menu

Jamesy Boy (2014)

mijn stem
3,07 (135)
135 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Drama
109 minuten

geregisseerd door Trevor White
met Spencer Lofranco, Mary-Louise Parker en James Woods

James (Spencer Lofranco) komt in aanraking met straatbendes waardoor hij uiteindelijk voor lange tijd achter de tralies belandt van een maximaal beveiligde gevangenis. In de inrichting bouwt hij een sterke vriendschap op met een medegevangene - een veroordeelde moordenaar - die de jonge James onder zijn hoede neemt. Hij helpt James om een positieve draai aan zijn leven te geven.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=gLqmExuG6ms

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Brabants
2,5
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de misstappen van de tiener James Burns. Een 'fucked up kid' die gedurende zijn celstraf van een oudere mede 'convict' de wijsheid meekrijgt om niet dat te worden wat er van hem terechtgekomen is.

De meestal slaapverwekkende clichés vliegen je om de oren, en uiteraard vertelt dit verhaal niets nieuws. Om zo'n herhaling van zaken na tig keer als acteur te moeten neerzetten moet haast wel een kwelling zijn.
Lofranco en Burns trokken een jaar met elkaar op voor de opnames en Burns was iedere dag van de opnames bij de set aanwezig. Voor mijn gevoel heeft dit geen verschil kunnen maken.

Dat de verhaallijn t.a.v. oorzaak en gevolg door mekaar heen gefilmd werden, is best aardig gedaan. Helaas is dit niet genoeg geweest om de film te redden.

Trouwens de plotomschrijving is behoorlijk overtrokken van aard. De sterke vriendschap waarover wordt geschreven, heb ik niet kunnen waarnemen.

avatar van gauke
2,5
De eerste film, productiejaar 2014, begint clichématig. Jongeman, die in aanraking is gekomen met bendes en drugs, komt tot inkeer in de bajes, overwint de nodige tegenspoed, sluit vriendschap met een medegevangene (een ex militair) en gaat gedichten schrijven. Want vanzelfsprekend zit er onder alle geweld een jongen met een gouden hartje. De regisseur doet meer dan z'n best er een ruw en dramatisch verhaal van te maken, maar ondanks dat het gebaseerd is op ware gebeurtenissen, komt het niet bijster realistisch over.

avatar van vago
ik vond het een leuke goed wegkijkende film

avatar van schumacher
3,5
Meer dan degelijke film, waargebeurd ook.
Zeker leuk om gezien te hebben.

avatar van stinissen
3,5
stinissen (crew)
Aangenaam waargebeurd misdaad drama met een sterke cast , het ziet er allemaal erg geloofwaardig uit en je wordt al snel in het verhaal ingezogen. De film duurt bijna 2 uur maar de tijd vloog om en dat is vaak een goed teken.

3,5
Aangename en prettige film om naar te kijken.

avatar van martenaria
1,5
Ik vond er weinig aan. Beetje slap verhaal, oke waar gebeurd, maar ik zie niet in waarom hier dan een film van gemaakt moest worden, zo bijzonder is het allemaal toch niet. Ook vond ik de acteurs vrij matig. Ik had om de paar minuten zoiets van; Yeah right! Kan voor de rest geen pluspunten bedenken, en probeer deze snel te vergeten.

4,0
Minuut 04:40 , Tupac poster , respect .

avatar van Pazmaster
2,5
Niets bijzonders. Matig verhaal met matig acteerwerk. 2,5 ster

3,5
Prima misdaad/gevangenis drama.
De combinatie van flashbacks en huidige periode die gevolgd worden vallen als een puzzel inelkaar. Boeiend verhaal.
3.5*

avatar van Theunissen
3,0
Redelijk waargebeurt drama, maar ook erg cliché. Hoewel het verhaal niet hoogstaand is en min of meer ook een 13 in een dozijn verhaal is (zou het goed doen op een zender als de EO), wist het me wel te boeien en met de uitvoering zat het ook wel goed. Het was leuk gedaan dat de twee verhalen (het slechte pad van James en de omkeer van James) mooi door elkaar heen vloeide. Dat deze film net boven de middelmaat uitsteekt is mede te danken aan een aantal bekende acteurs zoals James Woods (speelde goed) en Ving Rhames.

