• 9.372.151 stemmen

Calcutta (1946)

Drama / Film noir | 83 minuten

Genre: Drama / Film noir

Geregisseerd door: John Farrow

Met onder meer: Alan Ladd en William Bendix

Plot Calcutta

"Adventure In The Far East ! Battling Buddies Gunning For Trouble !"

De onverschrokken piloot Neale Gordon onderhoudt met zijn even onverschrokken partners Pedro Blake en Bill Cunningham een luchtvrachtroute tussen Calcutta en Chungking. Wanneer Cunningham vermoordt wordt door juwelensmokkelaars, zweert Gordon wraak en wil hij de criminelen zelf berechten. Onder Gordons verdachten zijn de aantrekkelijke Virginia Moore en de zwoele nachtclubzangeres Merina Tanev.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Neale Gordon

Inspector Kendricks

Bill Cunningham

Young Chinese Clerk

Dogie Hogan

HIER ook een prachtige poster.

Dogie Hogan

Deze Film-Noir staat tegenwoordig compleet op Youtube.

Met een onweerstaanbare Gail Russel.

De vrachtvliegtuigen zijn prachtige Dacota's (C-47's). Mooie shots met deze toestellen boven de Himalaya.

avatar van Dk2008

Dk2008

Het is Dakota ofwel Douglas DC-3. Video is niet meer beschikbaar. Je moet er snel bij zijn tegenwoordig. Dan maar weer een broodje pindakaas.

Dogie Hogan

@Dick2008. Kijk ook eens hier.

Toestel met grootste aantal vlieguren en minste aantal ongevallen en in afgelegen gebieden nog steeds in gebruik, vaak nog surplus WO-II toestellen..

Groot nadeel van linken naar Youtube is dat het meestal momentopnames zijn. Te vaak meegemaakt, dat clips en films er maar kort op staan. Bijna altijd gedoe over copyright.

Rest ons deze korte clip.

avatar van Basto

Basto

• 11931 berichten

Noirvember 11

Aardige noir. Kijkt lekker weg. Leuke setting, verder niet heel bijzonder. Zit in de 3e noir box van Arrow

avatar van starbright boy

Morocco was waarschijnlijk de voorloper maar te beginnen met de succesvolle film Algiers was het in Hollywood een tijd een trend om films te noemen naar de exotische plaats waar de film zich afspeelde. Dat kwam natuurlijk vooral door Casablanca (die film kreeg die titel door Algiers) maar er na volgen en vele. Een greep:China, Singapore, Macao, Lisbon, Tanganyika,Benghazi, Bagdad, Malaga. Saigon, Istanbul, Khartoum en deze Calcutta, Vaak noirs of avonturenfilms en zoals hier een combinatie.

Calcutta heeft Alan Ladd en William Bendix die vaker samenspeelden. Onder andere in de Ladd-Lake noiir The Blue Dahlia. De film is de vierde John Farrow-film in een noirvember van me. De film is niet onaardig maar ook weinig bijzonder. Het is best leuk hoe ze Calcutta hebben nagebouwd in de studio. Ladds rol is vlak en het script hang veel aan toevalligheden. Ik vond Gail Russell als een zeer onschuldig spelende quasi femme fatale en het kleine bijrolletje van Edith King als de erg flamboyante Mrs Smith met sigaar en aapje een stuk leuker. Ladd zag ik liever in Shane eigenlijk.