Doe Maar: Dit Is Alles (2013)
Genre: Documentaire / Muziek
Nederland
Geregisseerd door: Patrick Lodiers en Martijn Nijboer
Met onder meer: Ernst Jansz, Henny Vrienten en Jan Hendriks
7,7 (86)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 10 oktober 2013
Plot Doe Maar: Dit Is Alles
Na achtentwintig jaar geven de leden van Doe Maar eindelijk toestemming om een documentaire te maken over de roemruchte geschiedenis van hun razend populaire popband. Omlijst door een schat aan archiefbeelden en uiteraard veel muziek vertellen Ernst Jansz, Henny Vrienten en Jan Hendriks alles wat je over Doe Maar zou willen weten. De documentaire wordt verteld vanuit het perspectief van de band die nu zijn allerlaatste tour door Nederland maakt. Een film over een band én een tijdperk. Een groep die zijn stempel drukte op een hele generatie.
Decec
Ah Doe Maar, vroeger was ik dol op muziek..
Wanneer komt documentaire?
Doe Maar-documentaire in première op NFF - Nieuws.nl
'Na achtentwintig jaar geven de leden van Doe Maar eindelijk toestemming' is wat overdreven gezien Alles Doet 't Nog (2000), maar het is wel voor het eerst dat ze zich op film eveneens volledig richten op het verleden. Alles Doet 't Nog was meer gericht op de toekomst/ proces van een comeback en album.
Quido
Het tempo ligt aangenaam hoog en de nummers van Doe Maar ondersteunen en begeleiden dit alles sfeervol. Dat het geheel richting het einde iets aan snelheid en kracht inboet, is Doe Maar – Dit is Alles dan ook snel vergeven.
Complete recensie: Recensie: Doe Maar - Dit is Alles | alles over Nederlandse films en tv-series | Filmrecensies, Front Page, NFF2013 | Neerlands Filmdoek - NLfilmdoek.nl
loneranger
Onthullend en eerlijk portret van de populairste band die Nederland ooit gekend heeft. Ook goed te bekijken als niet Doe Maar fan.
Platenpooier.
Na een ietwat lelijk geëdit openingsnummer ('Is Dit Alles' verandert enigszins voorspelbaar van studioversie in een liveopname, maar krijgt vervolgens een nogal slordig geplakt einde) blijkt deze docu over Nederlands beroemdste band toch de moeite waard te zijn. Misschien niet zo aandoenlijk en dicht op de huid als in het langverwachte 'Alles Doet 't Nog'' van Leon Giesen, maar wederom onthullend. Ditmaal minder tussen de regels en vooral direct.
Het verhaal van het drietal vrienden en hun telkens wisselende drummers en andere muzikanten wordt voor het eerst eens chronologisch verteld met gebruik van authentieke beelden en liedjes. Een waar feest voor de fan, maar hierdoor ook interessant voor diegene die dat niet is. Als geheel is het misschien wat rommelig en sommige verhalen zijn al eerder en vaker verteld, toch liegen bepaalde uitspraken er niet om. Zo blijkt dat Jansz zijn royalty's niet democratisch wilde delen bijvoorbeeld.
Het levert een verhelderend gesprek tussen de drie vrienden op waaruit blijkt dat er geen kwade zin in het spel was, maar toch. Het zat Vrienten nog steeds niet helemaal lekker, zo lijkt het. Lekker genoeg om na al die jaren nog steeds afscheid te blijven nemen, want muziek maken kunnen deze mannen als de beste. Het einde lijkt echter wel een beetje in zicht. Wederom met deze titel. Maar wie weet gooien de heren er na 'Klaar' nog één keer een briljant album uit. In de docu komt dit helaas niet aan bod.
Interessante bezoekjes aan locaties van vroeger en wat grappenmakerij rondom de vieze liedjes die Jansz niet wilde zingen (en geheel terecht zo kun je stellen) ronden dit geheel gemakkelijk af naar boven. Helemaal als er eindelijk en hoogstwaarschijnlijk voor het eerst uitspraken worden gedaan over het drugsgebruik binnen de groep. Lichtvoetig, maar duidelijk genoeg. Met als dieptepunt uiteraard de ex-verslaafde Van Collem die een boekje open doet.
Het is fijn dat, ook voor het eerst, de oud-bandleden eveneens aan het woord komen. Helaas veelal te kort, maar het is in ieder geval iets. De spanning druipt echter van hun gezichten en je zou bijna denken dat ze voorzien zijn van enige instructies door het drietal succesvollere leden, maar misschien was er niet zoveel te vertellen. De wanhoop in Copiers ogen blijkt echter door een ieder af te lezen en ook Dekkers pijn vanwege het vertrek vóór het succes spreekt boekdelen. Ja, dit maakt indruk.