Al met al leuk om eens gezien te hebben, maar meer ook niet en dit is ook typisch een film die je snel weer vergeten bent.

P.S. die Taissa Farmiga (als Sarah) vond ik wel een leuke en vooral lieve verschijning. Dat ze de veel jongere zus is van Vera Farmiga is goed te zien, want qua uiterlijk lijken ze veel op elkaar.

avatar van Diederik58
3,0
Meeslepende film. Overigens een simpel misdaad verhaal wat deels in de gevangenis plaats vindt. De flashbacks kwamen gekunsteld over. Het is net geen ruime voldoende. Het acteren is goed. Alleen een soort Justin Bieber in de hoofdrol kan toch geen voorspellende waarde hebben, hoop ik.
Overigens speelde het mannetje aardig zijn rol.

avatar van popcorn en cola
2,5
Geen erg bijzondere film over alweer een 'goede slechterik' in de gevangenis. Deze jongen vond zijn uitweg in poëzie en lijkt weer op het goede pad te geraken. Tamelijk zwakke cast, de bad guys zagen er niet 'bad' genoeg uit, een hoop watjes bij elkaar die in een stoere film wilden spelen. Tja, dertien in een dozijn, niet bijzonder, amper tweeënhalve ster. Eentje voor een regenachtige zondagmiddag.

avatar van boemboem27
2,0
matig verhaaltje met veel flashbacks waar ik persoonlijk niet zo van hou.
kijkt wel makkelijk weg,niet te moeilijk,eentje uit 13 in een dozijn.
het is geen straf om er naar te kijken.
maar meer ook niet

avatar van hoffhaan
4,0
De film boeide me en kwam geloofwaardig over. Een jeugd delinquent zijn levensverhaal. Hij krijgt tenslotte een nieuwe kans. Persoonlijk vond ik die flashbacks niet erg. Ik heb van de film genoten. 4.0

avatar van HCMovieFreak
3,0
Goede speelfilm en blijft de moeite waard om te kijken.

avatar van Cleanshot
3,5
Sterke film, personages waren overtuigend en de hoofdpersoon was bad ass zonder te verzanen in oeverloos zinloos geweld, wat prima is maar niet altijd even op zijn plaats.
In deze film goed de hand aan gehouden.

avatar van opa-ben
4,0
Goeie film met een waargebeurde achtergrond, de film verveelt niet, ook omdat het verhaal schakelt tussen zijn tijd, en belevenissen, in de gevangenis en het verleden met de redenen hoe hij daar eigenlijk terecht is gekomen.

avatar van Zinema
2,5
Zinema (crew)
Vlak verdwalen.

De op automatische piloot acterende James Woods lijkt een beetje verdwaald in deze vlakke gevangenisfilm. Ook Rhames lijkt - zoals wel vaker - enkel voor het geld te zijn opgedraafd. Alle clichés worden uit de kast getrokken, want het is immers toch op een waargebeurd verhaal gebaseerd. Waar een hoop mensen altijd blij worden van dat gegeven, gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het vaak de grootste tegenvallers betreft. Gelukkig niet altijd, maar ook dit 'waargebeurde verhaal' weet weinig indruk achter te laten. Of het moet hoofdrolspeler Spencer Lofranco zijn, die hier wordt geïntroduceerd.

Redelijk.

avatar van DjFrankie
3,0
Drama wat niet overtuigt, volgnede week ben ik het weer vergeten.

avatar van ikkegoemikke
2,5
Now you keep writing.
It don’t matter about what,
it don’t even matter if it’s good or not.


Het zoveelste moraliserende “jongen-op-slechte-pad-komt-tot-bezinning” EO verhaal. Er zijn waarschijnlijk wel meerdere zulke gevallen waarover een verhaal zou kunnen verteld worden. Ondanks het feit dat dit een op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal is, is het een film volgepropt met cliché elementen. Het zal wel een inspiratie zijn voor sommigen, maar dat was de film “Life of a King” met Cuba Gooding Jr. ook. Alleen was deze laatste overtuigender en geloofwaardiger. James Burns leek eerder op een lid van “The Backstreet Boys” of een hedendaagse persiflage van James Dean, met zijn gladgeschoren uiterlijk en perfect zittend kapsel. Hopelijk stonden de airco’s in de filmzalen op maximum zodanig dat ze niet massaal de flauwgevallen tienermeisjes moeten evacueren.

