon een televisie kopen. Het moet wel een grotere televisie zijn dan haar buurvrouw heeft. Ze werkt dag en nacht en verkoopt tussendoor ook nog haar eigen bloed. Ze raakt bevriend met de buurman die haar helpt. Er bloeit wat tussen de twee maar dat komt ook snel ten einde. Zelf raakt ze vervreemd van haar eigen man die niet werkt.

ERMO ging in 1994 al op het festival van Locarno in première en won daar de prijs van de internationale filmkritiek.

Wat je vooral krijgt te zien is het harde leven op het platteland. Het is geen pretje. Langzaam veranderd de stad naar een kapitalistische samenleving zoals wij dat in westen al langer kende. Het is dan ook duidelijk dat het consumentisme (de TV) hier een belangrijke rol in speelt. Toch kon de film niet overtuigen. Dat vooral kwam door de voorspelbaarheid en de manier hoe het verhaal vertelt word. Verder valt er op cinematografische gebied niets te ervaren en is het puur dat het verhaal vertelt moet worden.