• 9.370.314 stemmen

Oorsprong: Oostenrijk

Geregisseerd door: Peter Brunner

Met onder meer: Christos Haas, Jana McKinnon en Georg Friedrich

Plot Mein Blindes Herz

Kurt lijdt aan het syndroom van Mafran (een ongeneeslijke ziekte die blindheid kan veroorzaken), net als hoofdrolspeler Christos Haas in het echte leven. Maar deze film gaat veel verder dan het vastleggen van dit gegeven. Nadat hij zijn overmatig bezorgde moeder heeft vermoord, onderneemt Kurt een reis waarin de grenzen tussen de dader- en slachtofferrol vervagen.

avatar van Montorsi

Montorsi

Erg donker, contrastrijk, indrukwekkend geschoten film, die iets minder intens was dan ik had verwacht, maar daarmee niet minder goed was. Een interessant portret langs coole locaties. Knap verteld en goed gespeeld ook. 4*

avatar van Montorsi

Montorsi

De fraaie (Engelstalige) poster toegevoegd.

avatar van starbright boy

Ik loop 3 maanden achter met stukjes bij films. Nog even terug naar januari dus.

De meningen waren zeer verdeeld over deze film en ik ben het eigenlijk met zowel de voor- als tegenstanders eens.

Brunner komt uit de Hanekeschool, dus weer geen vrolijke, dit keer zelfs bijna fatalistische Oostenrijkse film. Stillistisch is het echter totaal anders. En dat is meteen een van de sterkste punten van de film. De film is een fraai contrastrijk zwartwit en minder rigide dan Haneke vaak is. Dat maakt de film zonder meer veel beter.

De film is op zijn best als hij op zijn meest abstract is. Het is jammer dat het afdalen in de ziel van Kurt niet werkt omdat de film wat mij betreft veel te direct is en nogal eens makkelijk aanvoelende shockcinema. Bij vlagen buitengewoon irritant (de keuze voor een verstandelijk gehandicapte tegenspeler, de ,gaap en cliché, rol van Youtube, de verwijzing naar Twilight), het komt erg bedacht en nep over op me.

Maar dan stap ik na de film naar buiten met een kleine knoop in mijn maag. Ik was zelfs ontroerd. En wat moet je nu weer met een irritante film die je wel raakt?

Een laffe 3.0* dan maar.