• 9.371.774 stemmen

Boys of Abu Ghraib (2014)

Drama / Thriller | 102 minuten

Genre: Drama / Thriller

Geregisseerd door: Luke Moran

Met onder meer: Luke Moran, Sean Astin en John Heard

Plot Boys of Abu Ghraib

De Amerikaanse soldaat Jack Farmer is sinds 2003 gestationeerd in de beruchte Abu Ghraib gevangenis. Hij is belast met het bewaken van de 'Hard Site', een cellenblok met vermoedelijke terroristen die voor het leger de hoogste prioriteit heeft. Farmer's diensten zijn lang en eenzaam, totdat hij in het geheim bevriend raakt met een Engels sprekende gevangene genaamd Ghazi. Maar wanneer Ghazi wordt onderworpen aan harde ondervragingen en hun vriendschap onthuld wordt, moet Farmer een kant kiezen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gauke

gauke

Een gevoelig bedoeld portret, moedig en controversieel, maar in zijn uitwerking te oppervlakkig en zwak, te veilig en simplistisch en voorspelbaar, over een moeilijk onderwerp: de marteling van terreurverdachten door Amerikaanse bewakers van gevangenissen in de Iraq oorlog, gezien door de ogen van een soldaat. De film focuste meer op de symptomen en complexe kaders. Op een of andere wijze kwam de film niet authentiek genoeg over en hadden de personages te weinig diepgang. De productie shockeerde ook niet echt.

avatar van kelama3

kelama3

Heel maf,maar Camp X-Ray is echt precies hetzelfde verhaal,alleen die gaat over Quantanamo Bay, en allebei zijn ze uit 2014. Die heb ik na drie kwartier afgezet, gaap.... En die Twilight blik van Kristen Stewart heb ik nu wel gezien! Deze is stukken beter! Goed acteerwerk en ook de kwaliteit is goed. Ben ook blij dat er eens een oorlogfilm te zien is waarin deze kant van de oorlog gezien wordt,deze mannen hebben het zeker niet makkelijk gehad. Verwacht niet constant pief paf poef hoor,het is een vrij rustige film waarin af en toe iets heftigs gebeurt,maar echt wel de moeite waard.

avatar van Joey Kay

Joey Kay

Alhoewel de verhaallijn wellicht ietwat dun overkomt heb ik geboeid gekeken. Het hoeft ook allemaal niet zo moeilijk. Jack, een gewone jongen, gaat mee met de flow en de confrontatie later. Voor mijn gevoel had er meer aandacht besteed kunnen worden aan het slot, korte homecoming en het venijn in de staart had voor mijn part beter uitgewerkt kunnen worden. Toch een 3,5 voor de sfeer, het speelt zich af binnen de muren van een gevangenis en kan de film niet opgeleukt worden met louter mooi beelden, wat je vaker ziet. Door de rust in de film komen de heftige, daadwerkelijk gebeurde, incidenten goed uit de verf. Moeite waard om te zien.

avatar van Waku

Waku

Ik was positief verrast door Camp X Ray.

Maar dit lijkt mij een exacte kopie hiervan en sla hem daarom maar over.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Deze keer ben ik het helemaal met gauke eens. Het is inderdaad een vrij oppervlakkig en zwak verhaal dat niet authentiek over komt. De acteurs overtuigen niet echt en er gebeurd gewoon verdomd weinig. En hoewel er wel geprobeerd wordt om te shockeren maakte het bij mij helemaal niets los. Het is allemaal net iets te braaf.

avatar van stinissen

Goede film die laat zien hoe je als een groentje kan worden meegesleept in deze hel genaamd de Abu Ghraibgevangenis, sinds februari 2009 de Centrale Gevangenis van Bagdad.

avatar van santaro

santaro

Langdradig en saai, de film had beter uitgewerkt moeten worden. Zonde van de tijd

avatar van Hannes791

Hannes791

langdradige film, die de kern laat lopen zowel visueel als qua verhaal. Jack was geen echt onderdeel van de verschrikkingen en op het moment dat de film ontbrandt is de film afgelopen.