James Burns (Spencer Lofranco) is een getroebleerde jongen die eigenlijk bijna zijn hele jeugd in instellingen heeft doorgebracht en al op 14 jarige leeftijd rondloopt met een enkelband. Zijn strafblad is dan ook al indrukwekkend lang met als hoogtepunt het bedreigen van zijn moeder haar vriend met een mes. Zijn alleenstaande moeder Tracy (Mary-Louise Parker) doet er alles aan om hem terug op een maatschappij aanvaard spoor te zetten. Alleen voelt James zich onbegrepen en het ontbreekt hem de wil om zijn leven op een andere manier aan te pakken. Hierdoor ontspoort hij algauw en is weer volop bezig met rondhangen, spijbelen, jointjes roken en uiteindelijk deelnemen aan het beroven van een lokale winkel. Hierbij ontmoet hij Crystal (Rosa Salazar), de lokale matras van de buurt, die hem introduceert bij Roc (Michael Trotter), een lokale bendeleider en drugshandelaar. Door zijn stoere en blijkbaar angstloze houding, krijgt James meer respect van Roc die hem na een bepaalde tijd als zijn rechterhand promoveert. Toch probeert James op een bepaald moment zijn leven terug op orde te brengen en ontmoet hij Sarah (Taissa Farmiga), de dochter van de eigenaar van de lokale winkel die ze voorheen hebben beroofd. Maar toch loopt het uiteindelijk mis en beland James in de gevangenis. Zijn stoere en zelfdestructieve houding brokkelt daar langzaam maar zeker af. Mede door toedoen van Conrad (Ving Rhames) die levenslang heeft gekregen en James probeert te overtuigen om niet op dezelfde manier te eindigen.

Buiten het cliché gehalte is ook de ongeloofwaardige prestatie van Lofranco een tegenvaller. Hij komt geen seconde over als een zelfdestructief en dreigend bendelid. Meermaals vond ik het eigenlijk een beetje lachwekkend als dit goedogend tieneridool met een zwaar pistool ligt te zwaaien naar een redelijk zwaar uitgevallen gangster. Direct associeerde ik dit met de arrestatiefoto’s van "Justin Bieber". Ook zo’n engelengezicht. Over het algemeen is de acteerprestatie van Lofranco wel behoorlijk, alleen zijn uiterlijk paste er niet bij. Vanzelfsprekend hebben we de nimmer opgevende moeder die nog altijd een beetje hoop heeft dat haar zoon toch nog tot inkeer zal komen, maar uiteindelijk het onderspit delft en een onverschillige houding aanneemt. Er verschijnt een vriendinnetje op het toneel dat natuurlijk zorgt voor de verkeerde vrienden en hem meesleurt in zijn ondergang. Het gevangenisleven is natuurlijk weer een strijdperk met verschillende rivaliserende bendes en een nogal imposant overkomende bendeleider (Taboo van The Black Eyed Peas) die, hoe hadden we het kunnen weten, totaal geen indruk maakt op James waardoor ze meermaals elkaar in de haren vliegen. Het zielig nieuwkomertje hoort er ook nog bij. Weeral zo iemand die eruit ziet alsof hij nog niet eens een vlieg zou kwaad doen, en waar direct de stoere jongens op afgaan om hem te treiteren, waarna James weeral in de bres springt voor deze zwakkeling. En dan is er nog de reddende engel in de vorm van Ving Rhames. Een figuur die eruit ziet als een pletwals en je moeiteloos zou platdrukken om te dienen als beleg tussen zijn boterham, maar die tot inkeer is gekomen in de gevangenis en droomt over Rio de Janeiro en het enorme beeld dat op de top van een berg staat met gespreide armen ... zucht. Uiteindelijk weet hij James te overtuigen om het ook over een andere boeg te gooien, waarna deze zich naderhand ontpopt als toekomstige poëet en diepmenselijke rijmpjes begint neer te pennen. Het overbekende beeld van iemand die ijverig iets neerschrijft, peinzend enkele seconden in het oneindige voor zich uitkijkt en dan enthousiast verder begint te schrijven, mag dan ook niet ontbreken.

