• 9.371.620 stemmen

Das Todesauge von Ceylon (1963)

Avontuur / Misdaad | 82 minuten

Genre: Avontuur / Misdaad

Alternatieve titels: Scarlet Eye / Tempesta su Ceylon / Tempête sur Ceylan / Storm over Ceylon

Oorsprong: Italië / West-Duitsland / Frankrijk

Geregisseerd door: Gerd Oswald en Giovanni Roccardi

Met onder meer: Lex Barker, Ann Smyrner en Magali Noël

Gesproken taal: Duits

Plot Das Todesauge von Ceylon

In opdracht van de regering van Ceylon onderzoekt de Duitse professor Ferlach, samen met zijn dochter Helga, een oude overwoekerde tempel diep in de jungle. De twee maken ook kennis met de dierenvanger Larry Stone. In de tempel ligt een gouden Boeddha verborgen met een reusachtige robijn, iets waarin ook een Italiaanse archeoloog geïnteresseerd is.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Larry Stone

Helga Ferlach

Professor Ferlach

Maharani von Tungal

Dr. Gérard Rinaldi

Manuel Da Costa

Ze bestaan dus ook: films waarin Lex Barker niet in lendendoek door de jungle trekt, maar in korte khakibroek...en wel hier in deze vintage europudding. Hoera kenners !

Het betreft vermoedelijk fallout van de Indiase junglefilms behorende tot een type waar niemand minder dan Fritz Lang zoals gekend mee begon via Der Tiger von Eschnapur, geschoten op locatie wat dan zijn navolgers verplichtte tot al even "authentieke "sfeerbeelden uit het subcontinent, i.c. Sri Lanka als aanhangsel daarvan. Om het geld bij mekaar te schrapen ging men met een buideltje door half Europa , met als gevolg dat ook het halve continent cast en crew leverde voor deze mallotige avonturenfilm. De studio opnames vonden plaats in Cinecitta, de crew was goeddeels Italiaans en er werden voor het gemak 2 regisseurs ingehuurd- beiden nobodies- om in hun respecievelijke thuislanden op de credits te mogen staan.

Wat levert dit in concreto op? Wel...een soort Suske en Wiske achtige exotische intrige van de makers die blijkbaar dachten dat het publiek met uitgebreide locaton shooting- door Bitto Albertini n.b. - wel genoeg verwend was, en de rest irrelevant. Het verhaal raakt verder kant noch wal dus, maar wie verwacht dat en het hoort wel bij dit soort naieve sixties gezinsfilms.

Wat doet sexy Lexy hier precies ? Wel...het kostte de scenaristen duidelijk de nodige moeite om hem een zinvolle plaats te geven, want in feite heeft een forest ranger of wat hij ook is weinig te schaften met een archeologische expeditie naar een tempelruïne, en nog minder met de erfenis van wijlen de maharadja die...onder die ruïne verborgen zou zijn.

Zou je zeggen, maar gelukkig mag Barker hier door opeenstapelingen van onwaarschijnlijkheden toch fungeren als archetypische Held, die dan ook de chick - Smyrner- krijgt.Dat is uiteraard de dochter van de verplichte ouwe professor, vertolkt door Nielsen. Guess what : die ouwe en zijn dochter worden bedreigd door een stel thugs die, laf en anoniem, zich verschuilen achter het teken van het boze, rode oog uit de titel. Dat zou staan voor de - origineel- moorddadige sekte die iedere blanke op het eiland naar het leven staat. Barker gaat eens even korte metten maken met deze lieden...

Maar om heel eerlijk te zijn: zelfs dat valt nogal tegen en de duidelijke protagonist wordt hij nooit, qua screentime dan toch. In feite houdt hij zich meer bezig met zijn buddy- een chimpansee voor Tarzan, allicht- en fungeert hij als een soort wildlifegids die de kijkertjes indirect de verplichte VVV footage voorschotelt. Nogmaals : heel veel heeft hij niet te doen.

In feite betreft het een polyfonische film waarin ieder sterretje uit de verschillende coproducerende landen evenveel screentime moest krijgen , wat de narratieve chaos nog versterkt. We hebben Rossi Drago- Edgar Wallace kenners welgekend- als de perfide weduwe van de Maharadja, Fabrizi als haar schurkachtige secretaris en lover, Ronet als- verrassing- drankzuchtige en gedesillusioneerde archeoloog, en Fellini Muze Noel als danseres die het met iedere blanke op het eiland doet, geloof ik, en met de apendans het absolute camphoogtepunt verzorgt.. Nog een bijrolletje voor Carsten als buddy van Barker ( neen, niet die chimp ) en Nielsen en Smyrner hadden wij reeds genoemd.

Kiddiestuff en erg onnozel, maar wel met de naieve charme van die tijd en door de locaties en het tijdsbeeld nog om aan te gluren. Zoals u op de "poster " kunt zien is hij uitgebracht op DVD in DE, maar dat wist u ongetwijfeld al. Let wel : in de Originalsprache uiteraard- het Duits van Ronet, Fabrizi, Noel,Rossi Drago en Barker zelf dus ! Achterlijken.

Ik herinner me trouwens nog de opvoering hier te lande in de bios : een rij voor me zat een puberend liefhebbertje/ kennertje dat zijn cowboy outfit voor de gelegenheid had verruild voor een lendendoek en verder niets. Hij had zelfs een date meegenomen : een chimpansee...ik vroeg hem wat hij nou van dit Barkervehikel vond. "Geeft u mij 51 jaar en 90 minuten om de DVD te bekijken, een mening te formuleren en een stem te plaatsen. ", antwoordde hij . Ik drukte mijn stopwatch in, en die loopt nog. Maar niet voor lang meer...