avatar van bounze

bounze

Slecht uitgewerkte film, zoals het zwakke verhaal en het filmen ervan. Nergens is echte spanning en meeslepend is het ook niet. Muziek van Dan Marocco in deze film was belabberd. Paste totaal niet bij de sfeer. Een ster voor de moeite.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

stinissen schreef:

Dit is precies wat ik ook wilde schrijven.

avatar van Halys

Halys

De film is wel erg mild over de psychopathische oorlogsmisdadigers die in de Abu Ghraib gevangenis werkten. In de film zie je wel dat er enkele (iets minder gruwelijke) marteltechnieken gebruikt worden zoals:

Slaap deprivatie: Dagen tot weken achtereen belemmerd worden te slapen. Na lange periodes begin je te hallucineren en het kan zelfs tot de dood leiden (vooral in combinatie met de andere marteltechnieken die werden gebruikt).

Zintuiglijke deprivatie: De zintuigen (zicht, gehoor) worden geblokkeerd. Na lange periodes leidt dit tot depressie, hallucinaties en andere psychologische storingen.

Stress posities: De gevangenen worden in posities geketend die na een bepaalde periode leiden tot extreme spierpijn en uiteindelijk het falen van de spieren.

Psychologische marteling: Gedurende lange periodes, met een kap op, op een doos laten staan met de boodschap dat de gevangene geëlektrocuteerd zal worden als hij contact maakt met de grond.

Je ziet echter niet wat er in werkelijkheid gebeurde in Abu Ghraib. Niet alleen door de ondervragers om informatie te verkrijgen maar ook door de gevangenebewaarders zelf. De gevangenebewaarders martelden zelf ook de gevangenen voor de pret. Ze maakten foto’s waarop ze lachend gevangenen martelden, seksueel misbruikten en poseerden zelfs met het lijk van een gevangene. Voorbeelden van wat je niet ziet maar wat er wel gebeurde in Abu Ghraib:

Waterboarden: Martelen van gevangenen door (het gevoel van) verdrinking.

Fysieke marteling: Slaan (in het gezicht), herhaaldelijk tegen de muur gooien, laten bijten door honden.

Psychologische marteling: Dreigen met het doden van familieleden (moeder, kinderen), gebruik maken van fobieën zoals angst voor honden.

Seksueel misbruik: Gevangenen werden anaal verkracht met stokken. Gevangenen werden gedwongen seksuele handelingen te verrichten bij elkaar.

Moord: Er wordt niet gerept over de gevangenen die doodgemarteld werden. De enige dode gevangene die je ziet, sterft uit zichzelf en er wordt nota bene zelfs door de hoofdrolspeler (gevangenebewaarder) gepoogd om de gevangene te reanimeren.

De waarheid is bovendien ook dat de MEERDERHEID van de gevangenen in Abu Ghraib onschuldig waren. Gewoon onterecht opgepakt. In de film is er slechts 1 gevangene die afgeschilderd wordt als onschuldig, de rest zijn schuimbekkende, met stront gooiende, ‘allahu akbar’ schreeuwende fanaten. Zelfs die ene onschuldige gevangene blijkt achteraf toch schuldig waardoor de gevangenebewaarder gerechtvaardigd wordt om zelf ook te beginnen met het mishandelen van de gevangenen. Er wordt begrip gekweekt voor het wangedrag van de gevangenebewaarder (bezien door de ogen van de nieuwe, jongere gevangenebewaarder) maar niet voor de gevangenen.

Persoonlijk heb ik zelfs mijn twijfels over het ‘terrorisme’ van de gevangene ‘silent Bob’ en natuurlijk de echte gevangenen van Abu Ghraib (er zaten in werkelijkheid zelfs Irakese christenen tussen). Op welke slachtoffers pleegde hij die bomaanslag? Ik neem aan dat het westerlingen waren die ofwel militairen (op verlof), huurlingen, collaborateurs of anderen waren die gelinkt waren aan de onrechtmatige bezetting van Irak door de VS. De gevangene zei zelf al dat hij de 18 slachtoffers niet zag als onschuldigen. Ik weet het niet. Zouden we ook de verzetsstrijders die aanslagen pleegden op Nazi's, NSB'ers en andere collaborateurs als terroristen bestempelen?