• 9.375.863 stemmen

W. - Witse de Film (2014)

Misdaad | 98 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Frank van Mechelen

Met onder meer: Hubert Damen, Wim Opbrouck en Katelijne Verbeke

Gesproken taal: Nederlands

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot W. - Witse de Film

Witse, inmiddels gepensioneerd, keert terug naar zijn geboortestreek om de moordenaar van zijn nichtje te vinden. Oude familiewonden worden opengereten. Het duurt niet lang voordat Witse in aanvaring komt met de lokale politie.

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

net zoals de serie, alles net iets te sloom en te traag waardoor het een lange zit word. maar hubert damen zorgt steeds weer voor een heerlijke vertolking van 'zijn' witse en daardoor is deze net zoals de hele serie nét kijkbaar genoeg voor de voor mij iets te lange zit

avatar van Kondoro

Kondoro

Film was veel saaier dan de serie.

Je kunt hem kijken, maar na mijn gevoel krijg je niet het Witse gevoel in je zoals bij de serie!

avatar van Joakim

Joakim

De sterke punten van W. - Witse de Film zijn zonder twijfel de setting en het acteerwerk. De Westhoek met zijn oorlogsverleden wordt treffend in beeld gebracht en creëert zo mede de bijzondere sfeer in deze film. De acteurs zijn allemaal uitstekend gecast en niemand valt echt uit de toon. Hubert Damen is weer top als inspecteur Witse.

Traag, zoals sommigen hier, vond ik de film niet, al had de verhaallijn misschien net wat meer om het lijf mogen hebben. W. - Witse de Film leunt veeleer aan bij een psychologische thriller dan een actiethriller, maar de karakterschets van de moordenaar blijft toch wat achterwege. De flashbacks voegen dan weer weinig toe aan het verhaal. Ze hadden evengoed weggelaten of beter uitgewerkt kunnen worden, al hadden ze ons dan misschien weer te veel van het basisverhaal afgeleid.

Tot slot, ik vond het een verrassend doch knap einde. Het kan misschien vreemd klinken om het overlijden van Witse een schoon einde te vinden, maar om een of andere manier vind ik het wel passen bij het personage.

avatar van Elineloves

Elineloves

Vroeger, toen ik nog thuis woonde, heb ik wel eens een aflevering van Witse gekeken met mijn vader.De afgelopen jaren heb ik niks meer gezien, en de herinneringen aan die paar afleveringen zijn ook vervaagd.

Het verhaal begint direct en je weet meteen waar het om draait. Helaas schept dat valse verwachtingen, want daarna houdt de film de tempo van een slak aan. Er wordt geprobeerd om er een 'all american' verhaal van te maken, maar het gesprek aan vaart werkt dit tegen. Jammer, want het plot is boeiend en heeft zeker potentie om er iets spannends van de maken.

Toch kent de film fijne momenten. Mooie locaties en fijne beelden, en de zaak naar sm-foltering en geweld is interessant. Het psychologische aspect is ook duidelijk aanwezig, het is niet 'de zoveelste' politiefilm. De beelden zijn vrij expliciet, wordt weinig aan de fantasie overgelaten wat de martelingen betreft.

Toch jammer dat het aanvoelde als een film van vier uur, waar je je op sommige momenten doorheen moet worstelen. Anders had het gegarandeerd beter gescoord voor mij.

avatar van Movsin

Movsin

Er waren heel wat betere TV-afleveringen van Witse dan deze langspeler.

Voordeel bij de TV-serie was dat de kijker vertrouwd was met de figuur van Witse en dat de acteur Hubert Damen wel een stevige sympathie had verzameld bij de kijker, terwijl Witse nu in de film toch anders voor de dag komt en voor iemand die de serie niet kende ligt het inschatten van Witse nog veel moeilijker. Bovendien is het verhaal dat nu wordt opgedist toch wel erg onsmakelijk. Een climax in het intrige is er ook al niet te bespeuren.

Doorsnee misdaadfilmpje.

avatar van killerfreak

killerfreak

Zwak afkooksel van een nochtans (zeker bij momenten) topserie. Voldoende bekende acteurs, maar de mayonaise paks mijns inziens niet meer. Ook het einde had niet gemoeten. Jammer (al verklaart dit nog niet waarom er destijds slechts 33.000 bezoekers in bioscoop zijn geweest voor deze film, terwijl wekelijks zo'n 1 miljoen aan tv gekluisterd zat). 2.5*

avatar van Quado Quango

Quado Quango

33.000 kijklustigen destijds voor deze film,wellicht de magerste opkomst ooit voor een vlaamse serieafgeleide prent en logischerwijs een giga-flop van jewelste en dat is nog een understatement.

Dit weekend zonden ze hem warempel uit op Eclips TV,de themazender voor oude van dagen.

Over de film zelf kan ik kort zijn,die is rauwer en nog een stuk donkerder dan de serie en speelt zich af in de Westhoek i.p.v. Halle,zonder Dams & Van Deun en waar Witse op een hoogst belachelijk simpele manier aan zijn einde komt maar daar stopt het ook. Heb deze toch moeizaam weten uit te kijken.

De serie vond ik al niet je dat. Maar toch is die beter t.o.v. de film. Vandaar dat deze wel nog vaak word heruitgezonden.