• 9.372.182 stemmen

Les Intrigues de Sylvia Couski (1975)

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Adolfo Arrieta

Met onder meer: Michèle Moretti en Howard Vernon

Gesproken taal: Frans

Plot Les Intrigues de Sylvia Couski

Het verhaal draait om de ex-vrouw van een beroemde beeldhouwer die haar minnaar overtuigt om een van de sculpturen van haar ex-man te verwijderen. Deze daad moet plaatsvinden vlak voor de opening van zijn tentoonstelling en het sculptuur moet vervangen worden door een levend model.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik...buffs...observaties...underground...Warhol...obscuur...box...enz. ? Film waarmee Arrieta doorbrak als aartsvader van de Parijse underground cinema en hem de prijs van het andere cinema festival in Toulon opleverde, met bijbehorende erkenning in het hippe circuit. Net als zijn opvolger- net besproken- ook erg Warholiaans, maar met gelukkig enkele door de eponieme heldin verzorgde extra intriges.

Al vallen die intriges wel mee: de hierboven vermelde is in feite de enige...in een film die wederom draait om de paradijsvogels van de zgn. gasolines, de inmiddels befaamde troep trannies en zeiknichten. Ook Grandès is weer van de partij, ditmaal in een bijrol. Lijkt eerst anders te zijn: we beginnen met hem op een bankje en zijn ontmoeting met trannie "Jackie" die zich later als goede fee zal ontpoppen. Dit als tegenwicht tegen boze hex Couski schijnbaar, die de brave Grandès voorstelt het beeld te jatten dat haar ex heeft gemaakt van "Carmen " , hier vertolkt door full time diva Marie France die gedurende de hele film permanent poseert als Marilyn en deze film zo gay maakt als maar zijn kan, de onmisbare übercamp aan het geheel toevoegt.

Die beeldhouwer nu en tevens ex van Sylvia blijkt...Howard Vernon te zijn ! Weet niet hoe hij hier verzeild raakte eigenlijk, maar waar kon je hem toen niet aantreffen.

Net als tam tam hier een prominente rol voor een hip artsy rive gauche feestje gefilmd als een docu bijna, maar erg saai en wat te veel normaal volk tussen de geflipte trannies. Visueel nogal saai meestentijds, met enkele scènes in kleurenfilter - volgens Arrieta slechts om vlekken te verhullen op het beeld ! en zelfs wat Brakhage style ongein met beelden op zijn kop en overlappingen. Ook dit volgens Arrieta niet als stijlmiddel maar per ongeluk. Alles door hemzelf geschoten op 16 mm, uiteraard

Zonder middelen verder en die camera was geleend: de soundtrack is ook vrijwel integraal later toegevoegd- de hele bedoel ik, niet allen die Anger potpourri voor de muziek. Ook deze film trouwens een uitwerking van een eerdere kortfilm: le jouet du crime.

Onze taak zit er op, het is nu aan de fantasy buffs om zijn all out Cocteau/ Arthur fantasy Merlin toe te voegen....