En er is meer. Ook A&R-man Adri-Jan Hoes, compleet met oversized kunstgebit, mijmert er nog even rustig op los zoveel jaar na dato. Dat het geld vooral bij de familie Hoes bleef ondanks de recordomzetten had te maken met zeer slechte contracten. Volgens de platenpooier niets bijzonders 'want dat eerste album verkocht slecht en dus ging Telstar een avontuur aan met een tweede album.' Gelukkig nuanceert hij dit vervolgens door te stellen dat er allemaal winnaars hadden moeten zijn.
Het zijn toch een beetje de krenten in deze documentairepap van BNN-voorman Lodiers en zijn kompaan Nijboer. Echt geconfronteerd wordt er natuurlijk niet, zoals het onderonsje over geld ook door het drietal lieflijk wordt bediscussieerd, maar ellende hoort nu eenmaal niet thuis in de stormachtige carrière van de band die destijds door volwassenen verguisd werd. Dit laatste wordt geheel terecht nogmaals aangehaald, hoe bizar dit heden ten dage ook klinkt.
Het is uiteindelijk, zoals zo vaak, de muziek die hoogtij viert naast het gesproken woord. Mondjesmaat maar de beelden en klanken overwinnen en overheersen alles. Hoe interessant het verhaal inhoudelijk ook is. Die magische muziek. De klasse klinkende nederreggae die destijds vooral door de jeugd werd begrepen en door zichzelf serieus nemende recensenten de grond in werd getrapt. Alles gaat voorbij. Helaas ook Doe Maar. Maar oude tijden herleven gelukkig door deze documentaire.
Zeer goed.
Met dank aan A-film voor het recensie-exemplaar.
Stuur ff een pm met de uitzend datums en welke zenders aub.
narva77 (crew films)
Kan ff geen bewijs leveren, want ik zit bij iemand anders op de laptop, maar staat in de VARA-gids.
Simon Smith (crew films)
Raar dat niemand, ook niet van de betrokkenen bij de film, de moeite heeft genomen de film op IMDb te zetten...
Lennon
Morgen avond te zien op Ned 3!
Als Doe Maar liefhebber ben ik zeer tevreden over deze docu,
Verassende uitspraken over de split, en leuke anekdotes van ex leden en leden.
Wel een manco vind ik het missen van het verhaal van Jan Peijnenburg. Ik weet niet waarom hij sinds 2009 uit beeld is verdwenen, maar zelfs voor de docu wordt ie niet van stal gehaald. Alleen een heel klein stuk archiefbeeld doet aan hem herinneren. Een gemis vind ik. Evenals het feit dat in zijn geheel de reunie van 2000 wordt overgeslagen. 2 concerten aankondigen en uiteindelijk 18 spelen (2 in Belgie) is toch redelijk succesvol te noemen. Snap ook niet waarom het (toen) nieuwe album "Klaar" niet wordt besproken. Juist om te laten zien dat alle ellende uitgesproken is en er een vredige nieuwe start gemaakt kon worden.... Maar goed..
Mooie afsluiter van 2013, wat toch (samen met de Glad IJs tour) een mooi Doe Maar jaar was. Waarschijnlijk voor de aller aller aller laatste keer nu, echt.. want dit is alles.
Of zijn er toevallig nog opnames van die vieze liedjes die op cd uitgebracht kunnen worden?
93.9
Bekend verhaal, maar toch vermakelijk vanwege de mooie oude beelden van Nederland, waar weinig meer van over is.
Goeie documentaire over misschien wel de meest populaire Nederlandse band ooit: Doe Maar. Een simpele opzet waarin vooral de bandleden zelf aan het woord zijn, ondersteund door veel archiefmateriaal (dat wel erg leuk is om te zien) . Ook wel boeiend om te zien dat niemand destijds echt wist hoe om te gaan met het enorme succes.
Eddie Tor
Ik had er al een tijd terug van gehoord en het verbaasde me dat hij (volgens mij) nauwelijks in de bioscoop heeft gedraaid, je verwacht toch dat het veel mensen zou trekken. Ik keek er dus naar uit en ging er vanavond lekker voor zitten. Ik ben nooit echt een grote fan van Doe Maar geweest, maar het is natuurlijk een uniek verhaal wat ook een onderdeel van je leven heeft uitgemaakt. Ik vond het eindresultaat niet slecht, maar om de één of andere reden viel het me toch een beetje tegen. Het Doe Maar-gevoel ontbrak een beetje, hoe gek dat misschien ook klinkt. Het verhaal is goed, maar ik vond ik het niet erg mooi verteld, veel bewegen met de foto's wat weinig toevoegde. Misschien wat andere opbouw, andere fragmenten, wellicht een voice-over hier en daar. Ook de interviews vond ik wat kil gedraaid en ik had het gevoel dat het een beetje aan de oppervlakte bleef. Veel nieuws zat er ook niet in, hoogstens de achtergrond van het opbreken van de band. Volgens mij had er meer in gezeten. Drie sterren.
panax
mooie docu
over een band die geleefd werd naar mijn mening door veel te jonge fans
waardoor ze uiteindelijk besluiten te stoppen
prachtige verhalen ,beelden uit een 4 jaar durend tijdperk
van gewoon goeie artiesten die best wel goeie nummers maakten in een soms roerige tijd
waar ik in heel veel meegemaakt heb !!
frolunda
Destijds hakte ik al snel af dus maar goed dat er nu deze documentaire is,krijg ik toch nog alles mee uit de eerste hand.Goede film over een stijl jongens die veel meer kregen als ze vooraf op gehoopt hadden.En met een happy end.
