• 9.369.514 stemmen

Mondo Cane 2000 - L'Incredibile (1988)

Documentaire | 73 minuten

Geregisseerd door: Gabriele Crisanti en Stelvio Massi

Met onder meer: Renzo Stacchi en Milla Johansson

Gesproken taal: Italiaans

Plot Mondo Cane 2000 - L'Incredibile

Kannibalenstammen, de moslimsamenleving, oriëntaalse en oosterse culturen; de westerse wereld vindt ze vaak vreemd. Maar is onze samenleving wel zo beschaafd en hoog van niveau als we zelf denken? Het aantal gruweldaden van seriemoordenaars verdubbelt elk jaar. Vivisectie behoort tot de dagelijkse praktijk. Deze documentaire probeert deze gruwelen aan de kaak te stellen en in beeld te brengen. De werkelijkheid blijkt soms huiveringwekkend te zijn. Ook schokkende onderwerpen als SM worden belicht in deze film. Sowieso komt de westerse obsessie met seks aan bod.

Woman treated for frigidity (onvermeld)

Er bestaan er meerdere van : mondo cane films...2 daarvan canoniek, enkele echter ook apocrief. Cultregisseur en fotograaf Massi leverde er 2, de gekendste : "mondo cane ogg "i staat hier geloof ik niet op, maar er is helaas ook deze ranzige bocht nog, met de pseudo- apacalyptische titel MC2000.

Ranzig zei ik, de film is erg "nasty" maar dan op een uiterst onprettige manier, niet als in een gezellig popcornavondje met gore als beeldvulling. Wat je ziet kun je weliswaar ook zien op pak em beet het jeugdjournaal, maar de exploitatieve geest erachter maakt dit tot een uiterst kwalijk product. Waarbij ik toegeef dat dit morele oordeel niet los staat van een esthetisch : de production values zijn 0, zelfs naar genrebegrippen is dit willekeurig aan mekaar gemonteerde, lusteloze zooi. Niveau faces of death 4573257 ongeveer, dat is wel de idee. Ik vermoed trouwens dat die beruchte saga meer invloed had op het maken van deze film dan de originele MC's.

Massi zelf distantieerde zich van het project, beweerde dat de regie van Crisanti zou zijn geweest. Welke regie ? Die Crisanti trouwens kennen jullie ook als producent van klassiekers als giallo a venezia en Patrick vive ancora...frisse jongen !

Het begint allemaal nog als zijn voorgangers : een relativerend, inleidend babbeltje van de voice- over die de vraag opwerpt of de echte mondo cane anno nu niet in de verdorven grootsteden kan worden gevonden, tussen de uitgestotenen van de consumptiemaatschappij en de uitwassen ervan. Het antwoord luidt uiteraard volmondig : ja.

Na de stock footage van het zgn. paradijselijke regenwoud begeven we ons naar de hel van de grootsteden, vooral NY waar de meeste ensceneringen en docu footage zijn geschoten. Na een bizar begin op een autokerkhof volgt een treurige aaneenschakeling van random gore en sleaze, conform de genretraditie zijn het vooral de redeloze schepselen Gods die het het zwaarst te verduren krijgen : bij voorbeeld een open hart operatie op een aap, een andere primaat verliest op de operatietafel zijn kloten, die er schijnbaar bij een hogere weer aan worden genaaid !

Absolute dieptepunt echter was de footage van misvormde kindertjes, slachtoffer van eoa. mislukt experiment oid. Het is een film uit 88, dus AIDS is alomtegenwoordig, evenals gays die van de makers niet op sympathie hoeven te rekenen- hun goddeloze levensstijl heeft als logische consequentie een gewelddadige dood- gory footage van het lijkenhuis- dan wel de gekende toen dodelijke ziekte. Of misschien vonden jullie die gays only boekhandel met het verzamelde werk van Mapplethorpe wel geil, weet niet of die nog bestaat.

Ook drawgs alom, bij voorkeur vervoerd en ingenaaid in lijken schijnbaar, en leidend tot allerhande verminkingen. Sleaze mag uiteraard niet ontbreken, helaas echter weinig appetijtelijk uitziende wijven trots op hun lichaamshaar en om spontaan impotent van te worden. Enkele scènes neigend naar hardcore, e.g. de masturbatie, maar ook niet om opgewonden van te geraken lijkt me. De gore/ sleaze combi is voor de makers een ABC tje: we zien b.v. eerst een naakt wijf met tattoo's, vervolgens stock footage met een lijk in de morgue dat ook een tattoo blijkt te hebben- en dus is het relevant. Lijkt me verder wel typerend voor de modus operandi doorheen deze psychotische prul.

Deze treurnis wordt afgesloten door de voice- over, die doodleuk de hele beschaving in de ban doet en pleit voor een terugkeer naar de natuur ! Eerder 68 dan 88 wat dat betreft. Dat is des te vreemder, omdat we net daarvoor lekker werden gemaakt met robots die in de toekomst de perfecte hoer voor je kunnen bestellen ! Kom daar eens om in de jungle.

Dit dieptepunt uit de mondo canon die grotendeels uit ensceneringen bestaat, werd dan ook nog eens voorzien van een über eighties synthesizer riedeltje, en is voor de completisten uitgebracht op VHS.