“Jamesy Boy” is een doorsnee verhaal waarover je je afvraagt of hierover wel een film gemaakt moest worden. Er zijn nog zoveel andere als James in de wereld. De enigste mooie momenten waren de stille en fragiele met James en Sarah. Morgen ben ik deze al vergeten en in de toekomst als het nog eens ergens op één of ander televisiekanaal wordt uitgezonden, zal ik diep nadenken of ik deze al eens gezien heb of niet.

2,5*

avatar van mjk87
1,0
Draak van een film. Het hangt van clichés aan elkaar, aan de loser van een hoofdpersoon erger ik me de hele film lang waardoor ik nooit met hem kan meeleven (dus boeit me het ook nergens) en nooit is er ook maar iets te vinden dat dat deze film rechtvaardigt. Niets dat ook maar enig nieuws onder de zon legt. Dan op het eind nog die wansmakelijke speech (uiteraard, zo een film is het) en dan ben je me echt kwijt. Blijven over in de eerste helft een aantal lekkere stukjes met hiphop en één fantastische scène op muziek en een wat dromerige sfeer, maar ook van dat is in deel twee niets meer te vinden. 1,0*.

avatar van madmax2011
3,5
Aangename en prettige film om naar te kijken leuk met die flashbacks

Confusie
Nu bij Dr. Phil een extended commercial over deze film blijkbaar. Maar toch wel redelijk schokkend weer, dat hele gang gedoe. Blijf maar blij dat ik niet in Amerika geboren ben. Hier word je gelukkig uitgelachen als je het probeert te imiteren.

Door mij in ieder geval.

avatar van dvdcrusher
4,0
Meeslepend gevangenisdrama gebaseerd op een waar verhaal. Film met goede acteerprestaties vooral van Woods en Rhames. Alleen de talrijke flashbacks vond ik iets teveel van het goede. Toch een film die het herbekijken waard is

avatar van DragQueen
2,5
Een redelijk gevangenis Drama, die ook nog eens gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De gehele uitvoering is wel erg clichematig, en wordt nergens echt verheffend. Verder wordt er wel prima geacteerd door de aanwezige cast. 2,5 Ster.

avatar van Pim1993
2,5
Traag filmpje met bij vlagen goede scènes en her en der sterke passende muziek. Heb hier best prima naar kunnen kijken. Of het waargebeurde verhaaltje een film had verdient weet ik niet. Heb het idee dat er wel meer van dit soort gevalletjes zijn.

avatar van Leo1954
1,5
C-filmpje. Slecht geacteerd, slechte film. Nergens lijkt de film tot leven te komen, verschrikkelijk.

5,0
voor dat ik mijn mening ga geven over deze film wil ik een aantal dingen een punt achter zetten of iets recht zetten wat andere mensen hier zeggen...
sommigen mensen hier vinden deze film cliché oke daar kan ik me in vinden maar vele van jullie zeggen ook waarom dit verhaal van james verfilmd moet worden er zijn veel jongere die zo leven en die dit mee maken! << en die mensen die dit zeggen snappen het niet! james heeft zijn verhaal laten verfilmen omdat hij wil laten zien dat het zo niet kan en in de hoop dat vele jongere op tijd inzien dat james gelijk heeft en dat vind ik goed! en daarom is deze film op aarde gekomen. en het verhaal kan zeker cliché zijn maar niet met dit inhoud vele films met zo'n verhaal zitten altijd wel dingen in wat zo'n klets is en ongeloofwaardig is en bij deze film is dat niet zo! dit is een film hoe een film hoort te zijn! zo puur zo realistisch zo zijn er weinig van daarom geef ik een 5 en ik geef niet gauw een 5 maar deze film verdiend het!

Gast
geplaatst: vandaag om 20:54 uur

geplaatst: vandaag om 20:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.