Decec
Zeker een goede documentaire Doe Maar...
Goed en prachtig verhaal...
Nu weet het waarom Doe Maar eerder stopte...
Redelijk goede opname, want
sommige hebben ouderwetse opname (geen HD)...
Ben dol op vroeger Doe Maar...
Het blijft goed aandenken...
jester
Leuke documentaire, met een mooi tijdsbeeld. Wat me opviel was het overmatige drugsgebruk (wat blijkbaar normaal was in die scene). Ik snap de pijn en frustratie van de bandleden die het succes niet mee maakten, maar je moet ook zo reëel zijn dat het zonder Henny Vrienten nooit iets was geworden.
Hollywood-west36
Goede docu, wat een gelul dat Jan P te weinig aandacht kreeg.
Volgens mij heeft René uiteindelijk toch het meeste drukwerk gedaan.
Bij zijn docu is het van belang dat alleen de echt belangrijkste punten aan bod komen, ik denk dat Jan P daar verder net zo veel bij heeft bijgedragen, buiten zijn drukwerk en 1 miljoen buttons of zo
narva77 (crew films)
Ik snap de pijn en frustratie van de bandleden die het succes niet mee maakten...
Verder een prima documentaire die tevens een mooi tijdsbeeld geeft van de roerige eerste jaren van de jaren '80 met de Koude Oorlog onder andere. Leuke oudere beelden ten tijde van hun allereerste album uit 1979, ruim voordat ze bekend werden. En het overmatig drugsgebruik, met name van René van Collum (nooit geweten dat de song "Heroïne" indirect over hem ging). Andere beelden o.a. van het bekende optreden op Pinkpop in '83 (hun tweede Pinkpop-optreden geloof ik), alwaar ze met appels werden bekogeld. Ik wist dit al langer, maar had hier nooit daadwerkelijk beelden van gezien.
Ik weet dat Shocking Blue hetzelfde overkomen is, jaren daarvoor, in de jaren '70. Gewoon te "commerciëel" voor het Pinkpop-publiek...
Wat ik echter niet wist, is het smachten van de bandleden en met name Henny naar erkenning, en een volwassener publiek, wat wel enigszins begrijpelijk is. Ook de redenen van de donkere songteksten van de albums "4US" en hun laatste nooit afgemaakte album (met de song "Macho" erop) worden duidelijk.
Prima dokument!
Lennon
wat een gelul dat Jan P te weinig aandacht kreeg.
Volgens mij heeft René uiteindelijk toch het meeste drukwerk gedaan.
Gelul?"Misschien ben je niet zo "into" Doe Maar als ik, maar er is toch een hoop gebeurd rondom Jan P, waardoor uiteindelijk Rene de meeste drum partijen heeft ingespeeld. Zelfs tijdens de opnames van Klaar waar Jan dan eindelijk een plaat zou voldrummen was het hem niet gegund.
Om het dan gelul te noemen vind ik wat overdreven. Het ernstige ongeluk van Jan P kreeg is toch een belangrijk onderdeel van het totale plaatje?
Zeker als je dus wel in de docu ziet dat Rene het veld moet ruimen vanwege overmatig drugs gebruik, maar dus vervolgens wel het nieuwe album 4us kwam voldrummen omdat Jan P. moest vechten voor zijn leven na dat ongeluk, en dus (duidelijk) niet meer kon drummen.
Nog maar eens terugkijken en goed opletten dan. Eentje begint zelfs bijna te huilen.
Volledig mee eens. Zeer opvallend dat dit niet in de docu zit.
narva77 (crew films)
Echt? Dat heb ik gemist dan. Morgenmiddag nog maar eens terugkijken...
PS, had Jan Pijnenburg niet een zwaar auto-ongeluk gehad ofzo? Daar staat mij iets van bij...
Lennon
Echt? Dat heb ik gemist dan. Morgenmiddag nog maar eens terugkijken...
Het heeft Piet Dekker altijd pijn gedaan geen deel van het succes geweest te zijn. Zo was hij in 2008 ook erg verbolgen over het feit dat ie geen deel mocht zijn van de reunie. (toen 30 jarig jubileum)
Ironische is natuurlijk wel dat Doe Maar groot is geworden door de komst van Vrienten, en dus het vertrek van Dekker. Met Dekker had het nooit zo groot geworden (vermoed ik )
Dus ik kan me het verdriet wel voorstellen, maar hij mag ook wel wat realistischer zijn.
narva77 (crew films)
Morgen nog maar eens kijken!
Askikker
Een goede docu geeft je nieuwe feiten en inzichten, terwijl hij je gelijkertijd ook ontroerd.
Bij deze!

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten