• 9.374.052 stemmen

Hunt vs Lauda: F1's Greatest Racing Rivals (2013)

Documentaire | 59 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Matthew Whiteman

Met onder meer: Daniel Audetto, Alastair Caldwell en Ed Stoppard

Plot Hunt vs Lauda: F1's Greatest Racing Rivals

De rivaliteit tussen de onstuimige Britse coureur James Hunt en de technisch begaafde Oostenrijker Niki Lauda in de Formule 1 halverwege de jaren '70 ontaardt in een spannende race in 1976 tijdens het wereldkampioenschap in Japan. Deze documentaire toont zowel archiefbeelden als interviews met de mensen die het allemaal hebben meegemaakt.

Zichzelf - Narrator (stemrol)

Zichzelf - Ferrari F1 Team Manager, 1976

Zichzelf - McLaren F1 Team Manager, 1976

Zichzelf - Just Marketing International

Zichzelf - James Hunt's Sister

Zichzelf - BBC Radio F1 Commentator, 1976

avatar van Metalfist

Metalfist

Rush, maar dan met echte beelden

In 2013 werd ik weggeblazen door een toen nog relatief onbekende film genaamd Rush. Indertijd de nieuwste creatie van Ron Howard en hij bracht het verhaal van 2 legendarische formule 1 racers geweldig in beeld. Vreemd genoeg was Howard dat jaar niet de enige die bezig was met een film over Hunt en Lauda, want Matthew Whiteman maakte deze documentaire rond het onderwerp.

Die werd echter een stuk minder populair (wat ook te wijten is aan het feit dat deze geen bioscoop release kreeg), maar had een paar dagen geleden een release op Canvas. Ik blijf wat met een gemengd gevoel zitten. Hunt vs Lauda is een interessante documentaire over een interessant onderwerp. Het probleem zit hem er echter in dat eenmaal je Rush hebt gezien, je eigenlijk heel de documentaire hebt gezien. Ik had gehoopt dat Whiteman iets dieper in ging gaan op het verleden van beide racers bijvoorbeeld, maar hij houdt het puur op dat ene seizoen. Ik blijf het dan ook ergens vreemd vinden dat er juist in 2013 (weliswaar 20 jaar na de dood van Hunt) er zowel een film met acteurs als een documentaire wordt uitgebracht die nagenoeg hetzelfde vertellen.

Met als enige verschil weliswaar dat de focus hier iets meer ligt op de twee team managers. In Rush kon alles met betrekking tot James Hunt in beeld gebracht worden omdat het toch met een acteur werd gedaan en hier is dat wat lastiger natuurlijk. Niki Lauda komt weliswaar ook wel eens een paar keer aan bod, maar het zijn toch vooral Daniel Audetto (Ferrari) en Alastair Caldwell (McLaren) die uitleg geven. Interessante kerels die elkanders bloed konden drinken in die tijd, iets wat je nog altijd een beetje voelt wanneer het over bijvoorbeeld de breedte van de McLaren auto gaat, en het resulteert in een vermakelijke documentaire.

Dat is dan ook het sleutelwoord aan deze Hunt vs Lauda: vermakelijk. Een documentaire uit de tijd dat heel het formule 1 nog een cheating death principe had (het publiek staat toch ook echt wel gevaarlijk dicht soms) en een seizoen dat alle elementen bevat van een soap. Interessant wel om te zien ook wat voor een goed werk Howard en de zijnen hebben geleverd met Rush.

avatar van panax

panax

geweldig tijdsdocument ,archiefbeelden !!!

met leuke commentaren van o.a lauda en teamleiders van Ferrari en mclaren

ik heb er van genoten ,leuke aanvulling op ''rush'' de speelfilm waar de docu over gaat !!

avatar van Tarkus

Tarkus

Prachtige documentaire die eigenlijk hetzelfde verteld als in de film 'Rush', maar dan met de echte beelden.

Voor mij is deze docu een stukje nostalgie ook, omdat ik het destijds ook allemaal heb gevolgd en vele beelden en feiten me dus ook bekend zijn.

Ik heb deze documentaire pas bekeken, op Canvas, en zou ze wel graag in m'n bezit hebben, het zou mooi geweest zijn moest ze als extra bij de film 'Rush' hebben gezeten.

Misschien dat ze ooit nog eens verschijnt op DVD, laat ons hopen.

Ik heb van deze docu en ook van de film 'Rush' genoten, helaas is de Formule 1 van vandaag lang niet meer zo spannend als het destijds was, ik heb dus ook met heimwee naar deze beelden gekeken, en hopelijk komt de spanning van destijds ooit eens terug in de huidige Formule 1, weliswaar zonder de dodelijke slachtoffers die er toen ook helaas te betreuren vielen, één man kan zo'n dodelijke crash nog steeds navertellen, Niki Lauda.

In deze documentaire komt hij ook aan het woord, helaas kon Hunt dat niet meer, hij overleed al in 1993 op 45 jarige leeftijd aan een hartaanval.

Deze documentaire is een aanrader voor alle Formule 1 liefhebbers, vooral ook die van nu, want deze Formule 1 races tonen waarom ik zoveel van de sport hou, en dat mis ik nu nog altijd....